Ингвинална херния -грижа за нея и за операцията

• 131 085
  • 408
  •   1
Отговори
# 345
Благодаря, че се включихте и вие, доктор Оги! Simple Smile
Peace

# 346
Здравейте на всички,
ще споделя с вас и нашата история!момченцето ми е на 1г и 11мес и му откриха ингвинална херния от едната страна и ни предложиха планово да я отстраним.Но в момента на детето му избиват кучешките зъбки и последните кътници и е доста изнервен,кисел постоянно все нещо е крив,често реве, не се храни добре, буди се нощем и всичко друго което може да се сетите около никненето на зъбките.Проблема е че това продължава вече доста време а и така като гледам как зъбчетата никнат почти едно след друго сигурно ще продължи и по-дълго.
Та въпросът ми към вас е дали може операцията да се отложи във времето примерно за след 3-4месеца за да може детето да се успокой от никненето на зъбките?при прегледа ни казаха че хернията не се увеличава, детето не реагира и според мен не усеща никакъв дискомфорт,а и видимо никога до сега не се е виждала тази харния а само при напипване от доктора.Много хора ме съветват да не бързаме с операция,но също и много ме съветват да я направим докато детето е по-малко.
Моля ви дайте ми съвет тъй като сега ни предстой и тръгване на ясла и незнам какво да реша.Дали да го оперирам и след  това да го дам или да си тръгне пък операцията да я направим по-натам както казах след 3-4месеца?И друго важно което ме интересува е когато реве и играе по-буйно,тича и скача това отразява ли се на хернията?
Ще съм много благодарна ако изкажете мненията си
Хубав ден на всички

# 347
  • София
При положение, че детето не изпитва дискомфорт от хернията, може спокойно да отложим операцията. Даже и да тръгне на ясли, след операцията ще отсъства не повече от 5 дни. Тичането и скачането няма да навредят. Ще ви оперираме в понеделник (примерно), на другия ден той все едно че не е преживял операция, а идния понеделник ще е на ясли  Simple Smile

# 348
Благодаря ви за бързото включване доктор Оги!
А да ви попитам тичането,скачането и реването сега докато не е опериран отразява ли се на хернията и може ли това да доведе до усложнението и?
А относно дали чувства дискомфорт или не казвам че не чувства според мен тъй като той още не говори и съответно неможе да каже,но никога досега не е реагирал като го пипам в тази област или той да се пипа и да реве.По това съдя че нищо не усеща.Също и до сега никога не се е виждало да е изпъкнало така нареченото втвърдено топче както се описва от други майки а само се забелязва лека асиметрия между лявата и дясната слабнна област и в изправено състояние единия тестис от страната на хернията  е по-уголемен от другия.При така по подробно описаната картина според вас необходимо ли е по скорошно планиране или както вече казахте може и да се отложи?И при евентуално заклещване предполагам се оперира по спешност и това заклещване до каква степен може да е опасно за детето?
Извинявам се за многото въпроси, но вашия компетентен отговор ще ни помогне да вземем решение, тъй като вмомента се лутаме между различните мнения а аз като майка съм много притеснена.
Благодаря ви страшно много
Лек и успешен ден

Последна редакция: пн, 25 мар 2013, 17:22 от susiii

# 349
  • София
Явно сте тревожна и затова въпросите Ви са хаотични. Без да съм прегледал детето, ще Ви отговоря само, че след операцията няма да има проблеми. Но преди нея, вярно е, че би могло да стане заклещване на хернията. Но недейте да слагате детето "в клетка", просто се отпуснете и елате да го оперирам  Simple Smile

# 350
  • София
ЗДРАВЕЙТЕ Д-Р БРАНКОВ,
Предварително се извинявам, че въпросът ми е извън тази тема, но не намерих къде давахте он - лайн консултации за ГЕР!
Дъщеря ми е на 1 г. и 3 месеца и преди две седмици започна да вдига температура- 37, 5-38, 5, без други симптоми, което отдадохме на никненето на зъбите. Апетитът й намаля, да не кажа, че изчезна- отказваше въобще да яде. Температурата продължи 3 дни, след което се нормализира, но почна хрема и лека кашлица. Това състояние пак продължи около три дни и изчезна, след което детето пак вдигна същата температура, а когато ходеше по голяма нужда, беше диария (един път на ден). Отново около три дни се задържа и това състояние, след което, няколко пъти, веднага след като я нахранех с голям зор (тъй като липсата на апетит продължи) повръщаше поетото, независимо какво е- по- лека или по- тежка храна. До този момент не е повръщала, освен 1-2 пъти, но не сме обръщали внимание- мислили сме, че не й харесва храната.
Сега обаче се разтревожихме и по тази причина се появи съмнение дали не се касае за ГЕР?
През тези две седмици посетихме трима педиатри и всички казаха, че е поради снижения имунитет и никненето на зъбите (действително един зъб поникна), но състоянието продължава да е тревожно - това постоянно сваляне и качване на температура, а и появилите се повръщания.
Детето отслабна, обезводни се, а и без това беше злоядо и не пиеше много течности.
Според Вас:
-касае ли се за ГЕР?
-трябва ли да ходим преди това на гастроентеролог, или може примерно да дойдем директно при Вас, за да се диагностицира?
какви изследвания се правят за диагностициране?
P.S. Освен 1-2 пъти повръщания при ядене, досега детето е повръщало, когато плаче по- силно и продължително, ако това има значение.

# 351
  • София
Разбирам Ви. Все пак потърсете в сайта една отделна тема за рефлука.

Тези симптоми, които описвате, биха могли да се свържат с рефлукс. Нужни са поредица изследвания в детска клиники и евентуално в детска хирургия.

Аз смятам да започна работа в Токуда. Там има най-добрата база за диагностика и лечение на различни гранични детски болести. Потърсете ме на 0888 373 857 да уговорим среща за преглед.

# 352
  • София
Благодаря Ви! До скоро!

# 353
Здравейте на всички!
Утре на сина ми му предстой постъпване в болница за операция от ингвинална херния но има нещо което ме притеснява и то е че от 2-3 дни по вратлето му има ситен розово-червеникав обрив който явно го сърби защото постоянно се чеше.До вчера обрива беше само на вратлето а днес забелязвам че вече тръгва леко и по раменцата и напред към гушката.Джипитоо ни чак днес следобяд е на работа и ще идем за консултация, но за мое спокойствие искам да ви попитам и вас какво мислите?Дали с този обрив ще ни отложат операцията и според вас на какво може да се дължи?До сега детето не е имало алергии към нищо,или поне незнаем за подобно нещо.Съйщо чувам че се практикувало дори и детето да няма алергии 2-3 дни преди операция да му се дават противоалергични препарати за всеки случай, но на нас нищо подобно не ни казаха!
Ще съм ви благодарна ако споделите опит!!!

# 354
  • Сандански
Здравейте на всички!
Утре на сина ми му предстой постъпване в болница за операция от ингвинална херния но има нещо което ме притеснява и то е че от 2-3 дни по вратлето му има ситен розово-червеникав обрив който явно го сърби защото постоянно се чеше.До вчера обрива беше само на вратлето а днес забелязвам че вече тръгва леко и по раменцата и напред към гушката.

Здравей, mooon! Дали обривът не е от жегата и по-обилно изпотяване? На моя син му се появява всяка година такъв обрив (винаги започва от вратлето) - малки червеникави пъпки с вода, около тях кожата също изглежда някак червеникава и суха.  Пожелавам ви успех с операцията, и ние декември минахме по този път, но нямам спомени да са му давали противоалергичен препарат!

# 355
Здравейте доктор Бранков
Искам да ви попитам и по моят въпрос,става въпрос за моя племенник детето е на 5г.6 м
сестра ми живеят в Испания и преди 2 дни са посетили хирург в болницата там са установили че има пъпна херния,ингвинална херния и са казали че трябва да се направи и трета интервенция по забелване на члена.Лекаря там е казал че 3 операция са спешни и трябва да се направят заедно..до сега не намира за такъв случай тук във форума.Сестра ми е много притеснена как да постъпи.Моля Ви за Вашето мнение.Благодаря.

# 356
  • София
Извинете че отговарям със закъснение. Не е проблем наведнаж да се направят и трите оперативни процедури. Доверете се на испанските колеги.

# 357
Здравейте,
Синът ми е опериран на 29,10 от херния. Днес трябваше само да му отрежат абсорбируемите конци, но хирурга (койте е друг от опериращия ни) направо го издърпа. Много се притеснявам да няма проблем? Моля ви, за мнение

Последна редакция: чт, 07 ное 2013, 16:18 от svetlopis

# 358
Здравейте
Преди 13 дена на 4 г ми дъщеря беше направена операция за отстраняване на ингвинална херния в пирогов, всичко слава богу беше наред- имам един въпрос към мамите,чиито деца са минали през това, значи при нея под първия разрез на кожата, понеже нали операцията се реже на два пласта, незнам как точно да се изразя- та при нея на повърхноста на кожата  всичко изглежда спокойно и коричките паднаха вече,но отдолу си се напипва като че ли втория подкожен  разрез където е бил- стои и надуто повдигнато и се напипва някакъв ръб - моля да ми кажете дали това е нормално.?
   Иначе дъщеря ми 30 мин след операцията беше на крака и почна да ходи и да търчи, никакви оплаквания за болка нямаше!

svetlopis нашите конци ги свалиха в събота, не ги издърпваха, а ги прерязаха с нещо,приличащо на малко бръснарско ножче

# 359
И нашите конци трябваше само да се срежат, но хирурга направи друго. Добре,че на втората операция ( на тестиса) сряза двата края. Притеснява ме неговата самоинициатива

Общи условия

Активация на акаунт