Завръщане към кърменето
 
Автор: Моника Сташевска,
консултант по кърмене, 01-05-2004

Спряла си да кърмиш. Сега би искала отново да се върнеш към кърменето, но не знаеш дали това е възможно и как да започнеш. Имам добра новина за теб – завръщането към естественото хранене на детето е възможно.

Спряла си да кърмиш. Може би много са те болели разранените зърна на гърдите. Може би ти се е струвало, че имаш малко кърма или детенцето не е умеело да суче. А може би си взимала лекарства, които са били в състояние да навредят на твоето бебе.

Сега ти би искала отново да кърмиш, но не знаеш дали това е възможно и как да започнеш. Имам добра новина за теб – независимо от това дали периодът, в който не си кърмила, е бил два дни или два месеца, връщането към естественото хранене на бебето е възможно. Това наистина е трудно, но си струва да се направи това усилие, което ще донесе неоценима полза на детето, а на теб – огромно удоволствие.


За да успееш, трябва да посветиш цялото си време на  кърменето или на цедене на млякото, а освен това може да те измъчват съмнения дали не оставяш детето си гладно. От своя страна то ще трябва да се научи отново да суче, което съвсем не е толкова просто. Много по-лесно за бебето е да пие мляко от биберон, отколкото да суче от гърдата. Пиейки от шише, бебето просто захапва биберона с венци или зъби, а гърдата трябва да се масажира с език, защото мама няма да позволи да я хапе.


Колкото по-рано, толкова по-добре

Колкото по-малко е твоето дете и по-кратък е бил периода, в който не е било кърмено, толкова по-лесно е завръщането към естественото хранене на кърмачето. Количеството мляко в гърдите е право пропорционално на интензивността на сукането /или цеденето/. С две думи колкото по-често и по-дълго бебето суче, толкова повече мляко ще започне да произвежда твоя организъм. Затова да се захващаме за работа!

Ако периодът, в който кърменето е било спряно е кратък – няколко дни, достатъчно е да вземеш бебето в леглото при себе си и няколко дни да му позволиш да суче толкова пъти, колкото пожелае. Лактацията бързо ще се нормализира.


Подпомогнато кърмене

Ако периодът, в който кърменето е било спряно, е по-дълъг и гърдите вече произвеждат малко мляко, отначало ще трябва да дохранваш бебето с адаптирано мляко. Можеш да използваш за тази цел малка лъжичка със закръглени краища, чашка / например порцеланова за яйца/, пластмасова спринцовка, свързана с дренажна тръбичка, а най-добре специален комплект за заместващо кърмене, който има няколко предимства – детето суче твоята гърда, а не биберон и едновременно се нахранва, тъй като в устата му тече допълнително мляко от резервоарчето.

Кърми детето /или се изцеждай/ поне десет пъти на денонощие. Колкото по-често, толкова по-добре. Разстоянието между кърменията не трябва да бъде по-голямо от час и половина, два часа. Помни това, че всеки път трябва да предлагаш и двете гърди.


Внимание! Не трябва да се стига до ситуация, при която в промеждутъка между кърменията гърдите стават твърди като камък / обикновено това е свидетелство за свръхпроизводство на мляко/. Ако чувстваш, че гърдите ти са  набъбнали, дай на детето да суче. Ако не му се яде, изцеди се с помощта на помпичка, но само толкова, колкото да почувстваш облекчение. Ако бебето суче с желание, когато е много гладно, най-напред го сложи да суче, а след това го дохранвай.


Ако детето отказва да суче

Ако все пак отказва да суче, когато му е празно коремчето, първо му дай малко мляко. За дохранване можеш да използваш адаптираното мляко, с което напоследък си хранела детето, или  собствената кърма /ако успееш да изцедиш в паузата между храненията/. Помни, че трябва да даваш на бебето по-малко мляко, отколкото когато си го хранела по изкуствен начин, защото ако е наядено, то няма да има желание да суче от гърдата. С всеки изминал ден намалявай порциите адаптирано мляко.


Наука за кърменето

Ако бебето не умее добре да суче /чувстваш болка, когато суче/ несъмнено трябва да се обърнеш за помощ към консултант по кърменето, за да се коригира техниката на сукане на бебето.

В периода, когато се връщаш към кърменето, непременно проверявай колко пелени мокри детето ти за едно денонощие, трябва да са около осем – добре намокрени. Можеш също така да контролираш теглото на детето, но не по-често от всеки два дена. Според Световната Здравна Организация детето трябва да нараства месечно с не по-малко от 450 грама, т.е. не по-малко от 112 грама на седмица. Повечето жени, с които съм работила над възвръщането на кърмата, са постигали пълен успех в течение на две, най-много три седмици. Надявам се, че и ти ще успееш.


За да увеличиш шансовете си за успех

Почивай си колкото е възможно повече. Без да се притесняваш се обръщай към семейството си или приятелите си за помощ при ежедневните домакински задължения, за да имате повече време да бъдете заедно – ти и детето.

Обогати диетата си с белтъчини. Те могат да се набавят не само чрез месото и млякото, а и чрез каши, пълнозърнест хляб, житни кълнове, соя и соеви продукти. Яж през деня тиквени или слънчогледови семки, стафиди, ядки.

Пий толкова, колкото искаш, няма нужда да се наливаш с литри течности. Могат да ти помогнат билкови  лактогонни смеси  и хомеопатични лекарства / питай в аптеката/

Ще ти помогне и специализираната помощ на различни организации, занимаващи се с кърменето. А нищо по-окуражаващо няма от разговор с майка, която сама се е справила с този проблем.


Преведе Ala от http://kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54926,1329739.html

Последна редакция: сб, 26 апр 2008, 16:18 от Бу