Ретинопатия на недоносеното

• 106 339
  • 381
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна
Ани, всичко ще е наред. Гушкай повече бебчето.  А за Ина нямам думи, колко е отзевчива, добронамерена, отдаваща се на всички ни и за всичко. Жалко, че такива като нея са много малко. Винаги помага.

# 76
Оф,не ме хвалете бе хора,че ми става неудобно Blush
Аз просто съм една от вас,само че доста по-отдавна в тези неща.Научих доста и затова гледам да помогна Hug

anni2002 ,радвам се че всичко е наред,то така и ще бъде,ще видиш Hug

# 77
Ина хубаво е че има хора като теб, готови да помогнат.

Може ли да ми препоръчаш офталмолог при който да заведа Ния на контролен преглед.
След като ни изписаха от Неонатологията в Института по педиатрия я водих при Топов. Както и на други, каза да му се явим след 3 г. възраст, но на мен изобщо не ми е спокойно и искам да си я наблюдават. Проблеми с очите принципно не е имала, но все пак е недоносена и е била на кислородотерапия доста време. Та затова искам периодично да си я водя на контрола.

# 78
  • Варна
Аз се сетих още нещо да попитам. Чувала съм, че след например лазерна намеса на очите трябва да се спазва нещо като режим. Например да се пази от светлина, дим, навеждане, физическо натоварване и други подобни. Една приятелка пък като говорехме за нашия проблем ми каза, че ще трябва дълго време да ги пазя най-вече да не се удрят в главата и да не скачат много например от леглото. Последния път като бяхме на преглед при д-р Николова я попитах дали да спазваме нещо, да ги пазим ли например да не гледат телевизия. Няма да мога да я цитирам но каза нещо от рода "Оставете ги да си живеят спокойно дечицата. Но и нали знаете нищо в прекалени количества не е полезно". Та искам да попитам трябва ли да ги пазя от нещо? Например много ме е страх да си удрят главите. Имам чувството, че това ще им навреди. А от друга страна трябва малко да попадат и удрят за да се научат да стоят здраво, да престъпват и т.н.

# 79
Кажи на твоята приятелка много здраве от мен Mr. Green
Съгласна съм с Николова,нищо има няма на децата,да правят каквото и когато им е кеф,та те са деца,при това напълно здрави Hug
Това за удара в главата се отнася за първите два месеца след витректомия.Това е операция ,която се прави при напълно отлепена ретина и удара,при това ако е много силен,би могъл да отлепи отново ретината,но за вас....пълен абсурд Naughty
Другите неща също спадат в групата на глупостите Mr. Green
КАРО,пак ти казвам  и няма да потретвам,а направо ще дойда да те понапляскам,ама си ми далечко Joy,радвай се на децата и ги остави да правят всички детски пакости и дивотии Hug

# 80
  • Варна
Ами аз все имам да питам по нещо защото главата ми ражда какви ли не неща. Иначе и бой приемам ама ако се обзаложиш, че през първата година на Вики не са ти минавали и на тебе такива мисли Simple Smile
Иначе, за богатото ми въображение имам една интересна случка. Аз лесно се паникьосвам и само ми дай някакъв факт и ела да гледаш фантазията ми какво ражда. Когато бяха земетресенията в Търция мисля 1999г. доста се бях шашнала. Приготвих си аз чантичката и си бях добре вкъщи в очакване. Обаче са наложи да отидем на гости в Габрово. Леле ужас, моите познати били на 8-ия етаж. Ами сега. Качваме се ние, няма как. Сложиха хората да вечеряме ама аз все чакам да се затресе земята и мисля, мисля как ще се спасявам. Накрая не издържах и споделих с домакините. Е шегата на домакина наистина ме успокои. "Спокойно ние сме на 8-ия етаж(последен) и ако има земетресение първо нас ще спасят нали ще сме най-отгоре."
Дано модераторите ми простят за поста (не му е май мастото тук при сериозната тема).

# 81
 Joy
Наистина си луда калинка Joy

Иначе не мога да се обзаложа,защото на мен ми се наложи да ги мисля тия неща,но не защото съм по-луда от теб,просто ми се случиха всички възможни гадории WinkНа Вики ретините наистина се отлепиха и то година след последната витректомия,даже без да има удар.А пък и въпросните тежки операции ми докараха и всички други екстри,освен факта че е недоносена,което си беше предпоставка.Та причината да знам толкова много, е не само че съм прочела,а и съм преживяла абсолютно всичко,което ражда главата ти....е освен земетресението,обаче аз съм оптимист,все някога и него може да преборя Joy

# 82
  • Варна
Може да стават бавно нещата но ще успееш. Хубаво е че и Вики се е метнала на теб и е борбена.Щеше да е по-добре да не се беше сблъсквала толкова рано с проблемите, но от друга страна пък скоро като започнат да се оправят нещата едно по едно ще дойдат само хубави дни. Сигурна съм в това. Дано има повече хора да отварят сърцата си и да помагат с каквото могат на време.
Аз другата седмица се прибирам във Варна и ще записвам час при д-р Николава да ни види. Тогава пак ще има да те питам и разпитвам.

# 83
Ина хубаво е че има хора като теб, готови да помогнат.

Може ли да ми препоръчаш офталмолог при който да заведа Ния на контролен преглед.
След като ни изписаха от Неонатологията в Института по педиатрия я водих при Топов. Както и на други, каза да му се явим след 3 г. възраст, но на мен изобщо не ми е спокойно и искам да си я наблюдават. Проблеми с очите принципно не е имала, но все пак е недоносена и е била на кислородотерапия доста време. Та затова искам периодично да си я водя на контрола.
Докато се бъзикаме с КАРО,забравих да ти отговоря,за което се извинявам Hug
Много правилно че искаш да си следиш редовно детето.Интересно напоследък защо Топов иска децата за след 3,след като дори и при здрави деца е хубаво профилактичен преглед първо на 1г.
Аз след 8 годишно ходене по лекари,мога да кажа че само и единствено Константинов е този,който си заслужава.Това е лекар,който освен всичко друго е и човек,а си е и детски офталмолог,при това специалист.Та можеш при него спокойно да си водиш детето Hug

# 84
Ето, че дойде и моят ред да задам въпроси в този форум.
Само преди седмица и през ум не ми е минавало, че може да се случи подобно нещо.
На 14 юни 2010 родих Виктория преждевременно в 30 седмица- 1370 гр. 42см.
Лекува се от пневмония. Беше на апаратно дишане, но от събота диша сама.
Надявам се да продължава и днес когато я видя. Умирам от мъка да гледам бебето си толкова малко и невинно с маркучи и абокати. Ужасно е да си тръгваш от болницата без бебчето. Пресъхнах от плач.

Моля Ви мили майчета, толкова силни и минали през какво ли не, кажете колко голям е риска от ретинопатия в този случай? Всички деца в кувьоз ли имат проблем с очите?  Едната и ноздричка е разширена също.
Всеки ден се моля да е стабилна и да продължава да диша сама.
На всичкото отгоре татко й изобщо не иска да я види. Но това няма значение. Само тя да е добре.

Благодаря Ви предварително.

# 85
Ето, че дойде и моят ред да задам въпроси в този форум.
Само преди седмица и през ум не ми е минавало, че може да се случи подобно нещо.
На 14 юни 2010 родих Виктория преждевременно в 30 седмица- 1370 гр. 42см.
Лекува се от пневмония. Беше на апаратно дишане, но от събота диша сама.
Надявам се да продължава и днес когато я видя. Умирам от мъка да гледам бебето си толкова малко и невинно с маркучи и абокати. Ужасно е да си тръгваш от болницата без бебчето. Пресъхнах от плач.

Моля Ви мили майчета, толкова силни и минали през какво ли не, кажете колко голям е риска от ретинопатия в този случай? Всички деца в кувьоз ли имат проблем с очите?  Едната и ноздричка е разширена също.
Всеки ден се моля да е стабилна и да продължава да диша сама.
На всичкото отгоре татко й изобщо не иска да я види. Но това няма значение. Само тя да е добре.

Благодаря Ви предварително.

Радостина51, и нашето момиченце се роди в 30 седмица. Беше 1270 грама и 38 см. Не пишеш в коя болница сте? Ние бяхме в МД и още от началото всички лекарки ми казаха по няколко пъти, че кувьозите им са хубави и че не са имали сериозни случаи на ретинопатия от много време.

Знам, че страхът си остава. Не се тревожи много, по мои наблюдения случаите на сериозни проблеми с очичките не са чак толкова чести. Стискам ви палци да имате много късмет и да растете бързо и здрави!

Иначе аз също заведох Мария при Константинов (след като Ани ме стресна). Много съм доволна от него, много беше внимателен и ведър.

# 86
  • Варна
Радостина51, тук Ина може да ми се скара но аз те моля не мисили предварително за ретинопатия. Щом си станала майка вече рядко ще имаш спокоен ден. Дори и при сополиво носле ще се притесняваш. Но сега не мисли за това какво може да се случи. Моли се бебчето да е силно и да се пребори като нашите. Моите също се родиха в 30 седмица. Ние имахме проблеми с очичките но се надявам при вас да не се случи. Настръхвам като чета за кувьозите, аз искрено се надявах, че просто съдбата ни е била такава. Не искам да си и помислям, че преживяното е можело да беда избегнато заради по-стар кувьоз. Ще ми се да вярвам, че всичко е направено да не страдат дечицата. Радостина51 имам добро предчувствие, Виктория ще се пребори.

# 87
  • София
Радостина51, не се тормози излишно отсега дали детето ще има ретинопатия, както jp ти е писала, вероятността е малка да се стигне до сериозна степен. Ще трябва да се проследявате в началото на всеки 2-3 седмици до третия месец след раждането, след това поне веднъж месечно, за да си спокойна и да минимизирате риска. Знам колко е трудно, защото и ние минаваме по този път. Важното е да не пропускаш ключови прегледи - най-вече за очите и за двигателното развитие (при невролог, когато детето е на около 1-1.5 месеца коригирана възраст), а също и трансфонтанелна ехография (за това ще ти кажат в неонатологията).
За протокола- синът ми е роден в 28 г.с., беше на апаратно дишане почти месец, а в кувьоз - два месеца. Нямахме никакъв проблем с очите до 3-тия месец (рискът за развитие на ретинопатия намалява с времето). Откриха ни дилатирани кръвоносни съдове на 5 месеца, т.е. имали сме начална степен, но нещата са регресирали от самосебе си. Сега сме ОК. Така че повече оптимизъм и вяра в детето ти - наистина ще са ти нужни, за да се справиш Hug.

# 88
Благодаря Ви, мили мами, за бързите отговори. Каквото трябва ще направим за да избегнем всякакви рискове.
Дано да е силно малкото ми човече. Намира се в неонатологията в Токуда. Надявам се и там да имат добри кувьози.
Вярвам в нея и много искам да стане напълно здраво дете.
Опитвам се да съм позитивна и силна, но ми се къса сърцето като я гледа така.  Hug Hug Hug

# 89
Здравейте,моми4ета!
Радостина 51,моята дъщери4ка  също се роди в 30 седм,само малко по голяма ,но трябва да знаеш,4е тези деца са много много силни!сигурна съм 4е ще се бори и вси4ко ще е наред!Не го приемай като нещо по-разли4но,слу4ват се такива неща,навсякъде по света!просто около месец ще бъде в болницата и после ще си гушкаш едно здраво беб4е!днес Ивет става на 5 месеца,а да знаеш каква е дунда ве4е:)първите  2-3 месеца са по-дребни4ки,после се о4ове4ват  Wink най важното е да я водиш редовно на о4ен преглед ,веднага щом я изпишат от болницата,за да се следи процеса на развитие на ретините!
Ние засега сме добре,моля се на Господ ве4е наистина да е из4езнала нацяло ретинопатията!!!нно след 2 седм.пк сме на преглед!
Ина,едно голяяяямо благодаря!  Hug Hug Hug
Каро и за теб  Hug

Общи условия

Активация на акаунт