Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 март 2005, 11:00 ч.

Частно или държавно училище???????

 • 12 508
 • 116
 •   1
Отговори

Анкета

Частно или държавно училище?

Опции:

* Гласуването приключено: вт, 22 мар 2005, 11:00

# 105
 • Linz
 • Мнения: 10 951
Проблемите с дисциплината в частните училища са големи, поради "търговските" взаимоотношения, в които са родители и ръководство и поради лошото домашно възпитание на голяма част от децата. Все пак единствения критерии за прием е плащането на таксата........
Поради "търговските" взаимоотношения проблемите са не само с дисциплината. Майка ми е учителка в държавно училище и казва, че всяка учебна година  много родители си прехвърлят децата от частни в държавни училища "буквално неграмотни" и "неможещи да си напишат името правилно"  Shocked

# 106
 • Мнения: 2 567
Проблемите с дисциплината в частните училища са големи, поради "търговските" взаимоотношения, в които са родители и ръководство и поради лошото домашно възпитание на голяма част от децата. Все пак единствения критерии за прием е плащането на таксата........
Поради "търговските" взаимоотношения проблемите са не само с дисциплината. Майка ми е учителка в държавно училище и казва, че всяка учебна година  много родители си прехвърлят децата от частни в държавни училища "буквално неграмотни" и "неможещи да си напишат името правилно"  Shocked

Хе -хе, тези деца ще да пристигат от някой частни училища от зоната на здрача  Grinning
Щото в нашето най - добре могат да си напишат имената и то не само на български  Wink

И стаите ни са приветливи и отоплени и тестовете ни дават да видим и не всички имат висок успех и ни се карат като не слушаме и физическо си имаме и лечебна физкултура за капак  Mr. Green
Абе като се замисля май ние сме от зоната на здрача  Thinking  Joy

# 107
 • Мнения: 1 164
Е, чета, чета и не мога да разбара в грешка ли съм, или не! Детето ми е в частно училище и за сега не мога нищо лошо да кажа, напротив. По въпроса за ученето  -  в пред училищна решават задачи с неизвестно, пишат, правят тестове, учат английски, имат тенис, физкултура, танци и музика. Хранят се 4 пъти на ден, като имат право на избор, имат занимания с логопед и психолог /и то на истина, а не само на приказки/. Зает е по цял ден и очевидно му харесват заниманията, нищо, че понякога му е трудно. Аз съм спокойна - детето ми е добре, щастливо е. Какво значение има дали ще е в частно или държавно училище? АЗ съм преценила, че частното е по-добрия вариант  и това е МОЯТ избор.

# 108
 • Мнения: 1 859
Уф изпотих се докато прочета цялата тема!И в крайна сметка не разбрах лично за себе си държавно или частно? newsm78
Добре че съм далече от времето в ,което ще трябва да  правя този явно труден избор!Основното си образование аз завърших в един много малък китен старопланински град.Да бяхме по 32 в клас но никой от нас не страдаше от липса на внимание базата беше добра и до ден днешен е !Не поясних че става дума за държавно училище.От 1до4 клас класните стаи са на 1-ви етаж и никое дете от по-горен клас няма право да минава по коридора на малките класове.Децата са много добре защитени!В стаите има пердета цветя за които се грижат децата .Най-различни табла и тн и тн...
Имам прекрасни спомени и честно казано до ден днешен не съм видяла училище (държавно) с по- добра база!А учителите ...повечето са невероятни Учители ,които са заслужили отдавна моето уважение!

# 109
 • Мнения: 1 493

Нека не забравяме, че философите са били все богати хора. По този повод Японците казват, че когато над 50% от доходите ти отиват за битови нужди, душата излита от тялото...


 hahaha   Ха-ха-ха !!!   Joy

Имам една молба, ако можеш напиши поне по три имена на богати философи и Японци / с главна буква / , от които си почерпила "специалната" си философия !

Със сигурност не са Конфуций, Лао Дзъ, Сократ !  Joy

# 110
 • Мнения: 1 493
   Интересно ми е в частните училища, по каква образователноа система преподават, също така и работещите в тях, по каква образователна системо са били обучавани.Ако преподаващите там, са продукт на роднато образователна система, не зависимо от заплащането, не може да се очакват блестящи постижения. Разбира се винаги може да има изключения, но тогава всичко опира до късмет, което няма нищо общо с това дали е частно или държавно училище.Напълно съм съгласна с теб !  Peace

Учители / с главна буква / има и в държавните и в частните училища ! Но един Учител трудно би преживял гаврата с учебния процес, въпреки по-доброто заплащани, което му осигуряват в частните училища.

Както казва veto " Проблемите с дисциплината в частните училища са големи, поради "търговските" взаимоотношения, в които са родители и ръководство и поради лошото домашно възпитание на голяма част от децата. Все пак единствения критерии за прием е плащането на таксата ..."  Sad

# 111
 • Мнения: 1 493
Частно.

Можем да си го позволим финансово - това първо. Не желая детето ми да учи с още 30 други-второ. Не желая да учи в мръсно, студено, зле оборудвано училище. Мисля, че вече и в БГ има добри частни училища.
Спомените от моето училище са все още живи.

А, да... И предпочитам детето ми да учи с децата на мутри и парвенюта/както видях, че се наричат хората с пари в някой постове/, отколкото с тези на кварталния пияница или на съседа, който пребива жена си всяка вечер.

Много обиден пост. Аз да попитам ти защо комуникираш с хора, болшинството от които доходите им са под 1000 лв на семейство, и които пишат тук. Аман от парадиране с финанси.
Моето дете учи в държавно училище. А да и има мобилен телефон Mr. GreenПрисъединявам се  !

# 112
 • София
 • Мнения: 7 182
Аз пък не виждам нищо обидно. Темата неминуемо засяга и финансовото състояние. Факт е, че някои имат, други - не. Тъжно е, но чак пък обидно...
По-скоро обидно е отношението на някои към тези, чиито деца посещават частни училища - те са категоризирани като "парвенюта" и "мутри". Тук, във форума, има много такива майки. И за мен нито една от тях не е "парвеню", нито "мутреса". И ми прави впечетление, че само чяст от тях се разписаха по темата. Именно заради тези етикети.
Моето дете посещава частна градина. Преди това е било и в държавна. Виждам голямата разлика. Сега детето ми научава много повече, всеки ден му се предлагат различни и разнообразни занимания, всеки ден излиза на вън, яденето е такова, каквото трябва да бъде, за него се грижи голям персонал и от всеки научава по нещо раозлично. И не смятам да се връщам кам държавното.

# 113
 • София
 • Мнения: 6 991
Темата неминуемо засяга и финансовото състояние. Факт е, че някои имат, други - не. Тъжно е, но чак пък обидно...
По-скоро обидно е отношението на някои към тези, чиито деца посещават частни училища - те са категоризирани като "парвенюта" и "мутри". Тук, във форума, има много такива майки. И за мен нито една от тях не е "парвеню", нито "мутреса".

  bouquet

Аз общувам с много хора и богати и бедни при това най-вече в живота. Никога обаче не бих си позволила да обиждам хората с по-ниски финансови възможности от моите. Не бих го позволила и на дъщеря си, без значение къде учи.

За съжаление в България "пари" е все още мръсна дума. Както писах и в една друга тема преди доста време - изключително е обидно хората с пари да бъдат наричани 'мутри' и 'парвенюта'. Хората са различни в това число и по финасови възможности. Времето на равенството свърши и би било добре всички да започнем да се учим да го приемаме.

# 114
 • София
 • Мнения: 2 963
Да обиден е постът, защото децата които учат в държавни училища са квалифицирани като "други". Те какви са тези "други", накакви извънземни ли? Защо си мислите, че моите деца са по-малко деца от вашите. И какъв е този общ знаменател за родителите им - пияници и побойници. Обидно е отношението. За това моето дете не учи в частно училище, а в държавно. Отделен е въпросът, че учебния материал е еднакъв навсякъде, той се спуска от Министерството на образованието.

А относно мобилните телефони, защо си мислите, че нямаме право да контролираме децата си. С тази разлика, че в държавното училище родителите звънят по време на междучасията или както ние имаме уговорка, при нужда той да ми звъни. Не звъним по време на час, и не прекъсваме учебния процес.

Всеки може да направи избор, кое е  най-доброто за детето му, но без да се правят генерални заключения. Защото ако за вас едно е по-добро, при мен приоритетите са други.

# 115
 • Мнения: 5 877
Eй, я стига толкова. Като преподавала по малко и в държавно, и в частно училище, не мога да кажа, че има чак такива фрапиращи разлики и в едната, и в другата посока. Сред родителите в частното имаше и парвенюта, и нормални хора, както и в държавното. Някои деца, чиито родители очевидно ги възпитаваха свястно, успяваха да извлекат доста от обучението си. Други, на които родителите бяха с отношение "ние сме си платили да ни гледате детето, няма ние да се занимаваме с него", очевидно губеха парите си нахалос. А учителите в двата типа училища наистина не са дотам различни - един читав учител от държавно училище може да се премести в частното за 50 лева отгоре, а може и да си държи на изградения авторитет и на сравнителната независимост (липсата на пряко командарене от страна на собственика и родителите) и да си остане в държавното. Колегите в "Меридиан 22" си бяха учители от държавни училища и не им плащаха особено много повече. За добър специалист, който иска да получава голяма заплата, е абсурд въобще да се занимава с учителстване. няма такъв филм. Ако го прави за каузата, то е друг въпрос и няма нищо общо с разделението частно/държавно.

Сега, когато сама имам дете и изпитвам притеснения от бъдещата му среща с образователната система, усещам как сама се раздвоявам. Ако нямах преки впечатления, може би наистина бих събирала пари за частно училище, тъй като искам да дам на детето си най-доброто. Просто не съм уверена, че действително бих го получила по този начин.

А, и айде стига се дърляхте кой колко пари има. Не е проява на добър тон.

# 116
 • Мнения: 7 831
Тази тема вече няколко пъти е редактирана (даже и от старата модераторка) и няколко пъти вече се изражда  Rolling Eyes Sad ..... Мисля, че най-доброто, което можем да направим с нея е да я заключим  newsm78 Wink.
Моля, личните си спорове да решавате на ЛС или мейли или ... както там си намерите за добре ....
Ако някой все още се интересува от Образованието на Нашите деца то ще отвори нова тема, в която да обсъждаме него.
Поздрави и весел ден на всички !

ПС Изтрих последните мнения на Иса и Аса.

Последна редакция: чт, 15 дек 2005, 17:41 от Ellypr

Общи условия

Активация на акаунт