Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях 8

  • 38 169
  • 296
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 5 873
Кати,виж линковете на първа страница.Поне ще си оплакнеш окото... Crazy

# 106
  • Бг-мама
  • Мнения: 2 329
Някоя мама би ли превела тези марципани , че много ми се ще да пробвам ново покритие.


Коротко о марципане.
Источник – Кулинария с уверенностью, № 11, раздел Пекарь обучает, стр. 20 и 21.
Есть 2 основных способа приготовления марципана – заварной (необходимо долго вымешивать, но в дальнейшем легче использовать, теплый пластичный заварной марципан практически никогда не рвется) и быстрый или сырой марципан (легче вымешивать, но труднее потом работать). Поэтому рекомендуют использовать для больших пирогов заварной марципан, а для маленьких или прослойки пирогов перед выпечкой – быстрый.
Заварной марципан.
На 700 гр надо:
2 яйца
175 гр мелкозернистого сахара
175 гр сахарной пудры + для рабочей поверхности
350 гр молотого миндаля
4 капли ванильной эссенции
1 ч. л. лимонного сока
Приготовление.
1. Слегка взбить яйца в большой миске. Просейте вместе сахар и сахарную пудру, добавьте к яйцам. Поставьте яичную смесь на горячую водяную баню и взбивайте до образования пышного крема. Снимите с огня.
2. Введите молотый миндаль, ванильную эссенцию, лимонный сок и взбивайте деревянной ложкой. Получится мягкая масса.
3. Посыпьте рабочую поверхность сахарной пудрой, выложите миндальную массу и вымешивайте до эластичности. Не переусердствуйте, иначе начнет выделяться ореховое масло и масса получится жирной.
Хранение марципана – оберните марципан пищевой пленуой и храните в холодильнике; перед использованием подержите при комнатной температуре, затем быстро вымесите. Где-то читала, что так можно хранить марципан до 6 месяцев.
Сырой марципан.
На 900 гр надо:
225 гр мелкозернистого сахара
225 гр сахарной пудры + для рабочей поверхности
450 гр молотого миндаля
2 желтка
2 яйца
2 ч. л. лимонного сока
6 капель ванильной эссенции
Приготовление.
1. Просейте сахар и сахарную пудру в большую миску и перемешайте с молотым миндалем.
2. Разотрите желтки, яйца, лимонный сок и ванильную эссенцию. Сделайте углубление в центре сухой смеси, влейте яичную массу и постепенно смешайте все ингредиенты.
3. Слегка посыпьте рабочую поверхность сахарной пудрой и вымещайте марципан до эластичности.
Вариант – замените миндаль фундуком, увеличив количество сахарной пудры до 275 гр и взяв вместо 2 только одно яйцо (получится сладкая ореховая паста).
Сколько класть?
Чтобы подсчитать вес марципановой массы сложите вес всех ингредиентов, добавляя по 50 гр на каждое яйцо.
Приведенные ниже показатели подскажут вам, сколько марципана понадобится для пирогов разных размеров.
Для круглого пирога (18 см) или квадратного (15 см) – 450 гр
Для круглого пирога (23 см) или квадратного (20 см) – 900 гр
Для круглого пирога (25 см) или квадратного (23 см) – 1100 гр
Для круглого пирога (28 см) или квадратного (25 см) – 1400 гр
_________________

# 107
  • Мнения: 1 698
Ванче, чудно тортенце. Десетокласника ще е супер доволен. Я кажи под трансфера този крем белия какъв е? А вътре тортата каква е?

# 108
  • Мнения: 1 209
ван4е, не те е срам детето развращаваш. по-добре дай насам и разврати нас с тази вкусотия.

моми4ета болни4ни съм и ме засърбяха ръцете. ама искам нещо по интересно на вкус- моля предлагайте идейки.

# 109
  • Мнения: 3 926
Ванче, ти ли си майка му, или тя също ще е сред сюрпризираните Wink Много готина торта, може да пробвам нещо подобно за мъжа ми Grinning

# 110
  • Мнения: 5 873
Момичета,благодаря.

... Я кажи под трансфера този крем белия какъв е? А вътре тортата каква е?
Под картинката е оцветен течен шоколад,смесен с олио.Тортата е трюфел.
крайно време е да пробвам друга торта на Мишел....

Ванче, ти ли си майка му, или тя също ще е сред сюрпризираните Wink Много готина торта, може да пробвам нещо подобно за мъжа ми Grinning

аа,аз си имам две дъщери Laughing,на 10 и на 5...раничко им е за такива тортички.

Именно родителите ми поръчаха такава торта. Sunglasses



# 111
  • Бг-мама
  • Мнения: 2 329
Момичета имам въпрос руската мастика за покритие ли е или за фигурки?

# 112
  • ВАРНА
  • Мнения: 5 058
Аз я ползвам и за двете.За разлика от марципан Варна тя става снежно бяла и е много удобна за белите елементи.Динозавъра е от руска мастика.

# 113
  • Бг-мама
  • Мнения: 2 329
ilang-ilang ,благодаря за отговора , ще я пробвам в най скоро време  Hug

# 114
  • Мнения: 2 015
Ванчето, благодаря много. Плакнах, плакнах... eat
Досега все си мислех, като пишете за марципан, че това е вид имитация на шоколад  Embarassed
Срам не срам, това е.
И аз правих торта  #Cussing out
Ама не е за тук.   Joy Надявам се поне да е вкусна  Laughing

# 115
  • Мнения: 972
Момичета, дайте ми рецептата за рафаело или линк  Praynig Нещо неможах да я намеря

# 116
# 117
  • Мнения: 729
Момичета, отново много хубави тортички!  bouquet

Един въпрос към правилите Рафаело? newsm78 Ще ми стигне ли крема за мужду блатовете, отстрани и отгоре? А ако нямада стигне да добавя ли към него например 250 мл. сметана? И за отгоре си направих обувчици от желирано тесто, дали ще се размекнат от крема за 24 часа?

Ето я моята Рафаело...

Не, не ми стигна крема и да, добавих сметана. Имах и други премеждия , но после. Сега се моля да не ми се размекнат обувчиците или от розичките ми да не потече синя боя. Дано устиска до утре вечер! Praynig

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=80622&view=1&photo=57

# 118
  • Мнения: 10 846
Ето я моята Рафаело...

Сега се моля да не ми се размекнат обувчиците или от розичките ми да не потече синя боя. Дано устиска до утре вечер! Praynig

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=80622&view=1&photo=57

Браво!!! Много красива е станала тортата. ДАНО наистина устиска до утре (според мен няма да имаш проблеми) !!!

# 119
  • Мнения: 141
Ето я и моята тортичка

 

  car003   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт