Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са ползите от кърменето на недоносени бебета?
Какви са предизвикателствата при кърменето на недоносени бебета и как мога ефективно да се справя с тези предизвикателства?
Какви са рисковете и предизвикателствата при кърменето на недоносени бебета?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са ползите от кърменето на недоносени бебета?
Кърменето на недоносени бебета е от изключителна важност, тъй като майчината кърма е най-добрата храна за тях. Той е богат на протеини, съдържа липаза, която подпомага усвояването на мазнините, и имунни фактори, които защитават бебето, докато собствената му незряла имунна система се развива. Недоносените бебета, хранени с майчина кърма, имат по-малко вероятност да развият инфекции в сравнение с изкуствено хранените им връстници. Кърменето на недоносени бебета е от решаващо значение, тъй като кърмата на майката им е по-богата на различни елементи и съставки, които са особено полезни за тях. Той подпомага тяхното развитие и имунната им система, помага за борбата с инфекции и засилва връзката между майка и бебе. Освен това кърменето на недоносени бебета може да помогне за предотвратяване на различни здравословни проблеми, свързани с преждевременно раждане. Ползите от кърменето на недоносени бебета включват укрепване на имунната им система, предотвратяване на различни здравословни проблеми, подпомагане на тяхното развитие и укрепване на връзката между майката и бебето. Майчината кърма е по-богата на различни елементи и съставки, които са особено полезни за тези бебета, осигурявайки им оптимално хранене и грижа. Кърменето на недоносени бебета има множество предимства. Майките съобщават, че кърмата е от съществено значение за техните малки бебета и дори лекарите насърчават кърменето, тъй като смятат, че това е най-доброто за тях. Освен това други майки споделят, че кърменето помага за стимулиране на лактацията и развитието на сукателния рефлекс на бебето. По този начин не само се осигуряват хранителни вещества, но и се подпомага цялостното развитие на бебето.
-
Какви са предизвикателствата при кърменето на недоносени бебета и как мога ефективно да се справя с тези предизвикателства?
Кърменето на недоносени бебета може да бъде предизвикателство поради тяхната незряла храносмилателна система. Те изискват хранене на всеки два часа, по 8-9 пъти в денонощие, и допълнителни течности, около 300 ml/kg на ден. Освен това недоносените бебета по-бавно възстановяват теглото си от изкуствено хранените връстници, защото майката им няма много кърма до 4-5-ия ден, което може да представлява предизвикателство за кърменето. За да осигурите успешно кърмене на недоносенo бебе, от съществено значение е да изцеждате редовно и първо предлагате кърма, преди да предложите шише. Стимулирането на гърдите преди и след хранене може да помогне за увеличаване на лактацията. Грижата за себе си чрез хидратиране и правилно хранене също е важна, тъй като това влияе върху производството на мляко. Освен това прилагането на топли компреси преди изцеждане може да стимулира рефлекса на потичане на млякото. Ако има намалена кърма, препоръчително е да се консултирате с лекар относно възможните лекарства за увеличаване на лактацията.
-
Какви са рисковете и предизвикателствата при кърменето на недоносени бебета?
Рисковете и предизвикателствата при кърменето на недоносени бебета включват необходимостта от често хранене, незряла храносмилателна система, по-бавно възстановяване на тегло и потенциални проблеми като желязодефицитна анемия. Освен това някои недоносени бебета може да имат затруднения със сукателния рефлекс и да предизвикат трудности при кърменето.
-
Какви са препоръките за кърмене на недоносени бебета и съвети за кърмене на недоносени бебета у дома?
-
Какви са препоръките за изцеждане и съхранение на кърмата за недоносени бебета?

- тя е родена 4 дни преди термин, но с тегло 2, 450 кг- хипотрофна и също я водят недоносена!С нея се кърмим от самото начало...и сега сме си почти само на кърма...правим първи не твърде успешни опити да кусваме разни зеленчуци, но не я очарована...и аз не бързам...щом расте и е щастлива друго не ми трябва...
.Много ме беше яд защото имах огромно желание да го кърмя.

защото никой в болницата не сметна за необходимо да ме предупреди, че кърмата може да се съхранява...Още ме е яд, че през цялата си бременост бях изчела купища инфо за самата бременост и нищто, ама нищо за времето след раждане
Точно за това като изписаха малкия сладур, гледайки го как се храни /имаше страхотен сукателен рефлекс, но бързо се уморяваше и заспиваше/, аз си мислех, че само той се държи така, че не е нормално това и започнах да цедя и да давам, за да следя какво количество поема...така 4 месеца беше на кърма от шише, която постепенно намаляше и сега вече сме изцяло на АМ...
Може и 1- 2 месеца да е било, но вярвайте ми това е било от изключителна важност за нашите дечица!
, че мога да събирам кърмата и да я замразявам!Редовно се цедях и изливах в мивката!
За София знам, че има банка за кърма, но в Русе и предполагам в повечето провинциални градове няма подобни...жалко е, че не разрешават да се носи в Родилните отделения- все пак ние най- малко ще искаме да навредим на децата си с нестерилна кърма...
, не ми дадоха да му я дам, даже ме питаха дали не искам да спра кърмата. Като минаваха през нощта, ме гледаха със съжаление, че се цедя, а бебе няма. Когато ми го дадоха беше 2000 гр. и ми казаха да е на свободен режим. И аз бях толкова щастлива - малкото ми бебенце даже засука, теглих го уж. Но на другата сутрин акушерката като го премери и само ме погледна и ми викна "какво правиш момиче, бебето ти тежи със 100 грама по-малко". Направо ми се дорева. Така се изплаших, бях лежала месец преди това с непрекъснато и силно кървене и много ми се беше събрало, а сега да взема и да си уморя бебенцето. Почнах да се цедя и така го хранех, кърма имах доста. Исках да съм сигурна, че давам на бебо толкова, колкото трябва. Моля мами не ме винете, че се цедях. Често се питам дали не отнех на бебо шанса да си папка от мене, ама карай минало-заминало. В къщи се цедях, слагах го няколко пъти на гърда. Засукваше само от едната и бързо се изморяваше. Каквото не изпапкваше - замразявах. Направо се бях срастнала с помпата. И изведнъж на четъртия месец, за 4-5 дена кърмата ми свърши. Пих чайове за кърма, бози, ядки - нищо и нищо. Накрая стана една зеленикава кърмата и аз не му я дадох. Благодарна съм за тези 4 месеца и се надявам следващия път по-добре да се справя. Здраве на всички и целувки за малките герои!
. Но нещата в третия месец някъде , се промениха . Започна да се дърпа, реве , пищи, гърчи се . Съответно и аз рева