Раждане вкъщи - какви са ЗАКОНОВИТЕ и практически подробности в БЪЛГАРИЯ?

• 29 579
  • 250
  •   1
Отговори
# 90
Браво момичета! Стискам палци да попадне право в целта и резултатите да са повече от доволни!

# 91
Браво момичета! Стискам палци да попадне право в целта и резултатите да са повече от доволни!
Мерси, мерси!!!  Hug
Тук е мястото да вметна и малко офф-топик: не е зле всеки да направи нещо за АГ-то в собствения си град.
Ето, какво съм писала в темата за петицията по въпроса-малко високопарно, ама така ми бе дошло:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=151877.300

Сори за Офф-а!   bouquet

# 92
Домашното раждане е чудесно, но рисковете са много.И е неприложимо в България.Момичета, не рискувайте живота си и този на децата си!! Навремето са раждали и в къщи, и по къра, но смъртността на майка и бебе е била много, много висока!!!Затова е измислено да се ражда в болница и десетки години такава е практиката, не е случайно!

# 93
запис - странна птица

# 94
Домашното раждане е чудесно, но рисковете са много.И е неприложимо в България.Момичета, не рискувайте живота си и този на децата си!! Навремето са раждали и в къщи, и по къра, но смъртността на майка и бебе е била много, много висока!!!Затова е измислено да се ражда в болница и десетки години такава е практиката, не е случайно!

Само за информация- болничното раждане е далеч по- рисковано и опасно, според сегашните разпоредби и обстоятелства.
Освен това темата е за съвсем друго!  Peace
Леко раждане!  bouquet

# 95
Само за информация- болничното раждане е далеч по- рисковано и опасно, според сегашните разпоредби и обстоятелства. [/quote]

Хе хе хе, ти ме хвърли в оркестъра, бе момиче  Laughing  #Crazy Изказването ти е доста необмислено и крайно.Ако беше "далеч по-рисковано" да се ражда в болница, всички гинеколожки и акушерки щяха да си раждат в къщи и това щеше да е законово регламентирано отдавна!
А постинга ми е точно по темата - практически подробности около домашното раждане.

# 96

Хе хе хе, ти ме хвърли в оркестъра, бе момиче  Laughing  #Crazy Изказването ти е доста необмислено и крайно.Ако беше "далеч по-рисковано" да се ражда в болница, всички гинеколожки и акушерки щяха да си раждат в къщи и това щеше да е законово регламентирано отдавна!
А постинга ми е точно по темата - практически подробности около домашното раждане.

А дали наистина е необмислено и крайно,мм?
Я, по-добре вземи ти потърси информация.  Peace

# 97
# 98
Само за информация- болничното раждане е далеч по- рисковано и опасно, според сегашните разпоредби и обстоятелства.

[/quote]

Viva, откажи се мила. Просто няма смисъл. Аз лично се отказах. Ще ги четем пак, след експеримента наречен раждане вкъщи.

# 99
ZinaSt, да, отказвам се, повече няма да споря, че ще заприличам на Дон Кихот срещу вятърните мелници..... newsm62

# 100
Май в темата по едно време престанахте да правите разграничение между неасистирано домашно раждане (когато вероятно ще трябва да се доказва чие е детето) и домашно раждане с акушерка като регламентирана опция, предлагана от самата здравна система, както е в много страни.
Ако се уреди акушерките да могат да практикуват такова нещо, тогава би трябвало техните показания да са достатъчни за да се удостовери кой е родил детето.
Аз имам тука едно DVD с едно филмче на Nаtional Childbirth Trust във Великобритания, където са показани различните възможности за избор, които една майка има при раждането на детето си. Те са три - раждане в болница, в родилен център към болница, ръководен от акушерки или у дома. Тези всичките варианти се поемат от National Health Service, само ако искаш водно раждане у дома, си доплащаш на фирма да ти донесе специална надуваема вана за раждане в собствения ти хол, а също и ако ползваш акушерка на частна практика си доплащаш. Очевидно всички жени, които се възползват от опцията за домашното раждане, не се налага да доказват пред някой, че те са майките.
За да стане и тук така обаче, трябва да има повече жени, които искат такова раждане. Дотогава единствено можем да настояваме да ни се зачитат повече желанията и правата в болниците.
Да, и също абсолютно не вярвам, че на някоя родила у дома майка ще й пратят детето в дом, докато й излязат ДНК резултатите. Това е доста параноична визия.

# 101
Всичко, което съм написала до тук е съобразено с настоящата ситуация в България. В момента не се допуска квалифицирано асистиране на раждане в домашни усровия и няма квалифицирани кадри за извършване на тази процедура. Затова и изписах всичко по-горе.
Естествено, че ако нещата се променят, акушерките ще могат да удостоверяват раждането и връзката майка - дете. Но аз не съм разглеждала евентуалното бъдеще, а реалността такава, каквато е към настоящия момент.

# 102
и няма квалифицирани кадри за извършване на тази процедура.
Да, така е. Първо това трябва да се промени! Praynig

Дай Боже!

Тези всичките варианти се поемат от National Health Service, само ако искаш водно раждане у дома, си доплащаш на фирма да ти донесе специална надуваема вана за раждане в собствения ти хол

Ех, мечти!  Heart Eyes

Но много си права, че с тази нагласа, никога не ще променим незадоволяващата никого реалност по мизерните АГ-та, с излъчване на затвори за рецидивисти.

# 103
Друга ми беше идеята, аз това за бащата, че срещу 100-200 лв. може да присъства го знам от преди 2 години като раждах. Идеята беше, дали ако някоя майка (като мен  Rolling Eyes) се изтипоса с хиляда изисквания как нещата да станат по нейния начин, и то малко извън общоприетото, дали няма да я гледат "на кръв" докторките?! Първия път раждах без уговорки и плащания за избор на екип, ако втория е в болница пак ще е така. Първия път държах всичко да е естествено, без упойки, системи и инжекции - и да ви кажа те се нацупиха, и се държаха враждебно, освен едни по млади акушерки. Ако втория път поставя още 5 изисквания - каква ли ще е реакцията? А момента на раждането не е най-подходящия да "воюваш" така да се каже с докторите кое как да става и да им държиш сметка. Някак си не си съвсем във форма за това.

Анджи, зависи от болницата, зависи от докторите. Аз намерих такива, които се съобразиха почти с всичко, което поисках - е аз също прецених какво мога да поискам, но извоювах неща, които дори не мислех, че са възможни в наша болница. Ако ти се чете подробно - съм описала ето тук . Не беше война обаче - лекарката прояви много търпение и толерантност, а тъй като внимателно изчетох и не подписах информираното съгласие - за всяка процедура ми искаха изрично разрешение и аз за повечето рутинни манипулации отказах.

За ваксините: може да са задължителни, но не са насилствени. Аз казах в родилния дом, че искам да ги отложа с няколко месеца и се разписах в някаква книга, така че ми позволиха отсрочка и не са ми правили проблем. Питаха ме защо правя този избор - мотивирах се, казах, че искам да ги сложа на по-късен етап и това беше.

Последна редакция: пн, 10 сеп 2007, 12:14 от Емем

# 104
Друга ми беше идеята, аз това за бащата, че срещу 100-200 лв. може да присъства го знам от преди 2 години като раждах. Идеята беше, дали ако някоя майка (като мен  Rolling Eyes) се изтипоса с хиляда изисквания как нещата да станат по нейния начин, и то малко извън общоприетото, дали няма да я гледат "на кръв" докторките?! Първия път раждах без уговорки и плащания за избор на екип, ако втория е в болница пак ще е така. Първия път държах всичко да е естествено, без упойки, системи и инжекции - и да ви кажа те се нацупиха, и се държаха враждебно, освен едни по млади акушерки. Ако втория път поставя още 5 изисквания - каква ли ще е реакцията? А момента на раждането не е най-подходящия да "воюваш" така да се каже с докторите кое как да става и да им държиш сметка. Някак си не си съвсем във форма за това.

Анджи, зависи от болницата, зависи от докторите. Аз намерих такива, които се съобразиха почти с всичко, което поисках - е аз също прецених какво мога да поискам, но извоювах неща, които дори не мислех, че са възможни в наша болница. Ако ти се чете подробно - ето тук съм описала: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=135444.120 Не беше война обаче - лекарката прояви много търпение и толерантност, а тъй като внимателно изчетох и не подписах информираното съгласие - за всяка процедура ми искаха изрично разрешение и аз за повечето рутинни манипулации отказах.

Мерси, ще прочета Simple Smile Само един офф-топик въпрос. Този документ за информираното съгласие, който се подписва кой точно е - онзи, на който са изредени разни манипулации като епизотомия, форцепс, и още 3-4 подобни, и че им позволяваш да прибягнат до тях в случай на нужда, това ли е? Ако става въпрос за този и аз го отказах като раждах първия път - в МД София -  но те буквално се обидиха и станаха враждебни, чак после след 2-3 часа поомекнаха. Малко гадничко беше като обстановка Sad

Общи условия

Активация на акаунт