Септемврийско бебче,я се намести,че терминът ми вече наближи

• 13 489
  • 291
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте момичета, днес сме много малко!
Аз малко се поразходих на жегата и сега ако ви кажа какви са ми подути ръцете, едвам пиша. За първи път си виждам тънките пръсчета като кебапчета... ужас...
Хексина и аз от няколко дни се каня да отида в този магазин но все отлагам, но другата седмица ще отида, че вече много ме сърбят ръцете за поредното пазаруване. Хексина чакаме снимки:)
Моренка и на мен не ми е интересна лекцията, ама мисля да отида че в къщи ще се побъркам.А като разбереш нещо за училището в Мола казвай бързо, че ме впечатли.
Калака я бързо да се издадеш на следващата лекция, ние сме там:)
Мами и аз имам болки когато лежа и се обръщам са ниско долу и едвам се въртя. При вас случва ли се?
Хайде лек ден и до после пак:)

# 76
  • София
Дайте съвет, моля ви, откъде да си вземем хубава вана за бебето.. Купихме една на CAM, и тази седмица стана ясно, че е опасна за деца и я забраняват.. а тук навсякъде си се продава.. сега не знам да я връщам ли , какво да правя...

# 77
  • морето и сините вълни :)
здравейте мацки-моя комп се скапа тотално- ooooh! ooooh!

Сега съм в на мъжо сестра му-ще се подвизавам в тях към, 9 дена...Моя утре го изпращам  и ми е кофти  Confused Confused

днеска пак е топлою

Лилиан-защо да  не е полезна ваничката която сте купили--тва пък за сефте го чувам Thinking Thinking

# 78
  • София
Ето, тук са последните забранени стоки http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/create_rapex.cfm?rx_id=141.  Виж номер 12, пише, че продукта поставя сериозен химичен риск и че трябва да се спре от разпространение и продажби. А аз си купих същата вана. Изглежда много красива.. и сега не знам.. от къде да си намеря хубава и да няма такива рискове...

# 79
Лилианче-абе за какво ти е хуабва на външен вид ваничка..Гледай работа да върши...

Щях да те питам,-ти ли прави украсата на темичката имам предвид с твойте умения..или от сайтче ги взе??

# 80
  • София
да, аз Simple Smile но досега не бях се занимавала с форуми, ще видиш следващата темичка, която съм ви подготвила... На мен ми е забавно...

За ваничката не толкова да е хубава на външен вид.. лошо се изразих явно.. а да е удобна.. и да ми върши работа, защото има разни модели вани, но изглеждат много непрактични...

# 81
Ани,
Ваната съдържа яко количество диетилхексилфталат, който от тази година е забранен от ЕС. Веществото нарушава хормоналната обмяна, има естрогеноимитиращо действие, което значи че носи риск от настъпване на ранен пубертет, повишен риск от рак на гърдата при момиченцата и от увреждания на половата система при момченцата.
Проблемът е, че тези фталати се използват в обработката на PVC-то, за да го направят пластично, то иначе е супер твърдо. А забраната за тях влезе в сила съвсем отскоро и има риск да се съдържат все още в много продукти от PVC, произведени до първата половина на тази година. Поначало PVC-то не е безопасна пластмаса и повечето големи компании още преди година-две се отказаха да го използват - такива са примерно Икея, Лего, Чико. Други, които го използват, сега трябва да заменят забранените фталати с други, които пак са много близки до тях, но не ги хвана забраната, понеже имаше яко лобиране срещу новия вариант на закона на EC за химикалите от страна на производители на PVC изделия и др. подобни. Плюс това в Китай нищо не е забранено, а повечето играчки от там идват, тъй че гледайте дали е PVC е не вземайте, така е най-сигурно. Обозначава се с тройка, обградена с едно такова триъгълниче от стрелки - това му е кодът на PVC-то.
Не знам дали някой обърна внимание, ама тези патета и хипопотамчета по-нагоре, дето са майка с малки, ги има и по наште магазини, те също са забранени заради фталати. Кой знае колко още китайски боклуци опасни има. Тука в България няма никакъв контрол, добре че е ЕС.

# 82
  • София
Ето, тук са последните забранени стоки http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/create_rapex.cfm?rx_id=141.  Виж номер 12, пише, че продукта поставя сериозен химичен риск и че трябва да се спре от разпространение и продажби. А аз си купих същата вана. Изглежда много красива.. и сега не знам.. от къде да си намеря хубава и да няма такива рискове...

Лилиан, предполагам другите вани на пазара, които даже не са никаква марка, са от още по-опасна пластмаса, само дето никой не ги е изследвал. Представи си от каква пластмаса са ваните и лигените, които масово се продават по домашните потреби и с които са отгледани и прани хиляди деца. Аз съм ползвала за първото си дете вана с повивалка на CAM, но е било преди 3 години и не знам дали пластмасата е същата. За сега не даваме отклонения Laughing

Хубави вани, при това маркови, така да се каже, има в Mothercare, но тях може още да не ги е хванала забраната.

Извън темата ще ти кажа, че точно тази джаджа за новородено ползвах най-малко. На 3 месец ваничката вече е малка, а комплектът не е малко пари. На мен ми се наложи да купя по-голяма без стойка, която ползвах в следващите 2 години и струваше не повече от 20 лв.

# 83
  • Кърджали, България
Момичета, някой да има идея как да си сейфна на харда примерно всичките ни теми от началото - един вид като електронен дневник на бременността ми е!

# 84
Lilian,
Би трябвало да ти я вземат обратно в магазина, където си я купила. Аз бих настоявала да ми върнат парите.
Има безопасни вани, аз с моя син ползвах ваничка от полипропилен, само не се сещам марката. Просто трябва да се гледа, на дъното на пластмасовите изделия трябва винаги да има идентификация - съкращение и цифричка заградена със стрелки.
Ако пише LDPE, HDPE, PE, PP, кодове 2, 4 или 5 - вземайте смело.
Ако е PVC, V, PC или PS, кодове 3, 6 или 7, работата е кофти.
Има и PET (1), ама то е май само шишета за напитки и козметика, минава за безопасно, стига да е само за еднократна употреба обаче.
И още - ако няма идентификация на вида пластмаса, произведено е най-вероятно в нечий китайски заден двор или гараж и може абс. всичко да се очаква, по-добре не купувайте, и без това е нарушение да липсва това инфо.

# 85
  • София
basilisk Много благодаря за професионалният съвет, точно от това имах нужда! Ще се поразтърся. Не вярвам да я вземат обратно ваничката в магазина, защото навсякъде се продават свободно и не са от евтините. Чудя се да дали да я даря на детски дом, но тя като е опасна, голяма услуга ще направя. Накрая ще я сложа долу на улицата и някой да я взима.. не ми се занимава...

# 86
Ми по принцип са длъжни да я приемат, още повече че производителят очевидно я изтегля по собствена инициатива от пазара и могат да му я върнат за негова сметка.
Ако въпреки това не щат, можеш да се обърнеш към Комисията за защита на потребителите ето тук  http://www.kzp.bg/modules.php?name=ConsProt&op=send&id=21 - изглежда лесно.
Ако предприемеш нещо, ще ми е много интересно как сработва механизмът, според мен хората трябва да си търсят правата, иначе никой няма да им ги уважава. Тъй че ако решиш да я върнеш, разкажи плийз.

# 87
я гледай ти какви  интересни нещица научавам..еййй таз Басилиск    е страшна значи  Peace Hug Hug Hug

# 88
  • София
Би ми било интересно какво ще стане ... може да се обадя в магазина да питам...

# 89
Момичета, аз доколкото зная забраните са по отделни страни,някоя конкретна страна е сезирана и тя забранява продукта за продажба на собствена територия(което всъщност не се връзва много със смисъла на тази структура като европейска такава),а за другите не е задължително.Не зная доколко съм права,но аз си бях харесала една количка на АБЦ дизайн-циклон и тя също беше в този  списък,защото в Швеция на една количка са били недостатъчно добре завъртяни болтовете и една мама слизайки по стълбите си изтърсила бебока #2gunfire.Е това ми стигна да се откажа да я закупя.Та не знбая дали когато забраната е в отделна страна-това води до спирането на продажбата на продукта и в останалите,защото аз тази ваничка я видях и в Прима папо-то,който магазин прави регулярни доставки от производител от Италия всеки месец.Та ако я издърпваха от пазара,може би най-напред при тях нямаше да я има.Иначе аз тази ваничка най-харесвам,но имам обикновена,защото за три-четири месеца не си струва да взимам нещо специално. Макар,че има логика ако някоя пластмаса е проблемна,да не  е на най-скъпата марка-я си представете нашите обикновени ванички newsm78 неизследвани в лаборатории,ами китайските боклуци?Аз лично не бих изхвърлила ваничката-щях да се свържа с комисията за защита на потребителите-да се поинтересувам кое,как стои на дневен ред  и дали си струва притеснението.Може да се окаже,че е ставало дума за конкретна партида,произведена от конкретно тяхно подразделение.

Общи условия

Активация на акаунт