Септемврийско бебче,я се намести,че терминът ми вече наближи

• 13 487
  • 291
  •   1
Отговори
# 90
bravy,
Права си, че изтеглянето е по страни. Ако никой не се обърне към Комисията за защита на потребителите, може и да не ги спрат от продажба в България, поне тези които вече са на пазара. От друга страна, забраната за тези химикали важи определено за цялата територия на ЕС. Просто трябва някой да се обърне към Комисията и да ги сезира, че този продукт съдържа забранени фталати и се изтегля от пазара в друга страна от ЕС, така че да го спрат и тук. Може също до производителя да се отправи въпрос, сигурна съм че ще го приеме насериозно.
Но между другото списъкът с продукти изтеглени от пазара даден от Lilian, е от тази седмица, така че не можем да очакваме да са изчезнали дори и от най-често зареждащите бг магазини.
А що се отнася до това кое да си купува човек и кое не, достатъчно е да видиш каква е пластмасата, това на всеки продукт трябва да го има изписано, така че на потребителя да не е нужна лаборатория. Все пак не случайно толкова производители се отказват сами от PVC-то.
Също така не винаги най-безвредните пластмаси са най-скъпи, напротив. Тези с вредните съставки просто имат някои свойства които са им бонус тъй да се каже - примерно по-издръжливи са в определени условия или нещо такова, но не си струва да е за сметка на здравето на децата, нали така?

# 91
Здраейте, мамчета. Днес май повечето активно си почивате някъде навън от вкъщи, аз допреди малко лежкунах и най- накрая се реших да се надигна и да видя какво имам за наваксване в темичката, пък и мъжо е на работая- голяма скука - с тази телевизия ще изкукам, май ще поразровя библиотеката да видим дали ще ме изненада някое книжле да се зачета. Хайде, чао от мен и  приятна и прохладна вечер

# 92
Би ми било интересно какво ще стане ... може да се обадя в магазина да питам...

Lilian
От опит мога да ти кажа - отпечатай си образец от бланка за рекламация от Комисията за защита на потребителите , попълни я в 2 екземпляра и я предай заедно с ваната на търговеца или упълномощен представител на търговеца, което лице може да бъде продавачът в търговския обект или управителя на фирмата. Той е длъжен пред теб да отвори задължителната Книга за рекламации, да впише рекламацията ти там  и да ти напише същия входящ номер на твоя екземпляр от рекламационната жалба. В жалбата най-долу трябва да си написала начинът по който желаеш да ти бъде удовлетворена рекламационната претенция - в случая да ти бъде незабавно възстановена заплатената цена за изделието в нейния пълен размер. Към жалбата трябва да прикрепиш копие от касовата бележка или фактурата, а оригиналите да запазиш за себе си и да не ги даваш преди да ти върнат сумата.
Желателно е да си прочетеш в ЗЗП Глава пета Раздел I - Обща безопасност и Раздел III - Рекламации.
http://www.kzp.bg/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=250

Basilisk благодаря ти много за инфото.
Аз също търся вана сега , но не знаех за новите изисквания за безопасност. Дано намеря нещо подходящо, ако ли не , тогава ще къпя Калинката във вреден продукт , както са ме къпали и мен Laughing

# 93
здравейте мамчета,днес ми е много кофти.вървят ми едни киселини,ама ще ме изгорят. #2gunfire #2gunfireпия едни газирани води,та ми се наду още повече тумбака.
сега ще правя и вечеря,пък ми е тооопло

# 94
Лека  вечер  на всички  мами.

# 95
kalina333,
Мерси много за супер полезните съвети относно рекламациите.
С PVC-то едно време е било още по-кофти, щото тогава вместо фталати са използвали в производството му тежки метали като олово и кадмий. Не знам обаче колко от бебешките продукти тогава са се правели от него. Все пак като цяло сме расли в маалко по-чиста среда тогава, отколкото нашите деца сега. Отделно някои от замълсителите от нашето детство, които вече отдавна са забранени и не се употреябват, още се откриват в кръвта на хората, защото ги има в околната среда или защото много трудно се елиминират от организма.
Не знам, това е много мрачна тема, но аз гледам да спазвам поне това което големите еко-организации препоръчват, пък и да си търся правата, щом има даже и закони които ми ги защитават.
Между другото миналата година един УНГ доктор ми беше предписал за тежка хрема лекарството Геломиртол, уж като по-натурално и безвредно, щото нали бях кърмачка. Оказа се че "натуралното" лекарство има помощно вещество дибутилфталат и като му казах че ей те тва нещо ще го забраняват от ЕС, да знаете кви очи ми отвори  #Crazy  Аз тва нещо гледам да не се мажа с козметика, която го съдържа, той ше ме кара да го пия и после да си кърмя детето.
Както и да е, без Геломиртол се опраих супер, ама човек просто не знае откъде му идват разни щури химикали, не е истина направо. Пълно спасение скоро няма да има, но поне можем да ги намалим донякъде, за хлапетата особено.

Последна редакция: нд, 29 юли 2007, 21:52 от basilisk

# 96
basilisk
човек няма как да знае всичко, затова форумът ми е много полезен, тъй като се обменят доста информация и полезни съвети, за което благодаря.
Относно рекламациите искам само да добавя информация за гаранциите, което не се отнася пряко до случая с бебешката вана, но може да се случи с количките и някои други по-едри покупки за бебето, както и за бита изобщо.

Когато правите рекламация трябва да се обърнете към търговеца и в никакъв случай да не ходите в сервиза, посочен в гаранционната карта.
Според ЗЗП взаимоотношенията са между потребителя и търговеца /или производителя на стоката или услугата/.
Законът определя гаранционен срок за всички стоки /услуги 2 години, независимо дали при покупката ви е дадена гаранционна карта или не. Също така не важат други уговорки - например ако в гаранционната карта пише срок 1 година.
Ако има посочен сервиз, това е в полза на търговеца, което значи, че той няма да плаща за да приведе стоката в идеално състояние. Ако няма гаранционен сервиз, това означава, че търговецът сам ще плати за ремонта на стоката.
От потребителя се иска само да се обърне към търговеца в определения срок /Раздел III - Рекламации на ЗЗП/ и да предяви рекламацията по безупречен начин.
След това тече едномесечен срок считано от датата на входящия номер на жалбата ви. В този срок търговецът трябва да приведе стоката в изрядно състояние. Времето от датата на вх.номер до датата, на която търговецът ви предаде ремонтираната стока, се добавя към гаранционния срок на стоката, т.е. удължава се с броя на тези дни.
Ако в този едномесечен срок търговецът не ви покани да получите стоката, то веднага на следващия ден след изтичането му можете да предявите претенция да ви възстанови незабавно цената в пълния й размер или да ви даде нова стока от същия или друг вид по ваш избор.
Споделям този съвет, понеже хората обикновено правят фаталната  грешка да се обърнат към сервиза. Но тогава няма определен срок, в който сервизът да извърши ремонта, може да ви мотае 3 месеца и не може да връща пари.
Уловката се състои в този член :
Чл. 126. (1) Рекламацията на потребителска стока може да се предяви до две години от доставката на стоката, но не по-късно от два месеца от установяване на несъответствието с договореното. Рекламацията на услуги може да се предяви до 14 дни от откриване на несъответствието на услугата с договореното.

т.е. ако се обърнете директно към посочения сервиз и той протака нещата повече от 2 месеца, тогава не може да се обърнете към търговеца, защото вече доказано сте знаели за дефекта повече от 2 месеца и срокът е минал. Така ще се разправяте със сервиза докато свят светува.

Хайде лека нощ  и  от мен. Hug

# 97
  • Севлиево
Добро утро,момичета!
Три дена имах гости и не можах да се включа при вас,но успях поне да ви прочета.Иначе при мен нищо ново освен че забелязвам по корема си леки червенички линийки, нещо като спукани капилярчета.И се чудя дали ще се махнат тия работки.Иначе въпреки мазането ми се появиха стрийки на д...то.,които никак не ми харесват.
Инфото за ваничките ми беше много полезно,благодаря на Базилиск за това.
Установих че тия дни като се движих повече,нощно време мога да спя без болки в кръста и без много да ме боли като се обръщам от една страна на друга.Да ама как да се движа повече като е жега.Дано тази седмица е по-хладно и вече жегите да са избягали от нас.
Лек и прохладен ден ви желая.

# 98
  • Sofia
Честит Рожден Ден на Симеон на Карен!  bouquet
Да ви е жив и здрав!

# 99
doci,
И с мен е така - миналата бременност като ходех на работа и седях на стол цял ден, гърбът се скъсваше да ме боли, а сега като се движа свободно, седя на топката, ходя и плувам, нямам никакъв проблем.

# 100
Добро утро и от мен. Днес пак го дават големи жеги, но от утре ще да се захлажда  Praynig Praynig Praynig
Момичета, ша ма засрамите да пиша в таз тема, ей Simple Smile Ко да напрайм, припрода - като няма корем - цици! Бебето там се е наместило  Shocked Shocked Shocked

Моренка, в кулинарния ти изнамерих една погача, че исках да си пробвам вентилатора на новата фурна и да изненадам мъжлето, ама не помня точно откъде я измъкнах. Ама стана много хубава (на вкус де, на вид не я докарах Simple Smile )

А Верчето е мацка от форума, ама помоли да не й използваме ника по нейни си причини, та затуй. Иначе е пълен сладур Simple Smile Тя ако рече, ще се признае коя е Simple Smile

Да ви кажа и на мен от два дни ужасно ми натежа корема, а и малкия нещо ми отмъщава ли какво ли, ама ме прави сама да си говоря.
Тенк ю за полезното инфо за ваничките, от вас много неща може човек да научи!

Аз се стягам да изкарам още 10тина дни на работа и да си ходя вкъщи вече, че много ми писна да работя вечеее!

Честит рожден ден на Симеон на Карен и от мен, да е жив и здрав   bouquet
Бай

П.С. Ако сте навити на още една среща преди ражданията да почнат да валят, свиркайте, да направим организацията, че най-подходящо ми се струва около 15 август. Simple Smile Аз ще облека нещо по-прилично  Embarassed

# 101
Добро утро!  newsm51
Добре дошли на новите мамчета   bouquet(доста съм изпуснала от темичките)
За ваничката аз много я харесах и мислих да я купувам изглеждаше ми доста практична  #Crazy  newsm78
Днес ще се опитам да наваксвам с четенето на старите темички  smile3529
Поздравления за Lilian_V страхотна темичка  thumbsup

# 102
  • морето и сините вълни :)
добро утро мацкиии

Честит Рожден Ден на Симеон на Карен и от мен  bouquet  bouquet

охх днес се очертава пак жегав ден,направо ужас.надявамс е да се поразхлади малко утре или вдруги ден Peace Peace

лек ден на всички  bouquet

еее Ама Мише-тя гледката ти е страхотна бе Peace Peace PeaceНяма нужда да  си криеш прелестите.Аз съм на тоз принцип като имаш кво да покажеш що да не го покажеш  Peace.Ми тъй де  bouquet

# 103
  • у дома с любимите си хора
Момичета,беба не е добре.Сега се връща мот консултация и съм много разстроена.Утре пак съм на лекар,отново да слушаме тонове и да гледаме на ултразвук,а днес в 13часа ще ми излязат резултатите от изследванията на кръвта и урината.

# 104
Вилиан , спокоино бе мила , пиши задължително когато излезнат резултатите

Общи условия

Активация на акаунт