Кръстова гора

• 156 120
  • 349
  •   1
Отговори
# 225
  • Добрич
slonop, в случая вярата е важна. Както ви подсказва интуицията, така направете. Няма установени норми и правила. Важното е да вярвате, че това което решите да направите ще ви помогне. Ако се колебаете за някое действие и не го чувствате в хармония със себе си, то вероятно не е най-подходящото за вас. Два пъти съм посещавала манастира в Кръстова гора - действително има уникално излъчване и е много въздействащо. И двата пъти нощувахме там, само, че когато има много хора, поне за мен мястото губи очарованието си.  Желая ви успех.

# 226
Здравейте момичета,  Hug
преди седмица бяхме на Кръстова гора. Това място наистина е докоснато от бог (дано не звучи клиширано), има страхотен заряд, много хора са повярвали в чудесата на Кръстова гора.
Ние бяхме там за втори път. Първия пъс бяхме на нощната божествената света литургия, която се служи в петък срещу събота. Невероятно усещане, стотици  хора събрани на едно място от вярата.
Сега бяхме в събота и неделя. На паркинга имаше само 3 автобуса и около 15 коли. Беше много спокойно. Присъствахме на вечерна служба , а също и на празнична в неделя сутрин. Беше много тържествено и това, че нямаше много хора ни помогна да се потопим по-дълбоко в атмосферата и са усетим по-осезаемо енергията на това място. Спахме в старата църква.
Много надълго и нашироко си говорихме с двете баби Еленки (оказаха се две). От всяка от тях научихме много. Те ни напътстваха и ни обгрижваха през двата дни.
От тях разбрах, че на кръста не се оставят дрехи, че не се пишат никакви листчета и не се връзват никакви парцалчета. Оставянето на дрехи за болен, например, става само зад олтара. А дарове за кръста и за храма, които сте решили да оставите могат да бъдат всякакви: олио, брашни, сол, зрял фасул, хавлиени кърпи и т.н. според желанието ви. Също така може да носите да ви се освети обреден хляб.
Всеки както и каквото предцени.
Отидете с вяра и ще се върнете по-мъдри и по-добри! А може и чудото да се случи точно на вас!!!  Praynig

# 227
Здравейте!
Ако се отиде на Кръстова Гора през седмицата, а не на празник, добре ли е? Имам предвид че няма да има литургия, няма да е петък с/у събота.
 newsm78

# 228
отидете ,ще е по спокойно и ще се насладите на спокойствието и магията , който и ден да е там е страхотно  Hug

# 229
Здравейте и от мен, запленена съм от историите на това свято място. Плануваме и ние скоро да го посетим, живот и здраве. Не съм кръстена и смятам да го направя точно там!
Искам да попитам, студено ли е на Кръстова гора по това време на годината, защото смятаме да нощуваме на палатки. И какво трябва да си нося за кръщенето освен две кърпи олио и вино мисля, че пропускам нещо? Имам още куп въпроси, но имам едно такова усещане, че не трябва да се подготвям особено много, а да се насладя на момента. Нямам търпение вече, дано нещо не се обърка! Praynig

# 230
  • Добрич
Little Stranger JD, за кръщенето ти трябва и китка, както и кръщелното свидетелство на кръстницата /кръстника/. За вечерта си вземете топли дрехи, защото ще ви потрябват.

# 231
За кръщенето ще трябва и бурканче с мед, сапунче и питка, и сладки (може и бонбони).
Ние с мъжа ми бяхме кръстници на малко детенце скоро и носихме тези неща:
 двете хавлии - едната беше по-голяма, за да го повием,
 сапун - ние взехме два.
 бутилка олио
 бурканче мед
 бутилка вино
 кутия с бонбони
 питка (сладка, от козуначено тесто)
 бонбони
 кръщелните ни свидетелства
 кръстче и нови дрешки за детенцето
 Hug

# 232
Искам да попитам дали е разрешено опъването на палатки в месността или не?

# 233
над манастира има поляна там е супер за палатки  Simple Smile дано случите топло време ни и дрешки топли вземете

# 234
А пътят как е? Чувала съм - това преди години, че бил много зле... трудно се минава.. така ли е все още или са го оправили?
 Rolling Eyes

# 235
пътя е двулентов и поразширен, а като качество след борово до кр.гора е перфектен,асвалтиран е..

# 236
Супер! Благодаря!   bouquet

# 237
Здравеите маичета даите съвет къде да отседнем за две нощувки ,предложения и мнения.Понеже плануваме да отидем на Кръстов ден се оказва почти пълно навсякъде.

byba75 много се развълнувах от разказа ти за детенцето ти заштото и при нас историята е същата с моето момченце което е на 4 и половина и ми се щте да опитам всичко за да се получи и при нас. Ще ти бъда благодарна ако ми опишеш вашето посещение на местността и ми кажеш като идем с него какво трябва да правим там.На мен ми казаха че е хаи добре да се иде на на Кр.ден но мен ме притеснява факта че тогава е страшна навалица и се колебая как да го направим .

# 238
Здравейте ,момичета!
И ние посетихме това свято място. Бяхме там за три дни , като отседнахме в с. Борово и всеки ден се качвахме до Кръстова гора. Улучихме двата дъждовни дни, но пък времето беше с нас. Първият ден заваля след като се върнахме във вилата, а втория ден спря да вали когато се качихме до кръста. Беше тихо и спокойно, за разлика от петъка, когато мястото се изпълни с хора.  И трите дни четоха молитва за здраве на малчо, като единствено в петък свещеника я претупа нябързо, тъй като припряни баби чакаха да им опее хляба и човека се чудеше къде по-напред. В четвъртък нямаше хора в църквата и наистина усетих силата на молитвата, а после отеца много спокойно ни обясни какво да правим. В църквата записваха имена за здраве и за едногодишно четене – всеки ден до Кръстовден и след това на празници и всяка петъчна служба.
Хубаво е да се посети и параклиса, който е на хълма до хотелската част на манастира. Има и два извора с целебна вода-аязмото „Гълъбичката” и „Очното”. До „Гълъбичката” пътеката е стръмна, но широка и  е близко. „Очното” е доста далече тръгва се по широка пътека, но се влиза в гората и там пътеката става много стръмна и тясна, проходима с удобни обувки и без малки деца..Върви се около половин час до там.
За съжаление на няколко места в манастира имаше табели, че разпъването на палатки е нежелателно.
В Борово пък попаднахме на много гостоприемни и добри хора. Вилата се казва „Донка”, в горната част на селото е и гледката от там е невероятна. На центъра на селото има табела с местоположението на вилите и хотелите в Борово с цени и услуги, които предлагат, а също и карта с няколко маршрута-еко пътеки, тръгващи от селото.
Може би на празник и в петък е по-голяма енергията на Кръстова гора, но на мен ми допадна повече като беше спокойно и безлюдно, а и с три деца си е истинско предизвикателство да ги опазиш в тълпите хора и многото превозни средства.

# 239
Здравеите маичета даите съвет къде да отседнем за две нощувки ,предложения и мнения.Понеже плануваме да отидем на Кръстов ден се оказва почти пълно навсякъде.

byba75 много се развълнувах от разказа ти за детенцето ти заштото и при нас историята е същата с моето момченце което е на 4 и половина и ми се щте да опитам всичко за да се получи и при нас. Ще ти бъда благодарна ако ми опишеш вашето посещение на местността и ми кажеш като идем с него какво трябва да правим там.На мен ми казаха че е хаи добре да се иде на на Кр.ден но мен ме притеснява факта че тогава е страшна навалица и се колебая как да го направим .
Като начало отидете за петъчната литургия ,за да си осигурите места за нощувка отидете четвъртък с две нущувки ,а на кр.ден по нататък като пораснете,храна няма така че си носете може на борово в Бориките да се хапва там е супер също,ние като ходихме на кр. ден беше кошмар,пияни ...купони просто всеки е отишъл за купон не за празника,тръгнах си с главоболие и повече не сме ходили ,тогава паля свещ в наша църква за празника,отидете за детенцето с вяра а баба Еленка ще ви помогне и каже какво да правите,запишете си имената за службата, няма нещо специално да се прави простосе помолете пред кръста измиите се на светена вода от аязмото а ако нещо ще правиш само ще ти се подскаже,ето сайта на кр.гора www.crossforest.com
 и на бориките www.borikite.com

Общи условия

Активация на акаунт