Консултация с психолог

• 110 397
  • 611
  •   1
Отговори
# 105
  • София
neznaehta, и от мен добре дошла. Имаше нужда от психолог Hug

# 106
Здравейте , аз съм " neznaehta" и съм психолог. ... Ще ми е приятно да съм ви полезна и да мога да отговоря на въпросите ви.

Добре дошла, neznaehta!
Ами то доста въпроси са се натрупали Simple Smile   bouquet

# 107
Ами най-вероятно тая тема никога да не я е чел психолог. Получило се е нещо като авгиеви обори. Някои родители вече са посетили психолог.
Незнаеща, аз имам такава питанка - Колко често едно дете трябва да посещава психолог, за да е ползотворна работата им? В смисъл ако детето има проблем.

# 108
Здравей Wolf, честотата на посещенията при психолога зависи от проблема на детето. Има деца , с които работя 5 пъти седмично ,  с други се срещам 3 пъти , има и такива, с които - 1 път в седмицата. След като приключа с клиничните наблюдения ми се изяснява колко често трябва да се срещам с детето; винаги се има  в предвид възможностите на родителите (от къда са , финанси и т.н). Освен наблюденията от изключителна важност са думите на родителите-техните наблюдения, информацията за детето, всичко, което са видяли ,чули и т.н. Освен това се преценява дали е необходимо успоредно с психолога да работи логопед или друг специалист.

# 109
Здравей и от мен назнаеща.Мисля че трябва да си смениш името.От както работиш със сина ми ме научи на толкова неща и най вече ми даде надежда и сили да се боря тъй че успех и от мен. Heart Eyes

# 110
  • София
neznaehta, искам да питам за детската градина и адаптацията на по-специалните деца. Не са ли много едно  по-чувствително дете да срещне 25 деца на веднъж. Как е най-добре да се адаптира - на половин ден ли, в група с по-малко деца. Има ли някакъв тест за психическа  готовност за детска градина. Мислиш ли, че е полезна детската градина?
Като съм чела в този форум много често детската градина обостря проблемите, поне с такова впечатление съм останала.

# 111
Здравей tignew, няма еднозначен отговор на въпроса ти, само "да" или само "не". Едно специално дете трябва да е готово, за да започне посещаване на детска градина. Иначе се получава "отглеждане на детето" или задълбочаване на проблема му. Не винаги "интеграция на всяка цена" се оказва правилното решение. Лично аз не знам за съществуването на такива тестове, чрез които може де се прецени дали специалното дете е готово за градина. Ето няколко насоки: понася ли присъствието на децата (опитва ли се да играе сред тях; позволява ли да го докосват, милват)? При отговор ДА - добре. Изолира ли се, когато децата са около него и не са толкова шумни (запушва ли си ушите, проявява ли автоагресия, извършва ли по-често характерните за него стереотипни движения, повишава ли двигателната си активност, а успокяването му е изключително трудно)? При отговор ДА на този въпрос - по -добре изчакайте.
Когато решите да го пуснете на детска градина въведете един ритъм и не го променяйте, дайте му време за адаптация. Ако има нещо любимо - предмет , играчка е добре това любимо нещо да придружава детето, ВИНАГИ обличай в думи предстоящото събитие. Опитай се да поставиш "времева рамка" - например, казваш: " Всики ден от понеделник до петък , от 8 до 16 часа , ти Петьо ще си в детската градинка при играчките, децата и т.н" Това, че детето не разбира дали е понеделник или вторник няма значение, тази времева рамка му дава сигурност и донякъде допринася детето да е спокойно. Старай се да си точен по отношение на времето, докато при детето се появят симптоми на адаптация. 

# 112
  • София
Моя син е на 12 годинии живее в постоянен страх, че ще умре. И преди го имаше, макар и по-рядко, но сега е с две неприятни диагнози и постоянно се паникьосва. Стига чак до идиотщини от рода - одрал си небцето със солета и се притеснил, че ще се нарани лошо и ще му стане нещо. И още много подобни.
Какво да го правя.

аз си се самоцитирам, зада не губя време
но въпроса си е същия

# 113
Относно дали да е на половин ден или в група с по-малко деца е въпрос на преценка - индивидуална за конкретното дете. Ако детето е готово да посещава детската градина - ползата е изключително голяма. Ако не е -  полза няма, трябва търпение и подходящ момент. Родителите на специални деца са обект на психически тормоз от страна на госпожите в градината имайте го в предвид. В случай , че детето е готово за градина не отстъпвайте и не се поддавайте на негативните реакции и обиди. Детето е по-важно от егото на госпожите!

# 114
Здравей mimmy, в практиката си имах подобен случай, но за да мога да ти помогна ми е нужна повече информация за сина ти. Има ли други странни неща в поведението му; други страхове, макар и не толкова изразени; има ли проблеми с писането, с граматическото построяване на изреченията; опиши ми когато говори за страха си как се държи, т.е. движения на тялото, ръцете, очите, гледа ли те, нещо подобно ми е нужно. Какво е отношението му към храната, контактува ли често с по-малки от него деца? За сега това се сещам да те питам. Ще чакам да ми пишеш!

# 115
  • Анкх-Морпорк
tigonew, аз не съм психолог, знаеш Simple Smile, но относно времевата рамка и свикването - когато дъщеря ми тръгна на ясли, повтаряше като заклинание "Всички майки идват" - лелите я бяха научили, така се успокояваше. Определено има полза от нещо такова, коеото детето да приеме като правило и да му дава сигурност.
В държавната ясла не дват да се влиза, поне на мен не дадоха, но в занималнята дето сега гледат Насе, го водих първо за по 1-2 часа да си поиграе, като аз стоях там, и после свикна много леко, не е имало ревлив период.

# 116
. Родителите на специални деца са обект на психически тормоз от страна на госпожите в градината имайте го в предвид. В случай , че детето е готово за градина не отстъпвайте и не се поддавайте на негативните реакции и обиди. Детето е по-важно от егото на госпожите!

Не съм съгласна за това - нас никой не ни тормози, даже напротив - госпожите са много мили. Може би зависи от ситуацията, но това е много обобщено казано.  Hug

neznaehta , радваме се че се включи - много въпроси стоят неотговорени. Тук има много работа.

# 117
Права си Мая, хубаво е, че все пак има и хора като вас, които са получили  добронамерено отношение към децата си. Незнаеща явно е виждала другата страна на медала, която за жалост си я има, това е истината.

# 118
Незнаеща, моля те поизтрий нещичко от кутията си, за да можеш да получаваш съобщения на лични.  Rolling Eyes

# 119
Незнаеща все още има малко публикации и вероятно затова пощата и се пълни бързо.
neznaehta , надява се не си се обидила от моя коментар, просто исках да кажа, че има и много добри хора, които са готови дапомогнат на децата ни.

Общи условия

Активация на акаунт