Консултация с психолог

• 110 535
  • 611
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте Simple Smile
Пак ще се допитам до вас,макар да не смятам ,че имам проблем,просто искам съвет относно детската психика и как трябва да постъпвам с моите малки пакостници Simple Smile Мисля,че са весели добри деца,но напоследък усещам,че започват да ме изпитват - когато не им обръщам внимание или имам някаква друга работа започват да плачат в хо,но силно,не просто мрънкане и ме гледат в очите разбиращо. Просто да ти стане ясно,че искат да ги взема на ръце или да си оставя другите занимания и да отида при тях. Как ще ме посъветвате да реагирам - веднага да захвърля всичко и да стане тяхната или да ги оставя да се понадуват,докато успея да си довърша набързо започнатото. Просто не знам кое е по-добре за по-нататъшното им развитие като личности. Обикновено опитвам да им отвлека вниманието с нещо и да си довърша,но понякога не става . Таткото ми се сърди,че много ги разглезвам,защото винаги ги оставям да става на тяхната,че им позволявам прекалено много - като например да си играят с тенджери и черпаци,да бъркат в чинията,опитвайки се да се хранят сами,като единствения резултат е голямо омазване,никога не съм ги оставяла затворени в кошара ,ходят навсякъде по мене,изобщо неща от този сорт. Посъветвайте мие как да се държа с децата,за да не са хем "разглезени",хем да не ограничавам изследователския им дух и да не остават с убеждението,че има невъзможни за тях неща. Не искам да пречупвам духа им с една дума.Но как да го постигна newsm78

# 361
Вероника и Шехина,благодаря Ви за отговорите.

# 362
Djina,  това което правиш с децата си е правилно  Hug Те трябва да се мажат, да се опитват да се хранят сами, да рисуват по стените, да мажат мармалад по подовете, да ровят и изпразват шкафовете, да чукат с черпаците и дрънчат с тенджерите  Hug
А търпението ти да издържиш на всичко това умножено по две те прави най-добрия родител за твоите деца  Heart Eyes
Повярвай ми - проблем ще имаш ако децата ти НЕ правят тези неща. Според мен не трябва да им секваш интусиазма - те имат нужда да имат няколко правила и всичко останало да е разрешено, щом не е опасно за живота им - това, че са омазали едва ли е нещо с което таткото няма да може да живее  Mr. Green
А децата ти ще станат самоуверени и ще играят сами, когато знаят, че ти винаги си там за да ги гушнеш - от тази гледна точка аз не бих ги оставила да плачат Simple Smile А още по лесно е като имаш нещо да правиш просто да ги включиш в това - малките деца могат и да вадят пране от пералнята, и да подават щипки, и да носят пробори до масата... О...пък как само помагат да готвиш  Mr. Green
Наслаждавай се на всичко това, то е толкова кратко  Hug

# 363
Здравейте Simple Smile
Пак ще се допитам до вас,макар да не смятам ,че имам проблем,просто искам съвет относно детската психика и как трябва да постъпвам с моите малки пакостници Simple Smile Мисля,че са весели добри деца,но напоследък усещам,че започват да ме изпитват - когато не им обръщам внимание или имам някаква друга работа започват да плачат в хо,но силно,не просто мрънкане и ме гледат в очите разбиращо. Просто да ти стане ясно,че искат да ги взема на ръце или да си оставя другите занимания и да отида при тях. Как ще ме посъветвате да реагирам - веднага да захвърля всичко и да стане тяхната или да ги оставя да се понадуват,докато успея да си довърша набързо започнатото. Просто не знам кое е по-добре за по-нататъшното им развитие като личности. Обикновено опитвам да им отвлека вниманието с нещо и да си довърша,но понякога не става . Таткото ми се сърди,че много ги разглезвам,защото винаги ги оставям да става на тяхната,че им позволявам прекалено много - като например да си играят с тенджери и черпаци,да бъркат в чинията,опитвайки се да се хранят сами,като единствения резултат е голямо омазване,никога не съм ги оставяла затворени в кошара ,ходят навсякъде по мене,изобщо неща от този сорт. Посъветвайте мие как да се държа с децата,за да не са хем "разглезени",хем да не ограничавам изследователския им дух и да не остават с убеждението,че има невъзможни за тях неща. Не искам да пречупвам духа им с една дума.Но как да го постигна newsm78
Здравейте,не смятам,че е разглезване нещата,които описвате и въобще-не съм убедена какво се разбира под разглезване-повече обич?Не разбира се-глезено се казва за по-голямо дете,което се държи неадекватно за възрастта си,свикнало е да няма ясни правила и авторитети -и все пак мисля,че нямам ясна дефиниция на това,което различните хора влагат в думата-"разглезвам".Знам обаче,че повечето отделено внимание на детето не е глезене,че повечето обич и общуване изграждат една уверена и способна да дава и получава обич личност.Вие сама знаете отговора на въпроса-не искате да пречупвате творческия им дух.Разбира се това не означава да забравите напълно за правилата-напротив,децата имат нужда от ясни рамки,те ИСКАТ да чуват не,необходим им е родителски авторитет,но не и авторитаризъм.За това най-простичкия съвет е -дръжте се с децата както се чувствате-ако сте ядосана-кажете им го,ако ви дразнят-не се преструвайте,фалшивата усмивка не помага на никого.Вашите чувства ще ви покзват как да се държите-просто "поддържайте" връзка с тях и давайте такава на блзките и на децата си-така ще ги научите да изразяват свободно емоциите и чувствата си  и в подходяща форма.Успех!

# 364
Здравейте

Аз съм момиче на 16 години. Наскоро забелязах че малки неща ме карат да стигам до нервни кризи.Често си представям как скачам през балкона и усещам неиумоверно успокоение след това.Тази година четох една книга за психоанализа и тя ме накара да се замисля по-сериозно по въпроса.Малки неуспехи от какъвто и да било род мр карат да се чувствам адски нещастна...имам проблеми със съня...Почнах да се карам мн с майка ми точно заради това.Иска ми се да вярвам че е от хормоните в тялото ми но някакси не ми се вярва.Знам че има хора с много по-сериозни проблеми но все пак искам да помоля ако имате време да ми отговоритя...

Аз и моята лабилна психика ще сме ви благодарни

# 365
Здравей, мило непознато момиче,

Казваш, че има хора с по-сериозни проблеми. Сигурно е така, но всеки проблем, който измъчва човека и помрачава дните му е важен проблем, за който е още по-важно да се разкриеш пред другите...и много често пред себе си. Да си откровен пред себе си е толкова рядко срещано, дори не подозираш колко рядко се случва да сме откровени пред себе си. За това заслужаваш поощрение - че имаш силите да се изправиш пред проблемите в теб и да търсиш решение Hug
Казваш също, че си на 16 г...Един много мъдър човек - психологът Ерик Ериксън свързва юношеството, тинейджърската възраст с една основна цел на младия юноша/девойка - да намери своята идентичност, т.е себе си - най-основно отговор на въпросите - Кой съм аз? За какво живея? Каква е моята мисия в живота? Нужен ли съм на някого? Тези въпроси действително си задава всеки осъзнат човек, но през юношеството те са много наболели и нерядко водят до депресии и тревога, до тези "нервни кризи", които описваш. Да, хормоните също си казват думата - те "дирижират" емоционалното състояние на жената през целия живот, но обикновено истински дълбоките проблеми на растежа не са предизвикани само от тяхното действие. Хормоните по-скоро задават "почвата", върху която се развиват сериозни душевни кризи. Моят съвет е ако имаш възможност да се свържеш с психолог, който да ти отдели достатъчно внимание и да ти помогне да разбереш проблемите и да ги надвиеш. Училищният психолог е една достъпна алтернатива. Опитай, ако там не намериш необходимото разбиране, мога да ти препоръчам детско-юношески психолози - имам щастието да познавам много добри такива в повечето по-големи градове в страната.

Бъди смела и търпелива Hug

# 366
Здравейте  Шехина    продължава  търсенето на  детски     психотерапевт  или психолог   за гр.Бургас .Ако знаете такъв  ще  бъда  благодарна  да пишете .Най малко  4-5  деца      търсят  такъв...  Може и  млад специалист  да е  стига да има  желание за работа    bouquet

# 367
Здравейте, bluevelvet,

Затруднихте ме, в Бургас сякаш има дефицит на детски психолози, но намерих контакти на психоложката г-жа Ананиева- Център
"Май"- телефонът й е 823941. Не я познавам лично, но чета добри отзиви за нея, както и това, че при необходимост ще Ви препрати към невролог, логопед и пр., което е важно Peace

Надявам се да съм Ви от помощ Hug

# 368
Здравейте, bluevelvet,

Затруднихте ме, в Бургас сякаш има дефицит на детски психолози, но намерих контакти на психоложката г-жа Ананиева- Център
"Май"- телефонът й е 823941. Не я познавам лично, но чета добри отзиви за нея, както и това, че при необходимост ще Ви препрати към невролог, логопед и пр., което е важно Peace

Надявам се да съм Ви от помощ Hug

Психоложката в  център  " Май "не практикува ...
А иначе си ходим на логопед отдавна ..
Благодаря все пак за отговора  Wink

# 369
Здравей bluevelvet,дадоха ми телефон на колега от Бургас ще го пратя на лични

# 370
Психоложката в  център  " Май "не практикува ...
А иначе си ходим на логопед отдавна ..
Благодаря все пак за отговора  Wink

Ех, жалко, трябва да се поразровя дали нямах записан някъде телефон и на една друга психоложка в Бургас, но действително са кът, незнайно защо newsm78

# 371
Здравейте, от известно време синът ми който е на 6 години се плаши от тъмното и не желае да си ляга. Отлагаме лягането до към 22 - 22.30 вечер, но това не може да продължи вечно, още повече, че това не му помага. Той се страхува и започва да го боли корема и страхът става още по-голям, съчетан с болката в корема. не знам какво да правя. Вечер чета приказки разказвам за хубавото време в което спим, за да може да играем през деня, но нищо не помага. През нощта спи неспокойно, и непрекъснато пита кога ще стане светло. Когато съмне заспива здрав спокоен сън. Hug

# 372
Здравейте, от известно време синът ми който е на 6 години се плаши от тъмното и не желае да си ляга. Отлагаме лягането до към 22 - 22.30 вечер, но това не може да продължи вечно, още повече, че това не му помага. Той се страхува и започва да го боли корема и страхът става още по-голям, съчетан с болката в корема. не знам какво да правя. Вечер чета приказки разказвам за хубавото време в което спим, за да може да играем през деня, но нищо не помага. През нощта спи неспокойно, и непрекъснато пита кога ще стане светло. Когато съмне заспива здрав спокоен сън. Hug
Здравейте темата за детските страхове е обект на изследване от много колеги.Причините за страховете и тревожността няма да успеем да разискваме в този форум.Имайте предвид,че в предучилищна възраст страховете са по-интензивни и възникват по-често отколкото през слдващите години.Децата в тази възраст реагират чувствително при конфликтни отношения в семейството-това засилва страховете.Такива страхове се срещат по-често при неспокойни родители,но винаги има изключения.Искам да сте наясно с едно-има страхове типични за възрастта,с които не трябва да се борим,а да ги приемем като част от възрастовите промени.В такъв случай можете да позволите на детето да спи с нощна лампа.Но има и друг вид страхове-те са от т.нар.невротичен тип.В основата им стоят травми и сериозни психологични проблеми.Вторият тип страхове изискват намеса на специалист.Разбирате,че по интернет е невъзможно да се даде ясно заключение от кой тип страх е този при вашето дете.Въпреки,че се среща при вяко трето дете на тази възраст,то няма да е излишно да чуете мнение на специалист.Не бива да се карате на детето или да изисквате от него да престане да се страхува,защото тази тактика не е успешна.Отстраняването на невротични страхове изисква търпение от страна на родителите.Важно е детето да усеща,че сте съпричастни към неговия страх,а не го смятате за смешен-това е равносилно на незачитане на детските емоциите и влошава комуникацията.Успех!

# 373
Синът ми е на 7 год.  На  тържества , където музиката е висока , той си запушва ушите с ръце и започва да плаче .  Всъщност това са и някои от песните които харесва . В къщи си пуска музиката доста високо .
Къде да търся причината за това му поведение ?  - в това , че си мисли ,че това са само негови песни  или ги свързва с нещо лошо

# 374
Синът ми е на 7 год.  На  тържества , където музиката е висока , той си запушва ушите с ръце и започва да плаче .  Всъщност това са и някои от песните които харесва . В къщи си пуска музиката доста високо .
Къде да търся причината за това му поведение ?  - в това , че си мисли ,че това са само негови песни  или ги свързва с нещо лошо
Здравейте,наистина ме затруднявате-може би самият той би могъл да ви каже защо постъпва по този начин.Достатъчно голям е за да даде отговор за поведението си.Кое го притеснява-височината на звука,самите песни или обстановката на такива тържества.Аз самата не обичам да слушам много високо музика-освен в случаите,в които си я пусна у дома и съм в настроение Grinning Все пак реакцията му е необичайна-разеберете какво е за него да слуша високо музика-малко бягство от света или нещо друго-опит да заглуши метафорично казано.Ако музиката за него е дълбоко лично преживяване то вероятно не му харесва да го споделя с много хора.Това са само хипотези-отговорът го знае само той-опитайте тактично да поговорите с него за това.Успех!

Общи условия

Активация на акаунт