Консултация с психолог

• 110 485
  • 611
  •   1
Отговори
# 450
Maria.St -разбира се,че не е безобидно,но това все още не означава,че се отнася по този начин до твоето дете.Консултацията в интернет е пределно обща-на база на информация от постовете.Явно разбирам двусмислено посланията от твоите постове-грешката е моя.
"Няма ли шанс нещо по-безобидно да се крие зад тези реакции?"-моят отговор е,че понякога малките камъчета обръщат колата.Самият факт,че търсиш мнение от мен говори,че нещо те притеснява и не подценяваш проблемите на детето,нито аз смятам да ги подценявам-съжалявам ако си ме разбрала погрешно.Стискам палци.

# 451
Здравейте! Наистина много интересна и изключително полезна тема ! Поздравления!
Затова реших и аз да споделя за нашия проблем, дори не знам дали не е силно казано "Проблем"
Дъщеря ми е на 10 м и половина и от съвсем малка изпитва страх от непознати, не иска никой да я поглежда и заговаря, не иска да общува с други бебета, не иска никой друг да я гушка освен най-близкити и. Надявам се, че е временно явление, но ето, че расте такава, иначе като сме сами в нас е изключително усмихнато и добро и умно за възрастта си дете. Надявам се, че ако увелича контактите и с деца сега в хубавото време в градинките ще има подобрение. Ще съм благодарна да чуя и вашето мнение. Поздрави!

# 452
Здравейте! Наистина много интересна и изключително полезна тема ! Поздравления!
Затова реших и аз да споделя за нашия проблем, дори не знам дали не е силно казано "Проблем"
Дъщеря ми е на 10 м и половина и от съвсем малка изпитва страх от непознати, не иска никой да я поглежда и заговаря, не иска да общува с други бебета, не иска никой друг да я гушка освен най-близкити и. Надявам се, че е временно явление, но ето, че расте такава, иначе като сме сами в нас е изключително усмихнато и добро и умно за възрастта си дете. Надявам се, че ако увелича контактите и с деца сега в хубавото време в градинките ще има подобрение. Ще съм благодарна да чуя и вашето мнение. Поздрави!

Здравейте, bibilota - радвам се, че намирате темата за интересна и полезна Hug

По въпроса Ви - не споменавате на колко месеца се породи този страх от непознати. Обичайно страхът от непознати се изявява за първи път между 6-8 месеца на детенцето и показва, че детето е формирало сигурна привързаност към майката (или човекът, който основно се грижи за него). Сигурната привързаност от своя страна е това усещане на детето, че от майката получава закрила, стабилност, нежност - според не една теория сигурната привързаност в тази много ранна възраст на детето е основа за психично благополучие в следващите възрастови периоди. Ето защо, по това, което описвате, не мисля, че има причина за притеснение. Контактите с деца в хубавото време в градинките ще са от помощ - ще помогнат на детето да запази "увереността" си, че близките му са до него, но и че може да общува и с други дори по-забавни човечета Wink

Желая Ви всичко най-добро Hug

# 453
Здравейте. Много се радвам, че попаднах на тази тема. Вчера я прочетох цялата и искам да поздравя автора и отзивчивите психолози, които оказват така нужната на нас- притеснените и уплашени родители помощ.  bouquet
Много полезни неща научих. Благодаря ви. Искам и аз да споделя едни притеснения относно детото. Синът ми е на 5,5 години. Расте много чувствително и умно дете. Тази чувствителност обаче понякога е свръх, а съчетана и с разни страхове ни дава повод за не малко притеснения.
Напоследък много го вълнува темата за смъртта. Онзи дан ме попита дали наистина хората като умрат и в ковчега стават на скелети. Отговорих, че с течение на времето наистина става така, но той не бива да се притеснява, защото душата на човека вече не е в това тяло и той( човека) не изпитва болка или страх. Той каза, че го е страх и се разплака неутешимо. Опитах се да го успокоя, гушнах го и поговорихме. Стана въпрос за прераждането. Попита ме дали като се преродим пак ще сме заедно , тук в България ли, ами ако сме в Китай?!, той не знае китайски.Последваха сълзи за това, колко ще му е мъчно за мен и, че няма да сме заедно. Сърцето ми се скъса. Как да отговарям на подобни въпроси. Усещам, че много го е страх. Като беше по-малък ( на годинка) не се боеше от нищо- нито от животни, нито от това, че не сме около него. Гонеше кокошките из двора, радваше се на каракачанките на съседите, тичаше по целия площад без да се обърне даже и да погледне дали сме след него. А сега?! Страхува се от мухи, буболечки;страшно внимава да не му влезе трънче в ръката; непрекъснато се притеснява за здравето си и ако се разболее какво точно ще му прави лекарката.Като прибавим и страха от смъртта. Има и още, но се опасявам, че ще стане прекалено дълго. Как да му помогна? Мислите ли, че е необходимо да посетим детски психолог?

# 454
Бобя, здравейте! Hug

Да, обикновено страхът от смъртта започва да се появява силно изразено до и около шестата година на детето - той е резултат на това, че то започва все по-добре да опознава т.н. свят на възрастните, в който има и загуби, и смърт. По принцип няма еднозначен отговор на въпроса как да подходим с децата към проблема - дали е добре те да бъдат успокоени по някакъв начин (спомням си, че моята баба, когато аз й зададох за първи път въпроса - "Умират ли хората? И аз ли ще умра?, тя ми отговори: "Умират, да". Когато се разпраках безутешно обаче тя добави, че аз няма да умра, че ще бъда вечна...Колкото и наивно да ми се струва това сега, тогава думите й ме успокоиха) или да им се каже истината, поднесена по по-мек начин. Все пак бих Ви препоръчала да опитате с истината, но да обясните, че такива са законите на живота, че един се ражда и друг умира, но това скоро няма да му се случи нито на него, нито на вас с баща му и ви предстоят много хубави моменти заедно. Т.е. смъртта я има, но тя е далече и няма смисъл да се мисли за нея сега. Понеже чета, че вече сте опитали да му обясните какво е смъртта и той го е приел болезнено - няма как да е иначе, осъзнаването на истини за живота е криза...Нима ние възрастните не се страхуваме от смъртта? Какво остава за дете, което тепърва навлиза в "нашия" свят...
И все пак - ако имате възможност да посетите психолог, съветвам Ви да го направите. Психологът може да оцени състоянието на детето (има методи за диагностика на страховите преживявания в детството), дали има повод за притеснение и да Ви помогне да се справите с проблема, като Ви даде по-конкретни напътствия.

Сърдечни поздрави от мен  bouquet

# 455
Бобя,здравейте-в допълнение от казаното от Шехина-наскоро в една друга темичка майките обсъждаха подобен въпрос.На детето се казва истината за смъртта-съобразена с възрастта му.Никакви приказки от рода на това,че смъртта е заспиване и други такива-това създава допълнителни проблеми.Смъртта е вид раздяла,промяна-от нея всеки изпитва боязън.На мамите от другата тема препоръчах една статия-ето я
http://bglog.net/psychology/11945

# 456
Благодаря ви за отговорите и съветите
Шехина  bouquet
Вероника  bouquet
Не го залъгвам с приказки, че хората заспиват и т.н. Казвам му истината, както аз я разбирам по възможно най- лекия начин, така че да не го уплаша още повече. Попита ме как душите се връщат на земята и му отговорих, че когато някое бебе се ражда душата влиза в него. Той явно много е мислил по този въпрос, защо на следния ден ме запита "А някои бебета умират ли ?"
 На такива въпроси много трудно се отговаря. Пак му казах истината - "да, умират", но добавих, че сигурно тези души са "повикани " по спешност другаде Wink. Не можах да се сетя за по- приемлив отговор.
Определено мисля да обсъдим със съпруга ми въпроса за посещение при психолог. Тези страхове мисля, че му вредят. Знам, че е малък и е нормално да се притеснява от разни неща, да се страхува и да е неуверен, но има ситуации, в които просто е прекалено. Пример: Направихме му нова детска стая; подът там е от ламиниран паркет. След игра в нея той идва и ме кара да му проверявам ръцете дали не е влязло трънче. И това нееднократно. Обяснявам, че няма как да му влезе трънче, но ...следващият път пак се повтаря същото.

# 457
Шехина, благодаря за отговора Ви  Hug и искрено се надявам тази привързаност към мен да бъде основа за нейната психична стабилност в бъдеще, но също така и ще бъда безкрайно щастлива дъщеря ми да бъде едно контактно и лъчезарно дете, такова каквото се опитвам да я науча да бъде Simple Smile Поздрави и късмет на всички Peace

# 458
Бобя, на мен много ми помогна Цар Лъв и "кръговрата на живота", когато се появи тази тема при нас.

# 459
Чудесна идея ми даваш. Благодаря. Той обича да гледаме анимация заедно и ще се възползвам. Обикновено ме пита кое филмче искам Simple Smile
Още веднъж благодаря

# 460
  • В най - голямото село
Здравейте на всички и поздравления за хубавата и полезна тема!
Моят проблем е следният: дъщеря ми е на 9 и 1/2 г, от доста време (поне от 3 години) има тикове. Те са различни и се променят. Присвиване на очите, повдигане на рамената, близане на ръцете - били и сухи и др. такива. Сутрин тиковете почти ги няма, като се засилват към вечерта. Явно когато вече е доста превъзбудена. Тя е много емоционална и темпераментна, не млъква и за минутка (даже понякога и насън говори). Водила съм я на консултация с психолог - Десислава Иванова /Динамика - но тя каза, че не вижда нищо тревожно.
Моля и за вашето мнение и съвет.

# 461
cikoni ,здравейте-добре е освен психолог да се консултирате и с невролог.Не мога да коментирам думите на колегата от Динамика.Наистина понякога тиковете са част от нормата-срещат се при всяко пето дете,но в другата крайност-може да имат функционална основа,по тази причина е желателна консултация с невролог.Огромно е разнообразието при симптоматиката на тиковете-от "нормални"-за определен период от време,до тежки и инвалидизиращи.Вероятно вие попадате към първата група,мигането с очи и свиването на рамене спадат към простите двигателни тикове. Препоръчвам Ви консултация с невролог и семейно консултиране при психолог.Стискам палци!

# 462
Поздрав на смелите психоложки!Пред моето семейство изникна следния проблем-синът ни е на 16 и с аутизъм.Не желае баща му да му говори по никакъв повод освен ако не е попитан за нещо.Казва ,че гласа му го дразни.Всеки опит за контакт от страна на съпруга ми изнервя и двамата-единият се дразни и започва едно тичане и тропане,а другият е обиден от отношението,въпреки че си дава сметка за спецификата на дете с аутизъм.Въпросът ми е -да упорства ли да му говори въпреки очевидната съпротива или да щади чувствата му и прави опит за разговор само когато е наистина неизбежно?Промяната в отношенията им настъпи от около година без конкретна причина според нас.

# 463
Здравейте,Гери-затруднявам се да отговоря на въпроса ви.Вие сте наясно със спецификата на комуникацията при децата с аутизъм,те имат вродена невъзможност да общуват адекватно и им е трудно да отчитат социалната ситуация,те трудно реагират съобразно ситуацията.Доколкото разбирам синът ви реагира агресивно спрямо бащата.Наистина е много трудно да дам конкретна препоръка,да разбереш аутистично дете е приключение,което продължава цял живот,вие знаете това по-добре от мен.Мога да се консултирам с колега,който работи повече с деца с аутизъм и пак ще ви пиша.

# 464
Ще съм Ви много,много благодарна-трябва ми поглед отстрани ,а ако е и на човек с опит,още по-добре Hug

Общи условия

Активация на акаунт