Тинейджърите III

• 24 479
  • 477
  •   1
Отговори
# 255
  • близо до София
Браво, Радмила! Много ценни съвети..

# 256
65 начина да предпазим от престъпление детето
Олга и Юрий Дубягини

Детето и насилието

Казах "НЕ!"

Нашите деца са прекалено доверчиви, затова нито един престъпник няма да срещне сериозни затруднения да примами някъде дете.

Вие непрекъснато насочвате вниманието на детето върху това, че не бива да ходи никъде с непознати, че не трябва са взима нищо от тях, но забравяте да го предупредите, че непознат и чужд човек може да се окаже и съседа и връстник.

Защо нашите деца не казват "НЕ!" на своите убийци и насилници? Преди всичко защото тези хора, за разлика от нас, умеят да предразположат детето, да му вдъхнат доверие към себе си, а чак по-късно започват да измъчват тялото му. С други думи, първото, което детето получава от престъпника, е разбиране на негов проблем, а това печели доверие.
Станете приятели на детето от най-ранната му възраст, за да дойде със своите проблеми при вас, вместо да отиде на улицата, при непознати. Решавайте съвместно дори най-незначителните, според вас, трудности, които обаче, в настоящия миг за него са най-важните проблеми. Ако детето сподели с вас, че мечтае да му купите някаква играчка или бонбони, подарете му желаното, а ако имате финансови затруднения, обяснете му причината. Ако детето знае, че ще удовлетворите любопитството му и ще му покажете например животните в зоопарка, че му купувате сладки неща и при възможност му подарявате играчките, които са му харесали ще каже по-лесно на непознатия "НЕ!"

Правила, кога детето трябва да каже "НЕ!"
ЗА ДЕЦА:
  • Ако някой ти предлага да му отидеш на гости или да го изпратиш до вкъщи, кажи му "НЕ!", дори ако човекът е ваш съсед.
  • Ако чужд човек е дошъл да те вземе от училище/детска градина, без родителите ти да са те предупредили предварително за това, кажи "НЕ!"
  • Ако на вратата позвъни твой връстник, когото не познаваш достатъчно добре, не трябва да го допускаш вкъщи или да тръгваш където и да било с него, докато родителите ти ги няма.
  • Не отваряй вратата и не пускай вкъщи хора, които се представят за познати или колеги на родителите ти.
  • Ако нов познат те черпи със сладолед или други сладки неща, кажи "НЕ!"
  • Ако непознат те моли да му покажеш пътя или да занесеш някакъв багаж, кажи "НЕ!" под предлог, че имаш уговорена среща. В първия случай може да обясниш на непознатия как да стигне дотам или да му начертаеш план

ЗА РОДИТЕЛИ
  • Постарайте се да изпълнявате обещанията, които давате на детето.
  • По възможност не му отказвайте любимите бонбони или желаната играчка

Ако детето ви има доверие и споделя с вас всичко, което му се случва, ако вие се съобразявате с неговите желания, а то - с вашите възможности, детето по-лесно ще каже "НЕ!" дори на най-съблазнителните предложения.

# 257
65 начина да предпазим от престъпление детето
Олга и Юрий Дубягини

Детето и насилието

Вярвай на интуицията си

Не бързайте да махнете с ръка, ако детето ви каже, че не харесва някого. Поинтересувайте се защо то мисли така. Може да се окаже, че детето е забелязало нещо, което вие просто пропускате.
Нашият живот е пълен с изненади - както приятни, така и неприятни. Затова се вслушвайте в себе си, ако внезапно в душата ви се прокрадне дори най-малкото съмнение в човка до вас, ако нещо ви накара да застанете нащрек, опитайте се да установите причината за своето безпокойство.

Някой ме наблюдава
ЗА РОДИТЕЛИ
  • Ако детето ви каже, че го наблюдава непознат, попитайте кога го е видяло и как изглежда той.
  • Ако имате основания да мислите, че детето фантазира, задайте му подвеждащи въпроси
  • Дори ако детето си е измислило всичко, придружавайте го известно време навън, водете го и го прибирайте от училище, защото дори неговите фантазии трябва да са базирани на нещо
  • Проверете думите на детето дори ако сте сигурни в тяхната истинност. Следвайте детето отблизо, докато играе или спортува навън. Ако забележите, че някой го наблюдава, запомнете външността му и веднага съобщете в полицията.
  • Поговорете с други родители и ако техните деца също са им разказвали за непознатия човек, подайте колективно заявление в полицията и организирайте родителско дежурство, докато децата играят навън.
  • Ако забележите, че появата на съседа неизменно е свързана с излизането на детето на площадката, предупредете детето да не взима нищо от него и да не приема дори най-съблазнителните предложения. Поговорете и с други деца и техните родители. Възможно е съседът да е проявявал интерес и към тях.
  • Ако детето ви каже, че някой надзърта в училищната тоалетна, помолете го да не влиза там само и да не се съгласява на нищо независимо какво му общава непознатият.
  • Ако детето се оплаче от учител, който винаги се появява в съблекалнята, докато момичетата се преобличат, поговорете със съучениците му. Ако те потвърдят думите му, напишете колективна молба за уволнението на въпросния учител до директора
  • Обяснете на детето, че ако някой го е загледал в обществения транспорт, то не бива да кокетничи, защото така провокира човека към насилие по отношение на себе си.

ЗА ДЕЦА
  • Ако ти се стори, че някой те следи, влез в магазин. Ако непознатият те последва, помоли управителя да телефонираш на родителите си, за да дойдат да те вземат.
  • Ако непознатият се престори, че те познава, на висок глас се обърни към хората наоколо: "моля ви, не познавам този човек, явно ме бърка с някого!" Ако тези думи нямат успех, обърни се като към стар познат към първия човек, който ти вдъхне доверие, а когато се измъкнел от криминалната ситуация, трябва да му се извиниш.
  • Ако наблизо няма магазин, не се обръщай за помощ към продавач на сергия. Възможно е да се озовеш в още по-тежко положение

Интерпретирайте правилата в зависимост от ситуацията и тогава със сигурност ще намерите правилното решение за изход от създалото се положение.

В тази глава се споменаваше и че трябва да се ходи само по осветени улици, да не се влиза във входове, дори тези да имат втори изход.

# 258
Понеже тази книга много ме впечатли, реших да я предложа и на дъщеря си за четене. Подхождаме така - четем всяка вчер една глава заедно, после обсъждаме написаното и решаваме тестовете на края на книгата. Ние започнахме с началната част, която е за по-малки деца и по-точно с "Аз помагам". Досега съм придружавала малката винаги и не съм я изпускала от поглед, никога не е била сама! Винаги съм мислела, че е добре да не я стресирам и да я оставя да изживее детство без тревоги и стрес. Мен от малка ме бяха тренирали като войник за всички опасности и си спомням как се страхувах от много неща.

Сега обаче като е на 10 години и можем да обсъждаме всичко и вече ще става по-самостоятелна, се реших на тази стъпка.
Вчера прочетохме първата глава и ми беше почти жал да гледам как й се разширяват от ужас очите. Книгата е подплатена с реални случаи, които доста картинно описват грешките на жертви и последствията от тях. Тези случаи са конкретни, а не абстрактни като "не прави това, защото може да ти се случи нещо". Тук е "Наташа е направила тази грешка, и й се е случило точно нещо определено".

Тази сутрин детенце слезна да разхожда кучето и си взе ключа (ние имаме ключалки като на затворническа килия и два доста внушителни ключа), въпреки че винаги звъни на вратата, а не си отключва сама. На въпроса ми, защо го е направила, тя отговори, че го е взела да се защити от евентуален нападател в случай на нападение (точно както бяха препоръчали в книгата).
Иска ми се да й внуша, че спазвайки правила за безопасност, всъщност е по-сигурна, че най-вероятно няма да изпадне в неприятна ситуация съобразявайки се с мерките за сигурност. Един вид не искам да й създавам паника.

Споделете как вашите деца се справят с вашите забрани, много ли трябва да повтаряте, какви подходи използвате за обучение в самостоятелност навън.

Ето и правилата от главата "Аз помагам!"

ЗА ДЕЦАТА
  • Преди да отвориш вратата, погледни през шпионката дали отвън има чужди хора.
  • Ако не виждаш никого, но чуваш гласове, изчакай хората да се махнат от площадката.
  • След като отвориш вратата и излезеш от жилището, не забравяй да заключиш вратата. Тогава можеш да бъдеш сигурен, че вкъщи няма да те чака престъпник.
  • Ако си излязъл и видиш чужди хора, влез обратно в апартамента.
  • Ако зад гърба ти се появи непознат, рязко се обърни в лиже към него исе приготви да се отбраняваш. За целта може да използваш кофата за боклук и свитите на руло вестници, тежък ключодържател или връзка ключове. нанеси неочакван удар на нападателя и бягай с викове: "Пожар!" или "Горим!"
  • Не разглеждай пощата пред пощенската кутия, качи се вкъщи.
  • Ако непознат човек те покани да се качиш в асансьора, откажи под предлог, че ще се забавиш или че живееш на втория етаж.
  • Ако непознат се опота да ти запуши устата, постарай се да го ухапеш по ръката, а ако си с лице към енго, смело захапи носа му и бягай.

# 259
Ти не си в ред да четеш подобни неща на детето. Shocked Тези гадости аз не мога да ги чета, представям си това как действа на психиката на едно дете. Sick Да си ги четат руснаците. #2gunfire

# 260
Ти не си в ред да четеш подобни неща на детето. Shocked Тези гадости аз не мога да ги чета, представям си това как действа на психиката на едно дете. Sick Да си ги четат руснаците. #2gunfire

Що, при вас няма ли престъпност, Ксения?  newsm78
Не знам как е при руснаците, но повечето неща съм ги казвала на сина си от съвсем малък и то без да съм чела книги по въпроса - отвътре ми идваше.
Душата ми се раздираше от противоречието - как да възпитам открито, контактно и оптимистично настроено дете и как да го науча да се пази, защото не всички му мислят доброто.

# 261
 newsm10
Не знам как е при руснаците, но повечето неща съм ги казвала на сина си от съвсем малък и то без да съм чела книги по въпроса - отвътре ми идваше.
Душата ми се раздираше от противоречието - как да възпитам открито, контактно и оптимистично настроено дете и как да го науча да се пази, защото не всички му мислят доброто.
Абсолютно Peaceна мен също голяма част от препоръките са ми влезли в употреба при домашната "дресировка"-за жалост в такива времена живеем-нямаме избор и предпочитам детето ми да е запознато и подготвено-да може само да се пази/недай боже от нещо си/

HugРадмила специалени поздравления и благодарности за съветите и положения труд!Давай ние ще четем-следмалко викам сина ми да изчете всичко! Hug

Последна редакция: пт, 07 сеп 2007, 21:42 от teo_711

# 262
Радмила, съвсем си в ред. Продължавай и пренебрегвай.

# 263
  • София
Ехоо, здравейте! Върнах се  wavey
Четох темичката ни и от чужбина. Mr. Green

Доста страници има да дочитам, но частите от книгата, която е пуснала radmila ме заинтригуваха. Даже вчера търсих книгата в книжарница Сиела, но я нямаше.
Наистина, май някои неща не са в такава степен рискови в Бг, но от повече инфо глава не боли, нали? И не мисля, че книгата ще  затормози (стресира или нещо такова )тийновете. Те имат добра "подготовка" с horror филмите( и клиповете).

# 264
Bigcat, Добре дошла.  bouquet

# 265
  • Кьолн
Здравейте,мами на тинейджъри!  Едва сега прочетох тази тема и разбрах ,че и аз съм за нея. Имам дъщеря на 13 години и ми е много полезна тази тема тъй като и аз се сблъсквам с трудности при възпитанието и. Ще ми бъде много приятно да контактувам с вас и да обменяме идеи. Желая на всички лек ден!

# 266
# 267
Добре дошли на всички завърнали се и на новите членове! Hug
Аз да се похваля-откакто съм на работа без почивен ден, моите тийнки подреждат,чистят,опитват се да готвят,винаги са вкъщи и не сме се карали нито един път-и това цели 10 дена! newsm10
Пу-пу да не им е уроки!

# 268
Браво за тийнките, но докога мислиш да изкараш без почивен ден?  Crazy
Стари кокали сме все пак, според някои даже древни... Joy

# 269
Браво за тийнките, но докога мислиш да изкараш без почивен ден?  Crazy
Стари кокали сме все пак, според някои даже древни... Joy
За съжаление в тази фирма е така,а поне засега нямам алтернатива! LaughingОбаче повечето ми притеснения за недостатъчната самостоятелност на децата ми отпаднаха!Да не говорим,че на практика проверих колко са отговорни! Hug

Общи условия

Активация на акаунт