Ти си открила по свой начин вярата.
Вярата не е да ходиш на църква, да четеш Библията, да се тюхкаш как света отива към лошо и само ти го осъзнаваш. Канони, правила, с коя ръка да се прекръстиш... всичко това е измислено от шепа хора.
Мисля, че всеки "носи" Библията в себе си, нищо че не я е чел. И може трезво да прецени кое е добро и кое е лошо.
Сори, но това ми намирисва на ерес

И какво означава ерес? Според мен е отклонение от някакви религиозни рамки. Кой е поставил тези рамки? Бог ли? - Съмнявам се. Поставили са ги шепа хора.
Колко от нас бяха чували за "Евангелие от Юда"? Същото, което Епископът на Лион Ириней осъжда още ок. 180 г. като "лъжлива история", а едва ок. 150-200 г. Евангелията от Марко, Матей, Лука и Йоан за първи път са били обявени за достоверни.
Защо някой си епископ ще ми казва кое Евангелие е вярно и кое е грешно? Да ме предпази. - От какво? От истината ли?
........
krasi_vasi, иска ми се да ти отговоря на въпроса. Надявам се да бъде и изчерпателно, но не ми се навлиза в подробности.
1.ерес произлиза с частица истина и другото пълнеж от този от който е произлязла.
Как става това. Взема се изречение или пасаж от Библията и се перифразира по мирогледа или разбирането или тълкуването на човека, но няма нищо общо с истината и я изопачава.
Гледах по телевизията преди време един от Стражева кула как си защитава идеите. Не си спомням за идеята, но каза, че края на Лука не знам си коя глава не е дописан било изпуснат края т.е. идеята която лансира.
Отклонението от Библията е ерес.
По късно ще продължа.