Има ли Господ и вярвате ли в него? - III

• 29 944
  • 879
  •   1
Отговори
# 60

Ти си открила по свой начин вярата.
Вярата не е да ходиш на църква, да четеш Библията, да се тюхкаш как света отива към лошо и само ти го осъзнаваш. Канони, правила, с коя ръка да се прекръстиш... всичко това е измислено от шепа хора.
Мисля, че всеки "носи" Библията в себе си, нищо че не я е чел. И може трезво да прецени кое е добро и кое е лошо.

Сори, но това ми намирисва на ерес  Embarassed
Ти предполагам, че си православна християнка (извинявай ако не е така). В такъв случай католиците еретици ли са? Ами ислямът, будизмът, индуизмът... Ей много еретици имало по тази земя.
И какво означава ерес? Според мен е отклонение от някакви религиозни рамки. Кой е поставил тези рамки? Бог ли? -  Съмнявам се. Поставили са ги шепа хора.
Колко от нас бяха чували за "Евангелие от Юда"? Същото, което Епископът на Лион Ириней осъжда още ок. 180 г. като "лъжлива история", а едва ок. 150-200 г. Евангелията от Марко, Матей, Лука и Йоан за първи път са били обявени за достоверни.
Защо някой си епископ ще ми казва кое Евангелие е вярно и кое е грешно? Да ме предпази. - От какво? От истината ли?
........

krasi_vasi, иска ми се да ти отговоря на въпроса. Надявам се да бъде и изчерпателно, но не ми се навлиза в подробности.
1.ерес произлиза с частица истина и другото пълнеж от този от който е произлязла.
Как става това. Взема се изречение или пасаж от Библията и се перифразира по мирогледа или разбирането или тълкуването на човека, но няма нищо общо с истината и я изопачава.
Гледах по телевизията преди време един от Стражева кула как си защитава идеите. Не си спомням за идеята, но каза, че края на Лука не знам си коя глава не е дописан било изпуснат края т.е. идеята която лансира.
Отклонението от Библията е ерес.

По късно ще продължа.

Последна редакция: пн, 27 авг 2007, 06:18 от goldenova

# 61
Будизма и индуизма е нещо като ерес . . . , то си е направо лъжливо учение, защото техните основатели са такива за каквито и говори Библията.

Пишеше, че всеки трябва да ""носи" Библията в себе си", но как ще я носи в себе си като не я познава  newsm78?

Знам, че църквите(хората в тях и техните водачи) са правили и най вероятно все още правят грешки, но това не значи, че Бог одобрява делата им.

И накрая искам да кажа по писаното в Библията.
Аз вярвам в Бог който е създател на земята, човека и всичко видимо и невидимо.
Не вярвам, че Този Бог със тази сила и възможност не би защитил Думите Си и Истината Си.
Аз знам и вярвам, че когато човек наистина иска да живее по Божия стандарт Бог го насочва кое е правилно и кое не. Но тогава човека не се оправдава или защитава, а прави това което наистина трябва и не се отклонява в погрешна посока . . .ерес или каквото и да е друго измамливо учение. Бог е силен и мощен и не би се оставил някой да преиначи "историята Му", а ако човек се поддава на това е неговата свободна воля.
Малко дълго стана, но надявам се да съм била полезна.

# 62
xenia, нямаш шанс срещу Silvy A или УРИЕЛ (и още няколко момичета). Ако някой познава Библията- това са те.

не плаши така хората Mr. Green това, че съм я чела и разбирам малка част от нея, не означава, че я познавам Peace

# 63
  • Linz
Баба Ванга е била религиозна, но как "възприема" Библията контактьорки като нея, знаеш ли?

Рени чета те много внимателно, но с това ме шашна.
Много интересно мнение и ми допада.
В какъв смисъл? newsm78 Нали обсъдихме Ванга някъде по-назад в темата... Станя ясно, че позицията на църквата относно ясновидки и врачки е категорична.

xenia, нямаш шанс срещу Silvy A или УРИЕЛ (и още няколко момичета). Ако някой познава Библията- това са те.

не плаши така хората Mr. Green това, че съм я чела и разбирам малка част от нея, не означава, че я познавам Peace
Казах "ако някой познава Библията", имайки предвид тук списващите... категорично това сте вие (и gerik, mamaG, МагиДС...).

# 64
Очевидно е- защото пишеш за контакти с мъртвите, врачки и ясновидки, прераждане и т.н.
Баба Ванга е била религиозна, но как "възприема" Библията контактьорки като нея, знаеш ли?

Кой каза, че нямало смисъл от тези теми?
Ренка, вече и ти можеш да даваш отговори, не само да питаш  Hug

ПП. Абе и аз не я познавам добре Библията, то човек цял живот се учи.  Embarassed

# 65
  • Linz
От всяка тема има какво да се научи, но тази е наистина съдържателна Peace От вас научих доста интересни неща  bouquet ... Също и от xenia Wink

# 66
Тепърва ни предстои взаимно да се учим на какво ли не...
 Hug Heart Eyes

# 67
а относно контактуването с мъртвите намерих в един сайт как евреите си го тълкуват съгласно забраната в петокнижието - според тях ако само си говориш с мъртвата си баба не нарушаваш закона. ако се допитваш за бъдещето обаче вече е нарушение на закона. страшна работа са тия евреи, ей Mr. Green

# 68
Как да повярвам, че има Господ? Християнството е религия, окъпана в кръв-само Средновековието да разгледаме с Инквизицията, лова на вещици, мъченията и страданията на обикновени хора, които са против тази религия. Ако Господ е милостив, как е допуснал това?Спомням си и откъс от филма"Княз Борис 1", когато Княз Борис е покръстил болярите си, но ги хваща да носят кръст върху дрехата и езически амулет под нея- Главата му искам, на него, жена му, децата и целия мурод! Каква жестокост! Вярно само филм е, но едва ли се е различава много от тогавашната действителност!Кой е този бог, който изисква такива жертви от човечеството, което той е създал. Истината за мен е, че религията тогава, а и сега е изгодна някому и се прави всичко за да се наложи тя. Няма никакъв Господ, защото ако имаше, той не би допуснал такива гаври.
Как допуска и днес да страдат толкова невинни дечица-от глад, болести, смърт...Изкупвали чужди грехове-това е повече от жестоко и несправедливо. А в същото време, педофили, убийци и крадци си живееят-колко не логично...
Изобщо ако изобщо има Господ, как да му се кланям и моля...

# 69
Как да повярвам, че има Господ? Християнството е религия, окъпана в кръв-само Средновековието да разгледаме с Инквизицията, лова на вещици, мъченията и страданията на обикновени хора, които са против тази религия. Ако Господ е милостив, как е допуснал това?Спомням си и откъс от филма"Княз Борис 1", когато Княз Борис е покръстил болярите си, но ги хваща да носят кръст върху дрехата и езически амулет под нея- Главата му искам, на него, жена му, децата и целия мурод! Каква жестокост! Вярно само филм е, но едва ли се е различава много от тогавашната действителност!Кой е този бог, който изисква такива жертви от човечеството, което той е създал. Истината за мен е, че религията тогава, а и сега е изгодна някому и се прави всичко за да се наложи тя. Няма никакъв Господ, защото ако имаше, той не би допуснал такива гаври.
Как допуска и днес да страдат толкова невинни дечица-от глад, болести, смърт...Изкупвали чужди грехове-това е повече от жестоко и несправедливо. А в същото време, педофили, убийци и крадци си живееят-колко не логично...

прави разлика между това, че Господ не изисква жертви, а хората си мислят така Peace
относно цар Борис І - всички знаем, че налагането на християнството е било и с политически цели, а за постигането им често хвърчат глави и днес Wink
колкото до злините, които си изброила - не допускаш ли, че са дело на друг, а не на Господ? на дявола например? или ти мислиш, че дявол няма?
и кой си живее - ще ти цитирам баба Ванга, дето всички много много я харесват /аз не, смятам я за лъжкиня и т.н./, но е казала едно нещо, което намирам за вярно:
"не завиждайте, преди да сте видели края на човека"

# 70
Добре, може и лаически да прозвучи въпросът ми, но Господ защо не се намесва, за предотврати тези беди, да накаже "лошите" и да помогне "добрите". За това съм чела само в легенди за миналото. А днес, защо не се намесва? Какво чака? И края на света не дойде...На какво да се разчита тогава? Не мога аз да се надявам, че след време като отида в рая, всичко ще ми бъде наред, аз искам сега да съм здрава и жива, както и моите близки също. Защо само на едни хора се пращат изпитания, а на други не?На мен това ми звучи като оправдание-сега страдай, но твое ще е царството небесно. Тоест подчинение и прах в очите.

# 71
   Много отдавна  е написано за тези зли времена и сега сме свидетели, че те вече са факт.Бог предупреждава в Библията, че ще дойдат времена на омраза, любовта ще намалее, дори семейната (деца<>родители).Разврата, неверието, хаоса ще растат.Ще има много лъжеучения.Ще има много войни, катаклизми.Трябва да си сляп  за да не виждаш, че това вече става.А защо е така ли?
Именно поради отказа на хората да  се доверят на Бог.Те предпочитат да го хулят , отричат и обвиняват за собствената си  безотговорност и грях.А греха  води до деградиране, но не само на личността , а и на цялото творение, защото човека е поставен над него за да го владее.
    Представи си, че един господар/Бог/ поставя слугата си/човечеството/  над всичките си ниви- да ги пази и облагородява.Но наместо това този слуга  остави плодородните дървета/дарбите, качествата дадени му от Бога, природата/ да изсъхнат и да ги оберат  безделниците/грижите, мързела,/ А плевелите /липсата на морал, разврата, богохулството.../ полива и копае.Е, какво се очаква да направи със слугата си този господар?Може би да го поощри, или...???

Не, Бог помага и днес на тези, които му се доверяват.Вчера  една жена от Цар Калоян разказва как наводнението заляло най-високата плоча/на къщата й/ на която стояла , А наоколо плувли коли и мъртви животни.Тогава тя  извикала към Бог да отдръпне водата и да я спаси- нея  и всички останали около нея.И водата постепенно се отдръпнала.Не е  съвпадение.ПРОСТО БОГ ДЕЙСТВА, когато човек се обърне с вяра към Него.

Изпитание според теб кое е?Само болестите и немотията ли.А какво ще кажеш за добруването и богатството?Ми то най-податлив на изкушения ставаш когато всичко ти е наред.Ето, цар Давид- един велик библейски мъж как сгафи.Докато околните народи воюваха, той си почиваше и лентяеше.Беше се отпуснал, понеже Господ бе снабдил всичките му нужди и бе дал мир в пределите му.Тогава Давид видя от покрива  на дома си една къпеща се жена, хареса я, повика я  и то се отече.Можеш да прочетеш цялата история в Стария Завет, във Втора книга на царете ,11 гл.

1Кор. 15:19 Ако само в тоя живот се надяваме на Христа, то от всичките човеци ние сме най-много за съжаление.
Защото той е само мигновение, а ни очаква вечност и то такава , каквато сами си изберем.Тогава ще започне същинския живот , в пълното присъствие на Бога.Би било чудесно и близките ти да с а там.Ето това  би трябвало да  е прицелната ти точка, а не сегашните мижави стремежи , които няма Naughtyкак да отнесеш там.Били те материални или други.Да, бори се, постигай, но не измествай поглед от  прицелната точка.Моя инструктор така ме учи:"Не гледай пред колата, а далеч напред.Колкото по-надалеч гледаш, толкова по-адекватно ще реагираш на създалата се ситуация."Мисля, че дори това съдържа  отговор на въпроса ти за смисъла от това да се целим в Рая. Heart Eyes
Не мога да си довърша мисълта.Вече е късно, пак ще пиша, защото сега всички у нас спят и им преча.Лека нощ  bouquet

# 72
gerik, страхотно!

Замислям се напоследък, дали да не вземем да синтезираме и подредим подтемите, в тази.
Забелязвам, че почти всеки влязъл за пръв път тук, задава подобни на горните въпроси.
Хората, определено имат еднакви очаквания от това, какво Бог трябва да им подсигури, за да повярват в Него. А, откъде тези очаквания, не знам.

# 73

Рени чета те много внимателно, но с това ме шашна.
Много интересно мнение и ми допада.
В какъв смисъл? newsm78 Нали обсъдихме Ванга някъде по-назад в темата... Станя ясно, че позицията на църквата относно ясновидки и врачки е категорична.

Нямам в предвид Ванга, а по скоро начина ти на обяснение или по скоро по начина по който си го написала,. . . това ми хареса  Hug

# 74

Бог и Христос нямат нищо, ама нищо общо с делата на хората.
Хората си правят каквото си искат и както го разбират и смятат, че това е угодно на Бог, но не е
 20. И така, по плодовете им ще ги познаете.

21Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи!, ще влезе в небесното царство, но който върши волята на Моя Отец, Който е на небесата.

22. В онзи ден мнозина ще Ми кажат: Господи! Господи! Не в Твое ли име пророкувахме, не в Твое ли име бесове изгонвахме и не в Твое ли име извършихме много чудеса?

23. Но тогава ще им заявя: Аз никога не съм ви познавал; махнете се от Мене, вие, които вършите беззаконие.
 Това е в Евангелие от Матея 7 глава

Което ще рече, че много хора смятат, че с делата си и с устата си угаждат на Бог, но всъщност не е така, а по скоро правят точно обратното.
Тук се разбира, че това което човек прави трябва да е в унисон с Бог и Неговите принципи, а не да е в противоречие на всичко това което е Бог или което Той иска да правим. А Бог иска на първо място да се обичаме един другиго и ако се обичаме така както Той иска нямаше да има войни, смърт, неродени и изоставени деца, Инквизиция . . .

А допуска, защото е направил човек със свободна воля да прави и добро и зло.
Той обича всички и чака и крадците и лъжците и наркоманите и убийците да се покаят от греха си и да дойдат при Него, защото всеки е негов син или дъщеря и Той обича всички без резерви.
Единствено трябва човек да се смири, да се признае за грешен и да помоли Бога да Му прости и да промени живота Му в друга посока - Неговата.

Ако и Бог гледаше като нас много хора трябваше да бъдат избити заради греха си, но Бог затова даде Своя Сина за да има всеки който иска живот от небето, живот от Него, съществено различен от живота, който е живял до момента.

Общи условия

Активация на акаунт