ИСПАНИЯ- Barajas nuevas sobre cuentas viejas или отново"Ние и преживяванията ни"

• 25 438
  • 285
  •   1
Отговори
# 225
Здравей  saby,
изпращам ти  http://www.mentor.mec.es/ с много добри курсове по интернет. Незнам доколко ще са ти от полза и какви са ти изискванията, но аз благодарение на курса които изкарах по  Contaplus започнах сегашната си работа. Хубавото е че са с т.н. tutor и каквото не разбираш ти го обясняват, естествено по е-мейл и другото е че когато полозиш успешно изпита ти дават диплома, и е валидна. Според мен не е скъпо, 23 евро на месец, като в началото е задължително да платиш 2 месеца. А и има офици където можеш да ходиш и също да ти разясняват. Можеш да провериш в Аула да ли в близост до теб има такива и да попиташ за условията, ако те интересува

# 226
  • La casa de Mickey Mouse
здравейте ето ме и мен
в4ера цял ден по у4реждения, после трябваше да ходя при бившия ми шеф във валенсия 4е искал да говори спешно с мен (ако успеем да се споразумеем за условията иска да отвори кантора тук в бенидорм като аз да се занимавам с нея а той да идва 1 или най много 2 пъти седми4но, занимава се само с 4ужденци има няколко медала и грамоти за най добър адвокат на годината, 4е дано ме огрее)
върнах се посред ноЩ и едва се добрах до леглото, бях толкова уморена не е май за мен това да си по цял ден на въм, и едни контракции едно 4удо
и аз така казах 4е няма да раждам преди мама и мъжо да са тук
за козметиката на мен ми подариха на джонсон но матроната каза 1 месец никъкво мазане с олио, само с тоалетно мляко и лосион4е и сега незнам да мажа ли малкото дива4е или не
за работата за българи и румънци, май не съм разбрала правилно, пове4е ниЩо не казаха
моми4ета и друго да питам, като се роди беб4о и му изкарам либро де фамилия мога ли без да му изкарвам бг паспорт да подам документи направо за испанско гражданство (заЩото знам 4е за да му изкарам НИЕ ми трябва бг паспорт, а не ми се занимава с ходене по мадрид и тем подобни глупости)
гери ходих в СС и ми казаха 4е за самотни майки ниЩо само за дете а су царго 24? на месец и са за тримесе4ие в зависимост от доходите
в хасиендата ниЩо само детските от 100?
явно остава това от ИНЕМ и ми казаха да отида в аиунтамиентото можело там да има неЩо или да съм търсела разни организации къде да ги търся (най накрая ми казаха да съм ходила в 4ервения кръст 4е раздавали дрешки и коли4ки и тем подобни глупости ми много се ядосах аз не им обяснявам 4е живея на улицата и бебето ми е голо а ги питам какво Ще ми даде държавата глупаци оЩе като се сетя и запо4вам да се ядосвам как ли не бих облякла малкото дива4е в такива дрехи)
давайте идеи къде оЩе да ходя да питам за помоЩи или каквото и да е поне сега докато моге да се занимавам
клари4 и мен ме тормозят един куп въпроси, но си мисля 4е като се появят мъниците някък си по Ще ни се изясни картинката
аз имам стерилизатор нагревател помпа и шишета на 4ико, изглеждат добре
да се надяваме оба4е 4е Ще кърмя
утре съм на мониторинг стискайте палци да сме пораснали и живот и здраве да ми кажат дата (а най добре Ще е ако сме се обърнали, ама май мног се разме4тах)

# 227
  • En un lugar de La Mancha...
Ralli Y,благодаря ти много,ще прегледам.Ако ти се занимава,разкажи още нещо за курса,който си изкарала и каква работа ти помогна да си намериш   bouquet.

# 228
Моята матрона все това ни набиваше в главите-казваше,че решиш ли да кърмиш трябва да си напълно убедена в това.Да не е да си с едно на ум,като например да казваш "абе ще пробвам да видя какво е, пък ако не стане или не ми хареса, ще давам биберон".Казваше,че ако мислиш по този начин никога нямало да ти се качи(или слезе newsm78) кърмата.Аз толкова го бях взела  присърце,че чак реших да не си купувам предварително никакви биберони и тем подобни,да не би недай си Боже,в подсъзнанието ми да се настроя за некърмене.Обаче два дена след като родих и нямах все още капка кърма и малката беше изгубила половин килограм в болницата,да видите как хвърча мъжа ми да търси дежурна аптека(беше неделя),че да купува биберони и млека,а и идея си нямаше горкия от тези неща,че купи първото,което му предложиха.В крайна сметка и дадохме само 1-2 биберона и кърмата ми тръгна.Та това,което исках да ви кажа,е че е хубаво да си подготвен за всичко,че никога не се знае.Вярно е,че после много неща остават излишни,но за всеки случай Wink.

# 229
Gaby,Иви е "обурудван"и със медицинска тархета ,и регистрация о6те когато пристигнахме миналата година.Бях запозната с тези не6та от преди6ното ни пребиваване тук,та се погрижих веднага.Остана само превода на акта за раждане.
Знае6 ли,когато бях студентка аз и о6те 2 моми4ета със спец. "Детска психология" със тест бяхме избрани за работа с деца   
аутисти.Аз оба4е се паникъосах.У4ила съм много за това състояние и според мен е стра6но деликатно.Страхувах се да не обуркам не6то и се отказах.Но при положение,4е е в леко състояние при твоето мом4енце,наистина 6те е добре за него да е сред здрави деца и да свиква да об6тува свободно,както те е посъветвал и лекарят.А и аз според това,което съм у4ила през петте години,зная ,4е аутизмът е ле4им,така,4е пожелавам скоро6но оздравяване!
Rally Y, добре си до6ла.Дано се 4увства6 приятно в компанията!
Clara,4естно казано и аз съм на мнение,4е помпи4ка 6те ти е нужна,но стерилизатори и подгреватели...Вярно,удобство е,но са пари на вятъра.Вси4ко е много лесно и без тях.Ползвала съм термос и таблетки за студена стерилизация на "4ико",а понякога изварявах-никакъв проблем.И аз купувах много дрънкулки,а после се наложи пове4е от половината не6та да прибера нови и неизползвани.Крем за зърната-да 6те ти е нужен,аз оба4е не помня името му,препоръ4аха ми го в Родилно. newsm78

# 230
  • ES
Саби, този курс, който е във вашето градче явно е основи на информатиката - Офис пакета на МС: Word, Excel, Acces. Mожещ да го почнеш, зависи дали ги знаеш нещата, но даже и да ги знаеш все имам нещо ново, което да научиш. Ти бързо намери гуардерия, как става записването и от колко до колко ще я оставяш малката? Скоро и мен ще ме завълнуват тези неща, защото бабите са само временно решение.

Анетт, и аз за тези помощи знам. Явно нашата провинция толкова дава.

Мамита, кърмата слиза до 2-3 дена и бебето трябва да суче за да слезе. През това време има коластра, която не е хранителна, но е пък много полезна. И боли малко първите дни докато се отворят млечните канали и то само първата минута докато засуче. Много хубаво нещо е кърмата, с нея децата растат здравички и умни. Е, не казвам разбира се, че другите са глупави и не вярвам повечето от вас, които са на АМ да са го дали само и само да не си развалят бюста.  Peace Във форума има много написано по темата, четете, питайте, на мен много ми помогна. Сега обаче друг проблем - как ще се отбиваме?  Confused

Добре се завърнала на Рози!

Добре дошла отново на Рали У. Контаплюс казваш... явно има какво да разкажеш за курса си и за намирането на сегашната си работа.  Grinning На курса учим тоя контаплюс междудругото. Явно испанският ти е на ниво.

А испанския съм учила като минах 2 нива в БГ преди да дойда, което ми даде бегла представа за граматиката. После тук сама, ама самочувствие нямам, че го знам. Повече разбирам от колкото говоря.  Embarassed

Саби, курса ни е от 06.08-13.12 с няколко седмици практика. От 16-21 ч всеки ден, без събота  неделя. Часовете ни по счетоводство са 265, другите не ги знам.

Хайде, 4е малкия ме вика

# 231
  • Ispania
Здравейте от мен ве4е на испанска територия Hug,завьрнах се....странно 4увство е това да си трьгваШ от вкьЩи и да си отиваШ вьв вкьЩи.

Добре доШли на новите ни попьлнения и както на вси4ки пожелавам и на тях ,Ще пожелая да им е приятно и интересно при нас Hug Heart Eyes Hug

# 232
  • E-CLM & CH-VD
Вал Joy

странно 4увство е това да си трьгваШ от вкьЩи и да си отиваШ вьв вкьЩи.

Мен питаш ли ме? Отивам си "вкъщи" в Испания, "вкъщи" в Швейцария, "вкъщи" в Бг Crazy, луда станах, само куфари мъкна hahaha.

Добре завърнала се, де Laughing  bouquet

# 233
Имам малко време да пи6а Mr. Green.Зна4и малкия е збравил вси4ки и вси4ко,един рев и само в мен,но после се адаптира барзо и ве4е е спокоен.А в нас е лудница ремонти и 4удо голяма баркотия ooooh!.Раздялата бе6е трудна с баби,прабаби но такв е живота с не6то трябва да се ли6и6,за да има6 дрруго.Сега моя лубим ни се радва много,и аз сам 6тастлива Grinning.Добре до6ли на новите мами  bouquet,дано да ви интересно тук Peace.Хаеде утре пак 6те се вклу4а ако намеря време Hug

# 234
  • някъде под слънцето...
 Friki  и gery_to
То моето стана слу4айно когато  ми свър6и май4инството неможех да се върна в хотела(бях барман в един петзвезден хотел, ) заради смените ... тогава по4нах да пра6там   CV къде ли не.Обадиха ми се от една измислена фирма, която си бе6е жива пирамида и запо4нах с контрато меркантил, малко полу законно за6тото тогава6ната ми тархета бе6е само за куента ахена оба4е хесторите на фирмата го уредиха някак си .Приех го за6тото алтернативата бе6е мафре, те са сериозни и искаха да си сменя тархетата, дори ми направиха бизнес план за  пред министериото ама не ми се занимава6е.После 6ефа на екипа (една от малкото свестни испанки, които познавам)се премести в МБНА ме изтегли.Там изкарахме 3 месеца и ни отрязаха комисионните... Следва6тото звено по веригата  се оказа сити банк  уж бе6е временно ама много се задържах и ве4е  ми се 6те да сменя пейзажа.Бив6ата ми 6ефка се омъжи за милионер, дори я показаха по аки ай томате и ве4е не и се налага да работи.С настоя6тата ми супервизора сме приятелки(разко6ен 4овек, направо да не повярва6 4е е испанка) и това е единственото което все о6те ме задържа там.От лятото търся не6то по добро ама за сега ни6то интересно...
Добре до6ла Вал, как е зетя? надявам се да се видим скоро
saby курса които са ти предложили съ6то е за административо, само 4е насо4ен по скоро към заплатите.обикновенно за административо искат курс за контабле и твоя, но по принцип за хестион искат някакво ниво на познания по контабилидад, макар 4е теста които правиха когато го карах си бе6е направо смехотворен, за малоумници... ама  нали ги знае6 испанците все се оправдават с думите "вие от изтока сте mas preparados и вси4ко ви е много по лесно" да ги видя ако те трабва да карат курс по с4етоводство на руски.
З6то не опита6 в институто де мухер в столицата на провинцията където живее6.Би трябвало да ти поемат разходите по транспорта...
Анет испанско гражданство за беб4о меже6 да полу4и6 веднага ако ба6тата е испанец, в противен слу4ай на беб4о се полага гражданство пор ресиденция, след като направи една година законен престой в Испания, за законен престой се с4ита тархета де резиденсиа или сертификатото което дават сега... документа за законен престой се издава от екстранхерията, трябва да се представят медиос де вида,( номини, декларасион де рента, режим на жили6тето, договор за наем или ескритури), партида де насимиенто, искаха ми и документ от посолството..Процедурата в Мадрид трае около 2 години, 4е дори и пове4е, за6тото първо се 4ака няколко месеца за разре6ение от съдия за да представлявате детенце пред инстанциите за6тото детенце е малолетно.....За по сигурно провери в регистро сивил те 6те ти обяснят ако във ва6ата провинция не е то4но така...

Последна редакция: ср, 05 сеп 2007, 23:46 от sl

# 235
Добър вечер момичета, едвам ви изчетох много сте писали  Laughing
Нашата квартира в Мадрид и 99% сигурна и много се радвам защото е добре оборудвана и има централно парно кога в БГ щяхме да си позволим такова нещо никога, за мен най важно е децата да са нахранени облечени и да им е топличко през зимата а тук нямаше да можем да си го позволим, честно да ви кажа вече нямам търпение да тръгвам от БГ знам че и там не ме чака червеното килимче но пък ще сме си заедно.
Клара мойте зърна бяха станали рана и се мажех с едно кремче гарместан и пълзвах силиконови зърна докато мойте оздравеят и продължихме да се кърмим но аз имах огромно желание да ги кърмя и двете и все още продължавам да съм упорита , ако и ти имаш желание можеш и да си вземеш лактогонен чай за стимулиране на кърмата, моята кърма тръгна на 20 ден след раждането . Аз ползвам продуктите на мустела и съм страшно доволна , бебка я къпя през ден и я мажа през ден само дупето мажа с крем за подсичане при всяко сменяне на памперса. А помпата ще ти трябва в родилното но ако имат пък в болницата можеш да ползваш тяхната защото  в Варна в болницата имаше такава помпа и всички я ползваха но тази на Авент тук е 40 лв .
А аз да ви попитам какви памперси ползвате там ,да зная да кажа на мъжо да купи да има като
отидем , и какви пюрета ,каши и от какви магазини си ги купувате.
Розидобре завървала си се, радвам се че си щастлива  Hug
Милена вие къде ще живеете и ако е в Мадрид в кой квартал
Рали добре дошла при нас ,тук момичетата найстина са прекрасни ,ако казват че българите в чужбина не си помагат ,е за тук не важи за което МНОГО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ   bouquet
Габи благодарим ти за топлите чувства към нас

# 236
Благодаря ви много за отговорите  Hug малко, по-малко ми се изясват нещата, ама е ясно, че докато не пробвам това - онова, няма да съм съвсем на ясно, а как обичам всичко да ми е готово и планирано....  Blush явно с децата не е така, ще трябва да свиквам  Blush
Явно повечето сте за помпи Авент, твърдо няма да купувам предварително, ако се наложи тогава... а по въпроса с наемането на електрическа някой да знае нещо ?
И за зърната реших, ако потрябват тогава... за козметиката, ще видя мострите дето казвате, ще пробвам и което действа най добре на нейната кожа, от него ще взема  Simple Smile
Наистина много ви благодаря за отговорите, много ми помогнахте  Hug

Гери, аз не съм си и помисляла да къпя бебето по два пъти на ден ... виж на баба и може и да и мине такова нещо през главата, ама едва ли ще я огрее  Mr. Green

За стерилизатора и подгревателя и аз малко съжалявам, че ги купих, ама вече свърши... със сигурност поне веднъж ще ги ползвам, че да не ме е яд после  Mr. Green

Анет, и мойте са на Чико, като влязохме в магазина с мъжо и той като почна да слага в кошницата, не мога да го спра... той слага, аз вадя и обяснявам, че сигурно няма да трябва това, няма да трябва онова... ама той дебела глава, щом го пишело в списъците трябвало да го имаме  Crazy за помпата успях да го спра, само щото не бях чела нищо за нея и не бях сигурна дали Чико или Авент. Сега съм сигурна, че никаква няма да купим предварително  Mr. Green
Ние май приключихме вече спокупките (с изключение на някой дребни работи от аптеката), всичко ни е готово за бебка, само я чакаме да благоволи да се появи на белия свят жива и здрава  Heart Eyes

Рали, добре дошла сред нас  Hug

Вал, добре си се завърнала в испанската къща ... и на мен ми стана смешно това с многото 'в нас'  Laughing

..... за мен най важно е децата да са нахранени облечени и да им е топличко през зимата ....

ами то това е най-важното  Peace
пожелавам ви много късмет и попътен вятър  Hug

Айде, че аз пак само бебешки работи писах  Blush ама ще ме извините сигурна съм, все пак това ми е в главата в момента  Blush

# 237
Kar4ita,радвам се,че тръгваш за Испания с положителна нагласа,колко истина има в това,което казваш!Тук едва ли някой има проблеми с храна,отопление...Лошото е,че като мине повече време се забравя и не се оценява това,което се има.Започваме да искаме все повече и повече.Не е лошо човек да има амбиции,но не трябва да забравя най-важните неща.Продължавай все в този дух и ще видиш,че ще си намериш местенцето тук и няма да ти е зле.Езикът все ще го научиш,можеш да се запишеш на някой курс,за да имаш основа най-вече с граматиката,а другото с течение на времето само ще ти влезе в главата.Аз в началото научих много думи от рекламите по телевизията,нали постоянно ги въртят Laughing.
Гери,на Йоана и бяхме подали документите  за гуардериа още април,когато се подават навсякъде.Първоначално идеята ни беше да я запишем само следобед за 3 часа,най-вече за да се събира с други дечица.За съжаление не успяха да сформират група за следобед и ни казаха,че и дават място за сутринта.Ние първоначално мислехме да откажем,но после размислихме и приехме.Така,че ако мислиш да записваш малкия на градина,мисля че до догодина няма да можеш.

# 238
Честит национален празник,момичета!!

От утре малките тръгват на училище ... Добре ,че днес времето е по-хубаво,за да се разходим и да купим това-онова ...Учебниците за 4 годишните са близо 80 евро  Shocked Хайде,да вървя да ги поръчвам някъде...
Целувки от мен и усмихнат ден!

bouquet

# 239
  • ES
Добро утро на всички,

Анетт, вярно беше питала за документите на детето. Мисля, че не си имала в предвид испанско гражданство, а като резидент. Трябва бг паспорт, ако после искат Акт за раждане, няма нужда да легализираш и превеждаш българския и с либро де фамилия става. Така ми обясниха в полицията преди време. Сега на малкия всичко съм подготвила, но нямам време да отида до банка да платя таксата и после в полицията, че нямаме хич пасиенсия на такива места дето се чака и пълни с хора. Като дойде майка ще ида.

Карчита, не се бой за идването си тук. Вярно, идваш с 2 малки деца и не знаеш езика, но за първо време ако имате познати българи, на които можете да разчитате, контактувай с тях. А ако не, може да е по-добре. Езикът го научаваш, когато си принуден да го практикуваш без много много майчина реч. Детски млека и храни има във всеки хипермаркет и във всяка аптека, но там са по-скъпи. Памперси ползвам на Dodot те са мисля еквивалента на Памперс, но тук са по-евтини от в БГ, както и много други детски неща.

Саби, за да го пусна през пролетта на гуардерия, кога трябва да подам документите и къде, в гуардерията ли?

СЛ, ти живееш в Мадрид, нали? Там възможностите за работа са много големи и то хубава работа, както има и минуси големия град. Тези тестове къде ги държахте?

Габи, не ги ли финансират от аюнтаментото учебниците? Хулиганчето говореше за някакви бекове. Те от общината ли се дават или от местоработата, защото като решавахме задачи по счетоводство едното условие беше, че фирмата дава бекове на работниците си. Има много неща, които ка икономическа категория ги няма в БГ. Като летрите например. В БГ на това се казва май разсрочено плащане.  newsm78

Честит празник и лек ден

Общи условия

Активация на акаунт