ИСПАНИЯ- Barajas nuevas sobre cuentas viejas или отново"Ние и преживяванията ни"

• 25 434
  • 285
  •   1
Отговори
# 240
здравейте gery_to y saby  ,
извинявам се че ви отговарям чак днес, но обикновенно следобяд свършвам домакинската работа и си почивам малко, а вечерта сам малко заета, но това друг път.
Какво да ви разказа, значи за курса по Contaplus на мен ми беше препоръчан когато отидох да се запиша в местната bolsa de trabajo. Препоръча ми да го изкарам, защото повечето малки фирми работят с него. Мога да ви кажа че не е толкова сложно, просто е счетоводна програма и се изучава програмата, а не счетоводството.
Относно това как си намерих работа, при мен имаше по малко от всичко, човек който ме препоръча, С.В. което ги удовлетворяваше и познавах клиентите на фирмата и продукцията. Но да започна от начало, майка ми работи в един almacen, консервна фабрика и когато ми излязоха док. преди 3 г. говори с шефа си да ме вземе за свободното тогава място на етикетите. Така започнах и след няколко месеца се отвори място в офисината( офисина де produccion) където ми беше доста добре вършех административна работа, но заплатата ми беше на час и нямах сигурност. За мое щастие шефа ми беше доста доволен от мен и ми каза че ще ми помогне да се прехвърля в другата офисина. Когато се отвори място му казах че ще кандидатствам и той ме препоръча, но голяма роля изигра че съм изкарала курс тук в испания. Така вече 1г. й половина работя в адм. отдел и по точно със счетоводство.
А относно езика, аз също изкарах едно ниво на испански преди да дойда. Всички мои познати ми казват че говоря добре, но аз знам че допускам грешки и имам още да уча.
Е доста се разписах. Ще се заема с малко работа.
благодаря на всички ви за милите думи
чао за сега от мен

# 241
  • Ispania
Вал Joy

странно 4увство е това да си трьгваШ от вкьЩи и да си отиваШ вьв вкьЩи.

Мен питаш ли ме? Отивам си "вкъщи" в Испания, "вкъщи" в Швейцария, "вкъщи" в Бг Crazy, луда станах, само куфари мъкна hahaha.

Добре завърнала се, де Laughing  bouquet

Благодаря на вси4ки ви Hug за "посреЩането"

SL,скоро,Ще намина кьм Мадрид и Ще се видим HugТькмо да сьберем младоженците Blush

А ина4е и аз да ви се "опла4а",нали и моят глезун4о е у4еник и от у4илиЩето ни дадоха списьк сьс у4ебниците и вси4ки материали ,които трябва да занеса.
Зна4и у4ебниците са около 150 евро Confused а другите материали около 30 евро.Малко странно ми се струва ,заЩото миналата година в сьЩото у4илиЩе за племенницата ми платихме около 60 евро за вси4ко,но....тази година са се модернизирали....у4ебника по английски струва 60 евро,хахахаха ми те на Алекс у4ебниците са по скьпи от мойте Joy.Да на забравя да допьлня ,4е той е на 3 годинки.
А за племенницата ми,която е на 4 годинки ,у4ебниците излизат около 100 евро.

Оба4е аз да си кажа Embarassed,на мен ми е кеф като ги купувам.....нали са си за мойто у4ени4е Heart Eyes Heart Eyes

# 242
  • En un lugar de La Mancha...
Gery,тази гуардериа,в която сме записали Йоана е държавна и приемат документи да крайа на април,за да се запише детето за следващата учебна година.Мисля,че през годината вече не може да се запише.Не знам в частните гуардерии как е .Мамите с повече опит да казват Wink.
Rally Y,благодаря,че сподели с нас   bouquet!

# 243
Привет моми4ета и от мен!  Hug

Отдавна не съм писала, но ви 4ета редовно като мога. Бях си за малко в БГ, голяма скъпотия е станало вси4ко, а заплатите не мърдат ...
Радвам се, 4е вси4ки сте добре и само това да се 4ува. Добре до6ли на новите моми4ета и успех с на4инанията им Simple Smile
Clara, Anett i Goya пожелавам ви като си дойде времето вси4ко да мине спокойно и безпроблемно с появата на малките съкрови6та , само бъдете положително настроени Simple Smile  newsm10
Лек ден на вси4ки и много усмивки !

# 244
  • La casa de Mickey Mouse
ето ме и мен
да се от4ета
оЩе сме седалиЩно, пораснали сме ве4е сме 1.950кг и 37 см и на 01.10 ми е датата за секциото (искаха по рано, но нямаше дати за мои късмет) преди това Ще ме разсипят от изследвнаия
прегледа какро винаги мина с много изпълнения от страна на малкия дивак, на мониторинга ме накараха да се завъртя на дясно (а той по принцип си е в дясната страна на корема ми) и запо4на да рита зверски, решиха 4е са контракции, дойде коматроната 4е 4ак и гинеколога да гледат дали са контракции, та докато установят 4е са ритни4ета, пак събрахме целия лекарски екип  Joy
и решиха тясна си и няма място за него за това рита  #Crazy
зна4и за документите на бебо искам не искам първо бг паспорт трябва да вадя (то4но това исках да пропусна, но няма как, за да му изкарам сертификадо ми трябва бг паспорта ми какво да се направи)
сега отиваме да си по4инем 4е утре сме при матроната

# 245
  • ES
Rally Y, благодаря ти за отговора   bouquet
Сподели нещо за това как се води счетоводството в Испания. Моите бегли наблюдения от курса са, че тук е доста по-опростено и сроковете им едни дъъълги. Например Декларацията по ДДС (IVA) се подавала на 3 месеца, а данъка можеш да компенсираш до 1 година. Ти работила ли си преди това счетоводство в БГ.

Успоредно с нашия курс върви един Административо персонал, който вече е на свършване. Мисля, че и там се разглеждат много интересни неща, свързанис номини, договори за работа, които ние надали ще учим, а са толкова полезни да се знаят.

Пламплам, добре си се завърнала.

Абе какви са тези суми за учебници бе  Crazy , ужасТ. Тия бекове, дето ги раздават от общините ли беше не са ли за подпомагане на училищните разходи или са за комедорите само?

Анетт, можеш да я свършите тая работа с документите по паспорта на детето докато майка ти е тук. Въпреки, че с малко бебе до Мадрид...  Confused  Но няма начин.  Rolling Eyes  Даваш й заявлението за паспорта с едно пълномощно, снимки и тя в БГ като си иде ще го оправи и ще ти го прати по пощата. Ние така направихме, но аз пращах документите с писмо. Стискам палци за секциото, цезарио както му викат тук. Няма да разбереш що са родилни болки.  Laughing Има една тема в Майчинския подфорум за смешни истории по време на раждане, изрови я тая тема и я прочети, ще се напикаеш да се смееш. Има един случай, в който лежи момиче след секцио и си поохква лекичко, а санитарката, която била в момента в стаята й казала: "Какво охкаш, утре отдолу ще се като момиченце, а ония другите ще са като кофи"  Joy  Joy  Joy

Хайде, че доста работа ме чака докато изляза.

# 246
Здравейте момичета   bouquet и аз не съм писала отдавна, че нямам много време. Но честичко чета как сте всички. Искам да ви попитам за съвет. Вече във втори сервиз, в който си оставяме колата за разни неща ни се случва първо да ни кажат една цена ние да се съгласим и след това, когато всичко е готово и стане време за плащане винаги искат да им се плаща в брой и не дават никакъв документ с оправданието, че ако искаш документ трябва да си платиш още, защото тази цена, която ни били казали била без ДДС то. newsm78 И ни дават някакъв хвърчащ лист на него написан какво са правили и това било гаранцията. Много ми е странно и се чудя ако наистина се наложи да я ползваме тази гаранция дали ще има някаква стойност без касова бележка или без фактура. Вчера се разправяхме с един, нестига че го чакахме много време да ни оправи колата ами накрая и разправии за такива неща. И ми стана много странно, че той няма изобщо касов апарат при себе си и само ако някой иска пише фактури. И ни предлага да ни даде такава фактура - обаче без касова бележка, знаете ли дали в тука в Испания фактура за платени пари в брой е валидна без касова бележка, защото за България знам, че не е. Незнам ние ли попадаме все на такива някакви тайери или повечето са големи мошенници  #2gunfire  #2gunfire  #2gunfire. Оплаках ви се....

# 247
 Честит празник на вси4ки!  bouquet
Нека пак да ви попитам,знае ли някоя от вас някоя хитринка за подсилване на апетита при 2,5годи6но дете?
Ве4е ползвах "Десарол",но рискува да привикне с него,а лекарят твурди,4е детето ми е здраво.И въпреки това ми е притеснено много.Не иска да яде или хапва съвсем малко и му се повдига.Не го насилвам,за6тото съвсем мога да вло6а положението. Cry

# 248
Моята дъщеричка също е злояда обаче и давам едни капки който се дават при алергични реакций и апетита и много се възбуди немога да си позная детето ,мамо ам ам,а преди се гонехме с  лъжичката.
Този гаден вирус пак го  лепнахме вече ми писна,     с  това повръщане и разтройство инфикциозните отделения са пълни с малки деца .
Анет щестискаме палци на 1,10 всичко да мине нормално и да си гушнешрожбичката
Гери  Joy

# 249
  • ES
Пак съм аз. От курса пи6а, 4е съм свър6ила със зада4кта. Да отговоряна Лъвли аквото знам, в испанск снетоводство не съм влизала. Та може Рали да каже. Зна4и до колкото знам ксовите им апарати не са фискализирни или поне на такива малки фирми, как си доказват доходите тия хора, май на доверие карат. А това за ДДСто и в БГ е така _ иска6 фатура, пла6та6 ДДСто. До колкото съм виждала на много фактури  брой се пи6е от горе им PAGADO и това е достатъ4но. За гаранцията, ако толкова с притеснявате поискайте да говорите с 6ефа на таера и да в даде по_сигуре за вас документ. Не знам как се постъпва в тези слу4аи, за6тото когато имахме кола я оправя6е един българин, в таер не сме ходили, 4увала съм 4е режели глави.
Но това е интересен въпрос и 6те питам у4ителя ако успея да обясня добре. 4е те за да излязат от положение и казват, 4 ене те разбират.  Confused

Да се изкажа и по въпроса на МИмиии, 4е само по него не съм взимла отно6ение  Joy . Моя все о6те мога да го излъжа да яде, но са ми правили преди като съм била мъни4ка и слаби4ка, не като сега, лимонов сок, натурален. в него слага6 2 сурожи и мнного пресни яйца (тук ако им6 познати с 4еле,които глдат коко6ки....) и мед. Това го държи6 в хлдилника докато 4ерупките на яйцата се стопят и яйцата станат само по цип4ки. Вади6 ги и от тази витаминна бомба дава6 лъжи4ки сутрин. Ако не друго засилва6 имунната система. Съ6то така съм4увала, 4е дават п4елно мле4ице на злояди деца. Аз бих предпо4ела да използвам бабини средства, преди да посегна към лекарства. Съ6то така може6 а се консултира6 с хомеопат. В от4етната теми4ка, мамите масово се лекуват с хомеопатия. Ако не помогне няма да навреди.
4ао

Последна редакция: чт, 06 сеп 2007, 18:03 от gery_to

# 250
Гери,ще станеш специалистка...щом свършваш от сега със задачките  Hug
Мимии,аз давам на Давид пчелно млечице...не се усеща в храната и страшно възбужда апетита!Продават го като ампули и се казва Апитонин .

# 251
Здравейте момичета, честит празник и от мен. Напоследък се по изгубих понеже имах много работа, даже днес трябваше да се върна в 8, но от сутринта не се чувствам добре(в метрото ми стана лошо и после пък и корема ме заболя), та помолих шефа да си тръгна по рано. И в момента съм се по излегнала на стола и ви чета много се изписали.
Добре дошли на Рали, Вал и Рози! Вал, Рози надявам се че се радвате че сте си вкъщи при любимите хора.
Карчита радвам се, че пътувате скоро. Значи скоро ще станем съгражданки. И двете сладурани ли са болни, дано да се оправят скоро, преди да пътувате за Испания.
lovely_ това за фактурите без касови бележки трябва да попитам със сигурност мъжът ми понеже и на него са му издавали фактури, но не си спомням за касова бележка, и за да не говоря наизуст нека попитам и ще ти кажа, но пък може и друг от форума да ти каже, ако все още аз не съм ти отговорила.
Гери как върви курса?  Това което казваш  за испанското счетоводство са ми го казвали и други хора, че е по улеснено от това в бг . Това за ДДс е вярно, също незнам дали учите в момента, но и това че в края на годината Финансовият резултат(дано нещо не бъркам) се натрупва, какво имам впредвид(например една фирма съществува от 5 години и в края на годината финансовия резултат2006 се прибавя към финансовият резултат от предишните години от създаването на фирмата и се образува крайния финансов р-т за 2006 независимо дали той е положителен или отрицателен. И въз основа на това се изчислява какъв данък трябва да плати фирмата. Като се има впредвид, че тук е нормално 3 години една фирма да е на загуба)   За мен тези неща са малко страни понеже в бг си е година за година, а не с натрупване. Това ми го обясни човек, който има собствена фирма дано правилно да съм го разбрала и нещо не съм объркала.
Анет ще стискаме палци всичко да е наред на 1.10. и ти и бебо сте добре!  bouquet  Това, което казва sl, че се чака 1 год. за да подадеш документи за насионалидад е вярно чувала съм го от наши приятели, които са тук вече 17 години и тяхният син е роден в Испания.
plamplam добре си се завърнала в Испания, наистина е голяма скъпотия в бг.
Вал  наистина учебниците за учениците са много скъпи съдя го по нашите кумове които имат дъщеря в 6 клас и ми казаха, че всичките учебници и тетрадки и излизат близо 500? без бека. А за нея малката ходи да я взима от училището в което учи.
Саби имали сте късмет че сте записали Йоана на държавна градина, не тоя късмет имат повечето родители, тук наплива е много голям и да успееш да запишеш на държавна си е чист късмет иначе си плащаш като поп близо 400 евро за месец, зависи и от часовете за които оставяш детето в градината.
Габи да наистина няма страшно, но не мисля че самичка бих успяла да се спрая, само да кажа за куриоз  #Crazy матроната ме пита на испански имаме ли в семейството близнаци ,аз отговорих не, но пак казвам добре че едно момиче беше с мен и ми напомни, че имам двама братя близнаци, горките ми братя сигурно ще се разсърдят  newsm61 като разберат че съм ги забравила. Joy
Нещо май се отплеснах отивам малко да полегна че гърбът ме забола, мале ужас съм едно мине друго ме заболи станах като старите баби. Чао от мен. Цункайте коремчетата и дечицата от мен. remybussi

# 252
Здравеите.Четейки темите назад получавам отговор на много от вапросите си,но все пак искам да попитам нещо и се надявам да не досаждам.На 21 този месец сам на преглед,тогава 6те сам в началото на 8 месец.Могат ли да ми кажат каква е позицията на бебето вече или щте е рано?И ощте един вапрос-много си харесах една количка на ПРЕНАТАЛ и се чудя дали някоя от вас може да ме светне за качеството на марката като цяло newsm78.ANETT искрено ти желая всичко да мине добре и на 1.10 да даржиш малкото си сланчице в раце baby_neutral.Мен запо4ва да ме обзема страх и се моля всичко да е наред Praynig.

# 253
  • някъде под слънцето...
gery_to
В Мадрид за безплатните курсове правят селекции, ако местата са 20 правят първа селекция от вси4ки записани и уведомяват стотина, поле  е втория кръг, тест, и накрая интервиу.После те уведомяват дали са те одобрили. след курса има или проект или ако е смодули всеки модул приклиу4ва с изпит.искарала съм няколко курса, единственият, който ми послужи бе6е по хостелериа и то за6тото го бе6е поръ4ала една хотелска верига за подготвяне на персонал за ножият им хотел... останалите курсове са само за  CV то.

# 254
Засега само голямата е болна дано опазя бебка
Да попитам живущите в Мадрид аз ще живея на *редакция* ще имали някой близо до мен

Последна редакция: сб, 29 сеп 2007, 12:43 от Дивиана

Общи условия

Активация на акаунт