ИСПАНИЯ- Barajas nuevas sobre cuentas viejas или отново"Ние и преживяванията ни"

• 25 458
  • 285
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте и от мен!
Карчита за съжаление аз ще бъда много далече от Мадрид - близо до Севиля. Там почти няма българи и като се има предвид колко съм "контактна" сигурно първите 1-2 години ще общувам само с вас момичета от форума.
Чаушева във всеки един момент могат да ти кажат какво е положението на бебето, но това не бива много да те притеснява - чувала съм за случаи, когато бебето се обръща ден преди раждането, така че дори да не се е обърнало имай още търпение.
Аз чух, че в Испания малките фирми декларират колко им е печалбата без да я доказват с документи само на доверие. Не знам дали е вярно и ми звучи направо невероятно.
Това е от мен засега.

# 256
Kar4ita, Gery to, Gaby S, благодаря искрено за съветите.И аз като Гери предпо4итам да опитам най-напред по някакъв естествен на4ин,за6тото днес за пореден път ме увериха,4е възбужда6тите апетита лекарства и сиропи водят организма до известна зависимост от тях.Иви хапва6е доста стабилно с "Десаррол"-а.....до спирането му.И край с яденето.
Сега 6те пробвам п4елното мле4ице.Кажете ми само как е на испански,моля ви.Това не ми се е налагало да го зная,а не6то не го намирам в ре4ника. Thinking
Моми4ета,сега като имам "сертификадо" можете ли да ме ориентирате към някои курс,които може да ми помогне за намиране на някоя по-свястна работа в бъде6те,като запо4не Иви у4или6те?Вие сте явно по-наясно с тези дълги престои тук,а не зная и какви курсове се предлагат по принцип.А с езика съм доста добре. Blush

# 257
Карчита Мостолес е един от най хубавите квартали в Мадрид според мен, но за слъжаление аз живея в другия край на Мадрид. В края на Vallecas по точно в Санта Еухения, но пък едната от къщите в които работя се намира на една спирка от Мостолес с ренфе. Другите момичета може и да са по наблизо до теб.
lovely_ поинтересувах се малко за тези фактури и ми казаха, че нямало проблем да е без касова бележка, и на мен ми се вижда странно този факт.

# 258
  • ES
.......искарала съм няколко курса, единственият, който ми послужи бе6е по хостелериа и то за6тото го бе6е поръ4ала една хотелска верига за подготвяне на персонал за ножият им хотел... останалите курсове са само за  CV то.
Хм,... А ти като каква работиш в Ситибанк?

Не се чудете за касовата бележка. Градска (или държавна) легенда е също, че преди време по ДДС са регистрирали фирми само според навъртяните киловати енергия от фактурата им от Ибердрола. Опростен и улеснен им е живота, кой ни е крив, че ние се мъчим да бъдем по-гяволи от гявола. И пак им върви икономиката, ей това още не мога да го разбера. Ако някой знае, моля да ми го обясни като на 5 годишна.  Mr. Green

Мимки, верно ли това за печалбата.  doh Ще питам пак професора. Ти май имаш познания по икономика? И как ме питаш как вървял курса, че аз изтрих страниците на темата ни и ви проглуших ушите само с него.  smile3532

Мимиии, Габи по-горе ти е написала как се казва пчелното млечице в Испания.
Мимии,аз давам на Давид пчелно млечице...не се усеща в храната и страшно възбужда апетита!Продават го като ампули и се казва Апитонин .

А ние с рускинята се сприятелихме. Та аз я святкам по тайнството на счетовотството, а тя е много информирана за някои неща в Академията (така му викат). Та днес някакво момиче, завършило преден курс за секретария де дирекцион разказвала колко не била доволна от практиката. Че я карали да им носи кафе и чай, да ходи за пощата, да върши дребни неща в офиса, но не и с нещо значимо. Та се чудя, аз каквато съм жива сила на открито с езика, как ли ще ме заобикалят като голям камък на практиката. И ще ме е яд.  smile3515 .

Аааааа Саби, важно за теб! Днес идва един инспектор от СЕРВЕФ, да контролира кои идва и кой не. Та той каза също така, че ако не живееш в града, където се провежда курса ти осребряват пътните - ако си с кола 0.19 евро на км, а с друо превозно средство окло 10 евро и други там бек-ове. Така, че ако искаш да ходиш в друг град има помощи, стига времето да ти стига. Нямате ли някоя испанска баба да ви помага? Не се отказвай от курса.

Хайде, че да обърна внимание на мъжо.  luvbed

До утре.

# 259
Момичета благодаря ви много.   bouquet Явно тука нещата са по - различни отколкото при нас. И аз си задавах същия въпрос - как държавата знае този майстор колко коли е оправил и колко данъци да плати като той пише фактури на хората само ако искат, много странно. И май тази фактура няма никакво касателство с гаранцията им... Да се надяваме, че няма да ни се наложи да разбираме дали е валидна или не.... Да не ви занимавам повече с моите глуспоти. Лека нощ на всички от мен и утре да посрещнем един усмихнат ден! newsm51

# 260
Здравейте на всички,
доста сте изписали от вчера.
 lovely_това което са ти казали другите момичета е вярно, ако ти издадат фактура и на мея сложат sello "pagado" нямаш нужда от касова бележка. Тук при нас обикновенно когато искаме т.н. пресупуесто ни го отпечатват и там можеш да видиш дали цената е с ДДс или не.
 gery_to аз в Бг не съм работила и нямам никакъв опит със счетоводството и не съм сигурна там как са нещата. Тук много неща зависят от това каква е фирмата, както в Бг има еднолични търговци и т.н. и тук има значение това.
Наистина знам че някои фирми, но малки, представят декларациите си по ддс на тримесечие, но при нас не е така. Ние приключваме всеки месец на 20то число на следващия, незнам каква е процедурата защото това го прави шефа ми и не ни показва нищо. А за годишното приключване тук има един документ които се казва модело 347 които се предава в данъчното до 20март и в него влизат всички клиенти и доставчици с които сме работили през годината и имат оборот над 3000 евро, които имат по малко се изключват.
Относно ДДС за мен тук е малко по объркано. Тук има два вида данъци - сопортадо и реперкутидо. Първите са за доставчиците, т.е. когато ни се издават фактури на нас, а вторите са когато ние издаваме фактури. Има няколко типа IVA които са и за двата вида - 0%;00%; 4%; 7%; 9% и 16%.
За сега ще спра до тук защото предполагам че оттегчавам мамите които не ги интересува тази тема.
Анет надявам се всичко да ти е наред с раждането. Аз последните дни бях много оплашена, но когато зърнах моята принцеса, забравих всичко.
Е оставям ви за сега

# 261
  • La casa de Mickey Mouse
ето ме и мен
ве4е ме гонят нервите
до сега ми беше някък си дале4но, но сега ми е едно такова и като 4ух думата операция се поуплаших (кажете ми това 4е Ще съм със секцио има лои зна4ение за слизането на кърмата и няма ли да ми дадът някъкви лекарства които ако кърмя да попре4ат на беб4о, уф колко въпроси и неизвестни имам 4увството 4е да си майка е най сложното неЩо)
благодаря за подкрепата моми4ета
chausheva1 на мен ми казаха оЩе 7месец в какво положение е бебо, но наистина може да се обърне и в последния момент, ето аз имам дата за секцио, но до тогава няма да спрат да ме наблудават, да не би все пак малкото дива4е да реши да се обърне, кажи коя е коли4ката, там има много модели
за ДДС тук е наистина така, присъединява се към резултат от предходната година (които е резултат от предходната и така)
наистина са няколко типа, но обикновено се използват 7% (при ремонтни дейности на физи4ески лица, ако стоиността на материалите не надхвърля 60% от фактурата) и нормалните 16%
фактурите в никъкъв слу4аи не трябва да са придружени с касов бон, както казва гери не касовите апарати не са с фискализирана памет
как се от4итат фирмите ли ами по фактури (които може да напише всеки и да се вземат от всякъде) само това
много им е по опростено с4етоводстовото тук (си мисля аз де, в бг у4их един семестър с4етоводство беше ми тъмна индия и тъй като изпита не беше задължителен не се явих, тук работих като административа контабле, без да имам понятие от с4етоводство, в хода на работа се у4их и не е неЩо извън земно, особено ако си имате и някъкво понятие супер)

# 262
  • ES
........
Относно ДДС за мен тук е малко по объркано. Тук има два вида данъци - сопортадо и реперкутидо. Първите са за доставчиците, т.е. когато ни се издават фактури на нас, а вторите са когато ние издаваме фактури. Има няколко типа IVA които са и за двата вида - 0%;00%; 4%; 7%; 9% и 16%.
За сега ще спра до тук защото предполагам че оттегчавам мамите които не ги интересува тази тема.
.........

Тези пък 00 % какви са?!  newsm78 . А това не са 2 вида данък, един е, но единия ни го плащат клиентите, а другия го плащаме на доставчиците. Рали, споделяй и други неща от испанското счетоводство. За заплатите и договорите какво знаеш? Какви права имаш като с фихо договор и какви като не си? А вие приключвате месец за месец за да си прави сметка шефа ти на ДДСто и да го наглася, ако им стига до толкова акъла. Ама нали и тук има някакъв процент сива икономика, значи се крият и данъци.

ДДСто и в БГ се натрупва и в БГ само, че се следи всеки месец.

Другите мами, ако ви писна да слушате икономически и счетоводни сухарии свиркайте, спираме и почваме на лични. Но не се знае, на всеки може да са му нужни малко познания в тая област.

Лек ден

# 263
  • Ispania
И ощте един вапрос-много си харесах една количка на ПРЕНАТАЛ и се чудя дали някоя от вас може да ме светне за качеството на марката като цяло
Здравей,наШата коли4ка беШе на Пренатал и сьм страШно доволна от "службата и" hahaha.
Моето дете я използва до година и половина след ,което беШе "преселена"в гардероба кьдето о4акваШе някой да се сети за нея.Преди около 3 месеца се роди брат4е на сина ми и сега то я ползва Crazy Laughing.Коли4ката е като е нова и като се има в предвид какви препятствия е преживяла просто я препорь4вам на вси4ки.
Двапьти е ка4вана на самолет и мнооооого пьти е мькната кьде ли не,даже в последните месеци в нея се возеха и моето дете и племенницата ми Crazy.И все оЩе е като нова Party.
За цвета ве4е си е твой избор,има какви ли не сладки истории Heart Eyes.

И няма от какво да те е страх......бебето само ,Ще си излезне Wink

# 264
  • Ispania

Вал  наистина учебниците за учениците са много скъпи съдя го по нашите кумове които имат дъщеря в 6 клас и ми казаха, че всичките учебници и тетрадки и излизат близо 500? без бека. А за нея малката ходи да я взима от училището в което учи.
Това не го разбрах Embarassed,как така взима беката от у4илиЩето,и за какво е тя,за у4ебниците?
Аз Ще поискам бека за "comedor" и май като гледам как вьрвят неЩата може и да ми я дадьт Embarassed
В наШето у4илиЩе май не се дават беки за у4ебниците.
Миналата година от цялото у4илиЩе имаШе около 30 у4еника ,които бяха без бека за столовата Thinking,естествено моята племенница беШе една от тях  Confused.
Тази година като отидох да записвам Алекс ,директорката която ве4е ни познава ни каза да не забравим да подадем документите за бека Rolling Eyes.

# 265
Здравеите и от нас.Нямам много време за форум с малкия и ремонт ,но ви про4итам.Анет не се тревожи мила вси4ко 6те е наред и аз бях като теб,даже ми бе6е по добре 4е не ме ма4иха много време ,а ме оперираха направо.Дбре до6ли на новите мами  bouquet.Гери вие имахте ли ваксина на една година,4е на6ата докторка ми каза днеска да отида 4ак на 30 октомври.Моя сладур свикна даже вика на ба6та си Диди а тои се азва Дидо Laughing,много е сладак.Хаеде 4ао после пак 6те се вклу4а  bouquet

# 266
Вал беката, която е поръчала дъщерята на кумата ми е за учебниците, може да ползва намаление за учебниците, казвам го защото кумата ми остави капаро в книжарницата, но не мога да ти кажа какъв % е отстъпката, която и правят.
Гери може да се каже че имам бегла представа от икономика има си хас в училище 3 години, 2 години в Търговска гимназия и 4 години университет и пак не мога да кажа, че разбирам от икономика (всичко друго но не и счетоводство макар че съм го учила през всички тези години) понеже не я практикувам, а това е важно практиката.  Мен повече ме влече маркетинга отколкото счетоводството, но незнам дали има такива курсове и безплатни ли са тук, а много ми се иска с това да се занимавам, е май наистина отегчих другите мами спирам до тук.
Анет  погледни тази статия относно кърменето след секцио. Случайно ми попадна дано да съм ти помогнала малко да се успокоиш.  bouquet http://www.biberonbg.com/info/karmene_sled_sekcio.htm
Не се притеснявай ще видиш, че всичко ще е наред като видиш твоя мъник.
Уф отнесох се пак отивам малко да почина, че след днешното  newsm28 и  1ironing се поизморих малко, до после.

Последна редакция: пт, 07 сеп 2007, 17:40 от mimky

# 267
Anett,вси4ко 6те е наред,няма стра6но.Е,аз родих по естесвен на4ин,така исках,но пък имах други притеснения.Но когато наближи раждането съм се старала да игнорирам вси4ки пла6е6ти ме мисли.Е,доколко съм успявала не помня,но когато ве4е бях в родилно помня,4е бях стра6но смела и спокойна.Стискам палци и КУРАЖ! Hug

# 268
Здравейте и от мен.ANETT количката се казва so family,от три части е като вклучва и чанта,даждобран за количката(мисла че така е на бг Rolling Eyes)Струва 350 евро ими изглежда много изгодна.VAL надявам се да са издражливи,аз затова и питам.Предлагат ми я в червено,който цвят страшно ми харесва.А колкото до беките за учебници-истинае.Моята шефка е учителка и ми казваше че се дават или в училището или в някое табако,като уточняваш вазраста на детето,за6тото са разли4ни.Трябва да питаш в училището.

# 269
  • En un lugar de La Mancha...
Здраейте,мами

Мимки,ние на шега пуснахме документите на Йоана за държ.гуардериа,а то пък взе,че стана.Но при всички случаи тук наплива едва ли е толкова голям, колкото в Мадрид,а и цената мисля,че не се различава много от тази на  частните гуардерии.Най-скъпо излиза ако се оставя детето за 8 часа(максималните позволени) с обяд и закуска е 214?.Ние сме се спряли на варианта 5 часа без обяд и ще ни струва 105?(с обяд са още 75?).При вас как са цените?

Гери,това че плащат пътните го знаех,затова се оглеждам ако има нещо на разстояние около 30-40км.Разполагам с кола и пътуването за мен няма да е проблем,но за сега нищо не съм открила.Казаха ми,че тук много курсове започвали март месец,което ми е малко странно,по-логично е да е септември иначе ще се проточат и лятото.Тук в околността курсът за административо контабле продължава 930часа  Shocked,което казват, че е близо година(с практиката).Малко множко ми се струва...А колкото до испанската баба,какво да ти кажа...Живее на 30-ина км. от нас,но аз на нея не мога да разчитам за нищо.Все е болнава,не се чувства добре,а пък си е и малко глезенка.Ама това да е.Важното е,че не ни се бърка за нищо,уважаваме се ,а това не е никак малко  Wink.

Вес,ти къде се изгуби?Май те отегчихме с тези приказки за курсове и избяга Grinning

Анет кураж!Всичко ще мине и замине.И аз като тебе последните седмици лягах и ставах с мисълта за раждането,изпитвах истински ужас.Но не беше чак толкова,с тази епидурална упойка почти нищо не усетих,а със секцио ще е още по-малко.Казват,че възстановителният процес е по-труден,но и на мен не ми беше много лесно ,известно време след това, да си седна на д-то.

Хайде,лек ден на всички!

Последна редакция: пт, 07 сеп 2007, 20:25 от saby

Общи условия

Активация на акаунт