Важно - машина за хляб.

• 218 894
  • 1 526
  •   1
Отговори
# 375
magratea, браво!
А иначе няма начин, ще се справиш. Опитай да печеш с тъмна коричка - става много по-добре.
За спадането на хляба - и при мене е ставало. Аз си го обяснявам с плътността на тестото. Забалязах, че когато е по-меко и лепкаво, тогава спада в края на печенето.
За козунака - преди Великден имаше голяма тема за козунаците потърси я. Там много мами са описали с подробности как ги правят. Ако искаш, мога да ти изпратя на лични някои рецепти, които съм пробвала от там. Стават супер.
Успех!

# 376
  • Варна
За спадането на тестото: при мен се е получавало, когато е много горещо и слагам вода от чешмата. Ако сложа от хладилника (мляко, например) не спада. Т.е. съставките трябва да са максимално охладени, защото бързо се затоплят в горещото време. И, разбира се, да не се оставя на отложен старт. Към ФИФ-а поне има едно описание на проблеми и вероятните причини - много твърд, клисав, хлътнал в средата и т.н.

# 377
Мисля си, че ТЕХРА (май са верига от мелници  Rolling Eyes )или мелница имаше около Сточна гара в Сф. Където и да е мелницата ще ти продаде 10-20 и повече кила.... знаят ли дали утре няма да си купиш повече, пък им е и за продан все пак а за кило -2 никой няма да се блъска до там.
Дано да я откриеш

# 378
la4ezar, тази на Сточна гара мисля, че беше на Софимел. Ама знам ли ги newsm78 Ще поразпитам тук-там. Пък може и сайт да имат, ще ги проверя.
Благодаря ти!

# 379
Права си, ама е мелница  Laughing
Нали съм си инат - не се сърди просто се опитвам да намеря начин да ти помогна . би трябвало и от там да стане. newsm12
Само да не ми щукне да ти пращам от тук - по "рейса".
  newsm47

# 380
При втория хляб тестото много хубаво бухна, но преди печенето беше спаднало с 2,3 пръста.
Единственото обяснение на спадането на тестото е в неговата твърдост. То не трябва да бъде лепкаво. Когато тестото е меко - тогава спада. И много интересно е, че винаги спада няколко минути преди започването на същинското печене.

Ако сложа от хладилника (мляко, например) не спада.
Това според мен не е вярно. Тайната на пухкавия хляб е в доброто (месене) и втасване, което се постига при оптимална температура за развитието на дрождите в маята. А тази температура е някъде около 30 градуса (но в никакъв случай 2-8 градуса каквато е температурата в храдилника). Внимавайте и да не попарвате маята с гореща вода, тогава се получава обратен ефект - убиват се дрождите. Винаги разтварям живата мая в хлатка вода или мляко.
Очаквам и други мнения по този казус.

# 381
  • Варна
Цитат на: SafeHeaven

Ако сложа от хладилника (мляко, например) не спада.
Това според мен не е вярно. Тайната на пухкавия хляб е в доброто (месене) и втасване, което се постига при оптимална температура за развитието на дрождите в маята. А тази температура е някъде около 30 градуса (но в никакъв случай 2-8 градуса каквато е температурата в храдилника). Внимавайте и да не попарвате маята с гореща вода, тогава се получава обратен ефект - убиват се дрождите. Винаги разтварям живата мая в хлатка вода или мляко.
Очаквам и други мнения по този казус.

Аз нямах предвид маята да е студена, а другата течност. Маята не я разтварям във вода от хладилника (ако е на кубче), а и я слагам най-отгоре. Съдя по това, че все едни и същи продукти и пропорции ползвам, единствено температурата на водата/млякото е била различна, когато е бухвал или спадал хлябът. Маята може да е друга причина, трябва да се експериментира.

# 382
Маята се разтваря най-добре, ако температурата на водата е 26-28 С ...

иначе за постигане на добър резулатат при печенето ..всички продукти трябва да се със стайна температура  (освен ако се изисква друго в рецептата) или да са извадени от хладилника 30 минути преди започването на приготването на хляба.

Наистина най-добрия варинат се постига като се разтвори прясната или сухата мая  в топло мляко (вода) и се оставя да шупне поне за 10-15 минути (като може да се добави и захар/ мед/ меласа). Тогава можете да видите дали маята е добра или не ..ако не шупне значи няма и да ви втаса хляба  Wink

# 383
Здравейте,

От три дни и аз съм в отбора на притежателите на машинки за хляб.
Обзаведох се с едно FIF-че от промоционалните. тук в Пловдив в склада на "Кукленско шосе" голямо ровене падна докато си намеря машинка с добър търговски вид и окомплектована с всичко. Едни продавачки дето бяха станали с д-то нагоре този ден най-демонстративно ми заявиха " Ми вие кво искате за 25лв. , тези машини са второ качество?". "Така ли"? викам , "А къде го пише това в рекламната брошура?" и като отворих дума за заблуждаваща реклама и Закона за защита на потребителите веднага ми намериха перфектна машина , окомплектована с всичко и пак на цена 25лв. , че даже и със здраве да си я ползвам ми пожелаха. Абе защо сме такива лоши в нашата държава ,бе, това най-много ме дразни, където и да отидеш все със скандал и с нерви стават нещата. Много рядко се намират хора, към които като се отнесеш любезно , да ти отвърнат със същото.
Но да си дойдем на думата - машинката е супер. Аз още като се прибрах в къщи я пробвах и първият хляб стана чудесен - бухнал и вкусен. Успях да се снабдя с приличен превод на инструкциите за употреба на машината и ползвах рецептата за бял хляб дадена там като спазвах пропорциите точно и мерех с мерителната чашка и лъжичка, които са си комплект с машината. Резултатът беше повече от отличен. Ето и рецептата (много е важно продуктите да се поставят в машината в посочения ред!):
                1. 250 мл. хладко прясно мляко
                2. 2 ч.л. сол
                3. 50 мл. разтопен маргарин
                4. 400 гр. пресято бяло брашно
                5. 2 ч.л. захар
                6. 2 ч.л. суха мая ( аз ползвам турската YUVA)
Включвам на програма 1, тъмна коричка.
Следобяд като се приберем от разходка и сложа мъника да спи ще сканирам цялото упътване и ще го постна , ако някой се интересува.Може и на ЛС да ви го пусна, само пишете.              Засега ЧАО, че малкото торнадо ме зове, сърбят го петичките да ходи да тича навън.

Усешен  и усмихнат ден на всички! Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 384
  • До хладилника, който обичам
Една молба към ентусиастите (знам, че има такива!)
Който е събрал рецептите на едно - да ги постне читаво - болднати заглавия, съставките на верев, точни мерки и теглилки...
В другите теми рецептите са омесени 2/3 с въпроси и 1/3 браво, стана и не, не стана, защо...
Ако някой е събирал само рецептите - моля да ги предостави на по-мързеливките, търсачката тъй и тъй не работи и е по-лесно така Grinning

# 385
la4ezar, хич не се сърдя, напротив - благодарна съм ти за вниманието. За пращането - не ми пращай, че става много сложно. Ще действам тук по въпроса. Ако успея, ще пусна информацията - може да е полезна и на другите мами.
aneli4ka, ще чакам да пуснеш упътването, много ще е полезно. Между другото, какъв е обема на Фиф, с колко брашно меси? Че моята е друга марка и меси до 500 гр. брашно.
Благодаря предварително  bouquet

# 386
Бу, аз съм събрала рецепти от форума и от други сайтове на отделни файлове. Но не ми е ясно как мога да ги пусна тук  newsm78
Снощи изпратих на една мама с нова машина 5-6 файла, но на мейла й.
С компютрите съм зле, та не знам дали ще се справя.

# 387
Много моля да ме извините! Embarassed Току що видях, че съм допуснала грешка в рецептата за хляба , която пуснах сутринта. Брашното е 500 гр. , а не 400 както съм писала. Сори, ако някой междувременно е ползвал рецептата и резултатът не е бил добър. Embarassed Embarassed

Детелина, рецептата , която пуснах е за готов хляб с тегло 750 гр. Машината ФИФ може да прави хляб с тегло 750, 1000 и 1250 гр. Всички рецепти са за 750-грамов хляб и оттам нататък, ако искаме да направим по-голям хляб трябва да се пресметне с колко да се увеличи количеството на съставките за съответното тегло.Ама аз хич не обичам да смятам и затова си правя само хляб от 750 гр. Ама поне си става супер! и цялата къща ухае така апетитно!

# 388
здравейте!и аз преди време се обзаведох с машинка за хляб,с две отделения,много съм доволна,страхотни са хлебчетата,обаче заедно с едно неуспешно хлебче(беше ни спрял тока),си изхвърлих едната бъркалка,и сега мога да си ползвам само едното отделение Rolling Eyes
попитахме в магазинчето,откъдето я взехме,дали можем да си купим бъркалка,но ни казаха,че имат няколко хлебопекарни,но все без бъркалки,и могат да ми дадат всичко,без тях ooooh!
та ако може някой от вас да снима бъркалките на вашите машинки-фиф,та ако стават за моята,да потърся от тях,че са по-често срещани Simple Smile
Мисля,че трудно ще намериш бьркалка.Аз тьрсих в склада в Пловдив/защото забравих,че бьркалката остана в хляба и леко я надрасках режейки си филийка/,но ми казаха,че нямат.Попитах дори дали не мога да си порьчам-но отговорьт беше-не

# 389
Ето това е третия ми вече успешен опит. Благодаря на Детелина, която ми изпрати файлове с рецепти newsm51.
Хлябът е ръжено пшеничен с трици и слънчогледови семки. Стана превъзходен - вътре мек като памук, а отвън с препечена коричка. Утре ще пробваме нов вид с маслини и лук.
Благодаря на всички, разгледах подробно вашите рецепти и препоръки.  bouquet
  chef

Общи условия

Активация на акаунт