Важно - машина за хляб.

  • 216 324
  • 1 526
  •   1
Отговори
# 765
  • Мнения: 51
И какъв е резултата? Както винаги вкусен хляб и голямо хапване пада?

# 766
  • Мнения: 814
И аз чакам мнението за Клатроник, но засега клоня към ФИФ.
Имам същите опасения, че няма да слизам от кантара, за да се претеглям, но по-страшното е, че вероятно ще се наложи да си купя нов, ако този не ме издържи Joy.

# 767
  • Мнения: 7 144
cathie и най-точната рецепта може да се окаже неточна  Wink. Защото различните видове брашна, големината на яйцата, гъстотата на млякото са все показатели, които няма как да изводиш от един калъп. Всички те и всеки път поемат различно количество вода, затова в началото е хубаво да си наблюдаваш тестото и на око или пипане да си прецениш дали му трябва още вода или съответно брашно. Докато меси машината няма никакъв проблем да отваряш капачето, за да добавяш едно или друго, или да помогнаш малко на тестото. На всеки се е случвало  Wink.

# 768
  • Мнения: 11 743
Сетих се да задам един тъп въпрос!Не съм виждала тези машини на живо и ми е трудно да преценя!
Та,може ли да се използва и вместо миксер - за кремове,разбиване на белтъци на сняг,сметана??Помислих си,че сигурно може,но за тези неща са необходими по-високи обороти,а не знам дали има?
Понеже миксера ми всеки момент ще изгори,интересува ме,ще си купя ли 2 в 1 или трябва и да имам миксер отделно? newsm78

# 769
  • Мнения: 2 015
Така. Ето ме пак. С резултат. Хлябът стана, вкъщи го харесаха, но аз съм максималист и ще опитвам до по-добър резултат. Наду се добре, не мирише на мая, но поради прекалено бледата коричка го пуснах на допичане - близо час отгоре. Не че горната оричка се промени. За сметка на това имах прекалено твърди корички отстрани и отдолу. На мен ми харесаха много, на домашните - не особено. Но вкусоветет са различни. На мъжа ми му направи впечатление, че хлябът не е бял като купения, на мен също, което обаче си го обяснявам с подобрителите и, както се твърди, с оцветителите. Идея нямам, но хлябът свърши почти. Прилича малко на селски хляб Simple Smile

Зор видях с изваждането на бъркалката. Та да попитам, как се вади това чудо, защото пише, че трябва да се извади навреме, после щяло да бъде трудно. Първо пробвах леко с нож, но се уплаших да не наруша незалепващото покритие, та с разни дървени лъжици и прочие.

За качеството на хляба! Брашното ми не беше като хората, маята - на д-р Йоткер (1 пакетче по рецепта) - с указания, че е евсе още годна. Отдавна е в хладилника между другото, но и в магазините не смятам, че ги съхраняват по-добре.

Рецептата за 900г готов хляб беше:

425мл вода
сол - 1ч.л.
захар - 1ч.л
брашно тип 500
суха мая - 1 пакетче

Продуктите слагах в този ред, като внимавах водатат и маята да нямат контакт. (Честноо казано не виждам никакъв смисъл от това правило, тъй като след секунда, като пусна машината се смесват). Някой има ли идея защо последователността е такава.

Зори, благодаря за рамото и успокоението, но пък може би и това, че е обикновен хляб, е такъв. Но умишлено така постъпих. За да не еме е яд при провал. Simple Smile


pina, поне моята не ства за това. Върти бавно а и тук някъде бях чела, че яйцатат се разбиват предварително и се добавят. Wink

До скоро, мили момичета

# 770
  • София
  • Мнения: 10 213

pina,

все още се пече. И тъй като коричката е точно никаква Sad  (прилича на повърхността на печурка), пуснах да се допече. В книжката за такава коричка си има обяснение - на мен ми се струва, че нещо тестото ми не беше наред. рецептатат беше за тесто тип 505, но ми се видя редичко, както вече писах. ще видя какво ога да направя по въпроса със снимката. Поне ще опитам Simple Smile

Да си кажа и аз мнението- Simple Smile.Много си зависи от брашното,както ти е писала Зори.Аз преди дни си купих голям чувал брашно,настроих си машинката да прави хляб през нощта и на сутринта-излагация просто,ми то нищо не става.После установих,че на това брашно му трябва по-малко вода. ooooh!

Последна редакция: ср, 21 фев 2007, 16:16 от Валенцето

# 771
  • Мнения: 2 015
Още едно въпросче  Embarassed

Тестото трябва да има твърдост като при ръчно месене ли??? Защото моето беше много по-меко от ръчното, искаше поне още чаша брашно. Но като за първи път - ОК Sunglasses

# 772
  • Мнения: 7 144
Още едно въпросче  Embarassed

Тестото трябва да има твърдост като при ръчно месене ли??? Защото моето беше много по-меко от ръчното, искаше поне още чаша брашно. Но като за първи път - ОК Sunglasses

Да! тестото трябва да е гладко, еластично, без да е прекалено твърдо или лепкаво. Оваряш капака, пипаш, ако му трябва нещо, добавяш докато се получи както трябва. С времето ще свикнеш и на око да преценяваш, а ако ползваш едно и също брашно ще си нагодиш мерките според него.

Бъркалките, ах като се сетя първият хляб как го извадих  ooooh!..на парчета.... hahaha.
Начините са два (моите)- единият е след последното рабзъркване и преди втасването (засичаш си кога е момента) да извадиш тестото от казанчето, да махнеш бъркалките и да си оформиш тестото и да го върнеш да си втасва и пече.
Другият е след като хлебчето вече се опече и машината сигнализира че програмата е свършила да извадиш казанчето и да го оставиш за 10-15 минутки. От топлината на казанчето хляба леко се овлажнява, свива и после с няколко изтръсквания пада, но бъркалките остават в него, така че ще трябва да ги изчоплиш  Laughing(и внимавай да не забравиш някоя в хлебчето и да я изхвърлиш, че има и такива случаи  Wink).

# 773
  • Мнения: 2 015
Зори, много ти благодаря. Като си помисля от какво рядко тесто все пак стана нещо ... Laughing..., какво ли ще стане от хубаво Wink


А бъркалката при мен е една я изчоплих на принципа "неволята учи".


Току що си намерих апарата и бегом към кухнята да снимам. Да, ама не. Не мога да намеря батериите и зарядното. И това намерих. Снимах. Пристигам тук с целта да качвам снимки. Като е казано, че няма да стане - няма. Няма ми софтуера. Компа е преинсталиран и отдавна не съм качвала. Та ако открия софтуера, ще кача нещичко.

До скоро.  bouquet

# 774
  • Мнения: 11 743
Момичета поръчах си да ми купуват ФИФ от София! HugДано да намери моя човек! PraynigНямам вече търпение и аз да се включвам в дискусиите ви!Ако имам късмет на 3 март ще ми я донесат. PeaceИскам да майсторя вкусни хлебчета и дано не се отрази пагубно на диетите ми! Sick

# 775
  • Мнения: 51
Браво за първия опит! При мен беше пълна катастрофа една твърда маса дебела 3 пръста -ужас! И аз в началото мислех че не е допечен и го пекох допълнително и точно както при теб - ставаше с много твърда кора отстрани. За 2-3 опита се оправиха нещата и сега хлябът става разкошен и голямохапване пада. И аз все питах за горната коричка, но явно тя си остава по-бяла и мека. Според мен трябва да се следи за грамажа на хляба- (малък, среден, голям) и машината си знае колко да си пече и кората става чудесна! Успех!

# 776
  • Мнения: 2 015
 smile3511

няма го тоя диск със софтуера. Но достатъчно го описвах вече. Благодарение на Зори вече знам и с каква гъстота трябва да е хлябът, който междувременно вече свърши, тъй като сестра ми и дъщеря й ми бяха на гости. Имам го сниман обаче в апарата.
Утре ще правя пак, тя път ще пресея брашното, ако е като днешното и ще го направя по-гъсто. да видим.
А иначе хлябът е висок около 20см Simple Smile Беше висок Mr. Green

Хубава вечер

# 777
  • Варна
  • Мнения: 2 133

Рецептата за 900г готов хляб беше:

425мл вода
сол - 1ч.л.
захар - 1ч.л
брашно тип 500
суха мая - 1 пакетче


Без олио ли? И колко грама брашно беше по рецептата? Според моите изчисления трябва да е ок. 750 г (на 300 мл вода слагам ок. 500 г брашно, 1 с.л. олио) А първият хляб почти никога не става така, както сме си го представяли Simple Smile Аз никога не съм следила тестото, вие явно влагате повече старание...  Не се шашкайте толкоз, у нас никой не е затлъстял след покупката.

# 778
  • Мнения: 2 015

Рецептата за 900г готов хляб беше:

425мл вода
сол - 1ч.л.
захар - 1ч.л
брашно тип 500 - 600g
суха мая - 1 пакетче


Без олио ли? И колко грама брашно беше по рецептата? Според моите изчисления трябва да е ок. 750 г (на 300 мл вода слагам ок. 500 г брашно, 1 с.л. олио) А първият хляб почти никога не става така, както сме си го представяли Simple Smile Аз никога не съм следила тестото, вие явно влагате повече старание...  Не се шашкайте толкоз, у нас никой не е затлъстял след покупката.

Поправих се. 600г е по рецептата в книжката. Повече няма да правя по нея. И на мен ми се видя много рядко - като си слагах пръста за проверка, на него оставаше  рядко тесто. И рецептатат е без олио, да.
А за затлъстяването - няма такава опасност. Хляб се яде по малко, набляга се на мръвките Embarassed

# 779
  • Мнения: 51
Момичета, как правите кекс с бакпулвер в машината?

Общи условия

Активация на акаунт