ОСИНОВЕНИ,време е да кажем нещата такива,каквито са!

• 55 565
  • 467
  •   1
Отговори
# 375
Ами, Сайда, това Законодателят го е измислил, за да "защити" БМ от "нападения" от страна на биологичното й дете/деца, ако вече си е направила хубаво ново и здраво семейство. По същия начин се охраняват и осиновените от БМ, които ги издирват след дъжд качулка.

Наскоро ходих до общината по друг въпрос и най-случайно (всъщност съвсем умишлено) отидох до въпросното гише (ЕСГРАОН) и попитах, дали мога да си видя личното досие. Киселата и намръщена чиновничка ми каза твърдо НЕ! Ама как, казвам, това си е моето досие и аз искам само да погледна какво има там (изобщо не й казвам, че съм осиновена). Не може и точка. "То, ако можеше всеки да си гледа досието, щяхме да ги сложим тук отвън в едни шкафове, да си ровите." Аз: !!!!????
Накрая се разбра, че трябва да пусна молба до районния кмет, той ако разреши - може.

Е, можете ли да си представите това??!!

Бих искала да попитам някой тук с юридическо образование, имат ли право да ни отказват да си погледнем нашето собствено, лично досие?  И на какво основание. Въпросът е общ - за всички.

# 376
aз нямам юридическо образование, но ще ти отговоря.
не, нямат право да ти откажат.

# 377
Да Мина напълно ми е ясно, че законът е такъв, да не се дава информация, но аз негодувам за това- защо? Или иначе казано: защо така са го измислили да не знае човек откъде произхожда и най-важното кой е? Какъв е  смисъла?  Sad  Толкова е озадачаващо да не знаеш кой си...  Crossing Arms
А то за злоупотребите, щом има някакъв шанс да се разбере БМ или тя да си намери детето, винаги може да го направи с тази идеална цел.
Мисля,че който не иска да злоупотреби би се откаал да воюва с цялата законоустановеност и бюрокрация.  И тук идва примирението, когато вочек се отказва да се бори с вятърните мелници. Знаеш, че имаш право било то морално и юридически обусловено, но кой ти го зачита...

# 378
ами просто си наемаш адвокат и той отстоява правата ти. аз така правя и съм доста доволна.
ние сме свикнали всичко сами да си оправяме, само че не е правилно. друг въпрос е на какъв оадвокат ще попаднеш.
извинете, че спамя темата.........

# 379
        matakosmata , във всъщност не я спамиш , на мен са ми интересни подобни разговори , и даже съм сигурна, че не само на мен! Laughing
     saida съгласна съм с теб, и на мен разсъдъка не ми го побира, това си е направо дискриминация , защо ще е тайна, защо обществото се тревожи за БМ  .... ми да е мислила  Crossing Arms

# 380
Ами, Дива-не, мислех си, че с това трябва да започнем - да се опитаме да падне тази забрана за търсене на информация за произхода на осиновения. Това трябваше да се регламентира и разреши по някакъв начин. Какво ще кажат нашите юристки тук във форума?

Давам си сметка обаче, че почти всички мами тук не искат това, защото тоягата има два края и защото ги е страх от агресивни, побъркани или меркантилни БМ. И може би с право. Може би сегашната законова уредба не е чак толкова лоша? Вие какво мислите, приятелки-съ-форумки?

От друга страна, колкото и да искам да разбера нещо за моето минало и нещо непрекъснато ме побутва да го сторя, толкова по-силно е противопоставянето на друга част от мен.

В крайна сметка, може би ние осиновените трябва да приемем своите осиновители-родители като свои родни, точно така, както преди години те са ни приели за свои, родни деца, въпреки, че ние не сме. И когато разберем това и го приемем като лична позиция, това ще означава, че първичната рана е зараснала, а мъдростта на разбирането и споделянето е постигната и тя ни приближава повече кам тях - нашите истински майка и татко - тези, които ни отгледаха и направиха хора.

# 381
aз съм от мамите, които са избрали за детето си истината. дълга история, не ми се обяснява пак.
алекс е осиновена непълно, не беше проблем осиновяването да е пълно. реших го така заради себе си, заради александра и заради нашата биологична майка.
противник съм на тайната на осиновяването.законът би трябвало да защитава едиствено интересите на децата.
естествено, че недолюбвам жената, родила детето ми. по ред причини. незнам как ще се развият отношенията ни завбъдеще.
но едно нещо ме води. истината за нейната история. историята на моето дете. има неща, които незнам. как е създадена. какво е било в онези няколко месеца.
един ден александра ще иска да знае. и аз съм длъжна да зная и да и кажа това, което съм могла да науча.

# 382
Аз искам да разбера кой от двамата е роден първи и кой втори. Разбрах, че трябва да напиша писмо до някого в есграона, но не успявам да напиша нещо, което да ми се вижда смислено. Може ли някой да ми помогне поне с

До ?Директора
на ?
гр.....

Уважаеми Г-н/Г-жо  Директор,

И нататък ми се получава супер  нескопосано.

# 383
Само за часа ли ще е молбата?Аз също искам да знам часа и ми е полезно ифото, че това става чрез молба там.

# 384
Ако една жена ,поради някаква си причина е взела решение ,да остави детето си за осиновяване и се е отказала от него,не виждам ,защо закона да не я защити!Мили момичета,защо след като разберете, че сте осиновени не дадете цялата си любов на осиновителите си ,а започвате да търсите човек ,който сам е избрал ,да не сте част от живота му ?Впускайки се в преследването на мечта за човек ,които реално ви е чужд!Аз не съм осиновена,нямам и деца!Но ако сега някой ми каже ,че съм осиновена няма да хукна да търся биологичните си "родители",както и ако те ме потърсят няма да поискам да ги видя!

# 385
Аз не съм осиновена,нямам и деца!Но ако сега някой ми каже ,че съм осиновена няма да хукна да търся биологичните си "родители",както и ако те ме потърсят няма да поискам да ги видя!
Ако бях, но не сте. Затова не давайте подобни съвети, най-смирено моля.
Моля ви, заради взаимното ни уважение, първо попрочетете темите тук, после пишете.
Поздрави

# 386
Извинете,ако съм ви засегнала,но аз не давам съвети а изказвам мнение,което не беше насочено към вас!Ако беше към вас щях да посоча вашата публикация!Не го приемайте лично,защото не беше!
Поздрави!

# 387
Дума не може да става за засягане. Отново ви моля обаче да прочетете други теми - съвета, който давате е бил даван и преди, обсъждан, коментиран и пр. Засяга прекалено чувствителна струна на душите на нашите деца и затова, като майка Ви моля, да бъдете по-внимателна.

# 388
eleal, всеки човек е различен, всеки възприема света и оценява своето място в него по различен начин. много е трудно да се поставим на мястото на другите колкото и сходни да са съдбите ни.
Аз съм осиновена, но не съм търсила (поне засега) връзка към биологичното си семейство (макар на моменти да ме обхваща любопитството). Може би и никога да не ги потърся. Защото може да не изпитам подобна нужда.
Но това в никакъв случай не означава, че моите деца (които са осиновени) няма един ден да поискат да се срещнат стези, които "са избрали те да не са част от живота им". И аз ще ги подкрепя в тяхното търсене, ако техните нужди и желания са такива.
От друга страна, не смятам, че тези пораснали осиновени деца, които дирят биологичните си корени, го правят защото не обичат достатъчно или безрезервно родителите си (никога дори в мислите си не съм наричала моите МАМА и ТАТКО осиновители). Обичат ги. МНОГО. От цялото си сърце. Дори и когато са имали или имат много конфликти с тях, дори и когато се чувстват обидени или неразбрани. (Но кое дете не се чувства понякога така? без значение дали е осиновено или не?)

Да, вярно е, че отстрани може да изглежда така - имат всичко, дом, семейство, любящи родители, роднини... Какво повече искат?
На този етап и на мен ми минават подобни мисли, не крия. Но това е само защото АЗ се чувствам по ТОЗИ начин. И в никакъв случай не отричам правото на другите да усещат нещата различно, да имат различни от моите потребности, и да търсят биологичните си корени, за да се почувстват по-завършени, по-цялостни.

eleal, не приемай думите ми като обвинение. Просто е трудно да се поставиш на мястото на другия, когато всъщност не си там.

Hug

# 389

Общи условия

Активация на акаунт