За заплатите на учителите и стачката

• 40 676
  • 1 062
  •   1
Отговори
# 690
Ако образователната система е добра, което включва главно добро качество на образованието, то няма да има и нужда от частни уроци. Но това отново е в компетентността на държавата.
Родителите просто търсят начин да се справят със ситуацията. По-скоро учители и родители са потърпевши от проблемите в образованието.
Peace
И дечицата.
Хем има пари, хем няма, хем някой печели, хем никой не печели. Роден БГ сценарий.

# 691
Днес класната на дъщеря ми, въпреки стачката, слезе да поздрави децата.
Защото милее за тях, защото е разкошен човек и учител! ПОКЛОН до земи!

Подкрепям стачката, надявам се учителите да успеят и извоюват достойно заплащане за труда си!

Всеки, който филосовства как, защо и какво - нека се опита да живее с 250лв месечно в България... после пак ще си говорим!

# 692
Не разбирате ли,че целта на шепа хора е именно да се изправяме едни срещу други-шофъори срещу учители,сини срещу червени -кой печели от това овълчване-именно тези шепа хора,а вие тука си злобеете и гледате да се дърпате един друг в казана-ама времето и нервите са ваши.

# 693
Добре, дайте предложения какво може да се направи. Според мен три са основните неща:
1. Въвеждане на атестационни комисии и провеждане на масова атестация за всички работещи в училище с децата. Атестацията да е насочена за установяване на равнището на подготовката на учителите от различните курсове /начален прогимназиален, гимназиален/
2. Удвояване на заплащането и запазване на социалните придобивки.
3. Да се приложи английската /пък и щатската/ практика на управление на училищата, а именно:
- три нива на управление : училищен съвет на родителите и фондиращите организации, хед учител /директор, не администратор/, администрация 2-ма души /АТС и ИД/.

# 694
  Лени, четох по-горе поста ти за лаборантките, които въпреки мизерните 250лв, съвестно обработват пробите и не протестират срещу ниското си заплащане. И понеже се разсипаха да хвърлят компромати срещу учителите, аз пък да кажа, че твоите колежки не са чак такива ангели в бели престилки. В моя град няма и една лаборатория, на чиито резултати да се осмелиш да повярваш. Не случайно е добре да пуснеш едно и също изследвавне в поне две лаборатории, за да си сигурен в резултата. Имала съм случай, когато трябва да ми изследват хормони на точно определен ден от цикъла, и понеже една по-млада лаборантка ме запита, другата се стресна-"пускай ги, кво ти пука". и понеже и лекарят не си беше свършил работата да ми обясни точно, и на тях не им пукаше, дадох още 50 лева и загубих месец да ги пусна наново. Откъде мислиш това озлобление и непукизъм. Искам и лаборанти, и лекари да имат по-високо заплащане от настоящето, защото съвест деца не храни.
   Може би ще кажеш, че за неверните резултати е виновна техниката- ами първо имат нова/уж/техника, второ -ако искам да бъда в тона на голяма част от съфорумките- ами биоложките да отказват да работят със стара техника. Не може да направят аборт поради мъртъв плод на моя позната в четвърти месец, а в хистологията да пише, че има само плоден сак Rolling Eyes
   Всичко в България е батак, не само образованието.

# 695
Всеки, който филосовства как, защо и какво - нека се опита да живее с 250лв месечно в България... после пак ще си говорим!
Един познат, който работи в старозагорската община получава 280 лв. заплата. Носи костюм за 1000. И кара кола за 50000.  Wink Очевидно има разлика между 250 лв. и 250 лв. по тези ширини.
Заяждам си се, никого не искам да обидя!
Дайте пари за науката!!! Науката е слънце!

# 696
Един познат, който работи в старозагорската община получава 280 лв. заплата. Носи костюм за 1000. И кара кола за 50000.  Wink

е, определено между общинар и учител няма много общо  Wink

# 697
  • София
Не може на две жени да се поверят 30, три годишни  деца и за труда им да се плаща по 200лв. месечно.

преди месец видях черно на бяло фиша за заплатата на една учителка в детска градина в софийско село. брутната сума беше 476 лева.
учудих се, очаквах да е доста по-малка...
  Толкова може да стане, ако има много стаж, по-висок клас и прибавени стоте лева, които се дават за първия учебен ден/ като се махне данъка, стават 70/. Всичко това заедно. Още някакви пари се дават около 24-ти май, но не си спомням колко, мисля около 60-70, толкова и за Коледа. Видя ли основната и заплата?

Аз сък днес видях фишовете на всички учители и помощен персонал в нашата група!! Бяха закачени на таблото дето обикновено висят рисунките на децата ни. Най-отгоре пишеше "Табло на позора" Rolling Eyes и си беше такова честно казано. Лелите взимат 180 лв заплата и като се сложи стажа върху таз заплата смятайте колко става!!! И тия лели бършат задниците на децата ни, слагат им да ядат, слагат ги да спят, наглеждат ги заедно с учителките, защото няма градина дето да не е надхвърлен норматива за брой деца! И тези жени се отнасят с детето ми както трябва, ВЪПРЕКИ мизерните си заплати.
Четох някъде по-доре, че били работели малко. Кой ви излъга, че е така или отстрани преценявате? Това могат да го кажат хора дето никога не са познавали учител. Наясно ли сте, че учителите трябва да се самоусъвършенстват, за да са в крак с времето и новите неща, ама не заради себе си, а заради децата ви! Наясно ли сте какво трябва да търпят от капризни родители. Нясно ли сте как ходи на работа примерно учителка в гимназията. Как са облечени ученичките й, какви телефони притежават и че тя няма грам самочувствие дори само заради това. Дори и някой да ми каже не е важно това... НЕ! Важно е! Важно е за самочувствието на всеки човек!
И като се заговори кой каква заплата взимал при това за частния сектор. Ми смешно ми става!!! Средната заплата за страната как се изчислява? Ако средната заплата била около 400 лв как може едно семейство да си позволи да има кредити за кола и жилище примерно. Айде моля ви се.. учителката ви по математика трябва да ви е преподала уроците за събиране и изваждане  Mr. Green Който работи в общинска и държавна структура много добре знае за какво говоря! И това, че някои не протсестира, не значи, че друг някой няма да си търси правата. Не ставнявайте труда на една професия с друга. Всяка труд трябва да бъде заплатен подобаващо. Нека някой ме убеди, че 300 лв. са подобаващо заплащане за учител, лаборант и т.н.

# 698
  • София

Ми от прочетеното дотук оставам с убеждение, че предлагаш всички да си мълчат и да не пискат много, щото е забатачено всичко в БГ

# 699

Ми от прочетеното дотук оставам с убеждение, че предлагаш всички да си мълчат и да не пискат много, щото е забатачено всичко в БГ
  Много грешиш! Напротив, подкрепям стачката на учителите, подкрепям и всички, които стачкуват за по-достойно заплащане! Прочети по-внимателно. Ядосах се на Лени, защото тя смята, че учителите трябва да си мълчат, тъй като лаборантите си мълчат и съвестно ни обработват резултатите от изследванията. А това определено не е така. Mr. Green
   Аз съм за общонационална стачка, защото управляващите се разсипаха да крадат, съсипаха и образование, и здравеопазване, а нас ни хвърлиха в гладиаторски битки за петте лева.

# 700
  • София

Много грешиш! Напротив, подкрепям стачката на учителите, подкрепям и всички, които стачкуват за по-достойно заплащане! Прочети по-внимателно. Ядосах се на Лени, защото тя смята, че учителите трябва да си мълчат, тъй като лаборантите си мълчат и съвестно ни обработват резултатите от изследванията. А това определено не е така. Mr. Green
   Аз съм за общонационална стачка, защото управляващите се разсипаха да крадат, съсипаха и образование, и здравеопазване, а нас ни хвърлиха в гладиаторски битки за петте лева.

Ъъъъ, грешка!! Извинявай... Embarassed Embarassed Embarassed така се ядосах, че се разпалих прекалено и се хванах за думата   bouquet

# 701
  • Бургас
Аз ще ви кажа защо Велчев се прави на пич. Защото разчита на групата родители дето мислят, че учителите са им длъжни. Поради тази причина на 14 вечерта по БТВ се излъчи страшно тенденциозен материал. Той си мисли, че като се отнесе с учителите подобаващо смешно и като ги заплаши, народа ще му пляска. Да ама не.

# 702
  • София
Аз нямам нерви вече да чета в тази тема, обаче все ме тегли насам.

Значи, приемаме една заплата от 300лв. и казваме - О.К. учителите толкоз и заслужават.Сядаме отстрани почваме ехидничко да се хилим колко са жалки и некадърни.

Я да видим тук,как можем малко да им повишим нивото, все пак,нали това е проблемът, не нещо друго, пък тогава да мислим за пари и заплати.

2 книги месечно - поне 20лв./специализираната литература идва значително повече/
Интернет - 25лв.
Кабелна телевизия/образователни програми/25лв.
Кино - 4 пъти месечно/не премиери - спестяваме/ - 20лв.
Театър, опера, балет - спестяваме, че ако и някое спортно мероприятие включим, много идва, пък и нали включихме телевизията в сметката - ще гледат оттам, ама да им отпуснем нещо от изброените все пак - 10лв.

Опа! Станаха 100лв.

Остават 200лв. - те с много зор могат да покрият режийните през зимата, ако си спрат поне един от радиаторите - в кухнята, да речем, защото там и без това няма какво да правят,щото пари за храна и без това не им останаха при тази сметка.

Жалко, ама повечето хора все пак трябва да ядат, не идва сметката, та затова премахваме всичко от първия списък и на българския учител му остават 100лв. за храна.

Добър апетит!

А за самоусъвършенстване има и други начини, все пак - да ходят на гости на съседи с кабелна телевизия.Да ползват книги на разменни начала.Новите филми да им ги разказват, а интернет ....аре са, глупости, навремето сите бЕхме грАмотни, учителите бяха ерудирани специалисти,а таквоз чудо нЕмаше....

Изобщо - к'ва стачка, к'ви пет лева....

А, ако някой е забелязал липсата на разход за мобилен телефон, то е защото това си е мега екстра за учителите, която им е абсолютно излишна - всичките им ученици имат, а е факт,че учителите нямат личен живот, та мобилен им трябва само за контакт с родителите, който може да се осъществи чрез позвъняване на личното телефонче на детето, чиито родители искат да си контактуват с моля другарката му.

# 703
аз не съм идеалист на твой гръб, аз съм идеалист по принцип.  Laughing
тоест, вие от втори работи ( тип уроци например) не сколасвате да се подготвите за качествена работа в училище.  ако съм разбрала правилно.
това ако го кажа на шефа ще ме хвърли през моста и няма и да ми се обяснява защо   hahaha

Лени, ела и изкарай няколко месеца в България с 250 лева и пробвай и децата си да гледаш с тях. Пък тогава да видим дали ще ти е толкова смешно.
И прочети "Протестантската етика и духът на капитализма" на Макс Вебер, дано ти се изясни ролята на парите в едно капиталистическо общество. Ако не ти хареса - Куба май още е комунистическа държава. Рай за идеалистите като теб.

# 704

........
 че за такова заплащане /фишът ми за 5г. и 9м. стаж показва осн. заплата 289 - чисто 230лв./ обществото няма право да изисква висок професионализъм от когото и да било.

не съм съгласен   Laughing
една биоложка например, която работи в клинична лаборатория получава около 200-250 лева.
лаборантките по-малко.
но когато кръвта ти достигне в епруветката до тях те си вършат работата, така че да имаш резултатите в определен срок и да са верни....

Ами точно затова трябва да спрем да се хулим един друг- ние сме може би най- враждебното общество- и да се вдигнем и да стачкуваме и за заплатите на лаборантите! Не знам какви са заплатите във всички сфери... няма как да знам... но ми се струва нечовешко, за който и да е (РАБОТЕЩ човек), в която и да е сфера, да работи, а да не може да си плати сметките! Правителството много успешно за пореден път успява да ни пусне някоя червена херинга, за да ни отклони вниманието и вместо заедно да го преборим, да се хванем за гушите!

Повтарям някого преди мен, макар да не помня кого- протестите са напълно законни и отговорни са не учителите, които искат това, което им се полага, а държавата, която си прави оглушки, подиграва им се (и не само на учителите!) и им хвърля само прах в очите от толкова време!

Повечето от учителите обичат децата много повече, отколкото предполагате- виждала съм колеги, които (както много от вас тук ги съветват) напускат, но и те и децата са тъжни в деня на раздялата. Една колежка, която сега работи в голяма частна фирма, когато си тръгваше каза, че няма по- удовлетворяваща работа от учителската, но за съжаление само в морално отношение, а на нея, както и на всички нас, ни се налага да живеем в реалния свят!

Общи условия

Активация на акаунт