За заплатите на учителите и стачката

• 40 676
  • 1 062
  •   1
Отговори
# 705

Аз съм за общонационална стачка, защото управляващите се разсипаха да крадат, съсипаха и образование, и здравеопазване, а нас ни хвърлиха в гладиаторски битки за петте лева.

А и аз така! Ама пуснах моя пост, че после прочетох и тоя  Simple Smile  Peace

# 706
.....
тоест, вие от втори работи ( тип уроци например) не сколасвате да се подготвите за качествена работа в училище.  ако съм разбрала правилно.
.....

Съжалявам, ама от подобни изказвания ми лъха на ужасно лицемерие!
Хем пращате всички учители в частния сектор 'да видели как е' (все едно не отиват масово именно там и не се реализират успешно...), хем когато някой по този начин се опитва да си докара доход е най- лошият! Учителите не доработват само с частни уроци (аз лично изобщо не давам такива)- колеги си доработват като преводачи (на документи, във фирми, на филми и новини, в списания и т.н.), екскурзоводи, водят кореспонденция на фирми, и т.н. не мога да се сетя за всички...

И когато казвате 'на който не му изнася, да се маха' (или ' никой не те е вързал'), помислете дали един ден няма да съжалявате за тези призиви. Защото за две години в моето училище колкото народ напусна... и успешно се реализира... и е доволен и няма никакво намерение да се връща... в един момент кой ще ви учи децата????Всички знаем, че работата на чистачката е трудна и отблъскваща и жената най- вероятно я върши, защото е нямала избор. Но трябва да сме благодарни на тази жена. Защото ако не искаме да се зарием в л.....а тази работа все някой трябва да я свърши... и е добре, че има кой! За да не сме ние!

И само едно последно доказателство за това, че учители наистина трудно се намират (независимо, че животът им е такава песен, дето я описвате!)- съобщила съм на директорката, че съм бременна още април. До ден днешен нямам заместник! А по принцип има и други свободни места, не само моето. Методистката на нашето обединение е говорила с 30-40 човека и никой не иска! Защо ли? Колкото и да сте интелигентни и образовани, учители са ви дали дипломите (поне първите)- помислете си дали за вашите деца ще се намерят желаещи да ги обучават и дипломи да им дават... И не говоря за пари, а за отношение!

(Само за сведение, учителите си се подготвят много добре даже, защото иначе е невъзможно- ако не вярваш- пробвай. Щото аз имам примери с такива курназ момчета, дето след един час съвсем с други очи взеха да гледат... Просто ако един учител има повече време, ще се справи още по- добре, че и за реформи по- цялостни в образованието ще помисли, повече извънкласни дейности... а сега е само минимума... за колкото му стигат парите и силите от хилядата работи... иначе съвестно, но минимум (само това, което пише, че ти е задължение)!

А шефът ти сигурно не ти плаща колкото на учител и затова има право да изисква да се концентрираш само върху работата си при него. При нас - като няма пари и няма разбиране- всеки се спасява както може- това е наше право! Като не ви харесва- намерете си по- добро училище или по- добър учител (да го кажа на вашия език), така де, никой не ви кара да си пращате децата точно в еди кое си училище, нито пък да плащате за уроци (и аз едно време съм ходила, но никой не ме е карал!). Ако искате това да спре- подкрепете протестите.)

P.S. Ох, аз май се олях с писане... и все много се връзвам... и то все на тези, които ни хулят... а има и толкова страхотни подкрепящи мнения тук и дори не са от колеги, а от родители- БЛАГОДАРЯ ВИ! Вашата подкрепа е много ценна!

Последна редакция: нд, 16 сеп 2007, 03:01 от ani2

# 707
Абе zhekova, Lennie, Markrit и другите, дето напълнихте една кофа с плюнки да доказвате, колко сте прави и как на учителите им били достатъчни заплатките и какви ли не още простотии, вас кой ви научи да пишете бе, а? Ако не бяха същите тез "даскалици" /"Как въобще не ви е срам да ги наричате така???"/, как щяхте да влизате тук и да се правите на интересни и да избивате собствените си комплекси? Аре по-кротко с тъпите изказвания, че чак на мен ми писна от некомпетентни кудкудякания.  Twisted Evil  Що не вземете да напишете едно благодарствено писмо на онзи смешник Вълчев, колко сте възхитени от твърдата му позиция да не повишава заплатите на учителите, въпреки, че той самият взима в пъти повече от тях, което пък е пълна гавра, а? 

# 708
... вас кой ви научи да пишете бе, а? Ако не бяха същите тез "даскалици" ...

Научили са ги да пишат и им е било платено за това - получили са си заплатите, все пак... не са го направили даром. Всеки път когато стане въпрос за учители и образование, си спомням за другарката Бойкова, преподавател по биология, от у-ще "Димчо Дебелянов" във Варна, която в 7-ми клас преподаваше по следния начин "Урок номер... Това трябва да го знаете от пети клас, следващото от шести клас. Край на урока."

# 709
Абе zhekova, Lennie, Markrit и другите, дето напълнихте една кофа с плюнки да доказвате, колко сте прави и как на учителите им били достатъчни заплатките и какви ли не още простотии, вас кой ви научи да пишете бе, а? Ако не бяха същите тез "даскалици" /"Как въобще не ви е срам да ги наричате така???"/, как щяхте да влизате тук и да се правите на интересни и да избивате собствените си комплекси? Аре по-кротко с тъпите изказвания, че чак на мен ми писна от некомпетентни кудкудякания.  Twisted Evil  Що не вземете да напишете едно благодарствено писмо на онзи смешник Вълчев, колко сте възхитени от твърдата му позиция да не повишава заплатите на учителите, въпреки, че той самият взима в пъти повече от тях, което пък е пълна гавра, а? 
Embarassed Embarassed Embarassed Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Shocked Shocked Stop

# 710

Научили са ги да пишат и им е било платено за това - получили са си заплатите, все пак... не са го направили даром. Всеки път когато стане въпрос за учители и образование, си спомням за другарката Бойкова, преподавател по биология, от у-ще "Димчо Дебелянов" във Варна, която в 7-ми клас преподаваше по следния начин "Урок номер... Това трябва да го знаете от пети клас, следващото от шести клас. Край на урока."
  Другарката Бойкова няма да я коментирам. Щом я наричаш "другарка", явно спомените ти са от соц. периода. Обаче нали тогава било друго образованието, учителите били други...не като днешните?
  Вече много от вас приемат образованието като услуга- работиш,плащат ти, получаваш-плащаш. Това е много добре. Образованието си е задължение, не е празник, не е нещо, което е недостъпно и трябва да си честит, че си успял да се докопаш до него.Нещо като хигиената. Обаааче, както все още някои българи си честитят банята, така и прекалено емоционално приемат образованието- като дар божи, с който си осенен, трябва учителите всяка година тържества да правят" ликуй, народе", и народът хем ликува, хем псува. Е, това не мога да го разбера.

# 711
  • Бургас
Първо трябва да се вдигнат заплатите и след това да се прочистят училищата от некомпетентните учители.
Няма как да стане обратното.
Вече 30 страници чета едно и също - имало прекалено много некадърни учители /с вариант "всички учители са маскари"/.
Такова е положението във всяка професия обаче - нима няма неспособни лекари, адвокати, инженери, счетоводители и прочее?! Пълно е с такива! И едно е да бъдеш некадърен за 250 лв./месец, друго е да бъдеш некадърен за 2500.
Защо се правите, че всички са идеални, само учителите са някаква измет?

За подобно заплащане е абсурдно да се изисква от човек някакъв професионализъм!

newsm10,абсолютно вярно ,когато ти се плаща добре никой няма да те търпи ако си некадърен/освен ако не си по друга линия ,но това е съвсем друга тема/

Макар,че,който си е кадърен си е кадърен ,независимо колко му плащат Rolling Eyes

Подкрепям учителите,както и всички нежелаещи да работят за месечна  заплата,чиято равностойност е чифт обувки и панталон .Ако сме честни това трябва човек да изкарва на ден или поне за няколко дена.Поне така е в нормалните страни.

# 712
защо всички, които не са на вашето мнение трябва задължително да са плюещата страна. Rolling Eyes
не може все да сте писатели, трябва да сте малко и читатели. не ми размахвайте показалките, по форумите не е като в класната стая да вирее само мнението на госпожата.
така реагирате, все едно аз ви давам заплатите.
айде няма нужда. много сте силни по форумите, но до момента не сте се обединили нито веднъж за стачка.
и какво блокирахте вчера? вие една Янка не можете да бутнете поне синдикален лидер да имате нормален да ви защитава, седнали сте да се зъбите срещу моето и на още 2-3ма души мнение.
несъгласните със стачката сме малцинство, обществото ви подкрепя, айде обединете се най-после и направете нормална стачка, блокирайте поне един учебен ден най-накрая, вземете си парите.
няма как да уважавам учителската гилдия, съжалявам. уважавам конкретни учители, които мога да назова по име след 15г извън училище. останалото  ми е посредствена маса.
и да, сигурна съм, че вие тук сте от 'добрите' учители, точно толкова, колкото съм сигурна че в бг мамма всички са от 'добрите 'родители.

# 713
  • София
Имам една позната-учителка.Беше по майчинство до февруари,но чак сега я извикаха на работа.Гледам я от началото на седмицата- тя направо лети от щастие,че е започнала работа.От по-младите учителки е -към 40 годишна.Миналата година ми споделяше,че учениците и се обаждали да се поинтересуват как е и кога ще се връща на работа(тя преподава на 9,10,11 и 12 клас).Съпруга и изкарва много пари,така че за нея работата е просто удоволствие.
Споделих това с вас-учителките,които се оплаквате,че децата не се държат с уважение към вас.
Ама не може ти да влизаш с негативно настроение всеки ден в час ,защото заплатата ти била малка,чудиш се как да си платиш тока,какво да сложиш на масата и т.н.Така ги предизвикваш и те да отвръщат със същото,защото те смятат за злобна,а не за изтормозена от немотията(това те още не го разбират)
Аз смятам,че човек,който си е избрал това за професия,значи,че обича заниманието с деца и не трябва да си изкарва ядовете на тях.Те нямат вина за това,че държавата се държи некоректно с теб.Децата винаги са търсели учител-приятел,с когото да споделят дори и за проблем в семейството,за някаква трудност,личен проблем,а не лелка(точно такова определение съм чувала за учителка),която влиза,гледа намръщено,изпява си урока и си излиза.Никакво "заиграване" стях,никакъв майтап,нищо.Това означава,че няма подход към децата.
Ако бяха всички учителки като гореспоменатата госпожа,щях да ходя редом с тях да стачкувам за достойно и заслужено заплащане,но уви в нашето у-ще такива се броят на пръсти и негативизма на родителите идва точно от тях.

Искаш да кажеш, че са единици онези, чиито съпрузи изкарват много пари ли? Това със сигурност е така. И че би подкрепила онези, които така и така имат пари, странна логика.
Ти май сама си си отговорила на въпроса къде е проблемът.
Пари = удовлетвореност = спокойствие = кондиция за работа.
Гладна мечка хоро не играе, това е положението.

"защо всички, които не са на вашето мнение трябва задължително да са плюещата страна."

На какво мнение, Lennie?
Та твоята позиция е, ако може, изобщо да няма образование. Ако теб те слушаме, да сме си изпохвърляли шапките, да сме си хванали багажчето, па да сме напуснали училище. А за твоите деца специално даскалици по-богатички ще изберем, с Мерцедеси на даскало да идват, пък може и пукната пара да не им плаща никой, понеже там са за удоволствие.
Ти си плюеща страна и, ако не го виждаш, значи нещо си поослепяла. Всички останали виждат и твоето отношение и на други разни талантливи в плюенето.

Странно отношение към интелектуалци изобщо. "Защо не хванете да се обедините за стачка". Както виждаш - обединяваме се. Досега не сме се обединили, защото възпитано сме очаквали от обществото и Правителството, като основен защитник на интересите на хората, сами да ни предложат ЗАСЛУЖЕНОТО от нас възнаграждение. Ние не сме нахални, нахакани и безсъвестни. Никой не е искал да използва механизмите, с които разполага, но ножът опря до кокала и вече нищо не може да ни спре. Аз ще стачкувам до дупка. Има и други като мен, а останалите, по-кротките, се осъзнават постепенно, че няма кой да ги защити. Отсреща има само такива като теб, самозабравили се и неблагодарни бивши ученички.

Последна редакция: нд, 16 сеп 2007, 10:35 от Zanda Ksurik

# 714

Другарката Бойкова няма да я коментирам. Щом я наричаш "другарка", явно спомените ти са от соц. периода. Обаче нали тогава било друго образованието, учителите били други...не като днешните?
  ...

Защо мислиш, че другарката Бойкова е спряла да преподава? Преди две-три години проверих - беше заместник директор на училището. Сега може и директор да е станала.

# 715
  • Бургас
Ей не се спряхте. Насочете отрицателната енергия другаде. Бойкова ли беше другарката......Ами хубаво ама на мене ми преподаваха в комплект все хора, които днес като видя поздравявам и ми е хубаво, че се паднах точно на тях. И те стачкуват и ще ги подкрепя. Престанете с тия частни уроци. Като не намирате време да обясните нещо на децата си, това си е ваш проблем. Те предлагат услуги, вие ги ползвате. АМАН вече. Дъвчете едно и също. Вместо да застанем до тях и да се погрижим за децата си, какво правим....плюем.....След срамния начин по който ги третират преподавателите, не ми иде на ум какво ще е отношението на учениците ако сега ги смачкат "хората".
Злобна нация сме. Срам ме е от "БЪЛГАРИЯ".

# 716
Изредиха се всички да се опакват от другарките си. Shocked  ooooh!

И в най-идеалната система, и в най-идеалните елитни училища и дори най-умното и талантливо дете има "другарки" които не понася. Което не ги прави по-малко професионалисти от други.

# 717
  • София
Хайде стига с оплакванията от определени личности из миналото или настоящето. Моля, опитайте се да излезете от бозата и направете малко zoom out. Въпросът не е частен, а обществен.
Във всяка професия, ако искаме, можем да намерим достатъчно примери за некадърност. Но можем да намерим поне толкова, ако не и повече примери за кадърност. Докато се въртим в частните случаи, изпускаме общата картинка.
Човек или подкрепя, или не подкрепя. Все пак трябва да се определи не само на личния си опит, но и да се опита да погледне малко по-напред - след 1; 2 или 5 години.
Въпросът не е само как сега изглежда, а как искаме да изглежда след няколко години. Промени не се правят за един ден, особено в образованието. Всеки здравомислещ човек може да направи някакво усилие да реагира не само на принципа на моментната реакция на нещата, но и да използва способностите запредвиждане и планиране. Това също е черта на цивилизования, загрижен за себе си и околните човек.
Учителите не стачкуват само сега и само за заплати. Това е най-лесно да се изтласка напред, защото е най-лесно възприемчиво от населението. И много хубав повод хората да се ядат помежду си, вместо да поразмислят извън голите емоции.

Бях решила повече да не пиша по тази тема, но ми писна от лични нападки и заяждания.

# 718

...

Защо мислиш, че другарката Бойкова е спряла да преподава? Преди две-три години проверих - беше заместник директор на училището. Сега може и директор да е станала.
  Arqun, аз не споря с теб. Идеята ми беше, че и в идеализираното минало е имало и лоши преподаватели, ще има и вбъдеще. Мога да кажа, че социализмът е много силно застъпен в сферата на образованието.
  Аз съм силно за реформи в образованието, не само за стачки. Но докато вървят реформите, учителите трябва да получават по-големи заплати от сегашните. Защото не се знае още колко катаклизми ще предизвикат управляващите.
   Нали знаете поговорката за магарето, дето тъкмо го  научили да не яде, и то взело, че умряло. Да не стане така и с образованието.
   Иначе аз вече не съм учителка, не претендирам да съм била добра. Добър учител е субективно понятие- за един едно означава, за друг-друго.

# 719
... Престанете с тия частни уроци....

Малко ти е детенцето, затова си толкова курназ... Ако беше по-голямо щеше да се чудиш откъде да извадиш 2-3 хиляди лева за частни уроци за кандидатстване след седми клас. За умните и глупавите деца цената е една и съща, няма отстъпки при частните уроци.

Общи условия

Активация на акаунт