Българско сиропиталище за деца втрещи света!

• 47 531
  • 852
  •   1
Отговори
# 765
Момичета, има вероятност в събота да си ходя до Могилино за 1-2 дена. Ако ви трябва нещо казвайте.

# 766
  • София
Мислех си дали да не направим сайт с няколко снимки от дома в с. Могилино и малко обяснение. Не всички ще имат 1 час да изгледат целия филм. Така ще привлечем по лесно журналисти и обикновените хора. И после този сайт да прерасне в нещо като SOS, да се сигнализира за домовете, който са в такова окаяно състояние.
Предполагам, че в такъв дом не се влиза всеки, но ако има подозрения, може да се направят външни снимки или да събере информация от съседи на дома.

# 767
Аз мога да опитам да вляза, мисля, че ще мога да направя някоя и друга снимка.

# 768
аз само бих искала да вметна нещо по идеята на мегиХ, която е чудесна.
по принцип липсва такъв 'сайт', където да има систематизирана информация за видове домове ( и актуална информация), процесите в момента и пр.  такъв сайт би трябвало да бъде сайта на ДАЗД, които са главния методически подпомагащ сферата за грижи за деца. но не е, сайта на дазд става все по-тъп с всяко следващо правителство.
аз вече нищо не мога да намеря на него, да не говорим, че им го поддържа УНИЖЕФ.
както и да е -  идеята на Меги е много хубава, но като се замисля, създаването на такава платформа, която да е активна е много сложно нещо, което може да бъде обект на проект, който да се финансира от донор.
това предполага и организация, която да застане зад този проект.
другият вариант е да се финансира подобно нещо от донори в страната и организацията да поеме отговорността за ъпдейтинг. до колкото знам ДБМ са изцяло доброволна организация, а такава инициатива се нуждае от много сериозна координация day-to-day.
такъв сайт има поне няколко огромни теми по които трябва да има работни групи (поне) по всяка една.
- законодателствто, видове домове, процеси, проекти.
- активни линкове към всеки един дом, които да са отворени да качват информация, какви проекти са минали и пр.
- организации, които рабоят в момента с техни актуални проекти и мястото им в сектора.
- граджански инициативи
- сектор за децата ( децата от домовете и пр)
- сектор за персонал .. ..
..... и тн.

тоест, аз лично не вярвам в потенциала ни тук да направим такова нещо.
много голямо ми се вижда и дори да се скалъпи голям е риска да не може да се поддържа и да умре.
такова нещо могат да направят организации от ранга на БЧК, УНИЦЕФ, МСС, ДАЗД. 
има значение и как ДБМ е приета и представена в цялтата тази система - какви събития посещават ,  какъв обмен и контакти имат с други организации и тн и тн..  мога да пиша още много, но спирам до тук за момента.

# 769
Някой дали преведе петицията на английски  Thinking Моля да ме извините ако не съм видяла, ама то такова писане пада че не смогвам да чета. Ако някой я е превел дайте линк към нея   Praynig

# 770
...

Не, бе, ако чакаме  спонсор, проект, донор, ще стане една. Моята идея е да се постави нещо просто - хтмл страници, списък с домовете (таблица с кратко инфо, може и да ги рангираме по условия), линкове и място за писане от разните заинтересувани. Dа се управлява децентрализирано от тези, които имат какво да кажат и така да си расте, без някой прекалено да контролира - просто място за обмяна на опит и контрол на това какво става в домовете, какъв им е напредъка. Хората сами ще добавят инфото. Не знам дали ще имам време да нахвърля на някой сървър това което ми се мержелee, че държа в момента бебе на коленете, другото се мотае и не мога да го сложа да спи, а в края на седмицата заминаваме на почивка. Но ще се опитам, дори да е по-късно.

# 771
...

Не, бе, ако чакаме  спонсор, проект, донор, ще стане една. Моята идея е да се постави нещо просто - хтмл страници, списък с домовете (таблица с кратко инфо, може и да ги рангираме по условия), линкове и място за писане от разните заинтересувани. Dа се управлява децентрализирано от тези, които имат какво да кажат и така да си расте, без някой прекалено да контролира - просто място за обмяна на опит и контрол на това какво става в домовете, какъв им е напредъка. Хората сами ще добавят инфото. Не знам дали ще имам време да нахвърля на някой сървър това което ми се мержелee, че държа в момента бебе на коленете, другото се мотае и не мога да го сложа да спи, а в края на седмицата заминаваме на почивка. Но ще се опитам, дори да е по-късно.
искаш да кажеш нещо като форума тук ли?
мисля,че без здрав контрол-няма да се получи-тука в една тема се появиха хора да осерат нещата и само да си лялят а там не ми се мисли ooooh!
и все пак-ако идеята се приеме-мога да помагам

п.с. сега се сетих-една фондация скоро ни каниха на представяне на нещо близо до тази идея-то беше обаче само за софия-като карта,на която са показани всички домове и институции ,фондации на територията на града-ще се опитам да потърся адреса да го видите-общодостъпное
знам обаче,че финансирането беше доста и работеха по него много време-тоест за за стане професионално и да работи си трябват хора и пари

# 772

искаш да кажеш нещо като форума тук ли?
мисля,че без здрав контрол-няма да се получи-тука в една тема се появиха хора да осерат нещата и само да си лялят а там не ми се мисли ooooh!
и все пак-ако идеята се приеме-мога да помагам

п.с. сега се сетих-една фондация скоро ни каниха на представяне на нещо близо до тази идея-то беше обаче само за софия-като карта,на която са показани всички домове и институции ,фондации на територията на града-ще се опитам да потърся адреса да го видите-общодостъпное
знам обаче,че финансирането беше доста и работеха по него много време-тоест за за стане професионално и да работи си трябват хора и пари

Ми да, малко и форум, ама не като този. Няколкостотин потребители ще са напълно достатъчни и то до година. Лялянето ще е забранено Simple Smile. На ден най-много 1-2 съобщения. От рода на - кой кой дом посетил, какво му направило впечатление, от директорите напр. какво им трябва спешно, от НПО какво се канят да прават скоро и т.н.
Ще ми е интересно да видя какво прави тази фондация, дори само за София да е. Проблемът с тези абсолютно професионални и засукани проекти често е, че гълтат много пари, много се умува, технологиите накрая или остаряват или става прекалено сложно някой да го обслужва, трудно се свързва с вече направени неща. В крайна сметка ebay е направен от 1-2 души, нали така? Ама не пречи вече направени неща да се включат, де. Аз вчера търсих в google ДОВДЛРГ и намерих доста малко страници. Няколко домове имат свои собствени сайтове, но за останалите няма никакво инфо.  Но може и да пропускам нещо.

# 773
Аз вчера търсих в google ДОВДЛРГ и намерих доста малко страници. Няколко домове имат свои собствени сайтове, но за останалите няма никакво инфо.  Но може и да пропускам нещо.

Ето малко списъци и информация за домовете:

http://www.partnershipfoundation.dir.bg/childrenhelpchildren/pag … dresi_domove.html
osinoviavane.com/Docs/DOVDLRG-2004.xls
http://decata.orbitel.bg/domove.htm

# 774
Извинете ме за тъпата констатация, но във филма се показваха голите полови органи на деца с умствена изостаналост от дом. За мен това беше най-извратеното. Сега кадрите се въртят из нета. Подсъдимо е. Уж се опитваме да им помогнем, а ги унижаваме още повече. Значи относно филма - долнопробие, най-ужасно.

Иначе съм сигурна, че реалността е още по-ужасна. Гледам децата бяха "стегнати" като за посещение. Винаги личи.

Ако ви трябва техническа подкрепа, на среща съм.

Последна редакция: вт, 02 окт 2007, 01:05 от Летящата крава

# 775
Извинете ме за тъпата констатация, но във филма се показваха голите полови органи на деца с умствена изостаналост от дом. За мен това беше най-извратеното. Сега кадрите се въртят из нета. Подсъдимо е. Уж се опитваме да им помогнем, а ги унижаваме още повече. Значи относно филма - долнопробие, най-ужасно.

Иначе съм сигурна, че реалността е още по-ужасна. Гледам децата бяха "стегнати" като за посещение. Винаги личи.

когато има човекоубииство и геноцид, подобни кадри са приемливи и даже желателни във един филм. спомнете си филми и снимки от концлагерите.
ббс не са идиоти и знаят какво правят. няма по-голяма степен на унижение от убииството. няма съд в европа, който да осъди подобен филм.
говорим за общопризната режисьорка, която познава професията си. всеки нормален човек вижда в този филм едни измъчени, убивани и унижавани деца, третирани по-лошо от животни. за тях по-голямо унижение няма. това е подвластно на други закони. много по-глобални.
филма шокира и то във всяко едно отношение. целта му е да събуди хората.

# 776
Извинете ме за тъпата констатация, но във филма се показваха голите полови органи на деца от дом за умствена изостаналост. За мен това беше най-извратеното. Сега кадрите се въртят из нета. Подсъдимо е. Уж се опитваме да им помогнем, а ги унижаваме още повече. Значи относно филма - долнопробие, най-ужасно.

Кравичке, за какво унижение говорим, то на тях душа не им е останала. Доизживяват дните си.  Ако във филма са стегнати, а иначе? ooooh! Дори не мога да си представя реалността, ако във филма са "стегнати". Филмът е повод, дори и да са имали някакви да речем техни си причини да го снимат, абстрахираме се от това и гледаме. Това се случва в България 2007, тези деца съществуват, от 1999г. има подаден сигнал за закриване на дома. Нищо!!! Посещения, констатации, наредби, НИЩО!!! А те продължават да умират, да живеят по този начин, завряни на гъза на географията, скрити от погледите ни. Живуркат си с неграмотна директорка, която иска само нов компютър, щото стария бил стар! А децата ядат консерви и деградират, после умират. Това изречение го съкратих, защото продължението е страшно. Но персонала не се сменя, защото хората от селото ще останат без препитание. Това е по-важно и належащо от оцеляването на увредените деца. Някои от децата са влезли там, дори не дотам увредени, но впоследствие на "квалифицираните грижи' на "загрижения" персонал деградират до крайност. В същото време нас ни приемат в Европа с перфектни във всяко отношение "грижи за децата без родителски грижи". Увредени и здрави такива. Приоритетите на държавата ни са безупречни, тя мисли, тя работи, тя се грижи! Те умират, те нямат бъдеще, те са обречени, не само увредените, всички! Държавата ни е на първо място по брой на деца в институции, но тя ЩЕ вземе мерки! Достатъчно е да отиде човек в два, три дома за деца без родители, за да добие представа какви мерки се взимат! Sick

# 777
Филмът е повод, дори и да са имали някакви да речем техни си причини да го снимат, абстрахираме се от това и гледаме.

Е пък аз точно от това не можах да се абстрахирам. От левашкото и повърхностно предаване на нещата. Явно авторката е искала да предаде "голата истина" и разбиранията й са били буквални.

Повод има отдавна. В-к Капитал направи журналистическо разследване във връзка с честа смърт в домът в Добромирци още 2005 година.

Домът, който убива

за съжаление статията е копи-пейст в един форум, защото Капитал онлайн се заплаща.

Малък цитат, за да придобиете представа за силата и стилът на статията:

Цитат
Докато четете тази статия, Филип бавно изчезва.
Погледнете показалеца си. Това е дебелината на ръката му. Сега съберете два пръста. Това е обиколката на крака му. Спомнете си снимките на най-слабите деца в Африка, които сте виждали. Те са охранени в сравнение с Филип.
Филип изчезва, легнал в кошарката си. Тя е първата вдясно, в стаята на лежащо болните в дома за деца и младежи с умствени затруднения в село Добромирци, на 50 километра от Кърджали. „Вижте какви бузки е направил“, кима доволно в посока на Филип директорът на дома Айледин Кючюкали, бивш кмет на селото. Не виждаме. Виждаме само, че коремът на Филип е жестоко подут. Като от глад.
Екипът на „Капитал“ е в Добромирци под прикритие. Такива институции имат досадния навик да изтриват следите си, ако очакват проверка. Ето защо идваме без предупреждение. Представяме се за частни лица, които искат да помогнат на децата. Последното е факт. Носим кашон с банани. Настояваме директорът да ни покаже всяко ъгълче на дома - за да знаем конкретните му нужди. Господин Кючюкали иска канапета. Гардероби. Масички. Латекс за тавана. Не се сеща обаче да поиска играчки. Бои. Пластелин. Изобщо нещо, с което тези деца да се занимават.
Във фоайето пред директорския офис миризмата на цигари се просмуква в дрехите ни. Допреди малко част от персонала е пушел там, но след идването ни се е разотишъл. „Заповядайте“, казва господин Кючукали и отваря една врата. Излизаме навън и минаваме по заледена пътека, която свързва двете сгради на дома. Директорът отваря друга врата и се усмихва подканящо. „Влезте.“ Влизаме. Въпреки че миризмата вътре иска да ни изблъска навън. Мирише на урина и изпражнения. На подгизнали дюшеци. На нещо, което се разлага. Мирише сладникаво, но същевременно агресивно. От онези миризми, които полепват по теб и започ*ваш да усещаш с кожата си. Като не спира да ти се гади. Мирише на трупове.

Струва ли ви се, че е описан филма? Да, ама не. Това е публикувано декември 2005. Разбира се и тогава органите се самосезираха и затвориха дома. Децата бяха разхвърляни по цяла България. Включително и в дома в Могилино. Сега гледам прокрадва се същата идея - затваряне. Децата се преместват в следващия лагер на смъртта.

Правя това съвсем не-кратко лирично отклонение, не защото не ви подкрепям, а защото ми е мъчно, че трябва да дойде някой от ББС, за да се предизвика реакция в обществото.  Rolling Eyes

още аларми

Последна редакция: вт, 02 окт 2007, 03:21 от Летящата крава

# 778
еми да де-ние за тва се потим тука-да затворят тези домове и да докарат децата в цивилизацията,където им е мястото-еми само ако една почивна станция на МС дето ги ринат с лопати по черноморието се преустрои за такъв дом-то кво ли има да й се преустроява-има си и стаи и стол и всичко необходимо и децата се преместят там-нещата се подобряват-ама не-къде ще спя бедните министри на ефтино #Cussing out

# 779
Не знам аз ли съм твърде мнителна...  Rolling Eyes Embarassed,но за всеки случай да ви питам....разбрах че в БГ група холандци,които живеят там събират средства за ремонти и т.н. за дома в Могилино....чували ли сте такова нещо newsm78 имат ли някаква организация,някой свързал ли се  е с ДБМ ...или просто някой ме пързулна..понеже не му се дават пари Twisted Evil
А иначе продължаваме да се напъваме тук с разпространение на петицията  Peace

Общи условия

Активация на акаунт