Българско сиропиталище за деца втрещи света!

• 47 575
  • 852
  •   1
Отговори
# 60
http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/listing.asp?catid=21
тук са въпросите на граждани от раздел закрила на детето. За Могилино няма нищо, сигурно няма и да има ... Предлагам за начало преди протеста да ги залеем с въпроси (по целия им сайт още няма коментар за филма) – тук:
http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/question.asp?catid=21
Убедена съм, че админите на сайта на МТСП нямат вина, но неизбежно бихме им създали доста работа ... любопитно ми е колко поста по темата ще се допуснат!

# 61
няма такова положение, или отиваме да викаме, или ще си я караме така винаги. въпроси, организации, чудеса. нищо не става така. ако се вдигнем поне 50 майки да легнем пред парламента сте има по голяма файда отколкото ако питаме до забрава. обаждаме се на журналист от ббс и отиваме. той идва и снима. и показва на англичаните каква е реакцията от филма.
хич няма да се изненадам, ако англичаните по-бързо се съберат пред българското посолство в лондон.........
докато ние се кумим и велемъдро мислим..........

# 62
няма такова положение, или отиваме да викаме, или ще си я караме така винаги. въпроси, организации, чудеса. нищо не става така. ако се вдигнем поне 50 майки да легнем пред парламента сте има по голяма файда отколкото ако питаме до забрава. обаждаме се на журналист от ббс и отиваме. той идва и снима. и показва на англичаните каква е реакцията от филма.
хич няма да се изненадам, ако англичаните по-бързо се съберат пред българското посолство в лондон.........
докато ние се кумим и велемъдро мислим..........
ОК, лягаме, само някой англо по добре говорящ от мен,д а се свърже с ббс........
виж Иренка още от началото ни беше ясно, че няма да стане по каналния ред, защото всъщност, всичко, което ние винаги сме искали, е да се спазва закона, тези деца да се гледат така, както е написано в правилниците. Там нещата не са описани чак толкова зле, но...........кой ги чете, всеки ги тълкува както си иска......в ущърб винаги на децата

# 63
дотук сме 3 Mr. Green
липсват още 47

# 64
дотук сме 3 Mr. Green
липсват още 47
ще се сетишшшш Confused

# 65
За тези, които знаят английски- ето как реагират хората, по отношение изпращането на пари към Бг вече:
Благодаря за линковете към английските форуми. Има невероятни постове!
За съжаление съм на работа в момента и няма да мога да ви ги преведа.

" watched and was horrified. It was patently clear that a large proportion of the damage done to these children was through lack of care: children who are merely blind are never spoken to and become unable to speak; children who are never stimulated become insane; children who have physical difficulties are left in their cots to rot.

I have to say that sending money to the orphanage would only work if the director and staff could be trusted to spend it on the children. Did anything in this documentary lead you to believe this would be the case? No!

No, money in this instance is not the way. Write to your MP, your MEP and express your disgust that Bulgaria were allowed to join the EC in January this year without being made to create humane conditions for all its children. Romania was not allowed to, why was Bulgaria.

Bulgaria is spending millions trying to boost its tourism, boycott it.

This is not a situation that money can cure. Only a change in the perception of the value of every single life"

What shocked me the most was the pathetic little faces with bones barely covered with skin, to me they were just waiting to die - why on earth is this country allowed into the EU? Romania was forced to sort out their orphanages, why should Bulgaria escape?

Also, I would be careful about sending money (even to a foundation) as ultimately the money goes to the director of the orphanage - did you see her? and her plush room? with new sofas and gold embossed coffee cups? telling us she had done her best - it was the staff that let her down - Yeah right!!! - also, most of the staff were over 18 stone - are they eating the childrens' food?!"

# 66
Ето още реакции от сайта:

I am African, and there are so many places where child poverty is rife, but most children suffer with their parents by their side. But this made me speechless. I have to say I was so hurt to see how hopeless a child could become, and to think this is happening in the western world where most people think nothing like this would ever happen. Honestly, I was gobsmacked. And how the director of the home was so at ease about the children - more worried about the material things of the home than the children themselves. It left me in disbelief. How can anyone allow this to happen? HOW? To see the child who only had skin and bone left on her and to have a carer say she looks healthy to me, I just thought, is this woman blind? Anybody who thinks life can be tough and whine about petty issues and saw this programme will look at their life again and realise how very blessed and lucky they are. This should not be allowed to happen. Never!
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
The response from our Bulgarian Embassy was miserable. Nobody from the Bulgarian government seems to care for those homes and therefore they are using these abandoned buildings in the mountains or villages, to hide those kids away from the human eyes. They probably think that hiding them will be better for the reputation of the country. It's time for someone in the Bulgarian parliament to do something about it! And it's time for the Bulgarian government to face the world and to take the responsibility for those who are not able to do it for themselves

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
I have never been so upset by a documentary as I was about this one. The way the children were being treated was like they were animals. I was shocked and felt helpless while I cried my heart out for the children, who were dehumanised. Everyone should watch this documentary and inform the world what it means to be part of a developed community.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
I was very moved by this programme; as a paediatric nurse I cannot believe that the children are being treated so badly. There is no point in having UN Rights of the Child if the recommendations are not carried out for ALL children. I am shocked to see that in other parts of Bulgaria projects are set up to give children the optimum care. Why is this not so for those poor children in this home? It is criminal that the government should allow this to continue. The staff need to be properly trained in the essentials of child care development. This is 2007 not 1907. I can't believe that 20 years on Bulgaria seems to be in the Dark Ages. It is not enough to just feed and wash a child; they need care, love, play, stimulation and attention in order to develop. Something needs to be done to help these children.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

I have woken this morning with the thought of those poor children in Bulgaria still at the forefront of my mind. I don't think any television programme has had such an effect on me. On several occasions I found myself crying and shaking my head in disbelief when the director of the 'care home' spoke to Kate Blewett. Her complete ignorance of what is happening right in front of her eyes infuriates me. For many years, we have campaigned about helping Third World countries, and rightly so. However, why is this happening in a country which has been free of communism for over 20 years?

# 67
Даамм...Това са позиции на хора със сърца, на хора свикнали да живеят в държави, където има нормални ценности и където човешкият живот е най-важната от тях. А на нас навремето все ни казваха, че това при тях било като на филм. Убедих се сама, че са ни лъгали за гнилите капиталисти, докато ние тука извайвахме уродливата муцуна на комунизма !

# 68
Бездушието е най-уродливо. То ни приближава до говедата.

# 69
Този филм трябва да се покаже по национална медия в прайм -тайма! И да ,няма да може никой да вечеря. Аз се учудвам ,че бтв или нова не са проявили интерес да закупят и излъчат филма!Докога ще се крият такива деца?! Една позната преди време ми беше казала следното: ,,В Бг почти няма деца и възрастни с недъзи. Да си виждала такива по улиците?''  Shocked
Аз и отговорих ,че за съжаление причината е другаде,че не ги вижда по улиците,а не  в несъществуването им. Да ви кажа много ,,умни" хора разсъждават по същият начин! Трябва един такъв много ,много  зловещ филм да ги разтърси!

# 70
Вижте, прави сте да сте шокирани.
Но в БГ няма само такива домове.
Аз съм била в дневния център за деца с умствени и физически увреждания в Сливен.
Това са деца, които имат родители, които ги оставят там за през деня.
В центъра има деца до 18г, директорката и персонала са невероятни професионалисти,
родителите са си направили организация с нестопанска цел. Невероятни хора.
Имат проекти, децата работят с доброволци на Български младежки Червен кръст. Посещавани са, обгрижвани са.
Те самите търсят начин обществеността да знае за тях, да се социализират с други деца и тн.
Разбира се, факторът " родител" е основният тук.
Има кой да застане зад нуждите им и да търси начини  за справяне.

Лавендер спомена едната причина - отдалечеността. До такъв дом не могат и доброволци да стигнат, да не говорим, че за интервенция в такъв дом се искат доброволци със специфични знания и умения, които никоя организация в момента няма, дори БЧК, където са най-обучените хора.

Просто за мен  случаят е криминален.  #2gunfire

И да, наистина съм изненадана, защото такива случаи имаше у нас и Румъния в началото на 90тте.
Сега .... това си е престъпление откъдето и да го погледнеш.

Последна редакция: сб, 15 сеп 2007, 18:54 от Lennie

# 71
Лени, знам ,че има в Бг домове,в които персонала дава всичко  от себе си за децата! Знам ,че има директорки,учителки и лелки,които от вкъщи носят като няма! Знам ,че има страхотни хора,обикновени граждани ,които отделят време и средства да улеснят деца поставени в неравностойно положение! Бог да ги благослови,да са живи и здрави!  Hug
Това не оправдава обществото,че е позволило такова място да съществува !Срам ме е че англичанка ,а не българска журналистка е направила този филм! Срам ме е ,че на идея си нямах колко зле е всъщност на тези места!Защото има зле,по-зле ,най-зле и място на което погубват иначе здрави деца!В буквалния смисъл.
Ако кажа ,че ме боли сърцето и се е свило от както гледах филма -няма да излъжа и грам!

# 72
така е, но обществото за тях започва от това село.
от тези хора, които живеят там, от този кмет, от тази община, от този полицай, който варди селото, от доктора който ги е преглеждал, от лелката в стола, от роднините на работещите в дома,  от този отдел за закрила на детето към общината, областта и тн и тн. ..  до нашата тема.

и никой по тоя.. диаметър не е реагирал, никой не си е дал труда, цъкали са с език съселяните и служителите там и са махали с ръка ' да не се занимават".

приказките за обществото са ок, но те само размиват отговорността, правят я нереална,  както думата 'сиропиталище'.
тези деца може да са живели в село, но не са живели на пустинен остров!
имало е конкретни хора около тях - и тези хора искам да разбера защо никога не са реагирали с нищо.

# 73
Някой има ли конкретни идеи за действия? Чрез петиция изтъркано ми се струва вече. Дали не може да се натисне БНТ, да излъчи филма. Thinking Като за начало.
Как може да се потърси отговорност на виновниците?  Thinkingзащото тези деца едва ли са били толкова болни и мършави, като са влезли в дома. Shocked

# 74
Lennie е права, само че всички по "жицата"  та до тази тема не са реагирали, и докато има и едно дете в тази държава отглеждано така, и въобше в дом, не само правителството, но и обшеството няма да са си свършили работата..........не работата, това не е точната дума, ще са извършили престъпление.......за това има дума и тя е само една ГЕНОЦИД....но малко хора го осъзнаваме Sad

Общи условия

Активация на акаунт