"Приемни семейства с трудов договор"???

• 197 290
  • 1 926
  •   1
Отговори
# 750
Социалните  работници на теб и детето могат да бъдат само от АСП/агенция социално подпомазане/от отдел Закрила на детето.И двамата имате различен социален работник,ако незнаеш коиса отиди в отдела и попитай ,те са длъжни да ти кажат.Когато имаш питане или проблем с детето се обръщаш към неговия работник,а когато става въпрос за вашето семейство се обръщаш към твоя работник.Запомни ,че само служители от АСП свързани с вас имат право да си казват мнението,дори и тогава имаш право да си устояваш правата/на теб и детето/,не позволявай на никой друг да ти се меси,те не носят никаква отговорност,каквото и да стане теб ще обвиняват/да не говорим,че и ти ще се обвиняваш/.

При нас не е точно така.
Детето има социален работник ОТ ОЗД.
 Социалният работник ''на семейството ''е от КСУДС (отдел на Общината)

Питам всъщност, каква е длъжностната характеристика на социалния работник на семейството ? И каква работа имам с него? Има ли власт да ми нарежда, Линд вече отговори.

# 751
Здравейте.Ние от скоро искаме да станем приемно семейство но още сме в начален стадий да го приемем окончателно.Ходих и разпитах в социялни грижи днес да ми кажат и там как стоят нещата а и за съжаление се интересувах и за финансите защото не ми се иска да вземем детенце и да няма как да го гледаме поне нормално ако не добре.Някой може ли да ми каже  нещо за проблемите който възникват относно финансовата страна защото съм чувала за такава.

# 752
Здравей Нуше ,ако детето е здраво парите доло-горе стигат.Но в повечето случаи са точно такива.

# 753
Нуше,ако детето е здраво 230лв.са достатъчне за да дадеш една нормално детство на детето.Но ако то е болно като нашето тогава няма да ти стигат до никаде,а най лошото е това ,че никой не ти казва за болестите.Стефи беше по документи и думи най-здравото дете,чак когато взе да се разболява видях в здравния и картон ,че тя все е боледувала.Проблема е там ,че когато разбереш ти вече ще си се привързала към детето и няма да го върнеш каквото и да ти струва.А това е най-страшното ,защото тогава страдате всички .

# 754
Май проблемите назряват все повече и повече?

http://www.dnes.bg/stranata/2011/11/21/gnilata-vytreshnost-na-ed … asna-ideia.133966

# 755
Проблемите явно са много. Но като четох коментарите на някои потребители по-долу, ей богу ми иде да ги хвана за гушките и да стискам....(пък не съм такъв човек). То тая заобикалящани простотия и първичност вече не се търпи. нищо хубаво няма да проработи в тая държава с тоя ограничен и комплексиран и тъп народ.

Извинете момичета за грубите думи.

# 756
  • София
Проблемите зреят отдавна и няма как да е иначе, каквито доцентите ни, такава и социалната ни политика.

Основната цел на приемната грижа било връщането на детето в биологичното му семейство  newsm78
Мислех си че основната цел на приемната грижа е детето да живее в семейна среда, да получава грижа, сигурност и да създава емоционални връзки.

Кога, например в Германия се счита, че връщането на детето в биологичното му семейство е в негов интерес:
- детето е било настанено извън семейството си за кратък период и през цялото време е било ориентирано към връщането си
- наред с приемните родители, майката и бащата са останали през цялото време равностойни доверени лица
- детето е живяло няколко години с майка си или баща си и връзката се поддържа чрез контакт
- връзката между детето и родителиите съществува, условията на живот на родителите реално са се подобрили и социалният потенциал за конфликти значително е намалял.

Връщането е изключено ако:
 - не е настъпило значително подобрение на конфликтната и кризисна ситуация на родителите
- в своето семейство детето е било обект на душевнен, физически или сексуален тормоз
- не е съществувала връзка на детето с биологичното му семейтсво.

В САЩ "съществува концепция за т.нар. permanency planning, според която трябва да се направи всичко възможно детето да намери стабилно място за живот в своето семейство. Ако дадено дете не е могло да живее при биологичните си родители през 15 от последните 22 месеца, то не трябва да бъде връщато в биологичното си семейство, а да намери другаде здраво и стабилно място за живот. В тези случай властите разпореждат да се извърши осиновяване.
"
Не казвам че чуждите регулации са цветя и рози - приемната грижа по принцип не е. Обаче българския и прочит е просто  Sick

# 757

Коментар 51 (под статията) ме изуми! И най-вече това, че е писан от приемен родител?!?!?...  Close От там нататък спрях да чета... Sislie, разбирам чувствата ти...  Confused

Lindt, нямаше да е лошо, ако някой от законотворците можеше да прочете поста ти...

Последна редакция: вт, 22 ное 2011, 15:46 от Chandra_Den

# 758
Ми то не е прочит, то не е писане, Линдт. Няма смислена цялостна концепция и идея в нито един законов акт от социалната сфера! Хай, на юруш това, щото.. ?!?! Хай, на юруш онова, щото..?!?! Тук го пишело, там го имало, ЕС ни натиска, програми ще правим, дейност ще изобразяваме.

И най-малкото някой мисли за децата, когато бълва инициативи-акции, закони за сурогатно майчинство и тям подобни...

Винаги съм си мислела, че работата в социалната и образователната сфера изискват умен, систематичен, много внимателен, с го-ди-ни ТРУД. Няма такова нещо при нас.

Сисле, и аз погледнах видиотените коментарите. Изпростяваме като народ и това не е чудно при системното му лумпенизиране и целенасочено обезграмотяване... Липсата на съмнение в собствената правота и изключителност в генетичната си производна,  за съжаление, е много показателно, както и агресията... Срам ме е и ми е обидно за милосърдния ни, търпелив и общо взето добър народ, ако съдя по мои познати, учители, родители... 

# 759
  • София
Защо ми трябваше да се връщам да чета коментарите. Стана ми любопитен този коментар 51.
Имам съмнения дали е редно, но ще го цитирам с надеждата че някой от който зависи писането на политики и стратегии за приемна грижа ще го прочете. Имам предвид и държавния и неправителствения сектор, въпреки че очевидно за четене време не им остава.

"И каква стана тя! Аз мога да родя и да отгледам дете ,но нямам работа и средства! Станах приемна майка и гледам дете от циганка/стига с това понятие "роми"/.Бебчето е много сладко и си го гушкам и гледам като мое заедно с моята дъщеря на 6 год. Вярно е че всички го правим заради парите, а те са 350лв.заплата + 250 за дете +част от рзходите за отопление! Ех, ако ги имах тези пари щях да си имам още поне 1 дете.! ТАКА ЧЕ РАЖДАЙТЕ ЦИГАНКИ ,А НИЕ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ВИ ГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА ЗА ПАРИ! "

И като го прочете да си даде сметка, че с промотирането на приемната грижа като трудова заетост и с одобряването на който е пожелал за приемен родител, че поставя децата в по-голям риск от колкото са в институциите.

# 760
Направо почвам да се обезсърчавам, момичета. В каква среда трябва да расте детето ми. Сред какво общество. "Аз цигане няма да си пусна в къщата, ако и 5000 лв. на месец да ми дадат". Ама  къв си ти бе, Наполеон ли? Скотове!

А иначе наистина всичко е на юруш. Нали виждате, няма да вдигат пенсионната възраст, не, сега ще я вдигат.  Въпроса не е в едната година, а в невъзможността да се изгради траен план или стратегия и държавата да се движиш по него. Така е и приемната грижа. Те не знаят, аджеба, защо трябва да я има и чии интереси обслужва приемната грижа, ние искаме да има нещо направено като хората.
Аман от простаци, аман от лумпени и неграмотници, аман. Вярно е, че не познавам много такива и гледам хич да си нямам работа с тях, ама все пак живея в това общество и в тая държава. Не искам да тъна в простащина!

# 761
Чандра, за съжаление знаем от личен опит, че политиците и отговорните висши чиновници не обичат да четат нещо, което не им е спуснато по програма, дори и да им го поднесеш смляно и изпратиш на адрис.

Вече бях постнала веднаж част от изказването на Директорката на Агенцията за закрила на детето, което е доста показателно, че има получаване на фондове срещу експеримент и явно без много предварителен размисъл:
"България има шанса пилотно в Европа да реализира модел за извеждане на децата от институциите, тъй като много малко европейски държави са затворили домовете си за деца без родители и деца с увреждания. Това каза в предаването „Кой говори" на Дарик председателят на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани.

„В самата Европа, в страните членки, много години се е харчило пари за ремонтиране на институции и за социално включване на хората. В крайна сметка в един момент ти виждаш, че като ремонтираш институцията, ти не подобряваш живота на хората. Сега Европа казва така, ако България успее, те ще прекроят и европейските схеми на финансиране по оперативните програми, защото тук уникалното е, че се съчетават инфраструктура с меки мерки. Не е правено досега. В Европа има над 1 милион деца в институции и много малко са страните, които са си затворили институциите за деца".

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=611896 

Иначе Държавата явно е бърза да затваря и вече съществуващите по-различни форми на приютяване на деца и майки в нужда:

http://www.dnes.bg/stranata/2011/11/22/izvejdat-obitatelite-ot-n … v-novi-han.134620

То затварянето лесно, но нататък каква дългосрочна политика??

Иначе напълно съм съгласна със Сисли, Чандра и Линдт относно коментарите под статията за приемната грижа. Искрено се надявам просто народът да си търси отдушник и излива анонимно яда в интернет пространството. Не ми се ще да мисля, че наистина вижданията са на това ниво, макар че май подобни "мнения" могат да се прочетат вече под доста статии...

# 762
Така е, Аница... Не ми се мисли...

Извинявам се за оф-топика, но...  Относно коментарите под статията - аз никак не бях изненадана от тях като цяло. Нищо ново - всички знаем, каква е реалността в България. Факт е, че у нас съществува напрежение на етническа основа и много често дискусиите завиват в посока "циганите са виновни" и прочее, без никакво значение, какво се е обсъждало първоначално....  Преди време дори в една от темите на форума на Зачатие избликнаха на сериозно идеи за кастрация... в тема, която беше започната за споделяне на мисли и чувства на жените по време на борбата им за дете... (после темата беше разделена)

На мене ми е странно, колко лесно се споделят расистки разсъждения от чист вид, при това не само без капка свян, ами дори и с полъх гордост,... ама кой ме пита... Wink Всъщност, всичко случващо се е закономерно. Така сме учили - когато едно общество се страхува за прототипа, става агресивно... (А в България проблеми има...) Но освен това сме учили, че расизмът е индикация за ограниченост в следствие на НЕобразованост...

Онези, които си казват в прав текст, че не биха пуснали в къщата си циганин и за 5000лв. на месец, не ме изненадват особено... Въпросът е, как и КОЙ допусна, ПРИЕМНИ РОДИТЕЛИ да стават хора, които могат да пишат неща от рода на горе цитираното мнение и такива да отглеждат дете от ромски произход... Оставям настрана, колко жалки са такива хора (писалите подобни мнения),... но както е споменала Линд, по този начин децата са поставени в риск...

Между другото, сетих се за едно интервю с Харалан Александров в "Тази сутрин" по бТВ, което съм цитирала и преди... Интересно е и много от казаното се препокрива с моето виждане... Ако искате го погледнете:
"Защо българите не осиновяват ромски деца"

Иначе Държавата явно е бърза да затваря и вече съществуващите по-различни форми на приютяване на деца и майки в нужда:
http://www.dnes.bg/stranata/2011/11/22/izvejdat-obitatelite-ot-n … v-novi-han.134620

Нямам думи! Боооже, Боже...  Незаконни постройки...  Дано хората от министерството са с чиста съвест, че са отчели дейност по този въпрос...  Rolling Eyes

# 763
Ама политиците ни продължават да са оптимисти!!

"Неправителствени организации имат опасения, че до 2013 г. страната ни няма да се подготви с достатъчно приемни семейства, така че безпроблемно да сработи забраната за настаняване на деца до 3 г. в приют. Те предупредиха, че може да се стигне до задържането на малките в родилните домове, което било по-страшно и от сиропиталище. Според социалния зам.-министър Валя Симеонова няма такава опасност, тъй като имало 15 млн. лв. специално за развитие на приемната грижа?.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1114693

Ееех, с толкова средства за усвояване... Confused

# 764
Немога да разбера защо се възмущавате от това ,че приемни майки говорят свободно че гледат ромчета.Когато ни обучаваха едно от условията да станеш приемен родител беше да запазиш етническата принадлежност на детето.Ние например нямаме тази възможност,но пък я записахме в детска градина в която преобладават децата от ромски произход.Лятото беше в зборна група в градината до нас и мога да ви кажа ,че имах проблеми с родители и деца заради произхода.Сега в тази градина тя е щастлива и е любимка на всички.Незнам дали съм го споменавала но ние сме метали и често се събираме с рокери и скинове които нямат нищо против ромския произход на" принцесата" ни както всички я наричат.За тях и нас тя е едно сладко дете което да ние живо и здраво много обичаме.

Общи условия

Активация на акаунт