"Приемни семейства с трудов договор"???

• 197 511
  • 1 926
  •   1
Отговори
# 795
Исках само да ви покажа как се разваля отношението към нас,а че има такива родители е факт,че трябва да се отстранят също.Докато има такива родители,хората които не ни познават ще имат и лошо мнение за нас.Но най-вече се притеснявам за децата настанени при тях.Между другото какво стана с твоета отпуска?

# 796
   Момичета,
   Във връзка с  този случай,  ви предлагам да обсъдим темата за информираното съгласие, в случаите когато то се иска от приемните родители.  Доколкото съм запозната, документ за информирано съгласие може да подпише биологичен родител, настойник или попечител . Но например аз като приемен родител, не съм нито настойник,нито попечител. Настойник на детето е БМ, тъй като на нея не са й отнети родителски права. Как да постъпя в случай че детето е в болница и от мен поискат да подпиша документ за информирано съгласие? От ОЗД не съм консултирана по този въпрос . Предполагам, че трябва да се свържа със социалния работник, а той да съобщи на БМ, че от нея се иска съгласие . Такава ли е процедурата? А ако трябва бързо да се действа?
 Моля, споделете  опит!
Предполагам , не за първи път е повдиган този въпрос  . Така че ще ви бъда благодарна за линкове и всякаква информация по въпроса.

radiididi  , не се притеснявай за отношението на обществото към приемните родители. То не може да се развали  заради няколко отделни случая на недобросъвестни такива.
А ако някой има лошо мнение за нас, то това си е негов проблем, не  е наш проблем, нали така Simple Smile

Според мен, не трябва да правиш прибързани заключения  от  интервюто  с лекарката.   Не се знае какъв точно е случаят . Остави ОЗД да си свърши работата. Аз също  съм потресена от статията  и озадачена от какво е произлязъл конфликта между лекарката и приемния родител. Хрумват ми няколко неща, но без  да съм сигурна, по-добре да замълча.

Ще се радвам, ако продължиш да ни информираш за този и други подобни случаи в пресата и въобще

Последна редакция: нд, 29 яну 2012, 08:05 от Танюшка

# 797
На обученията ни казаха ,че сме длъжни да се обадим на социалния работник и при спешност лекаря щял да подпише.Незнам кой доктор ще си сложе главата в торбата особено ако е нещо сериозно.Вече 5 пъти лежим в болница и всеки път социалната ми казва да се обадя като излезем от болницата ,а лекарите ми казват ,че немогат да я лекуват докато не подпиша документите.Затова подписвам въпреки ,че ако стане нещо мен ще водят под отговорност.

# 798
Вече 5 пъти лежим в болница и всеки път социалната ми казва да се обадя като излезем от болницата
Защо да й се обаждаш след като излезитеnewsm78
 Благодаря ,че сподели, radiididi

# 799
Стандарт - информационна агенция  БългарияКримиБизнесСвятМненияСпортЛюбопитноЗдравеСтандАРТНашата мисияГалерияТехнологииПолитикаОбществоРегиониИнтервютаКоментарБлогъриПриказки за телевизията
БГ футболСветовен футболОще от Спорт
МистерииКлюкиШоуЛюбопитно
София  -7/-2 °GBP 2.34287
РегиониНазад Павлова: ЕС ни сочи за пример при децата в нужда
15:2216.02.2012от Николай ТотевПрочетена 171 пъти
Коментари 1Харесва ми!

Още снимки от новинатаСнимка: Николай Тотев

Шумен. България е давана за пример на останалите 26 страни-членки на ЕС по въпроса с деинституционализацията на социалните институции, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при посещението си в Шумен.

“За съжаление много често се случва все да ни дават като лошия пример, а в деинституционализацията показа как може да сме първи и как можем концептуално да си сменим подхода за социална грижа към хора и деца в нужда”, подчерта тя.

На церемония в сградата на местната община Павлова тържествено раздаде чековете за спечелените проекти по ОП “Регионално развитие” на обща стойност от 48 млн. лв. на представители на 25 общини. Програмата предвижда да бъдат изградени центрове за настаняване от семеен тип за деца с увреждания и без родителска грижа.

В страната има над 7 хил. деца с увреждания, лишени от родителска грижа, които обаче не могат да намерят място в обществото заради сега функциониращата социална система. “Аз като млад човек и като майка искам да кажа, че е много важно всички ние да се обединим и тези деца да бъдат смятани като наши деца и ние трябва да се погрижим за тях по такъв начин, че те да живеят в равностойни условия. Именно затова визията на правителството в тази посока е да променим коренно подхода на грижата за тези деца”, посочи Лиляна Павлова.

По думите й, от ОП “Регионално развитие” са отделени общо над 107 млн. лв., с които ще бъдат изградени 133 центъра за настаняване от семеен тип и 26 защитени жилища за общо 2 500 деца. “Тези деца вече ще са в нашите градове, а не някъде скрити в горите, така че никой никога да не ги вижда”, заяви регионалният министър.

“Неслучайно финансирането е на 100 процента безвъзмездно, защото искаме да сме сигурни, че тази инвестиция ще се реализира”, каза още Павлова и обясни, че тези 107 млн. лв. ще бъдат допълнени с над 27 млн. лв. по ОП “Развитие на човешките ресурси”.

Пускам тази статия за да ви стане ясно ,че никои не се интересува от приемната грижа ,ще пробвам да ви изпратя и отговора на министерството във връзка с моета жалба за неуредиците в приемната грижа.

# 800
      ще пробвам да ви изпратя и отговора на министерството във връзка с моята жалба за неуредиците в приемната грижа.

Просто го препиши от писмото направо тук!

# 801
Танюшка мисля че писах за това че съм писала жалби до премиера,президента и онбуцмана.От приемната на президента ми отговориха че искат отговор от министерството на труда и социалната политика,те отговориха на тях и на мен.Отговора гласи ,че всичко е по законите на ТК и закрила на детето,но ме притеснява това ,че нищо не се споменава за някакви промени.С две думи всичко ще сие по старому,това ме ядоса защото ние пак сме в болница и вече нямаме пари даже и за сметките и до сега си мислех да се откажем след като осиновят детето но май няма да можем да дочакаме.

# 802
Отговора гласи , че всичко е по законите на ТК и закрила на детето,

Shocked

Не съм съгласна , и не само аз Simple Smile
 Както  сме коментирали и друг път,

работим денонощно, а трудовият ни договор  е на 8 часов работен ден .Това не е ли в противоречие с Кодекса на труда?
  Месечната издръжка за дете от 195 лв не стига за покриване на неговите базови нужди от храна, лекарства, дрехи и обувки.
С тези нищожни средства не можем да осигурим достоен живот на дете. И това каква политика за закрила на детето е!?

Ясно е, че просто са ти хвърлили прах в очите с този отговор.
Но браво на теб, че ги ръчкаш и търсиш отговори на въпросите си ,които са  и наши въпроси.

Какво по-точно ти отговориха? Може ли да цитираш тяхното писмо?

Последна редакция: ср, 22 фев 2012, 10:04 от Танюшка

# 803
Не съм чувала за бебета настанявани в "приемни семейства", повечето са големи деца висели с години по домовете. И както пише проблемни деца, сиреч, поведенчески проблеми.
Аз към приемен родител на едно бебче искам да го осиновя,но се оказва неимоверно трудно

# 804
Не съм чувала за бебета настанявани в "приемни семейства", повечето са големи деца висели с години по домовете. И както пише проблемни деца, сиреч, поведенчески проблеми.
И аз приемен родител на едно бебче искам да го осиновя,но се оказва неимоверно трудно
[/quotЗакона не  само не дава преимущество на приемните родители да осиновят гледаното от тях дете ами и им пречи.Наскоро отнеха правата на две приемни майки мисля по този повод

Последна редакция: ср, 22 фев 2012, 12:52 от Ана Иванова

# 805
      ще пробвам да ви изпратя и отговора на министерството във връзка с моята жалба за неуредиците в приемната грижа.

Просто го препиши от писмото направо тук!
Че никой не се интересува от приемната грижа и ,че това са само приказки на нас ни е ясно.Ако се интересуваха от приемната грижа нямаше да дават мизерна издръжка ,а проглушиха света какви велики работи правят

# 806
Вчера получих емейл от замесник-министърката Валентина Симеонова в който ме уведомява ,че в народното събрание са внесени промени които според мен ще ни навредят вместо да ни помогнат.Вече няма да сме на трудов договор,а за мен това означава ,че няма да ни се води трудов стаж и няма да имаме усигуровки.Тогава ние трябва да почнем друга работа и това щеше да е супер ако детето беще здраво ,но тя е постоянно болна и това ,ще ме накара да я върна за да не оставам без стаж и осигуровки.Писах емейл на министърката да ми разясни за договорите и се надявам да отговори,ще ви държа в течение.

# 807
  • София
Няма угодия.
Ми не могат да са трудови договорите по смисъла на трудовия кодекс, заради естеството на "работата".
Осигуровки можеш да си внасяш и сама.
Заплащането е мизерно, наистина, но всеки който се захваща с това, знае точно колко ще получи като финанси и всеки би трябвало да може да прецени ще стигат ли парите за покриване на нуждите на детето.
Факта, че договорите с приемните родители няма да са трудови дава възможност на тези, които могат и искат да работят по основен трудов договор, който няма да им носи мизерното заплащане което имат досега;

Стига с това - ще върна детето. След като за теб стажа и осигуровките са по-важни - върни го. Отговорността за това е само твоя. С условията на АСП си била запозната и по-рано.

# 808
Факта, че договорите с приемните родители няма да са трудови дава възможност на тези, които могат и искат да работят по основен трудов договор, който няма да им носи мизерното заплащане което имат досега;

И аз намирам тази промяна за положителна. Предполагам, че при деца, изискващи 24-часово наблюдение или при деца със специални нужди отношенията би трябвало да бъдат регулирани допълнително... Пък и освен всичко останало грижите за тях би трябвало да са поверени на специалисти с необходимата квалификация...

# 809
Линдт, така е, но от друга страна от къде на къде ще дават толкова мизерни средства за тия деца и за хората, които нищо друго няма да могат да правят, освен да се грижат за тях. Е, разбира се, че могат да ходят и на работа, но това сигурно става само при по-големи деца, които може да заведеш на градина или училище и да осигуриш човек да ги взима от там.

Едно бебе със сигурност ще те ангажира целодневно и целонощно, докато с по-големите е различно. Някой правили тая разлика при възнаграждението на приемните родители?

И нали уж ги проучват, разясняват, обясняват, обучават и накрая излиза, че никой нищо не е разбрал от цялата работа newsm78
А знаети ли например, че приемната грижа може да затрудни осиновяванията? Не мога да цитирам имена, разбира се, но със сигурност има вече отказали се поради травмиращата и за детето и за семейството евентуална раздяла на приемното дете с приемното семейство и невъзможността да се осъществи нормален контакт между детето и кандидат осиновителите?

Общи условия

Активация на акаунт