"Приемни семейства с трудов договор"???

• 197 306
  • 1 926
  •   1
Отговори
# 780

Като се замислих, защо КТ не може да регламентира '' родител'' като професия ... Защото това е понятие от общочовешко значение. Ние не просто като дететгледачи храним,обслужваме, приспиваме, преобличаме, грижим се. Ние създаваме в децата характери , личности, човеци.   Предаваме  им нашата ценностна система, нашите мисли,  чувства, емоции, убеждения . И никой кодекс, освен моралният, неписан кодекс не може да ни нарежда как да правиш това.
 Сега лицензи  за приемна грижа няма,но в близкото или далечно бъдеще ще има.Колко скоро или колко бавно ще се случи , сигурно зависи от това, как говорим за себе си и проблемите си пред обществото, заявяваме  се и доказваме,че ние приемните семейства сме едни свестни, добросъвестни , полезни за обществото хора, които заслужават по-добро, по-добри условия на труд и по-добър живот и за нас , в името на децата.

# 781
Не се заяждам, но моля, обяснете ми , какви за ползите от този лиценз за нас, приемните родители, и за децата ни.

# 782
  • София
Не се заяждам, но моля, обяснете ми , какви за ползите от този лиценз за нас, приемните родители, и за децата ни.

За родителите не знам, но за децата би трябвало да има полза - вероятността да попаднат на някой, който само ги използва като източник на доход, или в по-добрия случай на някой, който просто не е подходящ за приемен родител, независимо от доброто си желание, ще е сведена до минимум.

# 783

Разбира се, че не се заяждаш, Сладка хапка, не съм си го помислила .Тук коментираме, обменяме информация.
Не знам какви ще са ползите, може би ще имаме повече свобода в действията, свобода да правим различни избори  и  да решаваме самостоятелно  проблеми  от живота на децата ни. Няма да имаме началник който да ни нарежда и да ни задушава. Един път взели лиценз, ще означава че вече сме се доказали като професионалисти и по натам никой няма да ни диша във врата Simple Smile
А ти ако можеш да избираш, какво ще предпочетеш- да си на трудов договор или да си самостоятелнo със лиценз?

# 784
  • София
Един път взели лиценз, ще означава че вече сме се доказали като професионалисти и по натам никой няма да ни диша във врата Simple Smile

С това не съм съгласна. За получаването на лиценз трябва да има някакви изисквания, които трябва да продължат да се спазват и след получаването на лиценза, за което трябва да има съответни контролни органи, редовен контрол и санкции за неспазването, както и отнемане на лиценза. Още повече, че става дума за деца - тук при по-сериозни нарушения подкрепям даже доживотното отнемане на лиценз.

# 785
Aз съм доброволен приемен родител и така или иначе нямам трудов договор.
Що се отнася до другото, смятам, че с едно адекватно законодателство в тази сфера, както и с адекватното прилагане на такова законодателство, това, за което пишете, може да се гарантира. Просто се чудя с какво лицензионния режим ще помогне ... Разбира се, това може да е елемент от добрите практики в някоя друга държава, но надали е единствения (елемент).

# 786
  • София
Няма да имаме началник който да ни нарежда и да ни задушава. Един път взели лиценз, ще означава че вече сме се доказали като професионалисти и по натам никой няма да ни диша във врата Simple Smile

Това никога няма да се промени. Децата в приемни семейства са деца под закрила, в системата на ОЗД и приемните родители не са носители на родителските права. Така че винаги ще има контролиращ орган, дали това ще е отдела за закрила на детето или "агенция" специализирана в приемната грижа, винаги ще има някой който ще учавства във вземането на решения (или ще ги взема еднолично) - от това дали и кога да извърши настаняване на дете в приемното семейство, до това дали да изведе детето от семейството ако оцени, че за детето е по-добре да не остава със семейството.

# 787
  • Варна
Сега, аз знам, че не съм приемен родител на трудов договор, даже и доброволен не съм/защото се води настаняване "при близки и роднини"/ обаче за мен с лиценз, без лиценз- винаги ще има хора, които да го правят от да речем "комбиниран интерес". Не виждам нищо лошо в това, защото животът в институция е далеч по- голямо зло. Когато бяхме на коледното тържество за приемни деца и родители в Добрич/Бог да поживи тамошния отдел на АСП/, повечето приемни родители бяха бивши учителки, в пенсионна възраст- разкошни хора, които се грижат чудесно за децата. Интересното за мен беше, че повечето са професионални приемни родители. Тоест има смисъл да се отличат с лиценз тези от тях, които наистина се справят професионално. Защото признавам си, аз не се справям така- нито мога да си представя, че мога да се разделя с Митко, нито мога да кажа, че се справям перфектно във всеки момент. Даже напротив- уча се с всяко "падане и ставане" и искрено се възхищавам на хората, които знаят с какво са се захванали, а такива има. С други думи заставам твърдо зад идеята на "За нашите деца", защото смятам, че за приемните родители с трудов договор, трябва да има такъв режим. Който не иска да е на трудов договор, да си се оценява както досега- винаги ще има деца, което няма да са предпочитани и ще имат нужда  само някой да е до тях от добро сърце. Но за тези, за които има шанс за осиновяване, си трябват хора, които да са готови за това.

# 788
Знаете ли вообще не ми пука дали ще ни дадът лиценз или не за мен е по важно да ни оправят договорите и да ни плащат това което ни се полага.Вчера писах жалби до онбуцмана,премиера и президента,надявам се някой да обърне внимание.

# 789
 За мен също не е важна формата.
 Дали с лиценз или с трудов договор -няма значение.
Проблемът ми е , че в  момента , с настоящия работодател, в този екип ,с тези хора, не се чувствам  конфортно, а това се отразява и на детето.
   Търся алтернативи.
 Ясно е ,че работодателя си ОЗД не мога да сменя, затова се хванах като удавник за сламка за идеята за лиценз. Всъщност нищо не разбирам от лицензи,затова поставих въпроса си тук. Не ми e ясно например как се иска лиценз, трябва да сме ЕТ ли? И от къде ще дойдат приходите ни,като нямаме работодател който да ни плаща? Фризьори,лекари, адвокати имат лиценз,но и доходи , а нашите доходи от къде ще дойдат,  как ще се издържаме?
 Със социалния доставчик( съкратено от Доставчик на социални услеги, в моя случай- Комплекс за социални услуги за деца и семейства), която върши част от работата на ОЗД, привидно се разбирам добрe. Те казват че отглеждам детето добре, че съм направила чудеса с него, че при мен то е разцъфтяло.
Ако това е така, защо не ми дават повече свобода на действията!? Аз мисля,че заслужавам.
 Налагат ми чуждо мнение , държат ме отговорна за изборите които правя, не мога да взимам решения, които очевидно засягат моя живот и моето семейство.
  Например защо ме задължават на ходя на обучения? Аз не желая, и нямам нужда да слушам суха теория. Но никой не иска да чуе .  Имам педагогическо образование и по доста въпроси знам колкото , ако не и повече от обучителките. Има приемни родители с по-малко образование( не искам да обидя никого, те също си имат своите качества), които имат нужда от теория, нека тях да обучават!  Защо да заемам мястото на някой който повече от мен желае да се учи, да ходи и да слуша на тези обучения. Просто искам да кажа на моя социален работник от КСУДС, а ме е страх: Оставете ме на мира от тези обучения, оставете ме да си гледам детето, семейството, здравето и да си върша работата!

Подадох молба ,с която моля да бъде прехвърлена при друг социален доставчик и още чакам отговор.
Малко емоционално и глупаво от моя страна, но това е което ме вълнува в момента.

Последна редакция: ср, 25 яну 2012, 15:18 от Танюшка

# 790
Да ама нали знаеш,че за това им плащат.Колкото повече обучения толкова по-добре те са длъжни да си изпеят песента,нали ако няма кой да обучават някои от тях ще станат излишни.

# 791
Не е глупаво, Танюшка, напълно си права. И се надявам да намериш начин това да се овладее, защото е глупаво да се подхожда към всеки отделен случай и всеки отделен човек с един аршин.

Аз, както и повечето пишещи тук, имам и други деца. Тях като ги гледах,, кой ме обучава. Верно, приемните ни си имат особености, не са като децата, расли в семейства, но не са и отделен животински вид... При нас беше подобен абсурд - в групата за обучение бяхме няколко семейства с големички деца (т.е. с опит като родители) и обучителите ни бяха едни мОмци и мОми, дето още по гаджета ходят (разбирай, нито памперси, нито домашни, нито пубертетски простотии са видели). Така че аз съм много скептична към ползата от тия обучителни дейности.

А най-полезните неща съм ги чула от други приемни родители, не от "специалистите".

# 792
Д-р Парашкева Вичева: Да се прави по-добър подбор на приемните семейства - ШУМ.БГ - Електронният вес
www.shum.bg дано да се отвори за да видите защо много от хората които не ни познават смятат,че сме взели деца само заради парите.Възмутена съм но и аз се сблъсках с подобни случаи.

# 793
Прочетете статията и ще видите защо смятам,че трябва да ни наблюдават под лупа постояно.Не всички са всеотдаини като нас,така ,че и аз съм за повече проучвания и проверки аз несе притеснявам от тях още повече ,че живея точно срещу АСП и се виждаме от прозорците.

# 794
  Докторката , както и всеки друг може да подаде сигнал до ОЗД, но няма право да дава  оценки за работата на приемен родител. Това може да направи само ОЗД след  подробно разглеждане на случая. Всеки е невинен до доказване на противното . Не защитавам въпросният родител, ако наистина е оставил и непотърсил детето в болница.  Каква  е истината обаче. Думата на докторката срещу думата на родителя . Еднакво ценни, до доказване на истината, а тя е винаги някъде по средата. Но се чудя например, какво като някой е ''сектант'' ? В България няма ли свобода на вярата и изповеданията!? И какво лошо е направила бабата на ромчето като е поискала социална издръжка за внучето си? Защото е ромче ли? Аз не съм расист, а вие!?  Коментарите под статията не ги четох , само в началото. Много гняв, безсилие и вина ми вменяват подобни безотговорни изказвания на хора, които не познават същността на проблемите. И какви са тези афери с конкретни имена  и партии, боже, не искам да знам.
  РадииДиди, не можеш ли нещо хубаво и позитивно да копнеш за нас, нещо което да ни вдъхнови и даде надежда и сили да продължим....Има толкова хубави (и истински) истории за приемни родители, които обичат децата и работата си с тях .

Последна редакция: чт, 26 яну 2012, 07:24 от Танюшка

Общи условия

Активация на акаунт