Да учат ли децата религия в училище?

• 12 512
  • 208
  •   1
Отговори
# 120

Това едва ли би довело до сплотяване на един народ, по-скоро обратното. Това няма да научи на търпимост към  човека от другата вяра.

Точно така. Да не говорим, че според православната религия и особено нашият богословски факултет религиозната толерантност е последното, на което детето трябва да се възпитава. И тук говорим за отношени към католици и протестанти, да не говорим за други религии.
За исляма мога само да предполагам, но не ми се струват много толерантни.

# 121
Твърдо не!
Предпочитам като порасне само да избере в какво да вярва...  bishop

# 122
  • в здрача
Здравейте! Позволявам си да се включа с мнение по този въпрос, защото виждам, че съществува голям страх у някои от вас, че децата ви ще бъдат облъчени , зомбирани и пр.

Този страх, според мен, е предизвикан от това, че просто нямате достатъчно информация относно концепцията за вероучение....

"П Р Е Д Л А Г А М Е :

1.......;

2. ........
3. От учебната 2008/2009 г. да се въведат поетапно предметите «Религия - Християнство» и «Религия - Ислям» в българското училище от 1 до 8 клас като задължително алтернативно избираеми заедно с един друг предмет, който да се изучава от учениците, които не желаят да изучават «Религия». Този предмет може да се дефинира като гражданско образование и да има общо философско-нравствено и мирогледно съдържание;]
..........

излиза, че никой не иска да налага нищо на децата на родители - атеисти. Успокойте се!

Моето твърдо мнение е :
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И КОНФЕСИОНАЛНО ИЗУЧАВАНЕ НА РЕЛИГИЯ

За тези , чиито родители не желаят - вж. цитираната т.3
Моето скромно мнение е, че варненската митрополия, вместо да хвърля толкова средства в пропаганда за задължително избираем предмет в училищата, в който родителите да имат право да избират децата им да изучават вероучение или там някакво си философско-нравствено съдържание, което е твърде общо регламентирано и за което НЯМА подготвени кадри е да хвърлят усилията си в изграждането на неделни училища, където всички заинтересовани родители могат да заведат децата си за да изучават вероучение.

В крайна сметка Етика и морал си се изучава по Философия в средния курс, където си му е мястото! За етиката и морала на децата до 8-ми клас са си отговорни ГЛАВНО родителите.

# 123
Моето скромно мнение е, че варненската митрополия, вместо да хвърля толкова средства в пропаганда за задължително избираем предмет в училищата, в който родителите да имат право да избират децата им да изучават вероучение или там някакво си философско-нравствено съдържание, което е твърде общо регламентирано и за което НЯМА подготвени кадри е да хвърлят усилията си в изграждането на неделни училища, където всички заинтересовани родители могат да заведат децата си за да изучават вероучение.

В крайна сметка Етика и морал си се изучава по Философия в средния курс, където си му е мястото! За етиката и морала на децата до 8-ми клас са си отговорни ГЛАВНО родителите.
Да, но за финансирането на Неделните училища трябва да се погрижат от Православната църква, а СИП или ЗИП ще се финансира от бюджета, т.е. от всички нас.
Всяка година излизат на пазара на труда богослови, защо всички ние да не им осигурим работа, "в духа на нашите традиции" да преподават Вероучение от 1 до 8-ми клас?!?

# 124
Подкрепям вероучението в училище и то от малките класове, но малко ме притеснява по каква програма ще протича то - имам пред вид, че в последните десетилетия нямаме традиции в тази област и млако ме е страх какво ще сътворят "умните глави от МОН" по темата. Ако програмата е добра съм твърдо ЗА - защото религията учи човека на любов към блжния, на търпение и вяра в доброто, на чувството, че не е сам и винаги има надежда, както и че винаги има наказание за лошите - опрделено на днешние деца им трябва някой чрез рзаказване и четене на причи и дебати по тях да им насажда вяра в доброто, в справедливостта и във възмездието. Определено предпочитам вероучение пред това детето ми да слуша рап групи с нецензурни текстове и солисти в затвора и да слуша само медии, в които единствено за насилие се говори. Мисля, че дори да не сте вярващи трябва да се замислите няма ли религията да ни помогне като общество да излезем от тинята, в която затъваме все повече.

# 125
  • София
Това за количеството богослови изобщо не ми беше идвало наум. newsm78

# 126
Подкрепям вероучението в училище и то от малките класове, но малко ме притеснява по каква програма ще протича то - имам пред вид, че в последните десетилетия нямаме традиции в тази област и млако ме е страх какво ще сътворят "умните глави от МОН" по темата. Ако програмата е добра съм твърдо ЗА - защото религията учи човека на любов към блжния, на търпение и вяра в доброто, на чувството, че не е сам и винаги има надежда, както и че винаги има наказание за лошите - опрделено на днешние деца им трябва някой чрез рзаказване и четене на причи и дебати по тях да им насажда вяра в доброто, в справедливостта и във възмездието. Определено предпочитам вероучение пред това детето ми да слуша рап групи с нецензурни текстове и солисти в затвора и да слуша само медии, в които единствено за насилие се говори. Мисля, че дори да не сте вярващи трябва да се замислите няма ли религията да ни помогне като общество да излезем от тинята, в която затъваме все повече.
Каквото и да е - религия или рап, всичко което ти втълпява чужди мисли ти отнема способността да мислиш.

# 127
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Каквото и да е - религия или рап, всичко което ти втълпява чужди мисли ти отнема способността да мислиш.

И модата и киното и родителите и всяка една комуникация и литературата и науката ....

# 128
  • София
И какво ще излезе накрая? При смесването на хората и глобализацията, религиите се възприемат като някакво местенце на спокойствието. А всъщност все повече се върви към религиозен фундаментализъм и това в никакъв случай не сближава хората. Явно самоопределянето на някаква религиозна основа е важно за хората.
А християнството и ислямът са много млади религии.

# 129

И модата и киното и родителите и всяка една комуникация и литературата и науката ....
Не, доколкото ти оставят възможност за собствено тълкуване на литературата а не изискват възпроизвеждане на чужди мисли и мнения като свои. Науката също не трябва да се приема 100% безрезервно. За много неща в науката съществуват различни теории - мисля че трябва да се изучават различните теории, но не и да карат човек да вярва сляпо в тях.
Колко до модата - никога не ми е била силната страна    bouquet

# 130
Тя и Библията дава възможности за тълкувания и от там- ереси

# 131
Тя и Библията дава възможности за тълкувания и от там- ереси
Определено не смятам, че децата на възраст 7-10 години ще са в състояние да тълкуват Свещенни книги на определени религии, дори и с помощта на специално подготвени за целта кадри.
Дали "Не кради" и "Не убивай" ще бъде изучавано като религия или като някаква норма на поведение задължителна за нашето общество, или като наказателно-процесуален кодекс е въпрос на на влияние на съответните религии, общество и длъжностни лица, но това не променя значението им в общия смисъл.

# 132
И аз не мисля, че биха могли кой знае какво да тълкуват...затова и не смятам религията за опасен предмет  Peace

# 133
  • София
Аз пък си мисля, че "не кради" и "не убивай " трябва да се научат от вкъщи. Всъщност най- некрадящи и неубиващи са будистите.

# 134
Всичко им е наред в училище, че и религия...Как ще накарат детето да учи религия, ако семейството  са атеисти?! Мисля, че това е поредният трик за да затъпят още повече децата ни. Да се създаде неграмонто, чалгаджийско и примирено- религиозно поколение, което ще се управлява лесно.

Общи условия

Активация на акаунт