Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 3

• 93 959
  • 866
  •   1
Отговори
# 210

И ние те обичаме, Деси.

# 211
  • София
Явно никой не е гледал Часът на мама вчера  Confused.Специално участие на любимите ми логопедки.Валя, Оля, както винаги страхотни сте  newsm51.

# 212
линка ми дава това:
Цитат
Във Вашия абонаментен план не е включен достъп до този продукт или абонаментът Ви е изтекъл.

# 213
  • София
http://www.neterra.tv/bg/show.php?id=878&bm=2

Опитай така.В предаването говорят и за дву - триезичието.

# 214
  • sofia
А някаква болка има ли след слагането? извинявам се че питам тука, ако искаш ми пиши на лични.

Ама няма как - трябва да го оправим - все пак това влияе МНОГО на речта, която и без това ни е проблем.

Няма никаква болка, а само голямо облекчение, по добро чуване и общо състояние. Моя син го болеше и главата от събиращата се постоянно серозна течност във вътрешното ухо. Налагаше се всяка седмица да му пробиват тъпанчето и да теглят със спринцовка. Това, без упойка.
Много болезнено, но какво да прави милото, свикна.
Иначе трябваше да пие по два антибиотика на месец  ooooh!. Той можеше да говори много добре и ми обясняваше как вече главичката не го боли, чува силно  Simple Smile. Махането на тръбичката става без упойка, с пинцета и боли колкото едно леко моментно боцкане. Пазенето е по трудно, ако влезе вода, последствията са много опасни. Можеш в началото да забележиш капки течност върху възглавницата, на която спи. Това е нормално, а не като мен,
шаш и паника, звъня на лекарката посред нощ. Тя беше пропуснала да ме предупреди.
Ако нещо друго те интересува, питай   Hug.

# 215
  • София
Искам само да допълня нещичко.В началото на тази година имах подобни проблеми с ухото.Течеше ми  в продължение на близо два месеца.След направена посявка на течността се оказа, че има стафилококова инфекция  Cry.Почти нормално е да има след като ушният канал е отворен и травмиран.Антибиотиците вече спряха да ми действат и по препоръка на лекаря пих Котешки нокът.Така отшумя стафилококовата инфекция, която пречеше за възстановяване на ухото  Confused.Течността общо взето течеше защото ухото беше инфектирано.Деси, колкото по бързо преборите инфекцията - толкова по бързо ще се възстанови ухото.Отвореният ушен канал не боли, а звука, който се чува е далечен и сякаш през тръба.Болката е по силна, когато течността е в ухото и притиска ушната мембрана.В никакъв случай в ухото не бива да влиза вода - и преди и след поставянето на макаричките.Тоест много внимателно го къпи.В ушенцето се слага памуче намазано с най обикновен вазелин.Отгоре се поставя непромокаема превръзка, и така ще се къпете от днешна дата.Съжалявам за проблемите, но хубавото е, че навреме ги открихте.

п.с.Като си спомня как ме болеше тогава главата от това ухо, се сещам да питам.Болката във зъбчето възможно ли е да е отражение на ушната инфекция.Признавам си, че ми идваше да скоча през терасата от болки  newsm61.Не осъзнавах кое и къде ме боли - ухо, зъби, глава........всичко беше каша.Ако имате хрема - пребори я, защото хремата пречи на възстановяването на ухото.По евстахиевата тръба носният секрет преминава в ухото.

Последна редакция: ср, 17 окт 2007, 16:43 от Катина

# 216
При нас болка няма.Или поне милото неможе да обесни. Нито инфекция  уж newsm78
Обаче това което ме озадачи беше какво ми каза аудиоложката - Tака като го гледала с тези сенки под очите това дете е алергично  Shocked а течността може да се събира и заради алергична реакция. Точно по същия начин по който се блокират и дробовете - раздуват се и се задръстват  със слуз и въздуха неможе да минава.
Помните предполагам когато дискутирахме точно тези кръгове при нашите деца....
А за ушето ще видим другата седмица вторник какво ще го правят. Обещавам си да не мисля до тогава просто за това и толкова.
А за зъба - той е много развален. Не знам това което е останало от зъба дали може въобще да се прави или е по-добре да го вадят. 
Обаче това с пазенето на ушите  Shocked Shocked Shocked незнам как ще го успеем...
това за памука и лепенката на ухото добре, ама аз немога да му изчистя ушите(имам предвид отвън с хавлията, това да ги чистя с клечка е в областта на научната фантастика при нас  Whistling) как ли ще му ги пазя незнам....

# 217
Не дава да го гледам  Confused никак... явно трябва да си платя сигурно

# 218
  • София
Има логика това с алергичната реакция.Деси тази течност в ухото просто няма логика да не боли.Чисто физиологично течността се събира и притиска ушната мембрана.В най добрия случай се получава спонтанна перфорация и тогава повярвай ми спада натиска на мембраната и болката спира.Ако обаче влезне вода в ухото, то тогава микробите и възпалението вкарани в ухото с нея са нищо в сравнение с допълнителният натиск на водата в ухото.По добре не къпи главата - отколкото да рискуваш болничен престой.Защо не опиташ и ти ударна доза Саменто.И без това вече го даваш.Опитай с три пъти дневно поне по 20 капки.Аз пиех три пъти дневно по две хапчета.Както знаеш има и противоалергичен ефект.Не знам по какъв начин, но тогава ми помогна повече от антибиотиците.

А, и ако няма болка - то тогава вероятно вече имате перфорация на ухото - задължително спри мокренето .

# 219
Това с течността се казва серозен отит. И характерното за него е че не боли. Затова и родителите късно го откривали. Течността се абсорбирала от само себе си за от 3-6 месеца...обаче ако се възпаляло междувременно и почвало да боли. Може да доведе, може и да не доведе до загуба на слуха. Въобще май колкото деца толкова и различни случая има....
Предполагам няма перфорация - или поне не ми казаха да има. само, че има загуба на слуха.
Тпва с немокренето незнамкак ще стане наистина - той всеки ден се къпе (разбирай гмурка се във ваната под вода) Ще ида да разпитам за тапи за уши довечера след работа - предполагам има нещо което може да се слага на ухото.

Да ви помоля нещо мамите на деца около 5 годинки(а може и по малки) - накарайте ги да повторят поредица от 4 цифри - примерно шест-девет-едно-пет и ми каже колко цифри успяват да повторят.

# 220
  • София
Може би говорим за различен вид ушен проблем  Embarassed.

За цифрите няма проблем да повтори ехолалично и повече от 4 цифри накуп.Но, когато го накарах да повтори цифрите още веднъж - само две бяха правилни / и две произволни /.Това за какво е?

# 221
Ами това е някакъв тест - който не сме издържали... оставих си в офиса документите, утре ще напиша какво точно се тества. Трябва да може да повтори повече от 4 поредни цифри - примерно ако кажеш 3-6-7-9 да ги каже правилно, после 6-7-2-4 пак правилно и после още веднъж...
И понеже неможе ни е написано да правим упражнението у дома. Тук не става дума как ще ги изговори, а въобще да ги повтори правилно. След цифрите(което е най лесно) трябва да може да повтори примерно 5-6 поредни думи без да обърка(ние сме далече от това  да кажем  стол мечка крава телевизор сапун дърво)

това не е свързано със слуха, а с начина по който приема информацията (да не подведа някой) - част е от речево-говорната оценка която му правиха

# 222
  • sofia
Има такива тапи, но кажи, че са за дете, защото са на размери, поне тук е така. Дано да успееш да го накараш поне да не се гмурка.
Мойто дете (3г. и половина) може да повтори 4 и повече цифри, но само когато реши. Казва и изречения по 4-5 думи. От един час го пробвам да каже 5 думи подред, без да ги обърка, но май не става. Казва 3 и забравя по нататък и ми се хили, мисли, че си играем  Simple Smile.
От няколко дни пита "какво е това, м?" с въпросителна интонация  Peace. Днес видя къща със счупен прозорец и констатира "а чупена кухта, тати пави"  Joy. Къщата се счупила, тати ще я прави  Rolling Eyes. Щото тати понякога поправя счупени играчки  Confused.

# 223
Toва с повтарянето на думите няма връзка с това колко детето говори. Утре ше погледна какво беше точно. Разделено е на няколко части - първо са пролеми на мускулите, челюста и т.н., после пасивния речник(колко разбира), после активния - доколко довори, прави ли изречения, ползва ли предлози, прилагателни и т.н., после беше това. Auditory perception беше ако не се лъжа, извода който правят, е че трябва да се наблегнело на него, защото било от жизненоважно значение за научаването му да пише и чете в бъдеще.
Става дума за това как възприема като му се говори нещо...не го разбрах много. За мен е странно. Просто исках да знам как вашите деца се справят.

Дано ми остане време да го сканирам утре - ако ви е интересно кажете, ще ви го покажа като резултат. На мен ми харесва 4е навсякъде правят сравнение с нивото му февруари месец за да може да се усети напредъка...щото иначе не звучи супер окуражаващо да кажеш, че 5 годишно дете разбира и говори като 3 годишно...но за нас си е огромен напредък и аз много се радвам.

# 224
Намерих много интересна статия за Auditory Processing Disorder in Children ...

това май ми дава отговор на въпросите за числата... и защо моето детенце много бавно развива пасивния си речник.

Auditory processing  е термина който се използва за да се опише какво става когато мозъка разпознава и интерпретира звуците около теб. Хората чуват, когато енергията която ние разпознаваме като звук, минава през ухото и се промена във елетрическа информация от мозъка. Козато се говори за нарушение на тази функция, става въпрос, че нещо оказва влияние на този процес или интерпретацията на информацията.
Дават пример със дете попитано "кажи ми по какво си приличат стола и кушетката" то може да "чуе" - кажи ми по какво си приличат кравата и косата. Твова обикновенно става когато има шум наоколо или когато детето чува комплексна информация (в нашата оценка точно така е написано - че  когато има околен шум неможем да "чуваме" и да отговаряме на въпроси)

Децата със такова нарушение auditory processing difficulty - (ако може някой от логопедите да ми го напише на БГ ще съм много благодарна.) обикновенно имат нормални слух и интелигентност. Но при тях обикновенно може да се наблщдава и :

* Проблем да задържат вниманието си и да запомнят информация поднесена орално
    * Имат проблем с изпълнението на сложни команди(от 2 и повече части - донеси колата от масата и я сложи с кутията и затвори капака
    * Имат лоши умения за слушане
    * Нуждаят се от повече време за да обработят информацията
    * Имат ниска учебна производителност
    * имат проблеми с поведението
    * Имат проблеми с езика /имат проблем със поредицата от срички и проблеми с развитието на речника и разбирането на езика
    * Имат проблеми с четене, писане, разбиране, правопис и речник(доколко им е богат езика)

Та чета чета...ми то това за моето дете направо писано  newsm78
Да не говорим че всичко почти са го написали в оценката като проблем. Без четенето и писането - там пише, че ще буде проблем в бъдеще това...

В статията между причините за състоянието е и аутизма. Препоръчват индивидулана говорно-еикова терапия (което и правим)...

Никъде не срещнах нещо за СИД обаче във всичкото това. Незнам доколко са свързани.

Последна редакция: чт, 18 окт 2007, 01:08 от [desi]

Общи условия

Активация на акаунт