Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 3

• 93 950
  • 866
  •   1
Отговори
# 555
Хм....много интересно! newsm78....Деси, Hugчакам продължението...когато шефът не гледа Wink

# 556
  • София
Деси, да не би да имаш предвид серотонин.Доколкото знам и той е сред помощните препарати.В Бг. го няма, но съм чувала за прилагането му в други държави във вид на инжекций.
Серотонина доколкото знам се произвежда естествено в организма, но при аутистите е много малко и се набавя допълнително.Чувала съм, че деца проговаряли с тези инжекций.Звучи ми като научна фантастика.  Thinking

# 557
Миналата зима водихме  Дани на  детски невролог,и  разбира се   да го тества..При нас   като  цяло проблема на 3 год    беше задръжка в  говорно развитие .При невроложката отидохме    на 4 год  и  5 мес някъде    тя ни препоръча  да пие  Милгама    за развитие на  говора , за подобряване на концентрацията .Пихме  го     само няколко пъти  тъй като   според мен  стана  раздразнителен    плачеше    с две думи не му подейства добре.Милгама   е  вит Б   комплекс    до колкото знам   и е като  невробекса .
За кортикостероидите  ние  все още сме на стероиди    и за сега  неможем да  ги спрем   тк сме с среднотежка астма.
Какво забелязвам  при нас  ,първо натрупахме речников запас ,след това   се работи за развитие на мисленето,след това разбирането ,колкото повече   той  разбира     и знае какво става около него  толкова по добро    и адекватно е неговото   поведение .
Искам да   кажа  че единствено терапията с логопед ни помогна  , не  съм давала никакви лекарства .

Последна редакция: ср, 16 яну 2008, 13:13 от bluevelvet

# 558
  • густо майна Филибето
Доколкото ми е известно, инжекционно се прилага секретин , при някои аутисти давал много добър резултат. Само че няма нищо общо със серотонин Rolling Eyes А серотонина не беше ли отговорен за съня и агресията?

Последна редакция: ср, 16 яну 2008, 14:37 от ljuboznatelna

# 559
Сега правим music therapy (терапията на Томатис)- още не сме завършили курса за да преценя точно как му се отразява. Малко ми е трудничко да го занимавам да стои 2 часа със слушалките, но се справяме някак.
     [desi], може ли да пуснеш линк с музика по музикалната терапия на Томатис. Peace

# 560
и да ти пусна линк(който нямам), няма как да я направиш вкъщи сама - първо,че на всяко дете програмата е различна защото всяко реагира различно, всяко дете има различен праг и т.н. та само пускане на музиката не върви, а и музиката е филтрирана на различни честоти - ние сега слушаме на 4000 херца филтрирани - това е точно за говора...  но това са си 2 часа през които се сменя различно филтрирана музика... общо взето за всяко нещо в мозъка има различна филтрация и модификация на музиката. Освен това "слушането" става със специална машина която филтрира музиката и пуска различни неща на дясното ухо,  има и една слушалка която е "костна" - т.е. се слага на челото за да чува детето от там през костната си система. (така както слуша бебето в утробата) Няма повече да обеснявам  Crazy , защото ще ви объркам понеже аз не съм много запозната с принципа на работа. Но пък ми се струва, че детето има много нови проблясъци откакто слуша.  newsm78
Трябва да се прави от специалист който разполага с машината и прави програмите индивидуално за детето и ги модифицира при нужда. Има някаква надежда това да се появи и в БГ до края на годината, ако нещо разбера ще ви напиша.

нищо не свърших със статията днес, сега  ще се прибирам, а в нас с 3мата разбойника е абсурд да разкажа и един ред  Embarassed

# 561
Деси помолих статията да  е преведе професионален преводач  само незнам кога ще стане предполагам че няма да ми откаже.. за да е по точен превода. Hug

# 562
Привет на всички от съ-форумци!
Това, което споделя  [desi], е много интригуващо.
И аз се нареждам на опашка за статията...  Wink

P.S. Тъй като не съм се включвала във форума от лани, използвам възможността да поздравя всички ви с Новата година. Пожелавам ви същото, което пожелах и на себе си - 2008-ма да ознаменува началото на най-благополучния период в живота ви! Нека има здраве и сила в телата, надежда и радост в сърцата, любов и уют в домовете!

# 563
Отдавна темата не е била оживена толкова,ще очаквам статията с интерес.

# 564
Това с музиката ми е много интересно.Досега си мислех че музикотерапията се състои в слушане на определен вид музика за релаксиране Rolling Eyes
А Рони май сам си прави такава терапия-свалил си е няколко програми и си преработва музиката като ги записва в определени честоти и си ги слуша по цял ден.Само ефекта понякога е "промит мозък"Ако опитам да говоря с него в такъв момент в който му "дънят "слушалките трудно превключва и ако все пак успее е много нервен.Така че такъв специалист в България и на мен ми е необходим.Някой знае ли нещо?
Лек и успешен ден!

# 565
http://www.tomatis.com/English/Articles/Biography.html

това е принципа на музикотерапията (много интересно според мен) - макар да звучи невероятно, че примерно "електронното ухо"(така се казва машината) може да поправи неща като вестибуларния апарат...
Освен това тази терапия работи точно за намаляване на тактилните свръхчувствителности и т.н. - все неща, които ни се струва абсурдно да се случват...
На мен примерно ми беше интересно,че сина ми като почне да слуша не си маха случалките, а той примерно неможе да търпи шапка. А огромните слушалки и кожената препаска през цялата му глава за костната слушалка определено не са нещо, което не дразни.
ъъъъъъъъъъъ .... На тази страница пише, че аут. е сензорно интеграционно нарушение  newsm78 Което хем е вярно, хем не е...  но пък е факт, че децата със СИД може да не се различават от тези с аут. - като си спомня моя син какъв беше преди година.... Едва ли някой може да ни отговори на тоя въпрос.... И аз ще взема да стана аутист докато се чудя  Joy
На тази страница пише, че децата с проблеми като нашите, слушат повече с костната си система, отколкото с ушите(което обеснява късното проговаряне, това, че чуват повече дразнителен шум и се претоварват и т.н.) и с модификация на това чуване може да се накарат да слушат с ушите и може би точно за това децата проговарят по-лесно. Ама няма да коментирам повече, че ще изтърся някоя глупост, понеже не съм много навътре....

# 566
  • София
О, не се притеснявай, че ще изтърсиш глупост.Добре го обясняваш.Няколко пъти вече се засяга тази тема например тук.
Има тук в София една психоложка, която прави нещо подобно.Трябва да се направят поне 20 сеанса, като цената е 20 лв. за сеанс.Не знам точно какви херци и какъв метод използва, но майката, която е правила на детето си сеансите отчита добър резултат.
Мога да издиря координати.

# 567
Всичко това, което разказвате е удивително! Катина, ако успееш да издириш координатите на тази психоложка, непременно пиши.
И аз не съм се включвала отдавна и затова ми се ще мъничко да разкажа за постиженията на Мими. На коледното тържество в детската градина (което е закрито за родители, но съпругът ми беше видеооператор Laughing) тя танцуваше в групов заучен танц. Гледах записа и не можех да повярвам на очите си. А от известно време мрънка, че иска да ходи на балет. Но аз се въздържам да я запиша. Все ми се струва, че не е готова още за това. Някак се страхувам и съм изпаднала в чуденка.

# 568
  • София
mari_anka, мога да намеря координати, но те съветвам да говориш с Оля по този въпрос.Тя има какво да ти каже.Имам нещо предвид.Ще ти свърши по добра работа.Когато намеря координатите ще ти пратя на лични
Относно балета - записвай детето! Не се колебай!
Моя син е толкова схванат в краката, пък два пъти седмично тренира футбол!Треньора толкова го е харесал, че го оставя по два учебни часа вместо един- бонус, заради хъса и голямата му физическа сила.Изумих се като разбрах.В детската градина го пробват на всичко дали ще му хареса.Психоложката настоява.Твърди, че от всякъде ще вземе по нещо./Май само балета пропуска   Mr. Green/.
Искам да споделя нещо.Преди два месеца имахме среща с терапевтите в детската относно плана ни за работа през годината.Тогава логопедката ме посъветва като му показвам примерно карта с дете говорещо по тел. да му разширявам въпросите освен "Какво прави детето?" и "На кого се обажда?" и Какво казва детето?" и "Какво му отговарят".Тогава си реших, че това няма да го разбере през следващата година.Да, ама не!От няколко дни вече анализираме въпроси от рода на "Кой се е качил на дървото?", Кой не е на дървото",Кой лети в небето?"Кой друг живее в гората?", "Какво прави зайчето?","С какво рита топката детето?" / краката/, "С какво говориш" / с устата/.Тази логопедка лекичко я подценявах, пък явно жената доста работа е свършила тихомълком.Виждам, че Мишо е схванал идеята.Много съм обнадеждена.Трудничко му е, много му е трудно, но не се дърпа, а работи.Ще купя една китка на логопедката в детската  Heart Eyes

# 569
Статията  ще   бъде преведена  за  2 дена    Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт