Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 3

• 93 941
  • 866
  •   2
Отговори
# 570
mari_anka,и аз мисля,че трябва да запишеш Мими на балeт щом иска и можеш да си го позволиш.За нашите деца е важно да се възползваме от всяко нещо към което проявяват интерес.
Статията  ще   бъде преведена  за  2 дена    Simple Smile
Hug

Последна редакция: пн, 21 яну 2008, 20:44 от Гери_

# 571
  • sofia
Време е и аз да понапиша нещо тук  Embarassed. Макар и бавничко, ние също напредваме.
Говори доста, но в сравнение с връстниците му...  Sad. На мен все ми се вижда недостатъчно.
Разпознава 4- те основни цвята, като на кафявото и розовото казва "другото червено"
 Rolling Eyes. Мисли логически. Играе прости игри, обичайните за неговата възраст. Знае кой кара самолета, влака, автобуса. Като го накарам рисува слънце, къща, влак, а днес ми каза "виж, рисувам чорапи"  Shocked. Наистина, с малко въображение имаше прилика  Rolling Eyes. Пее няколко песнички, даже и на английски   #Crazy. Прави форми от пластелин, които до преди месец не щеше да пипне. Играе много с играчки всякакви. Приспива плюшковците и ги завива.
Споменава някои случки от детската градина, но трябва да го поразпитам доста, докато разбера за какво става въпрос  ooooh!. Не пропуска обичайните поздрави като "здравей", "лека нощ", "чао" и името към което са насочени. Говори за себе си в 3 лице  Sad. Общо взето, говора и държанието са му като на 2 годишно, а е почти на 4  Cry.

# 572
Записвайте децата на каквото можете , особено ако имат желание. И аз бях изключително скептична относно заниманията с йога в детската градина  Shocked Обаче човекът беше толкова ентусиазиран, че след като получи лщбезно мълчание от страна на нас родителите, провел в градината пробен урок. За моя огромна изненада, моят син следял и изпълнявал много старателно всички движения с голямо желание и интерес.
Сега 2-3 пъти седмично имат уроци по йога в детската. Направо е пръв йогаJoy
Предстои  да ни обучат и нас родителите на асаните за да ги практикуваме всеки ден в къщи.

Децата ни изненадват с възможностите си. За пореден път се убеждавам , че страхът и "спирачките" са в нас, а не в тях.

# 573
Ние за сега сме пробвали само плуване, от две години ходим и май най- голямото дръпване в цялостното развитие получихме след първите няколко месеца плуване, а лятотото ходим всеки ден. В нашия блок откриха йога клуб миналата година и прочетох, че предлагат и програми -освен гореща и не знам каква си йога, и йога за "мама и мен", попитах и ми казаха, че събират по няколко майки с деца наведнъж, което тогава не ми се видя много добра идея...да изнервяме някоя майка  с дете, но сега си мисля, че бихме могли да се пробваме, особено с някоя майка с дете от вас.Simple Smile

# 574

Кезая, записвайте се, хич не му мислете.
Нямам думи да опиша ползите от занимания с йога.

# 575
КиФла,  Я малко по оптимистично  Naughty
Как ще напредвате бавно! Това което Алекс прави без да е навършил 4 години, сина ми на 4 въобще не умееше. Беше къде-къде по-назад от вас. А сега е съвсем различно дете. И оценката му когато го тестваха на 4 годинки почти за всичко пишеше, че е на нивото на 2 годишне(за някои неща на 2.5г)... сега обаче изоставането е само около година, а в някои области и по-малко. Аз така или иначе ще го пусна 1 година по-късно на училище, та и да не настига вече ще ми е спокойно на душата, че ще се справя. Само да върви на пред само това е важно... Ако детето за 6 месеца напредва като за 6 месеца това, че има изостаане което не се наваксва не е фатално.
Пък и като станат на по 30 - че се били узрели колкото 28 годишни няма да е точкова важно  Joy  Важно е да им помогнем да станат самостоятелни и уверени в себе си щастливи хора. А не да ги сравняваме с връстниците им. Щом вървят напред значи всичко е наред. Страшното става когато тъпчат на едно ниво защото тогава изоставането става още по-голямо...
А за говоренето в 3то лице   - на нас по-рядко ни се случва вече. Не му идва отвътре, по скоро е наисустено, защото когато се ядоса за нещо и започва пак да се нарича с име, но като е спокоен казва Аз и Мен.
Неможе обаче още да разбере, че като говори за себе си и още някой си трябва да казва"Аз и еди кой си", а казва 2те имена.

# 576
Здравейте, много се радвам за успехите на дечицата, направо великански крачки сте направили. Браво Hug
При Йони има напредък в разбирането, казва някой думички, забелязва хората. От 3месеца се ръкува с хазяйката и дава да я гушне, на коледното парти от работата на татко й само се въртеше около Снежанка (една симпатична какичка в булчинска рокля), държеше я за ръката, докато говореше с останалите деца и я гледаше влюбено. След това една седмица спеше и си играеше само с едно барби с бяла рокля. Играят си много повече с Роско, рисуваме, моделираме, прави фигурки и топчета, реже франзели от тесто с ножче, реже с ножица. Готвим заедно, бърка, сипва, пресипва с лъжица. За мен най големия напредък до сега е че ме разбира за основните неща, които правим в къщи, или ако не разбира, то поне ме гледа разбиращо. Защото преди 6м не знаех дали си знае името, дали ме разбира, ситуацията при нас двете беше- "пей си Йовке ле, кой ли те слуша". Не че не ме радват- мама, кола, айде, тате, напротив, даже много, но най много ме радва, че вече ме гледа и разбира като голямо дете.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=201396&photo=58 ето я дребосъчката на Коледното парти в Пумпелина, за тази снимка съм благодарна на племеницата на Вики и мама.
Kezaja, къде мислите да ходите на йога. На Хладилника има студио, където има занятия за деца с майките си, но мисля да отидем първо с Роско, преди да се престраша да заведа и Йони.
Много успехи на децата желая и всекидневни поводи за хвалба и родителска гордост от специалните ни деца Hug

# 577
Това, което пропуснах да кажа е, че диетата ни помогна за този успех много. Имаше нещо като спор няколко странички по напред- специалисти или диета, зная че за всяко дете е индивидуално, но на нас диетата ни помогна много, много. С Йони (от1,6г до 2,6г) посещавахме психолог, паралелно докато ходихме на логопед с Роско, и докато Роско много бързо дръпна напред, при Йони нямаше почти никакъв напредък, а с нея работеше много добър психолог. Докато сега от 6м, от както сме на диета всеки ден ние имаме някакъв малък или голям успех и напредък.
Сестра ми живее с нас и преди да започнем диетата вечер, когато се прибираше от работа Йоанка само поглеждаше за да види кой идва. Близо месец след началото на диетата взаимоотношенията между двете много се промениха. Имаха си свой поздрав- Йони здравей (ръкуват се), дай 5, дай целувка, дай гуш:)))) и сестра ми не спираше да повтаря- уау, тази диета е супер.
Искам да насърча всички които се колебаят, знам че спазването й не е от най лесните неща, но пък  в моя живот лесни неща, които да си заслужават няма. Вярвам че интуицията на всеки ще му помогне да вземе правилните решения.

# 578
Paraplanerche, точно на Хладилника имам пред вид, йога центъра е в нашия блок, аз мисля направо с детето да отидем, може да се разберем и заедно с вас, на колко сте години? Ние сме на 7 и половина, но тревожността ни е много висока понякога, особено да остава сам, днес след плуването го оставих за 5 минути по чорапи, на пейката и да пази багажа, след малко ме намери пак бос, но цопаше във водата, полудях и му ударих два шамара...сега много съжалявам, плакахме и двамата и продължаваме да се изясняваме взаимно..особено аз обяснявам....но ще се запишем и на йога!

# 579
Някой да ме светне - когато се говори за "ниво на функциониране" при дете - винаги ли става въпрос за проблем от спектъра?
Може и да не се описва само спектъра, но конкретно при него означава,  качествено нарушение на социалните интеракции / взаимодействия/, комуникацията, стеснения диапазон от интереси това, което срещате в литературата за аутизма като триада на нарушението. Липсата на креативност. Последното присъства изцяло в ежедневния живот на индивидите от спектъра, като може да се проявява от нежеланието за сменяне на реда, подредбата, дейностите,  до много по-малки дефицити примерно ако са усвоили дадена дума да не могат да я пренесат според ситуацията, да я използват креативно, спрямо контекста. В резултат на което много трудно разбират по-късно метафорите, сравненията и цялото богатство на речта. Трудно се настройват към другия, имат дефицити в социалните умения  и заради всичко това поведението им изглежда странно и не на място.
Нивото на функциониране се оценява според тези нарушения, които са сериозни проблеми на поведенческо ниво. Също се преценяват и когнитивните възможности, съпоставени спрямо съответното прието за т.нар. норма за възраста.

# 580
Оооох, този аутистичен спектър е толкова разтегливо понятие , че вече имам чувството, че и аз съм аутист!  Laughing И аз чакам отговор на този въпрос.
Понятието си има много точна рамка и донякъде отговорих  в предния постинг към Деси. Наречено е спектър, защото няма две еднакви деца с еднакви проявления, но базата на която те се случват може да се прецени. Там е и смисъла на различните диагнози в спектъра. Може да потърсите новата книга на Бг. за аутизма. Тя е на проф. Ваня Матанова.
Аутизъм. Диференциална диагностика
изд. Софи - Р 2007г.

В нея по-един точен начин е представено разбирането за спектъра. В много случаи и диагнози той се явява вторичен и това също е разгледано много подробно там. Големия плюс е българския език, което ще даде светлина на всички родители и ще им спести лутането из терминологията. А също така и личния опит, който не винаги се представя в  една специализирана литература.

# 581
mari_anka, мога да намеря координати, но те съветвам да говориш с Оля по този въпрос.Тя има какво да ти каже.Имам нещо предвид.Ще ти свърши по добра работа.
Само ще направя доуточнение по темата. Става въпрос за слуховата преработка, терапията която се препоръчва и семинар за родители. Очакваме водещия специалист на Англия в тази област. Може да се свържете на лични за да не разводняваме темата. На тези които се интересуват мога да изпратя допълнителна информация след като уточним с него датата, зала,  капацитет.

# 582
изд. Софи - Р 2007г.

Оля от къде можем да намерим тази книга? Търсих да си я поръчам онлайн но не намерих нищо

# 583
  • София
http://psychological.wordpress.com/2008/01/15/%D0%9F%D0%BE%D0%BA … 0%B0%D0%BD%D0%B0/

Много скоро излезе.Разбрах, че цената е 12 лв.Много е харесала на нашата психоложка от детската градина.Може би скоро ще я пуснат по книжарниците.sisi_2205, вие как сте?

# 584
изд. Софи - Р 2007г.
Оля от къде можем да намерим тази книга? Търсих да си я поръчам онлайн но не намерих нищо
Вижте в книжарниците на Соф. Университет!

Общи условия

Активация на акаунт