Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 87
Здравейте.
Обръщам се към вас с молба за помощ и съвет. Детето ми след няколко дни ще стане на 1г. и 9м. От около два месеца започна да върти очичките, като си подбира местата, на които да го прави - предпочита места с геометрична форма като плочки, пейки, огради. Ходихме на невролог и ни казаха, че това въртене е от аутистичния спектър. Преди това го водихме на очен лекар, казаха ни, че има лек диоптър, който е съвсем нормален и характерен за възрастта. Очни дъна не са гледани, защото детето е малко и абсолютно не съдейства за направата на подробен преглед.
Та, казаха ни това на основата на въртенето на очите, също и на това, че като се попита детето "Къде е мама или тати?", не ни посочва. Не образувал кратки изречения (а трябвало, макар че по принцип съм говорила с много майки на момчета и повечето от тях казват, че масово момчетата проговарят около 3 г. възраст), не махал за "чао", не имитирал животни, не се включвал в интеракция.
По принцип играчките не са му особено интересни, вниманието му не се задържа за дълго.
Обаче пък казва "мама, баба, деде, айде, кака" и си плямпа някакви си детски неща. Дава ръчичка за "здрасти", имитира кокошка, пате и магаре. Не му пречат много хора на едно мясро, светлини или различни маршрути, абсолютно адекватно дете е. Няма празен поглед и гледа в очите. Обръща се на име (понякога не, но все пак и други деца са така), комуникира с непознати, усмихва се, смяна на обстановка не го притеснява...
Не знам дали сама не се опитвам да убедя себе си, че не е аутист, за това търся адекватен съвет и помощ. Честно казано единственото, което ме притеснява е това въртене на очичките. И като му кажа "не", започва да се смее и започва още повече да ги върти, подсмихвайки се. Дали е игра? На някой случвало ли му се е подобно нещо?
Не е диагностициран официално като аутист, защото бил малък още.
Обаче аз нямам капчица спокойствие и искам да знам, не мога само да се вглеждам и да търся неща у него, защото нали знаете, че го има и момента с внушението - като търсиш и се вглеждаш - намираш.
Просто искам яснота за детето си, за да се започне веднага работа с него.
Знаете ли такива малки деца къде ги диагностицират ако евентуално наистина има нещо? Къде да отида за адекватно мнение?
Благодаря предварително и се извинявам за дългия пост.

Последна редакция: чт, 27 юни 2019, 16:03 от Galina1984

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 392
Здравейте, братът на моя приятелка е аутист. Много хубаво детенце.
Може би прибързвате със заключенията, а може би - не. Погледнете тази статия: https://www.noviteroditeli.bg/zdrave-zaedno/vsichki-vzrasti/9-ra … riznaka-na-autizm
Нещата, които описвате не ми приличат на признаци. Въртенето на очичките от колко време го прави? Дали просто не е открил тази нова "екстра" и не експериментира с тялото си? На тази възраст доста неща са им интересни.
Във форума има цяла тема : https://www.bg-mamma.com/?topic=1109277 , всъщност около 31 теми за аутизма, може би ще са ви полезни.
Не бързайте да се шашкате. Имаше една клиника, в която правят изследване, но детенцето трябва да е на минимум 2 години -  http://www.autism-bg.info/content.php?6-Who-we-are ; погледнете тук, дано не се сметне за реклама.

# 2
 • Мнения: 87
Благодаря за мнението и съветите.
Знам, че има теми за аутизъм, но умишлено не ги чета, за момента не съм надвила страха си.
Силно се надявам да прибързвам и да си внушавам. Въртенето на очичките е от около 2 месеца.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 200
Бих ви посъветвала да се консултирате с поне още един специалист, а може и повече, преди да започнете да се шашкате. Разбирам притесненията ви, надявам се да е нещо моментно!

# 4
 • Мнения: 87
scorpita, благодаря много. Надявам се да ми дадат потребителит на форума адекватни съвети къде ще е най-добре да го заведем.
Поздрави!

# 5
 • Мнения: 347
Запишете час в клиника Свети Никола в София- детска прихиатрия, но се чака с месеци.

# 6
 • Мнения: 87
Запишете час в клиника Свети Никола в София- детска прихиатрия, но се чака с месеци.
Много благодаря!
Ами ще чакаме, няма как...но поне да знаем със сигурност.

# 7
 • Мнения: 63
Всяко едно дете се ражда по различен начин, ако имащ късмет имаш ако не ще страдаш, съжелявам Sad

# 8
 • София
 • Мнения: 4 133
Аз за това нещо с очите бих направила ЕЕГ,за да изключа епилепсия.Има и такава без припадъци.Наистина детето е малко да се каже дали е аутист,но закъснява с говорното развитие (и моят проговори доста късно,но още на годинка и 5 месеца ми казаха,че е възможно да е от спектъра,като донякъде са прави).С моят син от години работим,води се със СОП ,другата седмица ще влезем в Св.Никола (след като през годините минахме навсякъде и отхвърлихме безброй диагнози), забелязах че голяма част от нещата ги израства,но на тяхно място идват нови и тъй до безкрай.Казват ми ,че в пубертета всичко ще отшуми, затова съм стиснала здраво зъби и продължаваме работата със съответните специалисти.Изчакайте да мине малко време и ако няма подобрение си запишете час за Св.Никола-аз лично чаках 5 месеца.

# 9
 • Terra incognita
 • Мнения: 4 113
Аз, доколкото знам, диагноза аутизъм не се поставя на толкова малко дете.
Да, това за еег не е лошо като идея. След и по време на такова въртене адекватен ли е?

# 10
 • Мнения: 87
ЕЕГ му е правиха преди месец и половина. Няма епилепсия.
Въртенето на очите го контролира според мен, защото, както писах в първия пост, си подбира къде да се върти.
Елислава, желая ви късмет и дано наистина отмине през пубертета всичко!

# 11
 • Мнения: 53
Здравей,  мила майче! Преминахме през нещо подобно, но на друга възраст и От друг характер, слава на Бога се оказа безобидно и вече отдавна е зад гърба ни. Знам отлично как се чувстваш, но не се поддавай на паниката. Това, което според мен говори против тежки диагнози , е че детето реагира когато му кажеш "не"! И то реагира ответно - ти сама си обяснила - смее се и продължава да върти очи, което говори за пълен и абсолютен контрол над действието си. Именно това според мен трябва да те успокоява! При аутизма подобна реакция не би имало. От сърце желая всичко да мине, да се успокоиш и да ре радваш на детето си!

# 12
 • Мнения: 87
Divaso, благодаря много за думите! Дано наистина сте права и всичко да е наред!

# 13
 • София
 • Мнения: 285
И моето дете въртеше по едно време очите и се смееше, беше му интересно, прави го известно време, но престана, като спрях да му обръщам внимание.

# 14
 • Мнения: 546
Нищо притеснително не виждам в поведението на детето, но не съм лекар все пак.
Първо щом го прави на определени места, както казваш, го контролира. Щом го свързваш с геометрични форми, възможно е да не успява добре да се фокусира върху тях?
Второ, твърде възможно е да му е станало навик, да е игра. Още повече щом се смее, дори това е най-вероятното според мен.
Трето, описаното поведение е напълно нормално за възрастта на детето (думичките, имитациите, общуването)...
Иначе дъщеря ми е правила странни неща на тази възраст...едното беше скърцане със зъби, придружено с треперене, като тик й беше станало. Звучи страшно, но не се оказа нищо сериозно, правеше го сигурно в продължение на година. Събираше очите по едно време, но това май всички деца го правят...
Ако все пак се притеснявайте, потърсете още мнения. Диагноза "аутизъм" доколкото знам се поставя на около 3 годишна възраст най-рано.

Общи условия

Активация на акаунт