Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Мнения: 88
Моят син също скърца със зъби, но е периодично, т.е. започва и спира, обикновено е свързано с растежа на ново зъбче.
Колкото до треперенето - той също го прави, особено когато е щастлив или се радва на някой, едно такова като стягане е, тресе се целия, усмихнат същевременно и тупа и с крачетата даже бързо-бързо.
Благодаря и на вас за отделеното време и положителното мнение!

И моето дете въртеше по едно време очите и се смееше, беше му интересно, прави го известно време, но престана, като спрях да му обръщам внимание.
Спомняте ли си горе-долу колко време продължи това въртене? То най-много ме притеснява...
Благодаря!

Всяко едно дете се ражда по различен начин, ако имащ късмет имаш ако не ще страдаш, съжелявам Sad
Уви, за съжаление...

Последна редакция: пт, 28 юни 2019, 09:34 от AnMary

# 16
 • София
 • Мнения: 288
И моето дете въртеше по едно време очите и се смееше, беше му интересно, прави го известно време, но престана, като спрях да му обръщам внимание.
Спомняте ли си горе-долу колко време продължи това въртене? То най-много ме притеснява...
Благодаря!

Всяко едно дете се ражда по различен начин, ако имащ късмет имаш ако не ще страдаш, съжелявам Sad
Уви, за съжаление...

Не си спомням точно, но беше доста и аз го намирах за странно, но отмина, явно му е било интересно. Като му кажех да не го прави се смееше и почваше още повече да върти очи нарочно.

Последна редакция: пт, 28 юни 2019, 00:28 от zverino

# 17
 • Мнения: 4 402
Без да съм специалист не виждам нещо тревожно в поведението и развитието на детето Ви. Всяко дете се развива различно в рамките на някакъв стандарт все пак. Голямото отклонение вече е тревожно. Дъщеря ми проговори на 3г и 9м фразеологично. Изоставането й беше твърде голямо дори за дете от институция, наваксването твърде бавно. Имало е съмнения дори за лекостепенна наследствена олигофрения (осиновена е). Нищо подобно няма и не е имало. Оказа се - дислексия. Вече е на 9. Учи в добро училище и се справя макар и малко по-бавно от другите. Нормално дете, което си играе да си събира очите. Ами не е красива гледка, но го прави нарочно, точно, за да привлече вниманието с това.
Синът ми е на 5г. Дете, което проговори много рано. На възрастта на Вашето вече можеше да води разговори със сложни изречения. Никога не е правил "боц", "чао" не е имитирал животни и т.н типичните бебешки неща. За сега не виждам нещо тревожно в развитието му, освен факта, че и той като кака си закъснява с оцветяването и рисуването, което би могло и да е симптом на засегнато математическо мислене. От друга страна  е супер адекватно и ориентирано дете, така че може и наистина да е по-скоро недобре развита фина моторика, която така или иначе при момчетата се развива по-късно.
Нормално е детето да не се обръща винаги при повикване. Все пак децата също си имат неща, които ги занимават и моменти, в които не искат да бъдат безпокоени. Играят, привличат вниманието ви по различен начин. И не всяко е склонно да бъде артист - направи това, покажи онова. Ами ако му се струва глупаво това, което искат от него? За проговарянето много зависи средата, колкото повече говорите вие, толкова по-бързо ще усвои езика. Ако гледа тв на чужд език това също забавя. Вниманието - колко да се задържи на тази възраст - 5-10 минути макс.

Последна редакция: пт, 28 юни 2019, 13:23 от Mama Ru

# 18
 • София
 • Мнения: 288
Много е малко детето още, моето по едно време и се въртеше в кръг и пак се хилеше, пак ми се виждаше странно, но и това спря да прави. На година и девет месеца също нито махаше за чао, нито целувки е давал, нито животни е имитирал, нито нищо, само мама и айде казваше. Почна да проговаря на 2 год и 6 месеца някъде лека полека. Развивайте фината моторика активно, тя е тясно свързана с говора.

Последна редакция: пт, 28 юни 2019, 07:34 от zverino

# 19
 • Мнения: 88
Много Ви благодаря, zverino, mama Ru!

# 20
 • Мнения: 8 016
Благодаря за мнението и съветите.
Знам, че има теми за аутизъм, но умишлено не ги чета, за момента не съм надвила страха си.
Силно се надявам да прибързвам и да си внушавам. Въртенето на очичките е от около 2 месеца.

Заравянето на главата в пясъка не помага. Дори пречи. Не на вас , за съжаление пречи на детето. Вие се страхувате да си причините дискомфорт но в това време детето ви явно има нужда от  действия. То има нужда от спешни мерки . В бг.мамма няма лекари. От думи диагноза не се получава , има нужда от цялостна картина. Вие за момента искате успокоение без да си давате сметка че това е мечешка услуга. Вие нямате нужда от успокоението че на еди-кое си близко дете е правило така си N години , но пу-пу всичко се е разминало.  Примерно на  нас ни се размина , обаче след 5-6 години адски труд със специалисти ...както и с работа вкъщи  с детето и защото не си пазихме нервите. Година и девет месеца е точния момент за ранна диагностика на деца от спектъра. Това значи че има маркери за които се следи. По наше време това ставаше след третата година, което за нас беше забавяне. За всички деца от спектъра за онези години беше ненужно дори вредно забавяне.

На тази възраст от 1,9 г. лекарите казват какво виждат като поведение  и вероятно  то ще е че вашето дете е в спектъра ( не аутист , но с такива маркери. Дали е или не е ще стане ясно много по-късно )  ) Дали ще остане в спектъра  или ще излезе от тази графа , колкото и да ви е странно до голяма степен зависи от вас и от вашите адекватни и навременни реакции. В свети Никола ще ви кажат какво виждат а вие ще трябва да търсите специалисти терапевти да работите по проблемите му. Колкото по-рано започнете толкова по - добре. Точно затова влезте в тези теми. Понякога за диагностика се чака с месеци, не ги пропилявайте в очакване.
В тези теми за деца от спектъра  ( както и темата за труднопроговарящите,  макар че много деца  от спектъра нямат  речеви проблеми ) майките/бащите не се вайкат. Те  споделят проблеми, терапии , подходи, нови методи и хитринки как да се справим с този или друг проблем , какво можем да направим, да развием и т.н.

Последна редакция: пт, 28 юни 2019, 08:54 от _re_ge

# 21
 • Мнения: 504
Нашата история е съвсем друга,но ще ви я разкажа с цел,ако усещате че нещо му има на детето да не се отказвате докато не намерите точната диагноза,защото поставянето на точна диагноза е първата стъпка към правилното лечение.Каквото и да има,сега е момента да го коригирате и то е възможно с много усилия.
Дъщеря ми беше на 10м ,когато забелязах проблеми с дясното краче,първо няколко месеца се борих с педиатъра,че му има нещо на детето,тя казваше че му няма нищо.После почнах на своя глава да я водя на ортопеди,пак по същия начин,щяла да го израсте.Започнах да я водя на рехабилитация,а от там ме помолиха да с направя още една консултация с кенезотерапевт от педиатрията.Там заключиха,че щом ортопедите отричт за ортопедичен проблем,значи е неврологичен.Невролога постави диагноза ДЦП,направихме ЯМР ,видя се петно,невролога заключи ето вижда се петното това е със сигурност.На мен обаще цялата картинка не ми се връзваше,контактувала съм с деца с ДЦП,чела съм доста,да знам,че при всеки е различно,но имах вътрешно усещане ,че не е така.Никой не искаше да ми обясни на прост език разчитането на ЯМРто и аз започнах сама.Търсех литература,познати лекари в различни области,малко по малко стигнах до извода ,че трябва да изледвам вит.Б12.Започнах да питам лекарите дали да пускам,какво точно да пускам,отговора на повечето беше да не се занимавам с глупости и че това било нещо модерно.Една сутрин просто се събудих и реших ,че днес трябва да направя тази качка,намерих си информация какви други съпътстващи изледвания трябва да пусна и отидох в първата лаборатория.Там също ме сметнаха за луда,но след 2 дни излезнаха резултатите и те бяха ужасни.Дъщеря ми се оказа с доста голям дефицит на Б12.Намерих лекар ,който да и направи терапия,но той беше единствения ,който вярваше че това не е ДЦП и ,че всичките и проблеми идват от дефицита.С провежданео на терапията нещата започнаха рязко да се подобряват,както двигателно,така и умствено.Няколко месеца по-късно тя започна да прави едни кризи с крачето(да се схваща необичайно и от нищото да се влошава походката,а след определено време да се подобрява).Чак тогава и невролозите повярваха,че това не е ДЦП.Приеха ни в болница з аметаболтни и митохондриални изледвания.Метаболитните са в норма,митохондриалните все още ги чакаме.Към днешна дата нямаме диганоза,но с терапията от витамини и минерали,рехабилитация и контролни логопеди,тя към днешна дата е много добре.Човек,който не я познава няма да разбере,че има проблем,аз самата на моменти не го забелязвам.
От всичкия опит и ходене по специалисти бих ви съветвала да пуснете едни изледвания за Б12(с него се изледват и хомоцистейн,желязо,ЖСК,фолиева киселина,вит.Д,ретикулацити и ПКК),ако детето прави и подобие на тикове(примигване на очите,сякаш нещо го дразни) изледвайте и Б6.
Относно говоренето ходили сме при 3ма логопеди и 1 клиничен психолог и тримата са ми казвали ,че нормата за 2 г е да разпознава хора,предмети,може да не ги назовава,но да ги посочва.За говоренето е прости изречения(ало мамо,айде там,дай на мен,ей тук и тн.)

# 22
 • Мнения: 88
Благодаря!
Правих му изследване на вит. Б12 и вит. Д миналия месец, защото четох, че дефицитът им води до симптоми, подобни на аутизъм. Всичко е наред, даже са над нормата.
Наистина заравянето на главата в пясъка не е решение, знам го. Просто помолих за съвети и насоки. Знам, че тук не сме лекари, но все пак сме хора с различен опит и познания, преживявания също.
Още веднъж благодаря на отзовалите се. Със съпругът ми решихме да изчакаме два месеца и след това (ако няма промяна) да запазим час в св. Никола.

# 23
 • Враца
 • Мнения: 1
Здравейте, не знам дали мястото на въпроса ми е точно тук, но не намерих друго по-подходящо място да попитам, ако админ прецени нека изтрие постта.

Имам следното питане - преди няколко дни освидетелстваха дъщеря ми, която е на 8 г и 2 м с лека форма на умствена изостаналост и ни насочиха към ресурсен център по местоживеене. Бих искала да попитам полага ли се нещо на детето ми от социалните с такава диагноза, трябва ли да минава на телк и ако да какви са стъпките

Много ще бъда благодарна на всеки, който отдели от времето си да ми даде съвет. Хубав ден на всички.

# 24
 • Мнения: 374
https://m.bg-mamma.com/?topic=1060958
В първият пост има всичко което те интересува.Успех

# 25
 • Варна
 • Мнения: 200
Благодаря!
Правих му изследване на вит. Б12 и вит. Д миналия месец, защото четох, че дефицитът им води до симптоми, подобни на аутизъм. Всичко е наред, даже са над нормата.
Наистина заравянето на главата в пясъка не е решение, знам го. Просто помолих за съвети и насоки. Знам, че тук не сме лекари, но все пак сме хора с различен опит и познания, преживявания също.
Още веднъж благодаря на отзовалите се. Със съпругът ми решихме да изчакаме два месеца и след това (ако няма промяна) да запазим час в св. Никола.

Прочетох, че за час в тази болница се чака месеци наред - една дама беше споделила за 5 месеца... Аз бих запазила часа сега, пък ако нещата отшумят дотогава, ще го отменя.

# 26
 • London
 • Мнения: 1 699
Това с маршрути, хора, шумове и тн….. идват на по-късен етап, при нас след третата година се засилиха тези неща. Колкото по-умно става детето, добива реч и акъл с една дума толкова по-изявени стават тези неща. При вас е много рано изобщо да може да се каже дали ще се появят или няма.....За сметка на това никога не е въртял очи или правил нещо странно като да се хапе, блъска глава и прочие. Така че не знам защо всичко от този род все трябва да се свързва със спектъра, но определено на мен ми говори за неврологичен проблем и си иска проверка от невролог според мен.

# 27
 • Мнения: 88
Водихме го на невролог, че и в отделение ни приеха за пет дни, нали пътеката трябва да се източи. За тия пет дни му направиха ЕЕГ и кръвни изследвания още първия ден, после нищичко. Визитациите - пълен смях, пародия.
Та именно там се изказаха, че това въртене е от спектъра.
Иначе като цяло въртенето на очичките се редуцира доста, макар че все още го има. Детето е усмихнато, спокойно, от около седмица започна да се заиграва с връстниците си на парка, целува ги наред. Доста по-добре е. И всичко това (може би ще ме анатемосате, но ще споделя) след като го водихме няколко пъти при една баба да му бае.
Не вярвах в такива неща, признавам си, обаче разликата е съществена.
Дали е от спектъра...времето ще покаже.

# 28
 • London
 • Мнения: 1 699
А, те всичко свикнаха да наричат аутизъм, много често неща, които нямат връзка изобщо със състоянието. То основно засяга комуникацията, обсесиите, маниите, тесните интереси и тесногръдието. Само това да го има е достатъчно, както изобщо не е задължително да има каквито и да било други симптоми. Някой ходел на пръсти веднага аутизъм....ми може човека да има проблем с ходилата хах, моето дете например физически проблеми няма, като го гледаш не би казал никога, че нещо му има само по физиономия, движения и прочее. Та се изумявам на тия специалисти, отделно може да има някакъв очен проблем детето....всичко може. Успех!

# 29
 • Варна
 • Мнения: 59
Здравейте, бих искала и аз да споделя моя проблем с детето си в тази тема. В момента е на 1г и 11м. На 1г. И 7м.изкара гнойна ангина. До този момент се развиваше добре. Имитираше дейностите които правех в домакинството като да мете с метлата, да слага дрехи в пералня изпълняваше прости команди и познаваше доста от обкръжаващите предмети. Караше тротинетка и бутанка. След боледуването получи обриви, промяна в изпражнения запек и на моменти разстройство. Разбра се че не са алергии от кръвни тестове. Вече няма обриви но изхожданията си останаха нередовни.  Минахме през диети и смяна на млеката. Струва ми се че детето ми спря да се развива. Промени се. Не се заиграва с деца. Все още не говори. Спря да изпълнява команди. Просто не иска да  направи това за което го моля. Заведох го на море. Постоянно тича в някоя посока или става и тръгва на някъде и изобщо не мога да го спра. Своенравен е. Хили се и не му пука. На моменти се държи лигаво и отпуснато. Припява си нещо, ходи със странна походка като маршируване. Говори си нещо на бебешки. Понякога и на мен и на баща му ни говори и сочи но нищо не му разбираме. Има очен контакт но не маха за чао. Не се  вълнува и радва особено на брат си. Иначе мен ме търси и реве за мен и баща си. Качва стълби, има инстинкт за самосъхранение. Просто прави впечатление на диво и необуздано дете. Не се смущава от непознати и със нищо не мога да го стресна да спре или да ме послуша. Много често си събува и обува обувките. Разглеждаме книжка аз го питам къде е еди кое си а той понякога го сочи понякога не. Тръгвам нещо да обяснявам по книжката а той почва да говори на бебешки едновременно с мен и да си сочи нещо по нея. Изобщо не мога да го разбера. Ужасно ми е странен и неконтролируем. Пуснах изследване на фецес в Германия чрез Детокс център в Павлово по препоръка на специалист е от сдружение Всяка дума. От изследването излезе че детето има проблеми които водят до изоставане в развитието. Има висок хиснамин и зонулин и нисък серотонин. Сега предстои да ме консултират за нови изследвания за метаболитни проблеми и казаха че ще се налагат диети и прием на добавки. Резултатите се преглеждат от имунолог Екатерина Иванова Тодорова. Въпросът ми към вас е вие чували ли сте за това сдружение, дали са ва прав път за проблемите ми дали има връзка между черва и когнитивно развитие. Има ли друго дете  на което да са помогнали с този лечение. Не знам дали да им се довеля.Намирате ли за много странно поведението на детето ми? Има ли някой сходен проблем? Той иначе разбира някои неща. Ако е в настроение ми посочва някои предмети и хора. Но изобщо не повтаря думи от нас и няма осмислена думичка. Все по рядко подава предмет ако му го поискам и не мога да разбера проблема от инат ли е или има някакво отклонение. Отскоро му казвам като подавам да хапне' духни че е горещо' и му показах в началото. И той духа. Значи все нещо вдява. Но е много много своенравен и прави само каквото иска без за зачита норми. Ако му откажа или осуетя се тръшка и реве известно време и после се разсейва. А преди беше едно много любознателно и някак ро лесно управляемо дете. Сета дори не разбирам какво иска на моменти. Не се заглежда ро чужди играчки. Въпреки че сочи батути и надуваеми замъци като го заведа се дърпа и не иска да се качва. И люлки не обича. Само пързалки.

Общи условия

Активация на акаунт