Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 3

• 94 054
  • 866
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Имах съседка, чието дете почина в такъв дом - две години след постъпването си там.  Sad

Никой от семейството на детето не беше ходил в този дом през тези две години.Никой.Майката, дори не знаеше какво представлява домът в който живя и почина детето и.Когато докараха тялото  му - го изкъпа таткото, защото на нея и беше "тежко".Става въпрос за момиче на 20 и.......год.Какво повече да напиша  Cry

# 106
Винаги съм получавала потвърждение че когато бягаш от един проблем, той се уголемява и буквално те залива, подчинява целия ти живот. Тази твоя съседка не е избягала от проблема, а се е обрекла на него, защото цял живот ще я преследва. Мисля, че това важи за всички,които по една или друга причина са оставили децата си в дом. Наистина ме е жал за тях, но понякога трябва да изстрадаш много, за да разбереш кое е имало стойност и кое не.

# 107
# 108
  • Реъкйавик
Ще ви разкажа за исландските домове за аутиси.
След като се върнахме от българия  тази есен аз запо4нах на нова работа в "дом" за аутисти. Става въпрос за пълнолетни които живеят в апартаменти с вси4ките удобства които им се полагат имат и градина отпред да не говорим 4е отзад в двора имат и джакузи за общо ползване . в зградата живеят 6 4овека .
  П.С. а от това зубрене на психологията не ми остава време даже и да ви 4ета Wink

# 109
Фриг, разкажи как се държат тези аутисти, колко са големи, какво им е поведението, интеграцията...

Все си мисля за Гери като порасне как ще е... дали ще е самостоятелен човек Cry

# 110
  • sofia
Фриг, разкажи как се държат тези аутисти, колко са големи, какво им е поведението, интеграцията...

Все си мисля за Гери като порасне как ще е... дали ще е самостоятелен човек Cry

И на мен само това ми е в главата  newsm78. Сега са малки и някак си се грижим за тях, но после?

# 111
  • Реъкйавик
И на мен на последък това ми е в главата .
Аи какво да ви кажа по принцип външно си изглеждат нормално но всъщност те са много зле в такъв смисал 4е си имат вси4ки симптоми на аутизма + агресияата някои (те са само 6 4овека) правят гър4ове. Нямат желание за контаки с други хора , но пък ина4е донякъде се справят с много неща (ако разбират за какво им се говори )но ина4е не са самостоятелни. Аз съм от един месец там и все още съм нова и не ги познавам добре. По късно ще пиша пове4е ако ми остане време между у4илището и работата

Последна редакция: нд, 30 сеп 2007, 15:40 от ФРИГ

# 112
  • Реъкйавик
не се притесняваите за децата си ами говорете им  и се опитваите да ги вклю4вате в дом задълзения за да могат да се нау4ат навреме. Стимулираите ги да говорят
и наи ве4е оби4аите ги те не са дошли на този свят просто еи так , те са тук за да ни направят по добри и да ни нау4ат на истинският смисъл на живота. 

# 113
Постоянно говоря, много неща я карам да изпълнява, много неща разбира и тя, че като свърши нещо - вече няма и ако е кофичка, пликче, обелка трябва да се хвърли в боклука и сама казва  - "няма повче", свърши вече", бука"

Преди малко й повтарям да каже Мамо дай, а не само дай, поотделно ги казва, но в изречение не. А има думи, които ги прави в изречение като:
- аз сега ша дода/аз сега ще дойда/
- са кажа теби /ще ти кажа аз на тебе/
....

Игрива е, закачлива, любвеобилна, чувствителна... Тя не е типичен аутист, но много се притеснявам, мисля я за в бъдеще..

Видяхте ли ТОВА от вчера

# 114
Аз видях. Много сте хубави момичета.  bouquet

# 115
Здравейте,мили мои!Как не съм разбрала,че имаме нова тема...Ние утре сме на скенер и ми е много притеснено...с пълна упойка ли се прави на малки дечица...Ще изчета темата и пак ще се вклщча...Обичам ви!
Целувки на всички сладурковци! Heart Eyes

# 116
Здрасти, Габи! Успех!  bouquet

Марианка, благодаря ти    bouquet

# 117
  • София
Да ви питам вашите деца доколко се обличат сами. Моето дете е много зле, може да си събуе обувките и да си съблече якето. Знам, че децата имат различен темп, но все пак трябва нещо да й покажа. Сега чета книгата на lovaas, и там пише за уменията за обличане и самообслужване.

# 118
Моето неможе още да се облича, но да се съблича се оправя с панталоните, обувките, чорапите и горнището на анцунга - то е като яке всъщтност. Тениските/блузките неможе да сваля още.
За обличането - и аз немога да го облека, какво остава той сам да се облече  Joy
Може обаче да си издърпа нагоре гащите след тоалетна. Като пикае прав се опикава и затова го карам да сяда на тоалетната  Embarassed
Габи  wavey
Липсваше ни  Hug

ФРИГ, твоето момченце вече излезе ли официално от спектъра?
Аз все ще те питам - нещо друго освен терапия/беше писала за АБА/ правили ли сте?

А аз да ви кажа, вече почвам да се "карам" на малкия батко да млъкне  Joy такова плямпало е станал... Почти нищо не му се разбира ама говори, ли говори.... Crazy Немога да разбера на мен ли говори обаче  newsm78 Ама голямо говорене го е нападнало - много бързо и неразбираемо. Когато иска да ни каже нещо обикновенно го прави бавно и го разбираме, но напоследък някакви скрити сили намира Mr. Green да ги говори като играе.
Това с говоренето  и започването да си играе "на уж" имам чувството че започна долу горе по едно и също време. Сега си давам сметка, че малко преди това сложихме филтри на питейната вода у нас. НЕзнам има ли връзка, ама вече почвам да си внушавам какво ли не.
Иначе аз си го "детоксикирам" с чайчета и разни китайски "илачи" от повече от месец някъде. Може и това да влияе, знам ли вече...Или че расте, или че терапиите най-сетне почнаха да "работят" както трябва...
Ох, и страховете ни се засилиха много обаче, незнам това дали е хубаво или не.
С дрехите сме все още "на Вие". Този месец трябва да почнат да му "свалят" сетивността тактилната и аз съм ужасно притеснена.... начетох се на какви ли не ужасии за четкането и така се наплаших...
Иначе поне спи. Заспива около 22 напоследък и спи до около 7. Което за него си е направо геройство. Буди се само веднъж да се премести е леглото ми и пак заспива. Събуждането сутрин му е малко по-лесно напоследък. Почти няма сутрин да плаче като се събуди.
Следобедите спи около час./сам решава кога ще спи и си ляга и дремва/

# 119
  • Реъкйавик
Колгримур не е излязъл още от нетипи4ния аутизум .Тука се прави следващия тест преди запо4ване на у4илище т.е. догодина но дори и да излезем от тази група пак ще бъде в "интегрирана" паралелка или да обясна по някой предмети ще у4и с специален у4ител а по някой ще си бъде с класа. Ина4едо сега работиме с девелопментал терапефт по АБА ,тожа лято запо4нахме работа с логопед или по то4но за развитие на ре4та и донякъде сме големи късметлии застото логопедката е спезиализирала за работа с аутизъм ,от тази есен запо4ваме и с окупешън терапефт да работим които ще се занимава с финната моторика при нас е малко зле. Ние (ако имаме време ) в къщи 4ете ми с други работи се занимаваме но малкия си има интереси и му доставя удоволстви да нау4ава по нещо нво .Например като се прибираме от бг малкия се беше разговорил с една дама в самолета та и вика знаеш ли 4е езика на гърбатия кит е тежък колкото слон и 4е е наи големя бозаиник в света а тя гледа гледа и каза 4е за първи път 4ува .
Тигонел с много труд до някъде Христо се обли4а сам но много му е трудно с 4ораогащниците и 4орапите и никога не се запасва затова предпо4итам аз да го обли4ам въпреки 4е казват големите светила 4е трябвал сам да се обли4а
Габи-с с Христо миналата есен ходихме на кат скенер и му сложиха някаква упоика в дупето която го приспа но докато го прспи беше ужас и на мен сърцето ми се късаше ина4е няма страшно с скенера
Тук от 2 ве4ера гърмят по новините за някъкъв кинезитерапевт които лекувал аутизъм с масаж в смисъл 4е отварял нервните връзки на главата и на гърба и децата след това се променяли и ставали общителни гледали в о4ите и т.н.http://stanleyrosenberg.com/english

Последна редакция: вт, 02 окт 2007, 03:22 от ФРИГ

Общи условия

Активация на акаунт