Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 3

• 94 038
  • 866
  •   1
Отговори
# 480
  • София
  Шшшшшшшт. И на мен. Как говори за себе си момиченцето? Как нарича себе си?

Мириса на Аспергер идва като имаш звук.Задават му въпрос къде е Бразилия- детето повтаря Бразилия и посочва.Изгледах целия запис  и нито веднъж не го чух да каже "Ето Бразилия"Държи се точно като моят 5 г. диагностициран син.С тази разлика, че Мишо не знае местонахождението на страните, но пък реди сложни комбинаций от оригами, които са невъзможни за тати.Зрителната памет при повечето аутисти е феноменална.Но при  деца без ментален проблем автоматично излиза "ето" или "тук" при отговор на въпрос "къде".Децата с Аспергер доколкото съм чела не проговарят късно.
А 2 г. Евгени просто си е умник - не дей да скромничиш  Heart Eyes

# 481
  • София
  Шшшшшшшт. И на мен. Как говори за себе си момиченцето? Как нарича себе си?

Е, много ме шашнахте. Значи първо прочитам коментара ви, после кликвам и виждам едно дете, което много прилича на Дара и се държи по подобен начин. Честно в първия момент ме изби студена пот. Нямам претенции, че ще научи толкова страни, но се държи по подобен начин, а и 5-6 много бързо ще схване къде са. Когато открих, че така папагалски помни, не настоявах да го развива, а да осъзнава какво се случва около нея. Добре, че прочетох коментарите на майките в другата тема, че не намират отклонения в детето.

Последна редакция: нд, 09 дек 2007, 16:29 от TanyaMG

# 482
Съжалявам, Таня!
Нищо му намо но момиченцето, нито но твоето дете.
На мен ми има, работя над себе си.
Тук ме знаят какъв съм, а ти защо надникна?

# 483
  • София

Аз съм бивша tigonew и надничам тук. Не, че съм сигурна дали на моето му има или няма нещо. Обаче онова дете на 2 год. и малко, страно ми се видя да го вкарвате в категория. Защото само от едно кратко филмче не може да се определи, детето е малко, а и съм виждала доста деца да се държат по подобен начин, все пак още обикалям по градинките. Да, исках да кажа, че детето във филма прави едно и също, поне в няколко ситуации трябва да се види, за да се предполага нещо.  Всъщност няма значение, може да забравите постинга.

Последна редакция: нд, 09 дек 2007, 18:34 от TanyaMG

# 484
Taня, нали знаеш, че като си заведеш детето на доктор и те винаги му намират по някоя болест  Joy Та и ние сме така... това се казва професоинална обремененост  hahaha И аз мислено много деца които срещам диагностицирам  Embarassed Но истината е една - няма как да знем - без да понаваме добре детето какво му има или няма.
Но пък е хубаво да се знаят кои са тревожните признаци  - а колко е достатъчно за диагностициране никой не знае .... това е като тръшкането - всички деца се тръшкат. Ама при някои това е симптом на нещо, при други здравословен инат  Mr. Green

# 485
Няма нищо, Таня. Все пак не споделих в оная тема, а тук, дето сме си сродни души.
Някои аутисти имат страхотно сложни системи за запаметяване на любимите им неща.
Няма никакви шансове родителите на детето да четат тук. Но пък трябваше да помисля
и за други родители.
Съгласи се, че е шантаво да оттренираш така детенце, за което страните са най-вероятно
цвенти петна, като детайли от многокротно нареждан пъзел. Че и да го качиш на сайт,
и да се гордееш с това.

# 486
  • София
Съгласи се, че е шантаво да оттренираш така детенце, за което страните са най-вероятно
цвенти петна, като детайли от многокротно нареждан пъзел. Че и да го качиш на сайт,
и да се гордееш с това.

Да съгласа съм, че е странно. Но пък видях, че в това семейство картата е на централно място и си помислих, че те най-вероятно пътуват или имат професии свързани със страните. Много често децата са най-напреднали в области, близки до професиите на родителите. А също и родителите са горди, когато децата проявяват интерес към техните професии.

# 487
  • София, "Младост 3"
ТАня, не знам дали силната механична памет на тази възраст може да се уточни дали е характеристика или е симптом за проблем
принципно за мен нещо е проблем само ако е в комплект с др проблеми - това е моя извод
примерно - силна памет и липса на какъвто и да еинтерес към заобикалящия го свут /при дете/ - памет и интерес свързани само с определени неща...
аз никога само по едно нещо не мога да съдя дали детето има проблем или няма - защото нещата са много свързани - нещо може да изглежда проблем, а да се окаже специфика и може също така да се окаже че има много проблеми скрити зад всекидневие уж обичайно...

# 488
То че ми има нещо, има ми. Даже има една реклама на анимал планет в някяква северна страна,
деца събират някакви патета по улиците с фенери. После ги гледат в къщи и ги хранят с рибки.
Накрая ги пускат на брега на океан. През цялото време музикета е като звуци, издавани от китове.
Момиченцето стъпва с пръстите навътре, на пръстите си. И това ме тревожи.

# 489
На мен Лили ми изглежда абсолютно нормална. Гледах внимателно записа и на първите държави отговаря с 'here" -тук. После започва да си го спестява и само посочва държавите. А преди да посочи повтаря името на държавата,  но е по-скоро като потвърждение дали правилно е разбрала за какво я питат. Освен това се замисля на половината от държавите , а някои не успя да посочи. Което за мен означава , че не е съвсем "роботизирана". Освен това очният контакт е изключително добър. Друго ми направи впечатление, че няколко пъти родителите и казват различни държави едновременно и тя не блокира и не се изнервя, което е нетипично за дете с проблеми от спектъра.
В никакъв случай не може да се даде оценка за Лили само от този запис , но като четох темата ми направи много силно впечатление ето този пост.  Sad
Според мен това момченце-братът на Miracle girl, определено има проблем и е ужасно , че тя го нарича "доста глупав". Ужасно криво ми стана!  Cry Не знам защо го приемам толкова лично, но все едно го каза за сина ми. Аз все се надявам ,че "глупав" не е точното определение за нашите деца, независимо от дефицитите им.

# 490
  • София, "Младост 3"

Вълчо, всеки надниква от лошо, не от хубаво
дължа да ти кажа, че махленските клюкарки и не знаят кво е аутист, камо ли да чешат пръсти в такива теми

# 491
  • София
nadejda.v.l и на мен ми направи впечатление, че Лили мисли и добре си контактува с родителите. Аз може би трябва да прочета за Аспер, защото моето дете помни, но при възпроизвеждане не изглежда точно като Лили.
Ето какво ме е накарало да се замисля относно паметта й, но не е ставало дума за обсъждане до сега. Имаме една книжка с около 120 -140 страници стихотворения, почти без картинки. Дара /от около 2 г. и 7-8 месеца/  си има 10-тина любими стихчета и песни, и като й кажа намери това, тя започва да прелиства и отваря точно на него /а в книжката почти няма картинки и се чудя как ги познава/. Даже напосредък си правя експеримент и като кажа чети тя започва да казва първите 2-3 думи наизуст. Гледа няколко филмчета и ги знае и като текст, и като сцени, казва думата преди героя от филма, или казва коя сцена следва. И има някакво доверие във филмите, почти всичко, което съм успяла да я науча е защото е пренесено от филмите. Например исках да я науча да скача, правих се на майнуна, никакъв ефект. В един от филмите имаше скачащ заек и като започнахме да го имитираме се научи да скача. Но пък още много понятия за ориентация във времето и пространството не са й ясни и говори малко.

Последна редакция: пн, 10 дек 2007, 08:53 от TanyaMG

# 492
  • густо майна Филибето
.....Обаче онова дете на 2 год. и малко, странно ми се видя да го вкарвате в категория. Защото само от едно кратко филмче не може да се определи, детето е малко, а и съм виждала доста деца да се държат по подобен начин, все пак още обикалям по градинките. Да, исках да кажа, че детето във филма прави едно и също, поне в няколко ситуации трябва да се види, за да се предполага нещо. 
Честно да си кажа и аз се издразних на това. Ниe наистина сме си малко деформирани, няма как Embarassed Аз също вдигам паника за няма нищо - например попитах в темата за епилепсия за една проява на сина ми, която след по-внимателно наблюдение разбрах какво е, но там почти всички ми отговориха, че това е епилепсия. Та и ние така Laughing
Аз обяснявах за компютъра, защото си имам две годишно дете за сравнение, в никакъв случай не съм искала да се хваля.Щом детето има такава карта в къщи, значи някой я използва за нещо и това е провокирало интерес. Поведението си беше нормално, детето се радваше на похвалите, наблюдаваше реакцията на хората отсреща. Не съм много запозната с Аспегер, но нищо аутистично не видях в поведението. А за думите, които използва - на тази възраст речника е още ограничен, "Тук е.., това е..." е нещо на което учим проблемните си деца, другите не винаги го използват.
TanyaMG, не знам доколко успокоително ще ти прозвучи, че едва след като синът ми се роди и го наблюдавах през лупа, разбрах , че някои прояви при Наталия съвсем не са болестни, а като на здраво дете, но на фона на останалите бях решила, че и те са такива. Освен това интересите на децата - здрави или проблемни, са различни. Едни обичат песнички и стихчета, момчетата помнят марките на колите... и т.н.
nadejda.v.l, онзи постинг наистина е тревожен. Жалко, че не са усетили проблема.

Последна редакция: пн, 10 дек 2007, 10:05 от ljuboznatelna

# 493
  • София

Някой от вас виждал ли е дете с Аспергер?Аз съм виждала само по ТВ. И по точно в този филм.За съжаление тук е само като текст, но го имам на видеокасета.Много трудно си го набавих от човек работещ в БТВ.Записа е лош, но на него добре се вижда и чува детенце на възрастта на момиченцето от клипчето.Детето има подобно поведение и показва с пръстчета азбуката без никой да го е учил на нея.Напоследък изчетох някои неща за Аспергер и може би съм повлияна от прочетеното.Има доста разлика между Аспергер и Канер синдром.На мен Лили ми напомня детето от филма на Гена Трайкова.Моят син също има подобно поведение, когато показва нещо познато.Търси одобрение по същия начин, подскача по същия начин, радва се по същия начин, гледа в очите по същия начин - когато се чувства сигурен и го питам рутинни и познати му неща.Когато го питам нещо ново си блее в пространството и трудно му задържам погледа.Само, че той е на 5 г. и е работено с него много - за 5г. дете е странен, ако беше на 3г. щеше да е сладък.Не си позволих да изкажа мнението си в другата тема, а тук сред свои, както каза Вълчо.Далече съм от мисълта да поставям някому диагнози - исках да си изкажа мнението, но  сега съжалявам.А и не може всички да мислим еднакво - аз съм си родител с увреждане  Cry няма начин да не се вглеждам по задълбочено във всеки детайл.Нося си кръста  ooooh!

# 494
  • густо майна Филибето
Спомням си този филм. Тогава не знаех нищо за аутизма. Спомням си и детето с пръстчетата - мисля, че нямаше 2г newsm78 Спомням си и Иво и тревогите на майка му свързани с училището. В това филмче само той е типичен Аспегер. Аз и по-горе написах - не изключвам и тази възможност , но единствено силната памет не мога да я свържа със заболяване.
Преди време гледах по телевизията филм за Глен Доман и неговият институт. Филма беше кратък и се разказваше за семейство, посветило се на обучението на трите си деца по системата на Доман. Децата са можели да четат на 4г, боравили са с числа, знаели са чужд език, свиреха на инструмент. Попитаха ги, вече студенти, до колко това им е било от полза. Казаха, че като деца наистина са минавали за гениални, но сега се чувстват като обикновени младежи, може би програмата им е помогнала с това, че в училище и института усвояват материала без особени усилия. Надявам се и Лили да е едно здраво дете с амбициозни родители.

Общи условия

Активация на акаунт