Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 3

• 93 932
  • 866
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте, мами и татковци, здравейте и вие, които им помагате в нелеката битка за техните деца,
   Първо искам да ви поздравя за мъжеството, с което посрещате трудностите и да ви пожелая много успехи и постижения!
   Имам дъщеричка на 2 г. и 10 м. със синдром на Даун, Гери, и пиша в темата за синдром на Даун, но понякога чета и във вашата тема. Напоследък се опитвам да прилагам методи на поведенческата терапия спрямо Гери, ползвайки едно ръководство за работа за деца с аутизъм. Прочетох за музикотерапията на Томатис и си мисля, че би могла да подпомогне проговарянето при нея. Тя казва засега стотина думи, но с доста изопачено произнасяне, почти не прави изречения, освен най-елементарни от две думи, едната от които „дай”. Въпросът ми към вас е: знаете ли къде най-близо до България се прилага такава терапия? Бих я завела, ако се окаже, че ще е от полза за нея.
   Още веднъж ви пожелавам много здраве, много радостни мигове с вашите деца и много успехи!

# 616
olia, тази позиция ни е отдавна известна. Всеки има право да вярва в каквото си иска, но така трябва да има право и да избира дали да се ваксинира или не.
Любознателна, права си че всеки има право да вярва, но е и факт че си вярва в което си поиска! Но във форума всеки също има право да пише каквото си иска и това че другите го интерпретират от тяхната си камбанария е техен проблем! Не пускам просто така постинги, а поглед към информация която съществува - нали разбираш, че хората не могат да се контролират какво да мислят. В предишни мои мнения публикувани за специалните храни
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=146360.msg3106670#msg310667
ти пак ги четеше според своите си разбирания. и в това няма лошо, родителите сами си избират пътя, терапията, да спазват диети или да хелират детето си! За това е и различната информация, но някъде да четеш сега или в предното  да казвам – ваксинирайте си детето!
Или не спазвайте диета !

# 617
Мисля , че Любознателна не твърди изобщо такова нещо. Просто изразява и моето и на много други хора мнение , че всеки ТРЯБВА да има право на избор. Особено за ваксините , а не да те задължават да правиш нещо с риск да увредиш детето си и да носиш после цялата отговорност за това.

olia, тази позиция ни е отдавна известна. Всеки има право да вярва в каквото си иска, но така трябва да има право и да избира дали да се ваксинира или не.
ти пак ги четеше според своите си разбирания. и в това няма лошо, родителите сами си избират пътя, терапията, да спазват диети или да хелират детето си! За това е и различната информация, но някъде да четеш сега или в предното  да казвам – ваксинирайте си детето!
Или не спазвайте диета !

Оля, не мисля че Любознателна те обвинява в такова нещо, но сега като го казваш се замислям , че наистина създаваш малко впечатление , че си по-скоро противник на биомедицинския подход и диетата  newsm78. Може би греша, но просто  информацията, която предоставяш е винаги по-скоро опровергаваща ефекта от тях. А не бих казала , че липсват данни от родители, които твърдят , че диетата е променила децата им в положителна посока. Поне аз съм прочела много такива.

Последна редакция: пт, 01 фев 2008, 22:04 от nadejda.v.l

# 618
Еййй, мамчетаааа...

Мисля , че Любознателна не твърди изобщо такова нещо. Просто изразява и моето и на много други хора мнение , че всеки ТРЯБВА да има право на избор. Особено за ваксините , а не да те задължават да правиш нещо с риск да увредиш детето си и да носиш после цялата отговорност за това.

Оля, не мисля че Любознателна те обвинява в такова нещо,...

Peace Peace Peace

xelaa , поздрави на твоята принцеса Гери от моята принцеса Гери, да я гушнеш силно и целунеш от нас!!! Hug Hug Hug Heart Eyes

Като се заговорихме за ваксините, се сетих, че джипи-то искаше да попитам невроложката относно ваксините, които предстоят за 7 годишни дали да се правят на Гери или дали биха й се отразили кофти.. а аз забравих, уж се сетих по време на срещата..

# 619
  • густо майна Филибето
olia, без значение е коя страна поддържаш, сигурна съм, че и други са на твоето мнение, в което няма нищо лошо, но не разбирам защо в някои постинги си достатъчно изчерпателна и полезна, а когато стане въпрос за ваксини и диета, изпляскваш някакъв линк на чужд език (не сме всички полиглоти), без никакви обяснения. За онези линкове, които пусна - четях, да, с електронен преводач и то на руски, от тази каша което разбрах беше, че искат да ми предложат да си купя нещо. А пояснението ти за консултацията с лекар - от лекар до лекар има голяма разлика, и е много важно дали не е предубеден. Моето джипи преди 3г беше на едно мнение за ваксините, сега нещо е разколебан ...Не съм му влияла по никакъв начин, а и не мога  Wink Факт е , че ги слагам на сина си без особено притеснение, защото не е показал Никаква реакция. Но е факт и че след една ваксина дъщеря ми рязко си влоши състоянието. Факт е, че диетата ми успокои детето, но е факт и че не получих очаквания резултат. Аз споделям лично мнение и личен опит, а начинът , по който ти поднасяш информацията , на фона на другите ти постинги, е малко странен.

# 620
  • София
Мисля, че подхода на Оля е полезен, просто показва другата гледна точка. Сигурна съм, че няма време да спори за диетата или ваксините, а и всеки сам решава. За преводите има достатъчно майки, които предлагат помоща си.
За диетата обаче, мисля че беше подвеждащо, в началото когато четях, че с 2 седмици диета сте постигнал резултати, каквито с 1-2 години работа с терапевт не сте видели. Не визирам никой конкретно, просто такова беше общото настроение. А форума все пак е за лечение и е възможно някоя майка да се подведе и да не направи друго за детето си, или да чака с години на диетата.
В крайна сметка Оля е достатъчно уважаван специалист и лично ангажиран. Също е показала, че се интересува от новостите и е отворена да ги организира в БГ. За мен е полезно, ако някъде се увличаме твърде много, така с един линк да ни покаже. Не е нужно Оля да спори и да разяснява, така както сме намерили инфо против ваксините, ако иска някои да се поинтересува и за ползите и всеки решава.

Последна редакция: сб, 02 фев 2008, 11:29 от TanyaMG

# 621
  • София
Аз добре познавам позицията на Оля относно диетата.Но не от постингите и, а от разговори очи в очи.Никъде тук не видях тя да е изказала мнение за или против диета и ваксиниране - не е длъжна.Но, професията и е тясно свързана с аутизма и преди всичко тя е една от нас, майка на дете със СОП.Чете, обучава се и търси алтернативи за справяне с проблемите от спектъра.Така както и аз, и много от вас попада на нещо интересно според нея и смята, че на някой друг ще му е полезно.Не е длъжна да превежда, така както и Деси не е длъжна да превежда чуждоезичните линкове, които поства.Не смятате ли, че не е необходимо да се нападат и без това малкото специалисти пишещи тук  Confused.Единственното нещо, което Оля упорито препоръчва е с децата ни да се работи.Някой да има нещо против това?

И да, относно диетата аз поведох хорото и много емоционално изказвах мнението си.Вероятно подведох много от вас и искрено се извинявам. Embarassed.

# 622

За диетата обаче, мисля че беше подвеждащо, в началото когато четях, че с 2 седмици диета сте постигнал резултати, каквито с 1-2 години работа с терапевт не сте видели. Не визирам никой конкретно, просто такова беше общото настроение. А форума все пак е за лечение и е възможно някоя майка да се подведе и да не направи друго за детето си, или да чака с години на диетата.
Не знам какво подвеждащо може да има в такива мнения от първа ръка от родители, които сме го видели с очите си.
А и като гледам колко "много" родители сме се подвели по това, както казваш "общо настроение" за ползата от диетата....  Wink

Понеже имах щастието да се запозная с родители на  по-големи аутисти, когато посещавах "Центъра за  лица с проблеми от аутистичния спектър" , бях притеснена от това което ми казваха, че с много години работа със специалист, много от постигнатите с много труд резултати в крайна сметка в един момент и настъпва регрес.
За мен простата истина е , че двете неща са абсолютно свързани. Диетата прави детето по-съзнателно и готово да приеме информацията от хората , които трябва да работят наистина интензивно с него. И съм убедена, че без диета постигнатите резултати могат да бъдат доста нетрайни с връщане назад. На 29.01 направихме 3г. от както синът ми е на диета и върви бавно напред, но за радост за сега без периоди на регрес. Разбира се с много работа. Виждам обаче деца , които се влошават нарушавайки диетата.

Пиша всичко това за да се знаят наистина и двете страни и пак опираме до правото на избор. Има още един тънък момент , който е много важен. Когато един "прост" родител като мен каже нещо, то просто е субективно мнение. Когато обаче"специалист" предостави някаква информация на нея вече се гледа с друго око , защото се предполага, че той повече знае.  И знаете ли кое е ужасно подвеждащо , като отидеш при "специалист" и той не ти оставя право на избор, а ти казва:"Не не започвайте диетата, не е доказан ефекта и!",  или ако я прилагате:"Спрете я!"Както това се случва в "Св. Никола" например.
 Ето това е вече престъпно към децата, че родителите не получават нужната подкрепа в и без това трудния път да изберат как да помогнат на детето си.

Катина , не мисля че си подвела някой. Явно тогава нещата си ги видяла такива и това е истината. Имало е голям напредък  и за наша радост си го споделила с нас!  Hug Мисля , че си писала достатъчно за това как без работа с детето не може да се постигне много.

# 623
  • София
Не знам какво подвеждащо може да има в такива мнения от първа ръка от родители, които сме го видели с очите си.
А и като гледам колко "много" родители сме се подвели по това, както казваш "общо настроение" за ползата от диетата....  Wink

Понеже имах щастието да се запозная с родители на  по-големи аутисти, когато посещавах "Центъра за  лица с проблеми от аутистичния спектър" , бях притеснена от това което ми казваха, че с много години работа със специалист, много от постигнатите с много труд резултати в крайна сметка в един момент и настъпва регрес.

Само, че после общото мнение за диетата се промени или голям процент от хората видяха, че не е панацея. Но мненията се разпръснаха в различни теми и ако нов потребител прочете темата за диетата, няма да получи достоверно инфо.

Също съм сигурна, че регреса при по-големите деца настъпва от средата. Най-рисковите моменти са 1-ви клас,  4-ти клас и 7-ми клас, когато средата не е съобразена с детето или подигравките и дискомфорта в училище вземе превес е нормално да има връщане назад. Ако не се намери оптималната среда за дете с проблеми, единици ще преминават напред.

И защо поставяш по съмнение съветите на всички специалистите? Част от тях са хора, които наистина харесват работата си и търсят новостите, имат много повече знания и опит. Аз винаги преценявам и специалиста като професионалист, отношението му към децата и към моето. Може би мнението ми е малко пристрастно, защото познавам Оля, а също другите логопеди в ранна възраст и знам, че се отнасят с желание за помощ и уважение към децата ни.

# 624
Само, че после общото мнение за диетата се промени или голям процент от хората видяха, че не е панацея. Но мненията се разпръснаха в различни теми и ако нов потребител прочете темата за диетата, няма да получи достоверно инфо.
И защо поставяш по съмнение съветите на всички специалистите?

Не поставям под съмнение съветите на всички специалисти! Говоря само за диетата. Не може човек , койта не беше чувал за диетата, да ме съветва че няма ефект и да я спра  само защото не бил доказан ефекта и и не било влязло в учебниците при положение , че аз виждам с очите си как се променя детето ми. Естествено, че не е панацея , както и нищо друго. Защото винаги добрият резултат е съвкупност от много фактори. Но когато си разколебан и подсъзнателно си търсиш оправданиеза да не започнеш диетата(защото наистина е трудно), която би могла да помогне на детето ти, едно такова мнение на лекар е винаги добре дошло.

А на хората, които работят със сина ми не знам какво да кажа освен едно огромно БЛАГОДАРЯ!!! Те си знаят кои са и колко много са направили за него. Благодаря им за подкрепата, защото като се изморя от този "хранителен маратон" и ми иде да зарежа всичко те са хората, които ми дават силно рамо, за да не отиде на вятъра дългогодишния ни труд.  Flowers Bouquet

Последна редакция: сб, 02 фев 2008, 15:57 от nadejda.v.l

# 625
Мили майки!
Нямам идея да ви доказвам нещо или да стават спорове. Всеки извървява път в справянето си с проблема. Той зависи от много неща, дори от неговия личен ресурс и сила да приема и преминава през трудностите. Едно дете с проблем е огромна травма. Това е основната причина да пиша във форума. Много лесно мога да си сложа един ник или да ви пращам като гост примерно заяждащи неща. Разликата е ,че когато си учил и работиш нещо специално човек има различен поглед. Аз примерно не влизам в автофорум и да давам мнения там, защото идея си нямам от автомобил, освен да се возя. Нещо подобно обаче се случва с морето от информация което четете. Защото четенето е преди всичко разбиране. Затова се и сърдите и на колегите от св. Никола също. Ето и Любознателна казва, че ползва спец. ел. преводач. За Брайн Джим примерно пък се появи мнение че е арт терапия. Той най-малкото е това. Тожва че се ползва нещо за рисуване не означава че има арт момент. Това е много сложна мозъчна интеграция. Дори е чудесно обяснена в няколко книги на бг.
Аз съвсем умишлено копирам оригинали, защото всеки неясен превод дава редица езикови грешки. За диетите - това е световния център за изследване на аутизма и има много аргументирани мнения по въпроса. Против съм в смисъл - не съветвам родител да приеме на своя глава нещо такова. А по повод хелирането и живака само един пример - знаете ли за по-висока концентрация на аутизъм примерно в с. Куклен - знаете какъв завод има там/ комбинат за цветни метали/ там и водата която пият е с олово. А Кърджали? А замисляли ли сте се как се продават тези продукти в USA?

# 626
  • густо майна Филибето
Таня, струва ми се , че даже не си прочела всичко от това което съм превела (а не просто пуснала линк) за диетата Wink Естествено , че не е панацея, имаше даже таблица с проценти как се отразява на деца с различна възраст (а и състояние, защото нещата са много различни) А моето дете действително много се промени първите 2 седмици. За съжаление ефекта се загуби след време, и аз знам причината - при ПОВЕЧЕТО деца изключването на глутена и казеина съвсем не е достатъчно. На мен не ми стигнаха сили да се заема сериозно. А години да се поддържа диета без резултат е не само глупаво, а и невъзможно. Опитай поне 2 седмици ]и ще разбереш защо. Wink Аз също нямам време да споря.
Катина, разбира се, че никой не е длъжен да превежда, включително и аз. А Деси обяснява;-)Освен това нейните линкове носят информация за това какво може още да се направи, а не обратно.
Спирам, че го обърнах на махленска разправия Laughing
Рядко пиша в темата, защото вниманието ми е насочено към физическото състояние на детето и по-точно към предстоящите 5 (евентуално)операции #Crazy Ще имам възможност да ви споделя ка се отразяват кратките упойки на детето, защото доктора ме предупреди, че е по-добре 5 кратки, отколкото 1 дълга. Дългата (разбирай по-голяма доза) не може да се изхвърли от черния дроб Shocked

В последния момент виждам отговорая на Оля. За Куклен съм си задавала същия въпрос. Там наистина няма бум на аутизъм, логопедката ни работи в тамошен център на Каритас.

# 627
  • София
ljuboznatelna, признавам че много уважавам това, което правиш за форума, но не съм прочела всички линкове за диетата.  bouquet Важно е всеки да прави това, което счита за добре и да не ограничаваме различните мнения. Успех!

# 628
Тази диета май е ябълката на раздора за темата. Аз бих стигнала по далеч с изказването си, че по добре от нея е суровоядството, суровите плодове и зеленчуци са изкл богати на антиоксиданти, а ядките и кълновете са прекрасен източник на така важните аминокиселини и витамини.
Само напред и нагоре, по всички възможни начини.

# 629
  • София
Не е точно диетата, а отношението към храната. От няколко аспекта - за нашите деца е важно да имат относително добра отделителна система и да нямат ясни дерматити. То и за всеки човек е важно да няма разстройство или запек и да не го сърби прекомерно кожата. Тези проблеми влияят на психиката и възприемането, но се отстраняват индивидуално за всяко дете.
Храната има и социален аспект на тази възраст - преди няколко дни срещаме дете, което черпи моето със Зрънчо. Нищо няма да й стане ако си вземе 2-3, но се учи на общуване, поне в този случай трябва да избирам между вредния Зрънчо и общуването, за мен е по-важна социализацията. Много други примери мога да дам, как храната прави път към развитие на социални умения.
Иначе всеки разбира полезните храни по-различен начин, аз към суровоядството при децата имам резерви. Става въпрос за тежките храни - не бих дала на детето сурови червено цвекло, моркови, също кълнове от ечемик, но кълнове от люцерна може да опита. Но пък ако някое дете яде настъргано цвекло и се чувства добре, защо да не яде. Просто е индивидуално.

Общи условия

Активация на акаунт