Машина за хляб - 5 част

  • 64 086
  • 550
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 845
Моля за съвет: защо хлябът ми винаги се рони така? Като че ли напоследък - още повече! Дали зависи от брашното или има нещо друго? Може и да сте го обсъждали, sorry.
Моето мнение, като "голяма хлебопекарка" hahaha-майсторка на 2 хляба и един козунак е, че хляба, като е пресен винаги се троши. Аз пека вечер и на сутринта не пада нито една троха, когато го режа. Wink
От вчера си имам и вече ел.везна. Така става лесно Simple Smile, пък и е точна дозировката.
Аз също искам да покажа нещо направено от мен, но имам един дзвер на 11 годинки и само чака за изкарам хляба от машинката и го начопля  #Cussing out, но все някога ще го издебна photo

# 91
  • Мнения: 845
Първият ми успешен хляб: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=179759&photo=3
И първият ми козунак. Не го вплетох на плитка, понеже не знаех дали ще се получи. Следвашият път ще се постарая повече  Wink : http://www.snimka.bg/album.php?album_id=179759&photo=2

# 92
  • Мнения: 399
eti_31, по рецептата на Танита ли прави козунака? Става разкошен!
Но го направи плетен - така става на конци и е по-хубав на вид. Ще си позволя и един съвет, от опит: "изсипвам" тестото от машината върху обилно намазнена с олио повърхност - масата. После го деля на парчета, оформям на фитили и сплитам. Не слагам брашно изобщо, защото тестото е доста меко и лепкаво и поема брашно до "тухла". Така с олиото не се лепи по ръцете и се оформя много лесно.

# 93
  • Мнения: 12 379
eti_31, страхотно изглеждат душичките! Wink Браво! И аз с намазнени с олио ръце оформям плитките, с брашно не е удобно. Ако искаш козунака да не е много препечен, може да го сложиш на по-светла коричка, аз така правя, защото не го обичаме препечен.

# 94
  • Мнения: 845
Сисии-и на мен не ми хареса така изпечен, а уж го сложих на средното положение. Следващият път ще е на най-ниската степен на изпичане.
Детелина- http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=283.msg6297#msg6297

# 95
  • Мнения: 399
Пуснах ти на лични. Получи ли рецептата?

# 96
  • Мнения: 12 379
eti_31, даже и на най-слабо изпечената коричка може да е по-препечен, аз съм го вадила 4-5 мин. по-рано и е ок, не е суров, но ти ще прецениш! Wink

Мерси на всички, които се отзоваха за хляба с маслини.   bouquet Скоро пак ще опитам!

# 97
  • Мнения: 170
Да попитам и аз преди 2 дни си взех машина и в книжката пише , че трябва да се спазват точните пропорции , за течностите ясно , ама за брашното с кухненска везна ли да го меря  newsm78.?

# 98
  • София
  • Мнения: 2 130
Да попитам и аз преди 2 дни си взех машина и в книжката пише , че трябва да се спазват точните пропорции , за течностите ясно , ама за брашното с кухненска везна ли да го меря  newsm78.?

Виж в темата 1-2 страници назад. В отговор на други момичета, които скоро са си купили машинки, е разискван въпросът с меренето на продуктите...Има различни начини за справяне, но основно се налага да имаш идея каква консистенция тесто при дадена рецепта те води до желания резултат. Затова точното спазване на количествата от рецепти, особено преводни, рядко е гаранция за успех.

# 99
  • Мнения: 11 607
За меренето - купих си от домашни потреби една пласмасова мензура - чаша с разделения за брашно, течност, захар и още нещо. Струва 80ст. и ми върши хубава работа...Поне се ориентирам приблизително...

А Пина да не се загуби в Ориента?

# 100
  • Мнения: 11 743
Тука съм,тука съм!  Hug
На вълна ориенталска кухня при това,но скоро не съм месила  Embarassed
Скоро ще завъртя някое пиде,тъй де!

# 101
  • Мнения: 708
Здравейте момичета,
Искам да ви попитам къде в София мога да си купя Клатроник с две бъркалки . Аз съм от Ямбол и тук няма  #Cussing out ,а имам път към София. Благодаря ви.

# 102
  • София
  • Мнения: 2 130
Здравейте момичета,
Искам да ви попитам къде в София мога да си купя Клатроник с две бъркалки . Аз съм от Ямбол и тук няма  #Cussing out ,а имам път към София. Благодаря ви.

Когато си купувах машина - февруари т.г., исках Клатроник с две бъркалки, инокс. Свързах се тогава с вносителите, бяха от Пловдив, с офис на Кукленско шосе, не успяха да ми доставят обаче, прекратиха вноса преди да ми удовлетворят поръчката, а по-горе в тази тема някоя мама спомена, че складовете на Кукленско шосе вече не съществували...Като сложим към това и разпродажбата на БонАпети...подозирам (само подозирам), че може и да няма понастоящем внос на тази марка... Дано греша.

# 103
  • София
  • Мнения: 4 519
От 3 дни правя сладки охлюви по нова (за мен) рецепта. Получих я случайно, но се радва на небивал успех у дома и при свекърите. Работя на око, но пропорциите са горе долу това:

1. 2 яйца
2. 200 гр. кисело мляко
3. 50 мл.вода
4. 60 грама разтопено масло
5. 1 ч.л. сол
6. 5-6 с. л. с връх захар
7. 500-600 гр.брашно
8. 1 с.л. суха мая.

Пускам всичко да се меси на програма за тесто (1:20 мин) и гледам тестото в началото, защото може да е много лепкаво. Добавям брашно докато започне да се отлепва от стените, но внимавам да е меко тестото.
Оставям го да втаса, докато излезе от контейнера.
На намазана с олио маса премесвам и разделям тестото на 4 топки. Всяка топка правя на правоъгълна кора, като притискам с ръце, защото тестото не може да се точи. Не трябва да е много тънко, защото се къса. Намазвам със сладко или мармалад и навивам на руло. Рулото навивам на охлюв. Оставям да втаса около 30 минути - до удвояване на обема в тава постлана с хартия за печене. Пека на 180 градуса горен и долен реотан до зачервяване на кората.
4 такива охлюва почти запълват плитката тава на фурната.
Като ги извадя ги покривам с кърпа. Дори отвити остават меки поне 24 часа.

Много са вкусни, макар да нямат много вид.

# 104
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Моля за съвет: защо хлябът ми винаги се рони така? Като че ли напоследък - още повече! Дали зависи от брашното или има нещо друго? Може и да сте го обсъждали, sorry.

ако правиш хляба с прясно или кисело мляко  се рони.
аз го правя само с вода, без сухо или друго мляко и не се рони.

Общи условия

Активация на акаунт