Машина за хляб - 5 част

  • 64 047
  • 550
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 2 015
Ние също сме взимали от мелница - и бяло, и типово. Но най-доволна съм от брашното на Софимел. Пък и с бяло брашно ми става по-хубав хлябът. Коремчето на мъжа ми обаче се закръгля, та ще трябва да прибегна поне до типовото, ако не до съвсем черните брашна  Laughing Завиждам на ентусиазма на майсторката на тези черни хлебчета Димитрина   bouquet , но и съм твърде мързелива за правене на разни каши от семена а ла Мама Цоцоланка  Heart Eyes

# 226
  • Мнения: 3 373
Досега с хлябовете нямам несполучлив опит, но ще съм много благодарна, ако някой ми даде изпитана рецепта за козунак - искам да е достатъчно сладък, да става на конци, а ако се и топи в устатата... Laughing

Между другото с ето тази рецепта хлябът ми става най-вкусен:

10 кафени чаши брашно - 5 с типово и 5 с бяло брашно.
300 мл. течност - прясно мляко и вода, обикновено слагам 200 мл. мляко и 100 мл. вода, затоплени до стайна температура.
1,5 малка мерителна лъжичка сол/от тези към машината на Мулинекс - според посоченото отговаря на кафена лъжичка, но според мен е малко повече/
1,5 голяма мерителна лъжица захар/отново от тази към машината, би трябвало да отговаря на супена лъжица, но и тук според мен количеството е малко повече/.
3 суп.л. мазнина/олио, зехтин, масло, маргарин/
2 малки мерителни лъжички от тази на машината суха мая.

# 227
  • Мнения: 330
Момичета, искам да ви питам каква е разликата между суха активна мая и просто суха мая (ако има такава)? Активната тази за бърза програма ли е?  newsm78
Аз предпоследния хляб го правих със суха активна на нормала програма и като не се надигна нещо както трябва набързо обвиних маята... ама чак след като го направих видях, че е активна, та се чудя сега от маята ли беше или аз нещо съм объркала пропорциите.  Thinking
Всички други хлебчета си ми стават с нормална мая...

# 228
Козунак

200 мл. мляко /топло/
250 гр.масло
250 гр. захар
1200 гр. брашно
6 яйца /единият жълтък е за намазване/
1п мая /суха или прясна/
1 п ванилия
портокалова или лимонова кора

Правих го в събота и стана разкошен. Рецептата я имам от около 10 години и е безупречна, но предупреждавам: това е много тесто за месене в машинката за хляб. Моята я пуснах само на месене и втасване, но виеше много жално. Трябва да намалиш продуктите наполовина. Иначе става около 2кг. козунак и трябва огромна тава, за да бухне хубаво.
Пече се около 20 минути на долен реотан и след това около 40 минути на горен+долен.
Успех!

# 229
Козунак

200 мл. мляко /топло/
250 гр.масло
250 гр. захар
1200 гр. брашно
6 яйца /единият жълтък е за намазване/
1п мая /суха или прясна/
1 п ванилия
портокалова или лимонова кора

Правих го в събота и стана разкошен. Рецептата я имам от около 10 години и е безупречна, но предупреждавам: това е много тесто за месене в машинката за хляб. Моята я пуснах само на месене и втасване, но виеше много жално. Трябва да намалиш продуктите наполовина. Иначе става около 2кг. козунак и трябва огромна тава, за да бухне хубаво.
Пече се около 20 минути на долен реотан и след това около 40 минути на горен+долен.
Успех!
Да добавя  -половината масло се слага в тестото /разбито със захарта, млякото и яйцата/, останалата половина е за усукване на плитките и намазване на тавата. Стафидите, сушените плодове и ядките слагам накрая, като го плета.

# 230
  • Мнения: 3 373
Благодаря, луда мама  bouquet
Първият ми опит беше с почти същите продукти, но намалени наполовина - не знам защо не се получи  - всъщност май маята беше повече, а захарта по-малко.
Ще пробвам отново, като намаля наполовина продуктите, които си посочила, и ще го изпека във фурната. Дано този път се получи.

# 231
  • Мнения: 2 818
В момента правя първия си хляб... т.е. машината го прави  Grinning Засега изглежда добре и дори отива към добър резултат.
Имам питанка - машинката е на Мулинекс и при таблицата за времената - колко меси, втасва, пече има някакво "оставащо време" , ето пример:
време- 3.08
първо месене - 5мин
почивка - 5 мин
второ месене - 20 мин
първо втасване - 39 мин
трето месене - 10 сек
второ втасване - 25,50 мин
четвърто месене - 15 сек
трето втасване - 49.45 мин
печене 43 мин
оставащо време - 2ч46мин
поддържане на топлина - 1 час

Ще се радвам на разяснения  Grinning

# 232
  • Мнения: 3 373

Това не беше ли времето, когато се слагаха добавките newsm78
Когато се прибера, ще погледна в книжката, но имам някакъв спомен, че когато на екранчето се изпише времето, означено като "оставащо", всъщност това е времето за звуковия сигнал и съответно добавките.

# 233
  • Мнения: 2 818
Може и това да е Thinking Тогава започна да пиука, а аз не знам че това е сигнал и се чудя какво става... добре че прочетох за какво става въпрос тук Simple Smile

# 234
  • София
  • Мнения: 402
Привет момичета  Hug

Понеже сме решили да си купуваме машина за хляб (или поне аз  Laughing) та имам въпрос за това дали хабят много ток.
Гледам в рецептите, че горе-долу 3 часа си трябват за едно хлебче, та можете ли да ми кажете нещо по въпроса, дали харчат много ток  newsm78

Ще съм ви благодарна ако ми отгоеорите  Hug

# 235
  • София
  • Мнения: 10 213
verolina ,не знам колко точно ток харчи машината,но не съм забелязала да ми е вдигнала същественно сметката/а аз ги следя тия неща Laughing/.Оше повече,че през тези три часа машината не харчи постоянно много ток-през половината време тестото просто втасва вътре.

# 236
  • Мнения: 2 818
Програма свърши, а хляба изобщо не е доизпечен Sad Какво да го направя? Да му пусна още печене?

# 237
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 596
По какво съдиш, че не е изпечен?
Не гледай горната коричка, по принцип тя не се изпича колкото останалите.

# 238
  • София
  • Мнения: 10 213
Кое не е доизпечено?Ако е само горната кора-така пече машината,отгоре няма кора. Peace

# 239
  • Мнения: 2 818
Да де, ама то седи като съвсем сурово...
Пуснах му да пече още... Отстрани леко се е позапекло.

Общи условия

Активация на акаунт