НОЕМВРИйчето проходи, чуди се къде каква беля да стори!!!

• 10 849
  • 281
  •   1
Отговори
# 180
  Весе, много хубаво писмо   bouquet! Тук в Младост намерих списанието! Да ти го купя ли или ти вече си го намерила?
  Миме, Миме, тва са изгреви душко! Нали ставам сутрин да изпращам баткото за училище, та мога да им асе наслаждавам! Тази сутрин изгревът не беше много хубав, явно и слънцето е останало потресено от филма и е в унисон с тъжното  ми настроение днес! Снощи след като изгледах филма си гушнах момчетата и поплаках  Cry!
  Не можах да разбера как една майка може да гледа дъщеря си толкова години и накрая да я захвърли в дом и то при такива условия  Shocked Close! Иве, това което писа е абсолютно вярно! От това което видях останах с впечатлението, че повечето деца, които са в този дом са с грешни диагнози като детето на твоите познати  #2gunfire! Тя и самата журналистка казва, че на тези деца са им поставени диагнози като бебета и повече никой не ги е поглеждал  #2gunfire! Тези дечица са оставени дори и без елементарно обучение! Според мен колкото и да е със забавено развитие едно дете, когато му се обръща дори и малко внимание, то ще се научи поне да говори и да казва когато има нужда от нещо! Боже, а като питала директорката от какво имат най-много нужда, тая и казала компютър  Shocked  Shocked Shocked! Нямам думи  #Cussing out!
  Незнам дали съм ви казвала, но майка ми е учителка с 2 висши. Първо е учила за учител по математика и физика, а после е учила дефектология и почти цялата си практика е била учител на изостанали деца! Като малка ходех в полуинтерната където преподаваше и мога да ви кажа, че и едно време условията не бяха блестящи, но децата там бяха щастливи /или на мен така ми е изглеждало/! Учителите играеха с тях, учеха ги на различни неща, а и учителския състав беше доста голям, имаше и лекар! Като завършваха излизаха с различни професии - шивачи, плетачи, готвачи, шофьори и т.н.- придобиваха различни умения, според това какво най-много им се удава! Имаше и деца с много забавено развитие, но имаше и такива като Диди от филма! Помня майка ми разказва и за друго момиченце - аутист, което го гледаха родителите му - лекари, но ходеше в тяхното училище! Майка ми казваше, че имало нужда от по индивидуални, специални грижи и там при тях неможели да и помогнат!
  Незнам защо разрушиха тази система! Родителите можеха да работят спокойно и в същото време да отглеждат и своите специални деца! След перестройката, затвориха този интернат, сега закриват и Помощното училище в града! Незнам тези деца, чиито родители са избрали да си ги гледат какво ще правят?
  Незнам дали съм права, но моите спомени са такива! Играеше се много, ученето там беше забавно! Сградите не бяха хубави, телевизорът беше само 1 и имаше само 1 магнетофон, но децата бяха нахранени и знаеха много за своето забавено интелектуално развитие!!!

# 181
А нещата може да бъдат толкова прости:
да получаваш компетентен съвет за специалното си дете
да има център, с добро оборудване за двигателна терапия
да има обучение с игра и изкуства
да има усмихнати лелки
НА ГИ МАХНАТ ОТ СЕЛАТА, където са само обекти

щях да пиша какво правим ние, но ми се вижда нищожно, малко, на парче, по дяволите!

# 182
изабела, не се отварят, защото си ги пуснала като си влязла в снимката, а не в албума. Аз ги разгледах като се логнах в снимка.бг и после ги отворих пак- МНОГО Е СЛАДКА ГАБИ!

Карил, мерси, май и ние ще трябва да се преориентираме към хомеопат

Григ, айде давай снимките- обожавам да гледам булки, особено като са дизайнерки Simple Smile

Филмът вчера го пуснах и.... не го изгледах целия, защото децата щуряха. Ние българите за мнооооооого неща сме овци заспали- аз цял живот се боря с дървени глави (в повечето случаи шефски), но като си сам нищо не става...

# 183
  • Отвъд алеята зад шкафа
Здравейте и от мен.

Мерелин подписах се, а от София като се върна ще пусна линка на всичките си познати. Филмът не го гледах, защото нета тук е бавен и филмът постоянно забиваше, и той ще остане за София. Не съм изненадана обаче, че се случват такива неща. Не само в България, но и по света всеки ден умират деца, които живеят в нечовешки условия и нищо не може да се направи, т.е сигурно може, но е доста утопично. Жал ми е, че дори и след тази петиция, след гласността и протестите, след даренията и нашите молби, дори и да променим условията в този дом в с. Могилино, то това няма да промени кой знае колко ситуацията - има други такива домове, други такива деца и съдби. Истината е, че държавата ни е бедна, че няма изградена традиция в областта на обслужването на инвалиди, умствено изостанали и т.н членове на обществото ни, че няма ресурси - както финансови, така и инфраструктурни и институционални, няма и ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО. Има държави, в които тези проблеми са решени, като Дания, Швеция и т.н, но социалната политика там е за сметка на други неща, т.е за да има за едните, се ощетяват другите. Не е лесно да се намери решение на такъв проблем.

# 184
знаеш ли Мариянка,аз пък мисля че има начин-и за това се боря!!! Peace Peace Peace
само трябва да принудим тези от които зависи нещата да се случват Rolling Eyes
ми такава съм си-"Не вярвам в чудеса-разчитам на тях!

и все забравям-с голямо закъснение,но от сърце-ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!!БЪДИ ВСЕ ТАКАВА УСМИХНАТА  ОТ ЩАСТИЕ,ОБАЯТЕЛНА И ГОТИНА!!!  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 185
  • София
Подписах се и аз. Praynig

Какво да ви кажа. Ще ми се тази петиция поне да бъде прочетена от тези, до които е изпратена, но за съжаление пак ще потъне в някоя канцелария.
Така е, държавата е бедна, пари няма, ама друг е въпросът защо ги НЯМА. Онзи ден четох, че държавата има да събира вземания от 2 млрд. лв. и то не такива от сивата икономика, а легални  присъдени от съда, вземания на АДВ и др. Просто на никой не му се занимава, пък и това са пари на фирмите от приятелските кръгове. Ако поне се направеха усилия държавата да си свърши работата всичко можеше да е по-различно. 

Както казва Гадамер просто няма ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО. Хората са свикнали да ги тъпчат и да се примиряват с всичко. Докато това не се промени няма оправия.

Добре е, че има единици, които се мъчат да отворят очите на другите Peace

# 186
  • София
Привет банда! Май съм разпалила любопитство Grinning Няма да дразня повече и пускам малко снимчици.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=63774&photo=139
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=63774&photo=136
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=63774&photo=144
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=63774&photo=140
И още съм накачила, но няма да задръствам тук с линкове-на който му е интересно да си ги разгледа.
И благодаря ви за посрещането.... Hug
P.S. По повод роклята на "дизайнерката"-Цвете, нали знаеш че обикновенно обущаря ходи бос... Joy

# 187
Мерелин, и аз вчера гледах филма. Не ми се пишеше след това. Общо-взето така мизерно изглеждат не само домовете за деца с увреждания. Особено из по-отдалечените кътчета на страната, които не са "на мода" сред дарителите... Няма да повтарям нещата, които вече са казали другите. Ще погледна професионално на петицията, извини ме, деформация, но не ми се ще да има грешки в нея. Председателят на парламентарната комисия по правата на човека е Огнян Герджиков, а не Йордан Герджиков. Освен това може да се пусне и копие до парламентарната комисия по жалбите и петициите на гражданите, чийто председател е Йордан Бакалов. Може да се пусне копие също така и до омбудсмана на държавата Гиньо Ганев, щото това му е работата. Иначе и аз ще се подпиша. Още едно прозаично питане, понеже съм се откъснала от новините сега. Фактите за този филм и за петицията на майките оповестени ли са вече и ако не- да го съобщим под някаква форма по нашето радио най напред, а? В понеделник съм на работа, така че ще задвижим нещата. Peace

# 188
Ети, аз изгледах филма...до среднощ, и като Рени после си гушках дечицата, плаках   и будувах. Да, бедна ни е държавата, но все от някъде и с нещо трябва да се започне, а не само да се оправдаваме. Казвай кога ще е протеста. В крайна сметка и най-дългия път започва от първата крачка...Страхотно е, че Маша може да окаже професионална помощ, евентуално и майката на Фъстъчка.   Peace
Рени, благодаря ти, мила, вчера и аз си го купих.  Hug  Дано променим мисленето и манталитета си, за да могат децата отново да живеят в тези домове, обгрижвани, както в твоите спомени... Praynig
Григ, невероятно стилна, красива и одухотворена булка си, желая ти много щастие и сбъднати мечти!  bouquet Малката е приказна!!!

Последна редакция: пт, 28 сеп 2007, 15:21 от Весето s

# 189
Подписах и аз!!! За филмчето - no comment!!! Ети, имаш нашата подкрепа!!! Peace Peace Peace
   Тези дечица са оставени дори и без елементарно обучение! Според мен колкото и да е със забавено развитие едно дете, когато му се обръща дори и малко внимание, то ще се научи поне да говори и да казва когато има нужда от нещо!
Peace Peace Peace

Само да ви кажа и ние ще се впишем май в групата на сополанковците. Сутринта Каан се събуди с хъркащо носле. Не му текат, ама ще тръгнат сигурно Tired
Григ, невероятни сте! Цялото семейство  Peace Развълнувах се докато ги разглеждах, сигурно е неописуемо детето ти да присъства на собствената ти сватба. Много щастие и любов ти желая!!!  bouquet

# 190
  • sofia
Весе, не ни е бедна държавата, просто няма адекватна социална политика.
Имам приятелка, чието детенце е с Даун, не е в тежка форма, посещава обикновено училище, но се нуждае от много допълнителни занимания. Майката го води, тя самата се занимава, но представете си не може да му стане личен асистент, защото доходът им на член от семейството надвишава 200 лв.......да споменавам ли, че тя не ходи на работа. Има и по-голяма дъщеричка.
А за лекарите и техните "адекватни" съвети не искам и да се сещам.

Оффф, нещо съм в дупка от няколко дни, "каквото хвана вехне" - заключи моя мъж, хич не съм в час  Tired

# 191
Григ, честито булка!!! Мнооооооооооооооооооооооооооооооооооого любов, здраве и късмет!! и още няколко дечица!  bouquet

НЯМА Я РОСИ 74, !!!!

ОТ МНоого ВРЕМЕ тук НЕ Е ПИСАЛа и  ТЕДИ 91 newsm78 newsm78 newsm78

# 192
Мерелин, и аз вчера гледах филма. Не ми се пишеше след това. Общо-взето така мизерно изглеждат не само домовете за деца с увреждания. Особено из по-отдалечените кътчета на страната, които не са "на мода" сред дарителите... Няма да повтарям нещата, които вече са казали другите. Ще погледна професионално на петицията, извини ме, деформация, но не ми се ще да има грешки в нея. Председателят на парламентарната комисия по правата на човека е Огнян Герджиков, а не Йордан Герджиков. Освен това може да се пусне и копие до парламентарната комисия по жалбите и петициите на гражданите, чийто председател е Йордан Бакалов. Може да се пусне копие също така и до омбудсмана на държавата Гиньо Ганев, щото това му е работата. Иначе и аз ще се подпиша. Още едно прозаично питане, понеже съм се откъснала от новините сега. Фактите за този филм и за петицията на майките оповестени ли са вече и ако не- да го съобщим под някаква форма по нашето радио най напред, а? В понеделник съм на работа, така че ще задвижим нещата. Peace

Маша, и аз не съм гледала новините, но вчера преметвах в нетера новините на Евроком, за да видя новата (отвратителна) водеща и видях репортаж за филма. Едва ли са били изключение...

http://www.neterra.tv/bg/show.php?id=811&bm=3

емисията от 14 септември

ето какво намерих в нета тук ,тук , тук

Маша, как се чувстваш преди работа... знам колко е трудна първата раздяла....

Последна редакция: пт, 28 сеп 2007, 16:01 от Цветина

# 193
Цвети, аз случайно мернах клюнестата водеща, реших, че гледам кандидатка от Пълна промяна newsm78

# 194
  • София, Дианабад
Привет  Simple Smile
Ети, подписах петицията. Филмът нямам сили да гледам сега. Изключително болно е, че това се случва днес. Но да ви кажа аз имам друго обяснение. В моменат тече прием на проекти за пари от еврофондовете за социлани дейности като "личен асистент" и т.н. Това е начин нещо да бъде променено. Но не си мисете, че има кандидати  Sad Sad Няма желание, защото в тази сфера е трудно и трябва да имаш голямо сърце, а не да търсиш бърза печалба. Затова и образованието ни е на подобен хал. Спирам до тук, защото все повече губя вяра..   Sad

Крео,
условията са чудесни м манастира. Стая с топла вода, парно и е ремонтирана. За всеки случай носехме духалка с нас, потрябва ни. Запазването на час става по телефона, сега ще пусна и линк към сайта на манастира. http://www.klisuramanastir.com/
Излизам от тук, че малкия се е раздивял и не иска да спи  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт