! Тук в Младост намерих списанието! Да ти го купя ли или ти вече си го намерила?Миме, Миме, тва са изгреви душко! Нали ставам сутрин да изпращам баткото за училище, та мога да им асе наслаждавам! Тази сутрин изгревът не беше много хубав, явно и слънцето е останало потресено от филма и е в унисон с тъжното ми настроение днес! Снощи след като изгледах филма си гушнах момчетата и поплаках
! Не можах да разбера как една майка може да гледа дъщеря си толкова години и накрая да я захвърли в дом и то при такива условия
! Иве, това което писа е абсолютно вярно! От това което видях останах с впечатлението, че повечето деца, които са в този дом са с грешни диагнози като детето на твоите познати
! Тя и самата журналистка казва, че на тези деца са им поставени диагнози като бебета и повече никой не ги е поглеждал
! Тези дечица са оставени дори и без елементарно обучение! Според мен колкото и да е със забавено развитие едно дете, когато му се обръща дори и малко внимание, то ще се научи поне да говори и да казва когато има нужда от нещо! Боже, а като питала директорката от какво имат най-много нужда, тая и казала компютър
!Незнам дали съм ви казвала, но майка ми е учителка с 2 висши. Първо е учила за учител по математика и физика, а после е учила дефектология и почти цялата си практика е била учител на изостанали деца! Като малка ходех в полуинтерната където преподаваше и мога да ви кажа, че и едно време условията не бяха блестящи, но децата там бяха щастливи /или на мен така ми е изглеждало/! Учителите играеха с тях, учеха ги на различни неща, а и учителския състав беше доста голям, имаше и лекар! Като завършваха излизаха с различни професии - шивачи, плетачи, готвачи, шофьори и т.н.- придобиваха различни умения, според това какво най-много им се удава! Имаше и деца с много забавено развитие, но имаше и такива като Диди от филма! Помня майка ми разказва и за друго момиченце - аутист, което го гледаха родителите му - лекари, но ходеше в тяхното училище! Майка ми казваше, че имало нужда от по индивидуални, специални грижи и там при тях неможели да и помогнат!
Незнам защо разрушиха тази система! Родителите можеха да работят спокойно и в същото време да отглеждат и своите специални деца! След перестройката, затвориха този интернат, сега закриват и Помощното училище в града! Незнам тези деца, чиито родители са избрали да си ги гледат какво ще правят?
Незнам дали съм права, но моите спомени са такива! Играеше се много, ученето там беше забавно! Сградите не бяха хубави, телевизорът беше само 1 и имаше само 1 магнетофон, но децата бяха нахранени и знаеха много за своето забавено интелектуално развитие!!!

Няма да дразня повече и пускам малко снимчици.