Консултативен кабинет по кърмене към МД (Сф) - Ден на отворените врати!

• 49 618
  • 399
  •   1
Отговори
# 285
  • София, Младост 2
Здравей и честито бебенце Grinning

Първите дни наистина са пълни с много несигурност и въпроси - полека нещата ще стават все по-предвидими обаче Grinning Човек почти никога не е подготвен за това точно колко често едно бебе иска да суче в първите дни - а недоспиването също никак не помага мама да се чувства добре. За твоето бебе обаче нещата също са все още много нови - в корема ти то е получавало храна непрекъснато, така че още не е свикнало да прави по-големи паузи. Разбира се, това ще се промени с порастването. Супер правиш, че предлагаш гърдата винаги, когато бебето пожелае, независимо от умората и притесненията ти - двете с бебката градите чудесна връзка помежду си.

Както описваш нещата, очевидно имаш доста мляко, което е струхотно Grinning Нехранителна кърма не съществува, така че този въпрос напълно го изключваме като вероятност. Това поведение на бебето от днес ли е, или от самото начало суче така? Как са ти гърдите - някакви болки или разраняване имаш ли? А памперсите на бебето как са - колко мокри и колко наакани сменяш?

Храненето с шише и храненето на гърдата са тотално различни, така че не може да преценяваш от времетраенето на едно кърмене и на едно хранене с шише дали бебето е изяло еднакво количество. Затова не се притеснявай, бебето няма да се прехрани на гърдата - въпросът е да се види дали има нещо, което може да се промени, за да стане по-бързо по-комфортно храненето при вас.

# 286
Ами в началото в родилния дом ми я носеха на 3 часа на кърмене и казваха, че през останалото време е спокойна и не плаче.
Този случай специално, който описах е от днес, а иначе от самото начало си е доста лакома, но не е яла през 1 час затова се видях в чудо днес.
Гърдите са ми окей- нямам болки, разранявания никакви, всичко си е наред. Е, разбира се много се препълват, но като и дам да суче ми омекват и се оправят. Много ми помага и ме облекчава и цеденето, без помпата щях да се видя в чудо  ooooh!.
Памперсите на бебето са доста мокри и почти всеки път е наакана. Сменям я по 7-8 пъти на ден и нощно време също така, защото обикновено след кърмене ми се нааква и я сменям. Правя така- тя суче известно време, след това спира за малко ака, аз я преобувам и после пак започва да отваря устата и да си търси гърдата. Пак давам да засуче.
Обикновено кърменето  ни трае около 40-50 минути, но такова чудо като днес не ми се е случвало и много се притесних.
Мога ли да я вкарам в някакъв горе долу режим, та да знам кога ще проплаче пак, за да ми е по-лесно и да мога да се организирам с времето и как да го направя?
Да давам ли водичка или щом проплаче да я слагам да суче и да чакам да поотрасне и да може да се нахранва по-стабилно?
Благодаря много за съветите.

# 287
  • София, Младост 2
След като това поведение е от днес, значи честито - изживявате първия период на усилен растеж, точно навреме, което е чудесен сигнал, че бебето се развива прекрасно Grinning (а памперсите му показват, че се храни изобилно и нямаш никакъв повод за притеснение). Тези периоди се случват закономерно около 10-тия ден, 3-тата седмица и 6-тата седмица и изкарват акъла на майката - бебето се държи, все едно умира от глад, суче и после пак реве и буквално иска да живее на гърдата денонощно. Най-вероятно до утре нещата ще се успокоят отново, а за следващите периоди си има едно наум и когато пак така се появи криза, само гледай на каква възраст е бебето, поемай дълбоко въздух и се подготвяй психически да издържиш няколко дена на тотален хаос и мрънкаво бебе Mr. Green Първите няколко седмици бебето расте с най-бързи темпове през целия си живот, затова се случват тези периоди - но ти обещавам твърдо, че след като минат тези прословути първи 6 седмици, нещата ще изглеждат тотално различно и ще е много по-лесно Hug

# 288
Благодаря ти много за съветите!
Сега бебка сладко спинка и даже пропусна едно хранене, но това не ме притеснява като знам колко изядеп реди това.
Значи отсега да се готвя за следващата криза през 3тата седмица  Laughing.
Ако имам някакви притеснения отново ще пиша, че е адски полезно. Hug

# 289
  • София, Младост 2
Само си имай предвид, че привечер почти всички бебета са неспокойни и може в продължение на няколко часа да искат да сучат на всеки половин-един час - това е нормално поведение и обикновено след това децата спят един по-продължителен интервал. Изтощително е, защото обикновено и реват по същото време Mr. Green - но минава постепенно с порастването.

А когато бебето спи, гледай да спиш и ти - че като знаеш как ще ставаш няколко пъти през нощта... Wink

# 290
  • София, Младост 2
На 3.10 (събота), Консултативният кабинет по кърмене организира традиционния Ден на отворени врати, в рамките на който се провеждат:

Лекция "Начало на кърменето и първи дни с бебето" - 10 ч, в Аулата на 2. етаж

Прегледи - 12 - 17ч, с предварително записване на тел на кабинета - 0896 418 488

# 291
Здравейте,
отново имам нужда от съвет.
Бебето ми е по4ти на 1 месец и от няколко дни имаме проблем с храненето. Малката е само на кърма и проблемът е следният- огладнява доста 4есто, защото според мен не се нахранва достатъ4но.
Су4е доста активно 5 минути, след това су4е, но запо4ва да се дави и ме изпуска. Следва рев и не иска да захапе отново. Много пла4е, като се успокои малко аз давам пак да захапе, но ако не ме изплюе засуква 2 -3 пъти и пак пуска и плаче.
Аз от друга страна имам мляко, виждам, че и тече от устата, имам като се цедя след хранене.
От този факт следва, че бебето не може да спи спокойно, дремва малко и пак писва на глад. И така се въртим в кръг няколко дни и аз много се притеснявам вече.
На всичкото отгоре от 3 дни има обрив по лицето-водих я на лекар днес, казаха че са нормални пъпки за нейната възраст и не е нищо притеснително.
Тя е непрекъснато неспокойна и не мога да разбера защо.
Моля за съвет, че се отчайвам да не би да иска да се отбие.

# 292
  • София
Погледни тази статия http://xedra.wordpress.com/2008/01/02/82/

# 293
Привет,
бърз въпрос за свръхпроизводството на мляко - АКО, след прекратяване на рутинното цедене с помпа след кърмене (което е предизвикало проблема), станат бучки и запушвания в гърдите, какви са най-бързите спешни мерки? Зелевите листа е ясно; има ли друго? (Бебето е на 20 дни, суче добре по 40 + минути, от една гърда на хранене, наддало е добре до момента - 600гр)
Лецитин, или както там се казваше, в какви ситуации се взема, и от какъв лекар се предписва?
Благодаря!

# 294
  • София, Младост 2
Ако това стане след прекратяване на рутинно цедене, значи цеденето е прекратено по-рязко, отколкото е било разумно - когато се преценява как да се действа, се взема предвид изцежданото количество и ако то е значително, не е разумно отведнъж да се спира цеденето, а се намалява постепенно изцежданото количество, докато нуждата от изцеждане отпадне.

При образувани запушвания отново се включва цеденето, докато се разкарат бучките, наред с другите помощни мерки. Лецитин е хранителна добавка и не се изписва от лекар, човек може да си я вземе спокойно самичък, взема се по 4 таблетки от 1200 мг дневно, докато трае острата фаза. Като премине острия проблем и нещата вървят към оправяне, се намалява на 3х1, 2х1, 1х1 и може още около седмица да взима по 1 дневно за профилактика, след което се спира.

# 295
Здравейте! Имам проблем и мисля, че вие ще може да ми помогнете!
Днес сутринта ходих по спешност на зъболекар, защото положението беше нетърпимо. Сложиха ми арсен за умъртвяване на нерва. Много ме притеснява да не стане нещо на бебенцето. Няколко пъти попитах зъболекарката ще може ли да кърмя, тя ми каза че НЕ БИ трябвало да има проблем, лекувала е и други кърмачки. Арсенът не преминавал в кръвта и няма как да стигне до кърмата.
Обаче не е запечатано отгоре с цимент, както правят обикновено, а е оставено голо и ме предупреди, че ще усещам сълзене. Е аз нали го гълтам това, което сълзи  newsm78
Чудя се да давам ли кърмата или да цедя и да хвърлям три дни?

# 296
  • София
Няма проблем да си кърмите бебенцето.

# 297
  • София, Младост 2
Ето и съвсем конкретната информация за арсена от Томас Хейл, световно известен фармацевт и специалист по употребата на лекарства по време на кърмене:

Цитат
"Arsenic: In a population of women living in an area of the Argentinean Andes where drinking water contains about 200 mcg/L arsenic, the average breast milk arsenic concentration was 2.3 mcg/kg fresh weight (range 0.83 to 7.6 mcg/kg). Urinary arsenic concentrations in 2 nursing infants were low (17 and 47 mcg/L), indicating that inorganic arsenic is not secreted to any significant extent in breast milk, as matrnal blood and urine arsenic levels were 10 and 320 mcg/L respectively(Concha et.al., 1998) Concha G, Vogler G. Nermell B et.al. Internat. Arch Occup Environ Health 1998; 71:42-46"

Превод на червеното - неорганичният арсен не се отделя в значими концентрации в кърмата. Т.е. рискът за бебето е буквално несъществуващ.

# 298
.....
Обаче не е запечатано отгоре с цимент, както правят обикновено, а е оставено голо ..
Това е абсурдна ситуация-арсенът се херметизира,тъй като е  отрова и некротизира,а и лесно би се отмил от слюнката ако не е запечатан .Количествата в зъба са минимални,не се тревожи за кърмата  Hug
 Извинете,че не е по темата  Hug Hug

# 299
Благодаря ви, момичета! Радвам се, че ви има!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт