Консултативен кабинет по кърмене към МД (Сф) - Ден на отворените врати!

• 49 614
  • 399
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте
Моля за съвет,преди 1 мес. докато кърмех забелязах кръв от едната ми гърда,останових че кърви само когато детето суче от нея.Започнах да се изцеждам с помпа и да и давам от шише до вчера когато отидох на мамолог .Тя предположи че имам папилон в някой от каналите , но може да се останови с ренгенова снимка.Каза да не давм кърмата от тази гърда и сега се изцеждам и хвърлям.Вепросът ми е  какво може да и е на кърмата и дали не  може да се изследва  за да не се хвърля напразно.

# 301
  • София, Младост 2
Здравейте Grinning

На кърмата й няма нищо и не е нужно да се хвърля. Ако има видими следи от кръв в млякото, оставете го да се утаи - розовата част с кръвта ще падне надолу и можете внимателно да отлеете бялата част в друго шише. За бебето това мляко не е вредно.

Правилно ли ви разбрах, че кръв има само когато бебето суче, но не и когато се изцеждате? Ако е така, това е сигнал, че има някакъв проблем със сукането на бебето, който трябва да се прецени на място. Лошо засукване или някои анатомични проблеми при бебето може да водят до упорити разранявания и разкървавявания на гърдата, без непременно да има някакъв проблем при вас.

Ако искате да споделите къде се намирате (град и квартал, ако сте в София), тогава вероятно може да се намери начин някой да ви види и да помогне с поставянето и доброто засукване на бебето, за да не се получава такъв проблем.

# 302
Здарвейте,
Имам нужда от съвет как да се справя с проблема.
Зърната са ми разранени, а болката при кърмене вече е почти непоносима, постоянно се наместваме с идеята да намеря поза в която не ме боли но все още не съм открила такава. Изглежда че захапва добре гърдата затова предполагам че позата ни е проблема.
Освен това бебето суче лакомо но до 5-8 минути вече заспива и само придърпва от време на време, ако я махна от гърдата започва голям рев и търсене да яде, връщам я и заспива веднага. Когато спи доста се стряска и си върти и дърпа главата с гърда в устата и, което допълнително ми помага за болката. Пробвах какво ли не за да я задържа будна, но не се получава.

# 303
  • София, Младост 2
Здравейте Simple Smile

Болките от разранените зърна може наистина да са ужасни и трудно се издържат - браво на вас, че продължавате да кърмите въпреки проблемите Simple Smile

Колко голямо е вашето бебенце - предполагам, че е съвсем мъничко? А каква е ситуацията с изхожданията - колко мокри и колко наакани памперси сменяте за 24ч?

Най-добре е ситуации като вашата да се видят на място и да се прецени какъв е проблема, тъй като той може да е и от страна на бебето, не само от поставяне. Ако споделите къде сте (град и квартал), тогава ще може да ви насочим към някой, който да дойде и да ви помогне - или можете направо да погледнете тук за координати на консултант, който е близо до вас.

Дотогава искате ли да разгледате тази статия - може би ще ви помогне да откриете някои неща, които имат нужда от промяна?
Предпазване и справяне с разранени зърна

# 304
Здравейте,
Благодаря за отговора.

Малката е на 19 дни. Пампрерса го сменям преди всяко ядене и винаги е и мокър и наакан, понякога много малко, понякога повече, но винаги има, т.е. по 7 пъти на 24ч, откакто сме се прибрали от болницата 2 или 3 пъти да се е случило да не е наакан.

Статията която ми предлагате я прочетох и от нея само се притесних че най вероятно вече имам и някаква инфекция на зърната.

Живея в София, център - близо до пазара Кирков (женски пазар), но бих могла да отида където и да е, важното е да разрешим проблема.

# 305
Здравей cvecka, аз не съм голям експерт по кърмене, но имах проблем подобен твоя и с двете си деца; сина ми не успях да кърмя, но благодарение на форума дъщеря си я кърмя успешно вече 5 месеца. За разранените зърна (при мен бяха брутални рагади, корички ... и много болка) ми помогнаха едни колектори за кърма - които просто ми предпазваха зърната от допир с дрехата, ласнинох кремче и няколко разговора с кабинета по кърмене Simple Smile По телефона обясненията са по-лесни за разбиране. При мен болката се дължеше на неправилно поставяне и бебето притискаше зърното  основно в твърдото небце, т.е. не захапваше достатъчно от ареолата и беше голяма борба да я наглася. При мен болката отмина към 2рия месец някъде, въпреки че рагадите се оправиха преди това.

# 306
  • София, Младост 2
Живея в София, център - близо до пазара Кирков (женски пазар), но бих могла да отида където и да е, важното е да разрешим проблема.

Имаш изпратен на лично съобщение телефон за уговаряне на консултация Peace

# 307
Здравейте! Току що открих темата и съм страшно доволна защото се случи тъкмо навреме! Чакаме второто си детенце с нетърпение и съм твърдо решена да го кърмя(след първото раждане бях на антибиотик и след това постепенно кърмата ми спря - сега вече съм сигурна, че се случи просто от липса на информация - след няколко седмични мъки цедене на по 10 -20 грама се отказах).
Надявам се че скоро пак ще има лекция за 'Начало на кърменето и първи дни с бебето', защото съм я изпуснала, но вече ще следя за нова дата.Хубав ден!

# 308
  • София, Младост 2
SUNNYTA - да, ще има лекция през ноември, макар датата още да не е уточнена и много ще се радваме да те видим там Grinning
Много от нас са майки, които с второто бебе са били на "поправителен" по отношение на кърменето - и сме се справили, както ще се справиш и ти Heart Eyes С информация и желание нещата обикновено се получават добре Hug

# 309
Искам да се похваля че нещата при нас вървят в положителна посока.
Много благодаря за консултацията, информацията и статиите по темата.
Всичко ми беше от голяма полза и се надявам още дълго и успешно да се кърмим. Simple Smile

# 310
Izvinqvam se predvaritelno za latinicata
Imam problem otnosno kolichestvoto karma,koeto proizvejdam.
Karmim se uspeshno s moqta dysteri4ka ve4e 6 meseca,iska mi se tova da prodylji pone do godinkata,no ot desetina dni zabelqzvam,4e karmata mi drasti4no namalqva.Zahranihme se oste na 4 meseca,no ne sym spirala da q kyrmq.Ot 20-tina dena zamestih obednoto,a ot skoro i sledobednoto i hranene.Daite mi syvet kakvo da napravq,za da prodylja da osystestvqvam nai-blizkiq si kontakt s dysteri4kata si?Kak da stimuliram laktaciqta si?Piq 4aiove,hranq se dobre,priemam dostaty4no te4nosti,no nqkyde gresha

# 311
Може би ако даваш да суче следобед, да я няма тази дълга пауза от сутринта до вечерта, все пак са две последователни заместени хранения. Другите момичета с по-дълъг опит да кажат и те.

# 312
  • София, Младост 2
Здравей, R.Hristova Simple Smile

Притеснява те това, че кърмата ти е намаляла в последно време. Предвид че досега сте се кърмили успешно, най-вероятната причина за намаляването на кърмата, както и ти сама си се досетила, а и мама Гали много уместно е отбелязала, е пълното заместване на две хранения, с което стимулацията се намалява. Ако това се случи в бърза последователност (отпадане на 2-3 кърмения в рамките на месец), при повечето жени се забелязва такъв спад.

Решението е просто - възстановяване на стимулацията. Вариантите са или просто да предлагаш на бебето да си досуче след като е яло пюре (повечето бебета не отказват), или да се изцеждаш по това време, за да осигуриш стимулация на гърдите и да не се получава този рязък спад. Първият вариант е по-удобен, ако си си вкъщи с бебето, защото няма да се налага да се цедиш. Ако не си у дома, логично ще е нужно да се цедиш.

Храните и лактогонните чайове не могат да заместят сученето на бебето - първото и основно нещо е да се осигури стимулация на гърдите, за да се преодолее проблема Grinning Ще се справите Peace

# 313
Здравейте, моля за съвет. Малкото ми момче е на 45 дни, кърмя на около 3 часа с нощна пауза от 5 часа (сам си направи този режим). Проблемът е, че от няколко дни за последното хранене за деня кърмата е недостатъчно.През деня му е достатъчна кърмата от една гърда на хранене, а вечер давам и от двете и пак не му стига. По-голямото ми детенце е на 1,4г. и ежедневието ми е доста натоварено, възможно ли е това да пречи на производството на кърма. Провалих се в кърменето при първото, но сега ми се иска да успея.

# 314
  • София, Младост 2
Здравей Grinning

По какво съдиш, че не му стига млякото за вечерното кърмене? Повечето деца на тази възраст са кисели привечер, независимо колко мляко има - децата, които се хранят от шише и майките знаят какво количество са поели, също са постоянно мрънкащи и приреваващи в това време. Опитай да си спомниш дали и голямото ти детенце се е държало по подобен начин на тази възраст?

Някои бебета може да искат в този период от време да стоят на гърдата почти постоянно за няколко часа - сучат, придремват за малко, събуждат се с плач, пак сучат, пак придремват и така. Това е нормално поведение и не означава, че на бебето не му стига млякото - точните причини защо се държат така децата не са ясни, вероятно умора (на бебето и на майката), засилено движение в семейството (нали всички се прибират от работа, училище и т.н.), вниманието на майката се разделя и пр., и пр.

Важно е да следиш картинката като цяло - ако бебето през останалото време е доволно и щастливо, пълни памперсите и като цяло расте добре, тогава вечерната нервност не е индикация за недостиг на мляко по това време.

Би могла да опиташ да предлагаш и двете гърди и на храненията през деня - детенцето ти е на възраст за поредния период на засилен растеж и засилената по този начин стимулация ще се отрази добре. Някои майки правят и нещо друго - доизцеждат гърдите (или неизползваната гърда) сутрин, когато млякото е най-много и съхраняват в хладилник за тези вечерни неспокойствия. Обикновено това върши работа за 1-2 пъти, след което вечерното мрънкане си продължава в същия дух, но поне майките се уверяват, че не е заради недостатъчно мляко Laughing

Общи условия

Активация на акаунт