Консултативен кабинет по кърмене към МД (Сф) - Ден на отворените врати!

• 49 515
  • 399
  •   1
Отговори
# 315
Благодаря за бързия отговор!
На въпроса как преценявам, че не му достига: Суче много неспокойно, в началото явно потича, но след 1-2 мин. започва да мляска(извинявам се за израза, но това прави) зърното, нервничи и плаче и не иска да засуче пак.Тогава предлагам другата гърда, но и там има ефект за кратко. Като стисна, за да видя какво е положението излиза малко кърма(няколко капки и струйка само от едно каналче). Притеснявам се, защото снощи за трети път му дадох адаптирано мляко, просто ужасно ми домъчня. Успокоявам се малко, че не се случва всяка вечер, но все пак има опасност да се превърне в тенденция.

Миналата нощ направих точно това, което виждам, че ме съветвате.Изцедих се и съм прибрала кърмата, за да му я предложа тази вечер, ако има проблем. Но това няма ли да попречи на стимулирането на гърдите, няма ли да почне да суче по-малко, като вижда, че може и от шише.

При първото ми детенце симптомите за спиращата кърма бяха същите. Бях доста упорита и не предлагах АМ, но в последствие установих, че е гладувал повече от седмица (като изцедих преди едно от храненията събрах едва 40 гр.). След "кърмене" започваше да плаче, после утихваше и явно е заспивал от умора и безсилие.За третия си месец беше наддал само 400гр. Така безславно приключи кърменето с него.

Ще почна да предлагам и двете гърди на всяко хранене и дано това да стимулира лактацията. Само имам още един въпрос. Да доизцеждам ли с помпа и двете гърди след храненето?

Още веднъж: Благодаря!

# 316
  • София, Младост 2
След като не се случва всяка вечер, вероятността наистина да има недостиг на мляко е още по-малка Grinning Само ще ти кажа, че последната майка с такъв проблем, с която говорих вчера и се притесняваше, че на бебето не му стига, после се обади да каже, че са били да се премерят и бебето е наддало 1900 гр за първия месец Mr. Green Тя също беше пробвала шишето - само за да види, че няма никакъв резултат от това Laughing

Действително има известна вероятност бебето да започне да чака шишето, ако му се предлага често - затова не е разумно да се прави рутинно такова допълнително предлагане, а е важно да се преценяват нещата в цялост. Твоето бебче наддава добре в момента, нали така - значи вероятно не са нужни никакви интервенции. Предложих ти този вариант просто защото знам, че повечето майки го опитват с известно чувство за вина по своя инициатива - пък и е добър начин да се убедят, че не върши работа и не е там проблема Wink

Засилената стимулация от предлагането на двете гърди ще помогне Grinning Изцеждане също може да се включи за няколко дни, ако имаш желание за това - но не е нужно да се престараваш, предвид че на детето в повечето случаи му стига дори само едната гърда, за да не вземе да стане обратния проблем - твърде много мляко (който между другото също води до такова дърпане от гърдата, рев и отказ на бебето да суче заради силната струя).

# 317
Здравей Хедра,

Преди около 2 седмици ме посети Чавдара за консултация (за което отново искам да благодаря), имах проблем със зърната, тогава нещата вървяха към подобрение и известно време всичко беше много добре. Но не за дълго, сега в началото на засукването докато млякото тече лесно всичко е наред, но когато се налагат усилия от страна на детето да суче започват и болките, по това време обикновено заспива и в един момент започва да се мята и да си дърпа главата без да пуска гърдата. Ако я сваля от гърдата и я оставя, веднага отваря очи и търси да яде отново и с плач.
Притесняваме това че често плаче и търси да яде, особено и най-вече вечер.
Въпроса ми е дали да предлагам и другата гърда и как да съм сигурна че е изсукала първата докрай или да се храним само от едната но по-често?
Ако се е хранила само от едната и след около час - час и половина пак иска, същата гърда ли да и дам или другата?
Пробвах с 2те гърди но така не осатваше време да си починат и постоянно ме болеше. Сега се храним на около 2 часа от едната гърда. Когато свърши и стисна гърдата тя си пуска мляко и си мисля че не успява да изсуче достътъчно и затова огладнява толкова бързо.
В същото време детето си наддава достатъчно и памперсите си ги пълни. Днес стана на 40 дни тежи 5,200кг - роди се 4кг изписа се на 3,740кг.

# 318
  • София
Здравейте,

много искам да кърмя, но съм се отчаяла въпреки, че съм все още в началото. Бебчето е на 7 дни. Още от началото е много лакомо, кърмата ми слезе бързо, но имам разранени зърна и гърдити са страшно напрегнати. Всяко кърмене започва с мятането на главата му, захапването на зърното и плач преди това, аз успявам да заема правилната позиция, след което той засуква доволно, и заспива на гърдата към 7-8 минута от кърменето, като продължава да сучи. Проблема е, че се събужда понякога на 4-5 часа и гърдите ми едва издържат на напрежението, през нощта ставам и се изцеждам, защото не издържам на 4-5 часова пауза, дори през деня прави понякога такива. А днес дори ми се появи болезнена бучка на едната гърда, много се изплаших, направих топъл компрес и изцедих малко кърма, сега чакам бебо да се събуди, за да му я дам. Бучката в момента не се напипва, но не знам дали това значи, че е изчезнала. Не знам трябва ли да будя бебето, за да яде...как да се справя с тези препълнени гърди и ще се регулират ли някога въобще.
Извинявам се за многото въпроси, но съм объркана и ми е много трудно и болезнено кърменето въпреки огромното желание  Sad.

# 319
  • София, Младост 2
Здравей, Деси  - честито бебенце Simple Smile

Нормално е да си объркана, да не можеш да се ориентираш още кога какво се случва и да ти е притеснено - първите дни са трудни и адаптацията към живота с  бебето, новите отговорности и научаването да кърмиш  с неговите си индивидуални трудности и болки често са направо зашеметяващи.

За бучката не се притеснявай - след като е изчезнала, значи си се справила с нея Hug Възможно е обаче отново да се появи (или на друго място), ако гърдите се препълват и ако минават дълги интервали между храненията.

Това, че гърдите се препълват, вероятно се дължи на две неща - от една страна в първите дни често има известно свръхпроизводство, което е нормално и желано. От друга - възможно е бебето да не успява да суче много добре. Как са памперсите - колко мокри тежки памперса сменяш за 24ч и колко от тях са наакани? Твоето бебенце има ли жълтеница?

Тези продължителни паузи между храненията причиняват хем дискомфорт за теб, хем не са от полза за бебето, чието стомахче е много мъничко и има нужда от чести кърмения - не се колебай да будиш бебето за хранене, ако са минали повече от 2,5ч от началото на предишното хранене.

Разранените зърна са неприятни и болезнени - а освен това показват, че на бебето също му е трудно да получава мляко. искаш ли да погледнеш ето тук за информация как да поставяш бебето на гърда така, че зърната да не се разраняват и как да се грижиш за гърдите, докато се оправят?
Предпазване и справяне с разранените зърна

# 320
  • София
Благодаря ти hedra  Hug

Бебето е с жълтеница все още, иначе сменям 7-8 памперса, винаги напишкани, и по 2-3 наакани.

Иначе вече събуждам бебето - просто не издържам с препълнени гърди, а първоначално не исках да го будя, защото си мислех, че така повече му вредя, като му се спинка.

Искам да те попитам още нещо, да доизцеждам ли след кърмене, и да предлагам ли и двете гърди, защото се препълват и ми се струва голяма паузата от 5-6 часа за една?
Благодаря за линка за разранените зърна  Simple Smile.

# 321
  • София, Младост 2
Разумно да изцеждаш гърдите след кърмене, докато ги почувстваш комфортно - не до последна капка, но докато се почувстваш добре. Много хубаво правиш, че го будиш - така и той ще се храни по-добре. И наистина ще е хубаво да му предлагаш и двете гърди - като вземе да заспива на първата и го виждаш, че вече само си посуква и подръпва, без да гълта, можеш да го свалиш, да смениш памперса за разсънване и да предложиш после да си досуче на другата гърда Grinning

Ако зърната не се оправят за 1-2 дни (да има подобрение - иначе няма да минат съвсем), тогава пиши пак и ще измислим някой да мине да ти помогне с поставянето на бебето.

Бройката на мокрите и аканите памперси е много добра - а какъв цвят са му изхожданията?

# 322
Хедра, много Ви благодаря за подкрепата!
Не започнах дохранване с АМ и засега при нас кърменето върви идеално.
Установих (с помощта на съпруга ми и педиатъра) проблема. Детенцето ми има рефлукс и заради честото и обилно повръщане, изпитва почти непрестанен глад. След като взехме мерки да спре да повръща, поведението му изцяло се промени - суче и спи спокойно.

# 323
  • София, Младост 2
Радвам се, че сте успели да разрешите проблема по най-добрия начин Hug Чудесно е, че имате толкова заинтересован татко - поздравете си го специално Grinning Неговата подкрепа, а в случаи като при вас - и наблюденията му - са изключително важни и за кърменето, и за цялото отглеждане на бебето Grinning

# 324
  • София
Ще може ли съвет:
Моета буболечка от няколко дена повръща/връща (честно, не знам кое е по-точно като определение) на всяко ядене. Понякога връща само струйка, понякога повече (да речем 2-3-4 суп.лъжици). Понякога връща и 2-3 часа след като е яла (когато и сменям памперса преди следващото хранене). Веднъж и дадох вода (че пак адски много хълцаше) и нея я върна - беше малко преди да яде, т.е. не би трябвало да е връщане от преяждане.
Иначе си наддава доста добре (спрямо последното мерене) - за 18 дена беше качила 900гр. (родена е 3100гр, преносена с една седмица).
Та норамлно ли е или може би е рефлукс? По принцип не се втилясвам, но да не би пък да пропускам и на Миа да й има нещо, да има проблем newsm78 newsm78 newsm78

# 325
Здравей! Simple Smile
Да ти е жива и здрава малката принцеса! Много хубаво име сте избрали!
Ако имаш притеснения и ще се чувстваш по-спокойна, я заведи на детски гастроентеролог, който ще прецени дали има проблем с тези "връщания". Наистина 2-3 часа след като  е яла и връща може би говори за рефлукс, но това най-добре е да го диагностицира специалист. А, какво е количеството на кърмата ти? Тече ли силно в началото?
Опитвай се да я държиш по-дълго време изправена след хранене, уригвай я по-често по време на кърмене. Наистина избягвай да й сменяш памперса след хранене, не свивай много краченцата към корема. Можеш да повдигнеш леглото от тази страна, на която се пада главичката й. Давай й по-начесто да суче и не допускай да прегладнява, тъй като по-настървено ще се нахвърли да суче и ще поеме повече въздух.
Поздравления за това прекрасно наддаване!  bouquet

# 326
  • София
ika_d - благодарности за отговора и пожеланията  bouquet  bouquet  bouquet
Аз още не съм се много, много притеснила - Миа си е спокойничка като за бебе (да, има си моменти, когато църка и си иска да си я разнасям на ръце), но иначе спи спокойно, нощем си прави вече 5-6 часови паузи, усмихва се...
За кърмата ми - не съм проверявала каква е началната струя; Миа суче доста жадно в началото, даже понякога се дави... Ще проверя преди следващото хранене.
Иначе я държа поне 20мин изправена след ядене. Глеам да я оригвам след всяко хранене; ще пробвам да я прекъсвам и да я оригвам и по време на самото хранене - благодаря за съветите Hug
Ще я наблюдавам още няколко дена и ако действително продължи с това (по)връщане ще ходим на гастроентеролог.

# 327
Здравейте момичета! Искам да попитам кога ще има лекция в МД за 'Начало на кърменето и първи дни с бебето'?Много се надявам да не я изпусна.

# 328
  • София, Младост 2
Лекцията "Начало на кърменето и първи дни с бебето" ще е на 21.11 от 10ч Hug

Можеш да съобщиш във вашата отчетна, ако искаш - вероятно и на другите момичета ще им е интересно и полезно Hug

# 329
Вече го направих, надявам се повече момичета да се присъединят. Нали събирането става във фоаето на МД? Извинявам се за тъпия въпрос..

Общи условия

Активация на акаунт