Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са рисковете при бременност, ако един от родителите има таласемия?
Как се лекува таласемията?
Какво представлява таласемията?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са рисковете при бременност, ако един от родителите има таласемия?
При наличие на таласемия у един от родителите, рисковете при бременност включват възможността за раждане на дете с тежка форма на таласемия, известна като таласемия майор. В този случай детето има голяма вероятност да страда от сериозни здравословни проблеми. Затова е важно и двамата родители да се изследват преди бебеправене.
-
Как се лекува таласемията?
Лечението на таласемията зависи от формата и тежестта на заболяването. В случай на таласемия минор обикновено не се изисква специфично лечение, освен при необходимост от терапия за управление на анемията. При таласемия майор лечението може да включва редовни кръвопреливания и хелаторна терапия за контрол на натрупването на желязо в организма.
-
Какво представлява таласемията?
Таласемията е генетично кръвно разстройство, което се предава по хетерозиготен начин. Ако един ген е повреден, човекът става носител на болестта или развива таласемия минор; ако и двата гена са увредени, лицето става носител на таласемия майор или анемия на Кулей. Това е наследствено заболяване, което е често срещано в средиземноморските страни.
-
Какви са препоръките за изследване при таласемия?
-
Как се диагностицира таласемията?

Първоначално и аз имах същото инфо даже в германия трябваше да ми правят някви изледвания ама ... се оказа че и в БГ може да се направят ...

и задължително уведоми лекаря си за таласемията! 
Така ми олекна като го разбрахме..И сега какво?Лекарства доколкото разбирам няма,трябва да наблягам на продукти със съдържание на ФК.Ако има още нещо,което може да се направи пишете,не съм много информирана по въпроса.