18 СОУ в София с японски, китайски, арабски и фарси.

• 168 220
  • 903
  •   1
Отговори
# 240
Вижте, май се измества темата на спора - дали е ниско нивото на езиковата подготовка в начален курс на 18-то училище, или е ниско нивото на преподаване на английски език в повечето държавни училища. Аз смятам, че второто е вярно по ред причини - малко часове, много ученици в клас, немотивирани учители заради ниски заплати. Макар че има и доста изключения. Не бях доволна от наученото от сина ми по английски в първи клас и тази година ходи на допълнителни курсове - условията са несравними. Групите са под 10 деца, времето е повече (2 пъти седмично по час и двайсет минути), сигурно и преподавателите имат повече заслуги, но ми се струва естествено да работят по-качествено с по-малко деца за повече пари.
За останалите езици не мога да коментирам, понеже нямам лични впечатления. От приятелка знам, че в японските паралелки има известно текучество на преподавателите по езика и това създава предпоставки за изоставане от програмата.

# 241
Моята дъщеря е 8 клас японски и учи с удоволствие и напредва твърде добре. Мога да преценя, защото и аз поназнайвам малко японски. Смятам, че в началния курс не може да се разчита, че децата ще научат чужд език добре, това е наивно и нереално. Часовете са малко, времето не стига... А и децата са различни, на едни им се отдава с лекота, други за цяла година и 100 думи не могат да запомнят. Така че, да не слагаме всички под един знаменател, не е редно. Аз говоря няколко езика и съм ги учила по различен начин - частни уроци (немски), езикова гимназия (френски), ускорени курсове по 6-8 часа на ден (английски и японски), на място в държавата (руски), но нито един от тези езици не съм научила в началния курс в училище.
Така че не е виновно училището. А 18-то е училище като всички останали - всичко е въпрос на късмет на какви учители ще попаднеш.
А за руския ще ви попитам, кой от вас може да каже, че  знанията, които получавахме в училище  са му били достатъчни, за да върши някаква сериозна работа с този език? Когато заминах за Москва да следвам, бях твърдо убедена, че знам руски (така беше с всички българи), но още на първата лекция се оказа, че ние нищо не разбираме  Embarassed и ни трябваха около 3 месеца, за да влезем в час...

# 242
  • София
Не споделям горното мнение.
Владея английски до степен да превеждам пътеводители на National Geographic, а съм го учила само две години в обикновено училище в Москва в 4ти и 5ти клас. Не сме имали повече от 4-5 часа седмично, но ни държаха изключително строго и ни задължаваха да зубрим неправилните глаголи и граматичните конструкции след часовете.

# 243
Всъщност проблемите, които ги има във всички училища, ги има и в 18 СОУ, въпреки, че класната на сина ми се опитва да ме убеди в противното. Там има две учителки, които не познавам, защото както изглежда са от гимназиалния курс, които си пушат цигарите заедно с учениците на улицата до кофите за боклук. Като цяло в училището няма дисциплина и контрол от страна на ръководството. Анархията е пълна. Опитаха се да ми кажат, че това е така защото в училището децата са много. Но аз не съм съгласна с това. Надявам се сега с тези последни промени, които се въведоха от вчера нещата да се променят. От началния курс изглежда , че само учителката по френски си е на мястото. С английския и японския положението не е добро. Аз сега , сина ми е в 4 клас , съжалявам, че не го записах във френската паралелка още от 1 клас, а не в английската. Но вече е късно. Така, че всеки, който иска да запише детето си за първи клас да проучи внимателно всичко.

# 244
И преди, и сега опираме до качеството на кадрите - колко добри са учителите не само по предмета, а и като педагози. Не е достатъчно само да знаеш един език, а и да имаш акъл и усет да научиш някого на този език.
Абсолютно е така!!!Познавам мои колеги завършили филология в СУ, но това в никакъв случай не ги прави добри преподаватели по езика!!!
Дъщеря ми е шестокласничка в 18 СОУ- дисциплината не е на ниво, базата е амортизирана въпреки многото подобрения , включително с финансовата подкрепа на родители, и имам  резерви към немалка част от преподавателите...Но...такива са проблемите в абсолютно всички други училища...Въпреки всичко 18 СОУ си остава едно от сравнително добрите училища

# 245

Там има две учителки, които не познавам, защото както изглежда са от гимназиалния курс, които си пушат цигарите заедно с учениците на улицата до кофите за боклук. Като цяло в училището няма дисциплина и контрол от страна на ръководството. Анархията е пълна.
Как е възможно да пишете такива неща!Аз съм гимназиална учителка в 18 СОУ и не познавам колега,който да пуши с ученици!Децата са много наистина,а като не ви харесва-преместете си детето!Елементарно е.

# 246
  • София и там където не се пуши
 Да ви кажа право - имам имот до кофите за боклук Joy и да вярно учениците пушат и вярно много цапат (някои от тях) до кофите са, а си хвърлят угарките по улицата и др подобни боклуци, дори бях написала писмо до директорката, да я помоля в часа на класния да има кажат да си хвърлят боклука на определените места (е не го занесох), но никога не съм видялa учители с тях да пушат. Да видяла съм по-възрастни, но не са учители, а работещи наоколо хора.

А и дори да видя учители да пушат с тях - не виждам нищо нередно. При това пушат съвсем голямите.

# 247
  • София
А какво да се прави с пушещите ученици извън сградата на училището - да ги бият ли? Да им взимат цигарите или първо да ги питат мама и татко дали знаят? И какво общо има това с английския?

# 248
Аз съм гимназиална учителка в 18 СОУ и не познавам колега,който да пуши с ученици!Децата са много наистина,а като не ви харесва-преместете си детето!Елементарно е.-цитат от Sura
Госпожо, това не е сериозно отношение. Имате претенциите да сте на едно от първите места в класациите на училищата в България! Това Ви прави особено отговорни към всичко, което правите. Нужно е в голяма степен точност, прецизност и много др. неща. Едно училище го правят елитно учителите, които трябва винаги да бъдат на високо ниво. Всичко останало са празни приказки. Не звучите сериозно! И ако искате училището ви да бъде елитно, Вие трябва да бъдете елитни учители. Това е!

# 249
Има ли вече дисциплинирани училища????????32 ро по добро ли е?????????

# 250
Уважаема госпожо Fufu (или господин),ние нямаме претенции,ние сме на едно от първите места в класацията на училища в България!Достатъчно сме отговорни и отлично квалифицирани.Именно затова и вие сте записали детето си в нашето училище.В противен случай просто нямаше да сте там-училища много.

# 251
Уважаема госпожо, детето си го записах там по две причини:
1. Работя на близо и ми е удобно
2. Смятах, че като е наследник на бившата 3 мъжка гимназия и като училище с дългогодишни традиции нивото ще е по-добро
но уви, всички язви на съвременното образование ги има и при вас. Жалко не сте съхранили традицията!

# 252
Fufu: С английския и японския положението не е добро.

Какво конкретно означава това?Аз чувам само положителни отзиви зо японския.Би ли обяснил-а по-подробно.Ще имам първокласник и засега съм се спряла именно на японския и затова живо се интересувам.По-рано пуснах въпрос и за японската занималня, но още никой нища не казва Cry

# 253
Fufu: С английския и японския положението не е добро.

Какво конкретно означава това?Аз чувам само положителни отзиви зо японския.Би ли обяснил-а по-подробно.Ще имам първокласник и засега съм се спряла именно на японския и затова живо се интересувам.По-рано пуснах въпрос и за японската занималня, но още никой нища не казва Cry
както казах по долу японските паралелки са едни от най добрите обръщат им се особено внимание имат чаени церемонии няма родител който да не е доволен.Моя син е с английски но..................... езика  все едно не го учи може би както казват другите майки след 3 клас почват да обръщат внимание на сериозно в момента са по учебник които ми се струва направо смешен  по скоро е за деца в детска градина

# 254
По отношение на въпроса на mihaela-misho :
Моето дете е в английска паралелка и затова мнението за качеството на обучение на този език си е лично мое, не че и други родители не го споделят. Но за японския имам приятелка, на която детето е в една от японските паралелки. Това, което чувам не е добро. Първо учителите се сменят; тази учебна гдина сегашната учителка се върна от специализация в Япония и децата губиха часове до началото на ноември. И като цяло нещата не вървят. По отношение на занималните-не изпадайте в заблуда-там има такива само първи клас, тъй като не достигат класни стаи. След първи клас всеки се оправя както може-кой с частни занимални, кой с баби и дядовци...Чувам, че и с китайския нещата са подобни-често се сменят учители и др. такива.Помислете си добре, ние дето сме се хванали на това хоро, също да му мислим...А си мисля, че всичко би могло да бъде по-добре. Родителите се използват само като източник на финансови ресурси, а иначе нямат думата за нищо.

Общи условия

Активация на акаунт