18 СОУ в София с японски, китайски, арабски и фарси.

• 168 233
  • 903
  •   2
Отговори
# 255
По отношение на въпроса на mihaela-misho :
Моето дете е в английска паралелка и затова мнението за качеството на обучение на този език си е лично мое, не че и други родители не го споделят. Но за японския имам приятелка, на която детето е в една от японските паралелки. Това, което чувам не е добро. Първо учителите се сменят; тази учебна гдина сегашната учителка се върна от специализация в Япония и децата губиха часове до началото на ноември. И като цяло нещата не вървят.
Вашата приятелка компетентна ли е, за да може да прецени ситуацията по японски? Смятам, че само достатъчно компетентен човек може да дава такива оценки. Какво се очаква в началния курс - след първи клас децата да заговорят на японски? Това е нереално и несериозно. Езикът е твърде труден, за да се очакват чудеса. А обстановката, в която учат децата от японските паралелки? Посочете ми друго държавно училище, в което децата учат в спокойна и тиха обстановка, в светли и чисти стаи, чисти тоалетни, собствен двор. Даже да не научат особено много от езика, тази среда е достатъчна. (За тези, които не знаят - японските паралелки си имат собствена къща, двуетажна, прекрасно ремонтирана, класните стаи са чисти, добре оборудвани, от тоалетните  не мирише, имат си свой малък двор с пейки и градинка, в който учениците от другите класове практически не ходят и в къщата едновременно има не повече от 60 деца - 1 и 8 клас в едната смяна, 2 и 9 в другата.)
Родителите се използват само като източник на финансови ресурси, а иначе нямат думата за нищо.
Има ли училище, в което в началото на учебната година да не се събират пари за спонсорство? В 18-то ни предложиха да дадем, доколкото си спомням, 20 лева, и то не задължително. А нямаме думата, защото не сме я искали. Не виждам проблема, ако имате претенции, да ги изкажете на родителска среща или да влезете в училищното настоятелство и да се опитате да се преборите за каузата си.

# 256
Подкрепям mamavili напълно! Както за японския център (даже мога да добавя още екстри, че не е изредила всичко!  Wink), така и за спонсорството. Пари искат в началото на годината във всички училища.

А по отношение на усвояването на езиците никога няма да има напълно доволни родители! Всеки си мисли, че неговото дете е най-умно, а после като се разбере, че не е научило нищо - първо е виновна учителката! После може (евентуално!  Naughty) да си помисли дали пък вината не е в детето (например - не учи), в самия родител (например - не настоява, не проверява домашни, не изпитва в къщи). И така ... по-лесно е да сложим всички учители под един знаменател, цялото училище също в кюпа, цялата образователна система - и тя там!
А да приучаваме децата от малки на старание, да обясняваме, че ученето е задължително и не подлежи на коментар това е наша работа - на родителите, а не за по-лесно пак да го прехвърляме на училището и учителите!

Със сигурност има и некадърни учители - ама чак пък всичките от едно училище! Я се дръжте сериозно!  Naughty

# 257
Към mamavili: Госпожо, японски се учи и от сегашните 2 и 3 класове - по две паралелки, също 10 клас - а те всички си учат в централната сграда. Първолаците ги слагат в кокетната сграда в двора , но...само първата година, т. е. само 1 клас - след това ги прибират в централната сграда. Доколкото до това, че езика е труден и не се научава за една година, аз не твърдя това. Вие изглежда не сте гледали по ББТ репортажа, който направиха в 10 кл, учениците нищо не знаеха по японски език. Тук не става въпрос за една година, нито, че един език не може да се научи за една година. Доста напудриха сградата в двора, но какво от това, чайните церемонии са вид култура, те нямат нищо общо с нивото на езика в училището. В училището не могат да задържат добрите преподаватели, а това струва ми се е сериозен проблем.

# 258
Благодаря на майките на Ивана и Симеон за адекватните отговори!Когато родителите разбират правилно нашите усилия и отношение към децата,а учениците учат както трябва,то резултатите са отлични!

# 259
Към mamavili: Госпожо, японски се учи и от сегашните 2 и 3 класове - по две паралелки, също 10 клас - а те всички си учат в централната сграда. Първолаците ги слагат в кокетната сграда в двора , но...само първата година, т. е. само 1 клас - след това ги прибират в централната сграда. Доколкото до това, че езика е труден и не се научава за една година, аз не твърдя това. Вие изглежда не сте гледали по ББТ репортажа, който направиха в 10 кл, учениците нищо не знаеха по японски език. Тук не става въпрос за една година, нито, че един език не може да се научи за една година. Доста напудриха сградата в двора, но какво от това, чайните церемонии са вид култура, те нямат нищо общо с нивото на езика в училището. В училището не могат да задържат добрите преподаватели, а това струва ми се е сериозен проблем.
Репортажа по ББТ наистина не съм го гледала. Не зная и какво се случва при малките. Не твърдя и че чайната церемония е предпоставка за доброто изучаване на езика. От друга страна, защо децата да не се докоснат до тази култура, след като учат езика? Аз просто наблюдавам как напредват осмокласниците и мога смело да твърдя, че постигат доста добри резултати (имам критерий, защото имам известна представа от японски език). Трудно биха могли да намерят за децата по-добър преподавател от г-н Иванов - едно от светилата в областта на японистиката в България. Задържането на добри преподаватели не е само проблем на 18-то. Това е проблем на системата, на правителството и т.н. и ние с вас, за съжаление ,няма да го решим. Все пак ми се струва, че не бива да се обобщава.

# 260
  • София/Варна
Да изкажа и аз мнение, синът ми учи в това училище.
На фона на другите училища с 18 си е направо екстра.
Ние попаднахме на много добър педагог,но за съжаление синът ми вече е 4 клас и за догодина просто не ми се мисли.
До 3 клас имаха занималня децата, но това стана след много борба и разправии от наша страна.
Истината е че първи клас ни "одраха на живо" за да направим класната им стая приятна, но според мен всеки родител би го направи за детето си. Класната им стая в първоначалния си вид беше трагична и подтискаща - всичко беше от преди 20 години и съм убедена че никога не беше ремонтирано или поне освежавано.
Мен особено силно ме възмущава, че не пускат родители до класните стаи - т.е. шанса да се видиш с класната като си вземаш детето е доста малък. Случвало ми се е също така да чакам при портиера по половин час за да се появи детето ми и просто няма как да го извикам. Но за това че нямаме достъп до класните стаи сме виновни ние родителите, тъй като някой майка "героиня" решила да защити детето си като набие друго дете - и хоп достъпа на родители в сградата е забранен.
Изводът е ,че каквото си постелем на това ще легнем.
18 СОУ си е супер. До 4 клас език няма да научат, но по останалите предмети ги подготвят много добре.
Аз съм учила в селско училище да 7 клас и е станало човек от мен (поне така си мисля) така че и децата ни ще се оправят ако имах хъс и подрепата ни да учат. А ако нямат желание да учат и в идеалното училище да са, пак нищо няма да стане от тях.

# 261
Е това е проблема при нас-нашите деца не попаднаха на добър педагог! А това е най-страшното. Както казват хората-не е важно толкова училището, колкото първият учител. Какво трябва да правим? Дори да се оплачем, кой ще ни чуе? Децата ни не могат да четат гладко непознат текст, а са 4 клас! С госпожата трудно се общува и тя не търпи нищо, което някой от родителите иска да и каже. Повечето родители се надяват догодина да попаднем на по-добра класна, но аз не вярвам. Децата ни като правят тестове, диктовки или контролни, техните работи не стигат до нас, ние родителите не можем да научим какъв е резултата им,а е редно да се представят на родителите за подпис. По български език децата са зле. Това си личи като си разменят поздравителни картички- на две или три редчета има по 4-5 грешки. И това са го забелязали доста родители от класа, но освен да си ги споделяме тези проблеми друго не можем да направим.
И ние като вас направихме всичко, което трябваше, за да учат децата ни в уютна обстановка, и нас ни "одраха на живо". Колкото до занималните- сегашните 2 и 3 класове въобще нямат такава, просто няма стаи за тях. Чувала съм, че имало и добри учители в 18 СОУ, но за съжаление ние се разминахме с такъв педагог. Хората се отказаха от това да се разправят с учителката, просто си взеха частни учители по български и математика-заради матурите тази година, а пък английския той си върви от втори клас още, с алианси, школи и частни учители. 2/3 от класа е така. Какво да кажа повече?

Последна редакция: пт, 27 фев 2009, 15:53 от Fufu

# 262
  • София
А с директорката говорихте ли? Поискайте да се свика родителска среща, на която да присъства и директорката или замесника по учебната част и там учителката да си каже претенциите към децата, вие да  видите контролните и да се направи план за определен брой диктовки, четене или нещо друго на седмица. Също може да поискате директорката да присъства на едно тестово четене на глас или диктовка и да види какво е нивото. Така или иначе учителката не може да застане срещу директорката, ако тя реши, че успеваемостта не е добра.

# 263
Лошото е, че родителите се притесняват това да не се отрази на децата. Повечето казват, че и без това има още 3 месеца до края на годината, по-добре да я изтърпим. Аз не съм съгласна, но сама не мога нищо да направя. После тя никога не е канила директорката на родителските срещи, тя не кани другите учители, та какво остава за директорката или зам. директорката. А зам. директорката предава "Човекът и природата", смятате ли, че тя не го е забелязала това? Не знам какво да мисля. Но идеята Ви е добра-може да поискаме такова тестово четене на глас. Ще го обсъдя с някои родители след почивните дни.

# 264
  • София
Вие и без това сте я закъсали и не виждам какво по-лошо може да стане от това, че децата са неграмотни. Припомнете на госпожата, че идва и времето на малките матури за четвъртокласниците и тези тестове оценяват не толкова знанията на децата, колкото това как е работила учителката. Във всеки случай, ако не възроптаете дружно тя няма да промени нищо.

# 265
Така е. Ще се опитам да направя всичко възможно, защото търпението ми е на свърщване. Няма да изтрая тези 3 месеца.

# 266
Ако проблемът ви наистина е толкова сериозен,най-добре искайте разговор с директорката!Мисля,че тя ще намери решение.

# 267
Същото е положението и в някои от третите класове, специално една от английските паралелки. Най-добрата ми приятелка има същите оплаквания относно сина си. И там децата не могат да четат гладко и всичко друго е като при нас. Въпреки, че за тях има още шанс-все пак са още 3 клас.

Последна редакция: сб, 28 фев 2009, 19:46 от Fufu

# 268
Трябва да намерите начин да си решите проблема!Поговорете пак и с класната(не се сещам в момента кои са класни на английските паралелки в 4 клас)!В пети клас нещата стават много по-сериозни и учителите стават много.Децата трябва да влязат в среден курс грамотни,в противен случай проблемът се задълбочава.

# 269
За първи път съм в този форум. Да си кажа и аз мнението. Моята дъщеря учи в 3"В" клас в същото училище - английски език. Като чета написаното от Fufu, виждам, че все едно става въпрос за нашият клас. Децата ни са полуграмотни. Може би за другата година ще си взема частни учители, не заради матурите, а защото искам дъщеря ми да влезе грамотна в средния курс. Класната им винаги казва, че е много доволна от тях, но децата имат петна в знанията. Като имате предвид, че родителите не са изоставили децата си, т. е. обръщат внимание на учебния процес. Класната им беше сравнително добър учител първите две години, но тази година е нещо много различна, няма нищо общо с първите две години. Не им проверява най-редовно домашните, тестовете и конролните също не достигат до нас родителите. В средата на този месец имахме родителска среща и аз чак тогава видях резултатите от тестовете, контролните и др. писмени работи, които дъщеря ми е правила през първия срок. Ние също не познаваме другите учители, които тази година започнаха да им преподават, някои от нас знаят само г-жа зам. директорката, тя им преподава по "Човекът и природата". Не знам какво да мисля и аз...

Общи условия

Активация на акаунт