18 СОУ в София с японски, китайски, арабски и фарси.

• 168 276
  • 903
  •   1
Отговори
# 225
Не си струва да учат децата там. Японския език е достатъчно труден и за самите японци, какво остава за чужденци. Това е пълна заблуда. В това училище нито един език не се учи както трябва.

# 226
  • София
И японците не учат ли вече японски?

# 227
Освен това всички японци говорят достатъчно добре английски. Разговаряла съм с японци и дори те казват, че все се намира някой йероглиф, който да не знаят. Там се набляга само на японски, а всички други езици са на заден план. Та дори и японския не се учи както трябва, съответно не се знае. Моя син е 4 клас там и вече си личи, че сме сбъркали училището. Още нямат постоянна програма за часовете през седмицата, вече 3 пъти я сменят, а срока започна преди 3 седмици. Няма никаква организация в училището. Учителите по английски са учили езика с курсове, не са филолози и въобще неприятна работа.

# 228
  • София
Нещо не ми е ясно - вие сте японка или пък знаете японски и оценявате, че детето не  е научило японски за 4 години. Или пък японец ви  е казал, че детето не говори добре японски?
Или детето учи английски, ама не както трябва, но сте чули, че  и с японския е така.
Учителите си представят дипломите преди да започнат да преподават? 
Това за програмата е дразнещо, да. Винаги е било така от мое време още.

Между другуто, българският не  етолкова сложен език, пък колко неграмотни има...

И ако искате да ви приемат насериозно - регистрирайте се.

# 229
Интересно мнение Фуфу за езиците в това училище!  ooooh!
Аз пък твърдя, че се научават на доста високо ниво, стига детето ти да не е от мързеливите!
Не мога да давам оценка за учителите, които не преподават на моите деца, но дъщеря ми (12-ти клас) научи много добре френски език в това училище, а синът ми (8 клас) учи японски език с удоволствие и с лекота! Не твърдя, че няма деца, които не са научили езика, но това все пак зависи от тяхното желание и амбиция.

# 230
  • София и там където не се пуши
Доколкото знам, по училищата, няма завършили англ. филология, а има учители със преквалификация и защитили диплом. (това дето някои го наричат курсове). За тези заплати - толкова. Аз съм за това поне до 4 клас - никакви езици. Който иска да си води детето при каквито ще преподаватели.

# 231
Синът ми е там - 7 клас. Не мога нищо да кажа за преподавателите по чужд език след 7 клас, но английският в 7 клас е на потресаващо ниско ниво. Даже детето се подиграва на госпожата, че прави граматически грешки. Така е още от 5 клас, миналата година с друга госпожа беше още по-зле. Не разчитам изобщо на обучението по чужд език в училището, тъпото е че го спрягат с много езици, а щом за най-масовия не могат да намерят свестен преподавател, какво ли е за персийски примерно, а. В 5 клас имаха такава опция, е, отпадна още 2-ия срок. Такива неща ме дразнят.

# 232
Ако искате да запишете детето си там в първи клас не го правете. На нас ни струваше 250лв. ремонт, купихме си мебелите, въобще погрижихме се за всичко. А учителите, които преподават в начален курс са завършили както трябва начална училищна педагогика, а английския го учиха на курсове по-късно, защото нямаше кой да преподава. Въобще сина ми ходи на алианс за езика, а по всичко останало има частен учител. Иначе не става.

# 233
  • София
Тъй като стана въпрос за английския - моите са в друго училище. Досега учителките им по английски (защото много се смениха) или бяха с преквалификация, или с филология, но не ставаха за педагози и не можеха да овладеят класа и само след 2 месеца напускаха. Това е положението - малки заплати, много стрес.  Хайде, да кажем, че при моите езикът е по обикновената програма - 3 пъти седмично, обаче за специализирана паралелка, където предполагам езикът се учи поне на двоен хорариум би трябвало учителите да са с филология

# 234
ЗА английския и аз смея да кажа че е зле много зме учат по скъпи учебници но за бавно развиващи дежа картинен речник  в детската знаеха повече.програмата наистина се мени и мене ме дразни.Просто езика и м е на ниво злев другите паралеклки незнам как е.От както е тъгнал 1 дума не е казал.Факт е че вече няколко пъти помага на госпожата ДА ПРЕПОДАВА УРОКА  самото ми дете Shocked

# 235
Да не забравяме, че децата ходят в българско училище за да научат български език и да получат общообразователна подготовка. Чуждите езици са опция на езиковите гимназии и паралелки след 7 клас. До тогава те не са приоритет в училищната програма. Решение на всяко семейство е дали да запише детето си на допълнителни курсове, за да научи от рано поне един език. Но да се разчита, че в началното и основното училище ще получи сериозна подготовка по език е меко казано несериозно. Проблемът е не само в квалификацията на учителите, но и в количеството часове предвидени за изучаване на език. Не че няма деца, които са научили езика само от преподаваното в училище, но за съжаление това се случва рядко.

# 236
  • София
Съжалявам, но не си права. Ако децата са в българско училище, за да учат български защо тогава изобщо имат изучаване на чужд език? Още повече, че в училище като 18-то се предлага разширено изучаване на чужд език. Дори в обикновената програма (както написах по 3 часа седмично) има хорариум и разпределение на материала, който си върви и във всеки следващ клас се усложнява. И се получава така, че за да вървят децата както трябва в крак с програмата и изискванията трябва да ходят на курсове или на частни уроци. И после "онези" се бият в гърдите, че се набляга на ранното чуждоезиково обучение.

Не си права и за това, не може да има сериозна подготовка в началния курс. Може и ти сигурно си го спомняш много добре как навремето започвахме да учим руски още от трети клас и ни стягаха здраво, та до седми клас вече бяхме с много сериозна подготовка по този език. Обаче тогава по идеологически причини беше много важно да знаем руски. А по западните езици назначаваха и с английска гимназия, но само отличници и то след допълнителна педагогическа подготовка.

# 237
така е подкрепям  Andariel  и едно време не сме ходили на частно да учиме руски.А сега искаш не искаш просто е задължително защото преподаването му в училище не е достатъчно добро.Да не забравяме че не на всеки му се отдава възможноста да дава на месец около 500-600за частно обучение Peace

# 238
Нека сравним 3 часа по 40 минути седмично (общо 120 минути) с 3 пъти седмично по 90 минути в някоя школа (общо 270 минути)! В училище, в повечето случаи се губят поне 10 минути от часа за уротяване на класа. И какво излиза?

А за нашия руски - да така беше! Но ние говорим за сега, а не за преди!

# 239
  • София
Моите в езиковата школа имат практически 4 учебни часа (по 45 минути) - само с един час повече от училищните часове. Но разликата в качеството на обучението е огромна. Преди се мъчехме взаимно - ние с баща им отделяхме време да им преподаваме това, което би трябвало да вземат в училище, а те не се чувстваха много добре, защото все пак ние сме им родители, а не учители. Сега вече почти не се занимавам с английския, а само гледам тестовете и диктовките. В училище вече имат само шестици по английски и рядко грешат. Децата в действителност проговориха и прописаха и започват да задават повече въпроси, свързани с езика. В училище някои още не знаят азбуката, а на курса групата си върви заедно и децата са на сходно ниво като знания.

И преди, и сега опираме до качеството на кадрите - колко добри са учителите не само по предмета, а и като педагози. Не е достатъчно само да знаеш един език, а и да имаш акъл и усет да научиш някого на този език.

Общи условия

Активация на акаунт