БисИри и правописТни консОлтациЙ 16

• 43 167
  • 993
  •   1
Отговори
# 600
Имаме спор - пред "като" пише ли се запетая? Кога се пише и кога не се?
 Simple Smile

# 601
 Simple Smile

Помня, че в едни случаи се пишеше, в други не.
Само, че не помня правилата  Crazy
Все пак това се учи в 4ти клас, а от тогава колко врееееме е минало...

# 602
"...какво пиат и как се повлиават от различните медикаменти..."

"Невероятно отношение към детето ми и като се появи втория дрисльо декември въобште няма да се замисля, щтом става дума за здравето на децата ми."

# 603
  • варненка от София
"...какво пиат и как се повлиават от различните медикаменти..."

"Невероятно отношение към детето ми и като се появи втория дрисльо декември въобште няма да се замисля, щтом става дума за здравето на децата ми."

И аз нося същия бисер, изпреварена съм значи. Уникално, уникално! ВъоПште страхотно отношение!

# 604
Shocked

# 605
Глас за "Мал шанс"  ooooh!

# 606
  • София
 Simple Smile

Когато се използва при сравнение - не се поставя запетая.
Когато е връзка между две прости изречения в рамките на сложно съставно изречение - тогава има запетая.

Гледам като идиот.
Гледам, като се старая да приличам на идиот.

# 607
И аз имам нужда от съвет. Може би вече е обсъждано, но съм го подминала. Та - пипер или чушка?
Как е книжовно и правилно да се нарича?
Моето мнение е, че зеленчукът за пълнене е пипер, а чушката е малка и люта. Мнения?

# 608
 Simple Smile
Гледам като идиот.
Гледам, като се старая да приличам на идиот.
Примери? Браво... Simple Smile

Вижте сега, уважаеми българи, запетаята отделя подчиненото изречение. Забравете тези зубърски изцепки, че се слагала еди къде си, пък еди къде си не се слагала. Омръзна ми да чета къде ли не следното "Така, че"... Назубрили, че пред частицата "че" "ВИНАГИ" се слага запетая, ама пропуснали да запомнят, че се слага винаги, когато "че" отделя подчинено изречение...

Какво е подчинено изречение ли? Пригответе няколко десетки кинта и отидете на курс, хора си вадят хляба с това, нима очаквате този форум да се превърне в учебник по граматика?

# 609
И като стана дума за запетайки....
Цитат
Може,ли малко помощ

Още пари,пари!...

# 610
И аз имам нужда от съвет. Може би вече е обсъждано, но съм го подминала. Та - пипер или чушка?
Как е книжовно и правилно да се нарича?
Моето мнение е, че зеленчукът за пълнене е пипер, а чушката е малка и люта. Мнения?
Вечен спор. Mr. Green

# 611
Да, да вечен спор е.
Но аз искам мнение на филолог за да го завра в муцуната на една личност, която неимоверно ме дразни с упоритостта си.

# 612
Пипер-чушка  - Пипер е растението, чушка - плодът.
Пипер
Чушка

И ние му викаме "пипер/пиперка", а на лютите "чушки", но обикновено столичани спорят.
А някои хора не правят разлика и между "джанка" и "слива" - твърдо не е едно и също.

# 613
  • София
Назубрили, че пред частицата "че" "ВИНАГИ" се слага запетая, ама пропуснали да запомнят, че се слага винаги, когато "че" отделя подчинено изречение...

"ЧЕ" е съюз.

"винаги когато" - тук запетая не се слага, защото пред относителното местоимение има уточняващо наречие.

# 614
  • София
"ок ако ще се похваля,ако е добре ще съм мн мн доволна"

Ох, забелязали ли сте, че като някой си изрази мислите неграмотно, разбирането им от другите става мн мн трудно...

Общи условия

Активация на акаунт