Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 апр. 2005, 15:07 ч.

Здр.осигуровки-раждане

 • 2 936
 • 27
 •   1
Отговори
 • Мнения: 311
Здравейте бъдещи и настоящи.
Сигурно не са останали много хора ,които по един или друг начин са си платили "задълженията " към НЗОК,но аз съм една от тях.Имам си причина да не го направя,просто сумата която дължа ми е непосилна,а и честно казано не се чувствам длъжна да плащам за нещо което не съм ползвала.
Към момента очаквам да родя до 1-2 седмици и все още незнам колко пари имат право да ми поискат в болницата преди или след раждането.До сега съм си плащала за всичко/консултации,изследвания и т.н./,но за самото раждане ми е много мътно,не ми се дават пари,които ще потънат в джоба на някой доктор,чието лице даже няма да съм видяла.
Ако има някой с наблюдения или точна информация,моля да ми помогне.

# 1
 • София
 • Мнения: 741
Май е най-добре да питаш в болницата в която мислиш да раждаш.
Миналата седмица бях на преглед в Св. София и там имаха тарифа за тези които не са здравноосигурени, но не знам дали е една и съща за всички болници или всяка си определя цените сама

# 2
 • София
 • Мнения: 741
Май и тук можеш да питаш http://www.nhif.bg/bg/innerFrames.phtml?menuitem=7&page=mehanizam.phtml (отстрани на въпроси и отговори )

# 3
 • Бургас
 • Мнения: 3 526
Всяка болница има право да определи сама тарифа. За щастие в Бургас политиката на болницата е раждането с всички медикаменти и болкоуспокояващи да е безплатно и за неосигурените мами. Аз раждах ноември и имах задължения към касата, не платих и стотинка, а дори се наложи да ми бият анти Д гама глоболин (която другаде се плаща и струва 150лв) абсолютно без да ми вземат и стотинка. Обади се на всички възможни болници във Варна и си избери тази с най-добрите условия.

# 4
 • Мнения: 1 320
Цитат на: Яна (2 в 1)
а дори се наложи да ми бият анти Д гама глоболин (която другаде се плаща и струва 150лв) абсолютно без да ми вземат и стотинка.[/u]

Анти Д гама глоболин е безплатен - първия път , след това се плаща .

# 5
 • Мнения: 311
Благодаря ви за отговорите.Интересното е ,че политиката на всички болници в страната май е такава,но защо тогава от женската консултация плашат бременните майчета с цифри.На мен лично ми говореха за такси от 400-450лв.

# 6
 • Мнения: 532
Цитат на: живка
Благодаря ви за отговорите.Интересното е ,че политиката на всички болници в страната май е такава,но защо тогава от женската консултация плашат бременните майчета с цифри.На мен лично ми говореха за такси от 400-450лв.


Защото това е тарифата на часните болници ( Майчин дом - официално и разни доктори - неофициално ).Ако отидеш в държавна болница ще те приемат безплатно.Цитат на мед сестра: " Никой не е върнат от АГ Варна". Леко бременеене и още по- леко раждане.

# 7
здравей прочетох за твоя проблем за осигуровките и тъй като работя в тази свера мога да ти дам съвет. Ако платиш 15м. назад ЗО си възстановяваш правата, а това ти прави приблизително около 160лв. прецени кое е по изгодно за теб и успех

# 8
Живке, мила, и ацз съм в тази сфера и ми се ще да ти кажа нещичко. Казваш, че не искаш да плащаш за нещо кото не си плащала. Но ето че скоро ще ти се наложи да ползваш. Ако мислим по този, меко казано, егоистичен, начин до никъде няма да я докараме. Оставям настрана въпроса, че здравното осигуряване е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, и законите все пак трябва да се спазват. Аз, която редовно си плащам вноските, излиза, че съм по-проста от такива като теб. Някак не е честно и почтено спрямо хораа, които си плащат редовно. А за парите - малко се таз, на които наистина им стигат.

# 9
Цитат на: Мама Ваня
Живке, мила, и ацз съм в тази сфера и ми се ще да ти кажа нещичко. Казваш, че не искаш да плащаш за нещо кото не си плащала. Но ето че скоро ще ти се наложи да ползваш. Ако мислим по този, меко казано, егоистичен, начин до никъде няма да я докараме. Оставям настрана въпроса, че здравното осигуряване е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, и законите все пак трябва да се спазват. Аз, която редовно си плащам вноските, излиза, че съм по-проста от такива като теб. Някак не е честно и почтено спрямо хораа, които си плащат редовно. А за парите - малко се таз, на които наистина им стигат.

  202uu И аз искам да добавя нещо. Много хора не си дават сметка, че здравеопазването е много скъпо и тези осигурителни вноски, които плащаме, просто са крайно недостатъчни. Това, че някой е здрав ( дано да бъдем здрави всички  Praynig ), не означава, че няма да дойде време в което той ще има нужда от квалифицирана медицинска помощ. Хора сме, всичко се случва, остаряваме и боледуваме  ooooh! Всички искаме да бъдем обслужени перфектно, болниците и клиниките в които се лекуваме да бъдат на европейско ниво, ама ако може да е безплатно. Е, БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА  Hands Fist

# 10
 • Мнения: 2 649
Госта бях аз  Embarassed

# 11
 • Мнения: 6 317
За мен лично системата е много порочна. В смисъл такъв, че самата каса и разни хорица си пълнят джобовете от осигуровките и парите не отиват в болниците по предназначение. Но това е отделен въпрос.

Аз имах 4 неплатени вноски и си ги платих, за да мога да родя без да ми правят проблеми. Мисля, че едно раждане струва доста пари - в крайна сметка около мен имаше точно 6 души мед. персонал по време на самото изгонване, а за следродовия период при мен и бебето да не говорим. Така че си мисля, че не е редно като имаш невнесени осигуровки да не си плащаш.

# 12
 • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
 • Мнения: 8 231
Октомври -ноември миналата година когато пак почна да се шуми около здравните осигуровки, съобщиха по телевизията,у че раждането се смята за спешна помощ /когато е нормално, а не секцио/ и не трябва да се плаща ако майката има задължения. З а всеки случай е по-добре да провериш как стои въпроса с това в болницата в която ще раждаш.

# 13
Вижте сега по-принцип имам задължения за 2000-2001 г.време през което нищо около тази така наречена здравна реформа първо не беше ясно ,нито беше обяснено ,като хората.Освен това бях и записана на трудовата борса от където би трябвало да са ми ги внесли.Сега след толкова време аз разбирам,че дължа на милата ни държава някакви пари за услуга ,която не съм ползвала,не съм била информирана своевременно от ТБ,че трябва да се самоосигурявам,а на всичко отгоре ми начисляват и някакви лихви,сякаш съм ги взела тези пари назаем от някой.За времето през което бях доскоро в майчинство и което майчинство изплаща НОИ със всичките му там внесени осигуровки,известия и т.н. на мен пак ми липсват още 2 години,а когато попиташ то грешката не е в тях.Е бихте ли ми казали на какво точно прилича това.Защо и на какво основание ,при положение,че не е било масово достояние това,че след време здравното осигуряване ще се превърне в задължение,сега  тръгват на лов за вещици.Другото,което е важно.Съгласна съм да си платя самото раждане,но от цялата сума нека ми извадят внесените след 2001г осигуровки,на 100% съм сигурна,че след като го направят все ще ми остане и някой друг лев.Не съм против задължителното здр.осигуряване ,нека просто системата действа по-адекватно и тези хора ,които продължават да си внасят осигуровките въпреки,че са с прекъснати права ,да бъдат лекувани като здравно осигурени,защото за момента те са точно такива.

# 14
 • Мнения: 311
Вижте сега по-принцип имам задължения за 2000-2001 г.време през което нищо около тази така наречена здравна реформа първо не беше ясно ,нито беше обяснено ,като хората.Освен това бях и записана на трудовата борса от където би трябвало да са ми ги внесли.Сега след толкова време аз разбирам,че дължа на милата ни държава някакви пари за услуга ,която не съм ползвала,не съм била информирана своевременно от ТБ,че трябва да се самоосигурявам,а на всичко отгоре ми начисляват и някакви лихви,сякаш съм ги взела тези пари назаем от някой.За времето през което бях доскоро в майчинство и което майчинство изплаща НОИ със всичките му там внесени осигуровки,известия и т.н. на мен пак ми липсват още 2 години,а когато попиташ то грешката не е в тях.Е бихте ли ми казали на какво точно прилича това.Защо и на какво основание ,при положение,че не е било масово достояние това,че след време здравното осигуряване ще се превърне в задължение,сега  тръгват на лов за вещици.Другото,което е важно.Съгласна съм да си платя самото раждане,но от цялата сума нека ми извадят внесените след 2001г осигуровки,на 100% съм сигурна,че след като го направят все ще ми остане и някой друг лев.Не съм против задължителното здр.осигуряване ,нека просто системата действа по-адекватно и тези хора ,които продължават да си внасят осигуровките въпреки,че са с прекъснати права ,да бъдат лекувани като здравно осигурени,защото за момента те са точно такива

Общи условия

Активация на акаунт