СИНДРОМ НА ТЪРНАР ИМА ЛИ ДРУГИ КАТО НАС

• 105 125
  • 336
  •   1
Отговори
# 90
  • UK
Мила Кокона, ти не си Търнърче, но добре дошла при нас  Simple Smile
  bouquet Hug

# 91
Аз бих казала , че е много добре това че не засичаш други търнърчета !  Peace Ние сме много малки - на 2,8г сме и все още не сме почнали хормона въпреки че сме ниски 84 см я измерихме преди 3 дни Simple Smile  А за математика споко, никой не я долюбва нея  Blush . Успешна година и на вас и много здраве Simple Smile   bouquet
  Мони Simple Smile да срещна и други дечица като нас не ме стресира,напротив,бих се радвала да си поговоря с някоя мама! Ние започнахме боцкането точно когато бяхме на вашата възраст...и си кръстихме процедурата Точка Simple Smile Малката в началото все ме питаше какво ще правим...и тъй като тогава ми беше много трудно Sad и казвах "сега ще правим точка" и готово..и така си остана и до днес. Вече сама си я прави "точката" ..лека по лека започва да приема нещата...А математиката сме я докарали до 5ца-доста изненадана останах Simple Smile За мен е доволно макар тя да  не е Simple Smile За сега това от мен Simple Smile Много щастие късмет и здраве за всички  Hug  bouquet

# 92
здравейте нямах време да ви прочета всичките с нетърпение искам да ви споделя нашият опит. Става въпрос за сестра ми. Тя сега ще навърши 23години. Не си спомням на колко беше когато и откриха "синдром на Търнар" но при нея лечението мина повече от добре. Със сигурност е била по-голяма, може би след 10 годишнината и , ако има значение ще я питам .Правиха и мнооооооого изследвания първо в Пловдив, след това в София. Ние сме от Казанлък. Идваха многог често в София, лекарката която я пое се казва др.Стефанова, към Медицинска Академия е, май се казваше педиатрична клиника или нещо такова. Ако има заинтересувани ще проуча с точност.
Но бързам да ви успокоя. Тя се разви многог добре. висока е 1.58м, има си менструален цикъл и е гордостта на лекарите.
Първо започнаха с хормон на растежа, всеки ден с писалка, сама си я слагаше, в бедрата, псоле минаха на полови хормони.
А умственото и развитие си е абсолутно нормално, то няма връзка с този синдром, не се притеснявайте. Затова и многог хора не разбират, че са болни от синдрома на търнар, защото освен ръста нищо друго не подсказва, сестра ми беше многог пъргава игрива като дет, сега е студентка. Имаме баба която е с нисък ръст и си мсилихме, че е наследствено. Добре , че навреме проучихме всичко!
Искам да дам надежда на всички. Сега тя води нормален живот. Не се различава от останалите хора, а и ръста и по никакъв начин не подстаква такова нещо.
Мисля, че ако се започне да се лекува на време шансовете са много големи!
Сега медицината е много напреднала!!!

# 93
  • Плевен - Велико Търново - Милано, Италия
Здравейте и от мен. Когато бях на 16 години ми откриха синдром на Търнер мозайка. Бях на растежен хормон, но растях толкова колкото и без него затова ми го спряха. За цикъла пиех микрофолин, но по -късно го спрях, защото майка ми каза, че щом имам вече цикъл няма смисъл и спряхме да ходим по София. Но за съжаление после ми спря и яйчниците започнаха да закърняват. Сега съм на 34, за да имам дете ще правя ин витро с донорска яйцеклетка и се надявам да ми се сбъдне мечтата. Един съвет от мен следете щитовидната жлеза, защото сега имам и такъв проблем с ТСХ  и на всяка цена за цикъл по лекарско предписание - обикновено има проблем с естрогена и прогестерона. Успех на всички в тази борба.

# 94
  • София
Здравей , donna forte  Hug . Много благодаря , че пишеш и помагаш до някаква степен , за да знаем и ние за какво да следим , да си имаме едно наум  Wink . Искрено се надявам да се сбъдне мечтата ти и ще стискам палци да е така . Доколкото съм запозната синдромът не е наследствен , така че бъди спокойна от тази гледна точка . Също така растежният хормон се започва на 4-5 годишна възраст и към пубертета се спира , така че при теб е било късно за съжаление . За естроген също ни предупредиха че започва прием към 12- 13 г. възраст и се пие до края на пубертета или по - дълго не помня вече . Стискам палци и дано скоро се похвалиш ! Simple Smile  Hug  bouquet

# 95
Здравей , donna forte  Hug . Много благодаря , че пишеш и помагаш до някаква степен , за да знаем и ние за какво да следим , да си имаме едно наум  Wink . Искрено се надявам да се сбъдне мечтата ти и ще стискам палци да е така . Доколкото съм запозната синдромът не е наследствен , така че бъди спокойна от тази гледна точка . Също така растежният хормон се започва на 4-5 годишна възраст и към пубертета се спира , така че при теб е било късно за съжаление . За естроген също ни предупредиха че започва прием към 12- 13 г. възраст и се пие до края на пубертета или по - дълго не помня вече . Стискам палци и дано скоро се похвалиш ! Simple Smile  Hug  bouquet

Благодаря ти!!! Успех и на теб и на твоята малка принцеса!!!

# 96
Здравейте!
 Казвам се Вероника и съм на 31 години. И аз съм с този синдром. В момента ми дават Естрофем, за да ми "отгледат матка" тотално. При мен има наличие на такава, но не е развита.

# 97
Само да ви се похваля... Вече е факт първия ми цикъл Simple Smile Щастлива съм, че нещата влизат в релси

# 98
Рони, браво! Да не те разстройвам, но това не е истински цикъл. Просто е изкуствено лющене на лигавицата  Cry Защото и аз съм с търнер мозайка и без медикаменти нямам цикъл.  Аз съм на 35 г.  и за да имам дете правя опити с донорска яйцеклетка. Имам 1 опит завършил със спонтанен аборт в 7 г.с. Продължавам напред! Успех и на теб!  Hug Иначе матката ми е с нормални размери. Решила съм ако имам дете да основа фондация, за да помагам и на другите момичета, за да са информирани, защото това е много гадна и продължителна борба. Хубаво е да вземаш прогестерон заедно с естрофема под формата на дуфастон или утрогестан

# 99
Здравейте,

Аз съм със синдром на търнър и бих искала да ви питам дали някой е получил някаква помощ от държавата под някаква форма. Оставам с чувството, че понеже това е рядко заболяване държавата изобщо не се интересува от нас и няма никаква помощ от нейна страна.
Права ли съм?
Опитвам се да си издействам среща с някой от здравното министерство и може би ако се обединим повече хора може да стане нещо? Simple Smile

Успех на всички и се надявам да обединим сили  Wink

# 100
  • София
Здравей, каква помощ очакваш от държавата ? Simple Smile И за какво по - точно ? Simple Smile На колко години си ? Simple Smile

# 101
Здравей, на 36 съм. Знам че има много странични проблеми, които съпровождат заболяванвто - проблеми с щитовидната жлеза, костната плътност, сърцето, бъбреците, черен дроб, както и намален слух, храносмилателни проблеми и не на последно място - диабет. Доста е комплексно и не е казано, че всичко това трябва да присъства при всяко едно момиче с търнър.
Средната продължителност на живота също е по-кратка заради всичко това написано по-горе.
Някои момичета, които имат шанс да забременеят трябва да плащат за яйцеклетка.
Мислиш ли, че това е ок и имаш ли чувството, че се оказва адекватна медицинска помощ?
Правени ли са ти обстойни прегледи с цел ранна диагностика и превенция?
Защото на мен не...
Много често един специалист който ще се опитва да лекува тези съпътстващи заболявания няма достастъчна идея какво представлява синдрома на търнър.
А какво е твоето впечатление и на колко години си?
Предполагам, че много от момичетата тук са се сблъсквали с проблеми и е хубаво да се направи група (във фейсбук примерно) където могат да се обсъждат тези неща и да си оказваме взаимна помощ и поидкрепа.
Би било хубаво да се компилира един адекватен списък с предложения към министерството.
Понякога трябва да се бориш за правата си и да ги отстояваш Simple Smile

# 102
  • София
Не помня да сме се запознавали , че да ми говориш на ти , а за тона ти няма да споменавам... Ако беше така или ако си беше направила труда да прочетеш постовете преди твоя , щеше да разбереш , че главно са писали майки на деца с този синдром . Намалена продължителност на живот с този синдром няма ! Дали ще имаш увреждания или не , никой не знае и не може да ти каже според заболяването ти колко ще живееш . Твърдението на това е смешно и абсурдно ! Аз имам хашимото и инсулинова резистентност , вдигам кръвно... на колко ще умра според проучванията ти ? За всяко заболяване си има % инвалидност и ако минеш 50 , получаваш помощи . Децата със Синдром на Търнър имат такъв, получават помощи и лечението им е безплатно . Проследяват се на 6 месеца в болнични условия и се лекуват . Да, може и да не могат да имат деца "по лесния начин"  ,но и за този проблем има решения и методи за лечение . Имаме момичета успяли да родят , имаме и бременни . Нима "здравите" жени нямат проблеми ? Не посягат към ин витро процедури ? Има си кампании и какво ли още не , за спонсориране на определен брой процедури , вкл. и от държавата . В лечението на децата влиза и прием на естроген в началото на пубертета . Ако късно ти е открит  , съжалявам , но за дечицата ни се полагат грижи .  Този синдром е нов , в сравнение с другите и никой не знае причината за изчезването на хромозомата... , но поне засега лечението с хормон дава резултат . Интересно ми е твоите идеи за списък към министерството какви са ? Simple Smile И друго.. на колко години беше когато ти откриха заболяването ? 

# 103
Здравей Simonetka, не съм тръгнала да се карам с теб и не виждам никакъв смисъл в това. Моята идея е по-скоро да се обединим и да си помагаме, да има и някаква фейсбук група за обмяна на опит.
Хубаво ще е да се напарави списък с искания към министерството, но той трябва да е общ.

Относно статията, ето ти линка, не съм тръгнала да си измислям нищо:
http://spisaniemd.bg/md/2009/03/sindromat-na-tarnar-se-asotsiira … -obshta-smartnost

Надявам се да пишеш. Лек ден и успех! Simple Smile

Последна редакция: сб, 26 мар 2016, 06:56 от Popmartian

# 104
  • София
Пак ще ти кажа, че тук повечето които са писали са майки на дечица или пораснали такива . За децата лечението е безплатно и подлежат на ТЕЛК освидетелстване , за което получават помощи . След навършване на 18 год. не знам дали им се полага ТЕЛК , но според уврежданията може и да получат . Не може да искаш от нас да ходим до МЗ да искаме нещо, което и ти самата не знаеш какво , при положение , че за децата ни се полагат грижи, ние самите не сме с такъв Синдром . Свържи се с ендокринолог , изследвай се , недей си Боже имаш някакви болежки изискващи скъпо лечение , поинтересувай се полага ли ти се ТЕЛК и гледай напред , а не статии . Според статиите , децата ни трябва да имат проблеми със слух , имат лека до умерена степен на умствена изостаналост , а те нямат . Не защото са си наши, а защото нямат .  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт